När allt förändras av Anna Clarén

Nummer: 10034
Titel: När allt förändras
Författare: Anna Clarén
Förlag: Max Ström
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-7126-441-1
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Kvinnan: kommer du ihåg, alldeles i början, innan allt hände?

Om boken:
De var en lycklig familj med två barn i det vackraste landet Sverige. När det tredje barnet föddes förändrades allt. Det lilla barnet fick sin diagnos och familjen började kämpa med den nya situationen. Långsamt började familjen falla samman.

Fotografen Anna Clarén har använt sin kamera som ett verktyg för dokumentation, men också som terapi och tröst. Resultatet är en djupgående och överväldigande berättelse om en familj och om autism som inte lämnar någon oberörd.

Boken är en intim och djupt personlig fotografisk dokumentation av en familj i ett skede när livet plötsligt och fullständigt förändras.

Min åsikt:
Lysande, gripande och skickligt skildrad!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Janna – ett liv i två världar av Eva Lie

Nummer: 9289
Titel: Janna – ett liv i två världar
Författare: Eva Lie
Förlag: Passage
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-982780-3-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
En kväll i november 2007 ringer min vän Janne: – Eva, nu har jag bestämt mig, jag ska byta kön!

Om boken:
Janna – Ett liv i två världar är berättelsen om en könskorrigering.
I starka bilder skildrar fotograf Eva Lie sin väns mödosamma väg från att vara Jan till att bli Janna. Identitet, kampen att få vara sig själv och längtan efter kärlek är ämnen som belyses i boken. De första bilderna i boken är tagna i mitten på 1990-talet då Eva och Jan bodde grannar i Stockholm. En stark vänskap växte farm som gjorde det möjligt för Eva Lie att flera år senare följa sin vän i den långa och komplicerade processen som det innebär att korrigera sitt kön. Ocensurerat och naket får vi ta del av en historia som ytterst handlar om kampen att få vara sig själv. Bilderna i boken är tagna mellan 1998 och 2017. Boken innehåller även texter av Eva Lie som till största delen bygger på samtal med Janna och egna dagboksanteckningar.

Min åsikt:
Starkt & vackert!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Är jag fortfarande vacker? av Cecilia Hedström

Är jag fortfarande vacker?Nummer: 4601
Titel: Är jag fortfarande vacker?
Författare: Cecilia Hedström
Förlag: Lava
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-87941-07-8
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Lava förlag!

Bokens första mening:
Det handlar om mer, än bara ett utseende.

Om boken:
Kan man ha sex när man har cancer? Kliar peruker? Hur känns det när håret lossnar? Hur ser man ut när man är skallig? Hur känns det att få cellgifter? Hur reagerar man själv när ens utseende förvandlas till något man inte känner igen och hur reagerar andra?

I den här boken bjuds du in i tjugofyra cancerdrabbade kvinnors tankar och känslor. Det handlar om allt från behandlingar, utseende, relationer och rädslor till tacksamhet och glädje. Cecilia Hedström har på ett intimt sätt i bilder och ord fångat den utsatthet, men även den styrka, som dessa kvinnor äger. I korta, kärnfulla texter har hon också skildrat sin egen väg från ett sjukdomsbesked till att bli friskförklarad.

Är jag fortfarande vacker är en hyllning till alla kvinnor som drabbats av cancer. Den är hyllning till livet!

Min åsikt:
Starkt, naket & vackert!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Håll höjden! av John Arthur Ekebert

Håll höjden!Nummer: 3864
Titel: Håll höjden!
Författare: John Arthur Ekebert
Förlag: Stockholmia
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-7031-265-6
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:

De flesta människor strävar efter ett vackert yttre som kläder, stilar, smycken och smink.

Om boken:
”Min mobil ringde: Det var en Frank Aschberg som presenterade sig som fotograf. Frank frågade om vi kunde träffas angående ett fotoprojekt. Jag skulle få en kamera och under hela 2011 fotografera mitt liv som hemlös. Uppdraget skulle mynna ut i en utställning där jag bemöttes som en yrkesman, som vilket fotoproffs som helst. En utställning som även kunde användas i skolor och andra sammanhang. Frank skulle bli min handledare. Detta blev resultatet.”

Min åsikt:
Starka & berörande foton och texter.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Backstage av Johan Rheborg

BackstageNummer: 3794
Titel: Backstage
Författare: Johan Rheborg
Förlag: Max Ström
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-7126-272-1
Betyg: 4 av 5


Bokens första mening:
Kan du tolka mina bilder, så kan du läsa mina tankar.

Om boken:
Backstage är en fotobok som tar oss med bakom kulisserna i filmens och teaterns värld. Johan Rheborg är en av våra populäraste skådespelare men också en skicklig fotograf. Hans kollegor har vant sig vid att han alltid har kameran med sig, så han kan alltså ta bilder som ingen utomstående hade kunnat ta. Nu har han samlat sina bästa bilder i en utsökt fotobok där han skildrar arbetet med bland annat Solsidan, Riktiga män och Rock of Ages.
Resultatet är en inträngande skildring av skådespelandets innersta väsen – med hårt arbete, inkännande och humor.

Min åsikt:
Underbara bilder.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Barbro av Barbro Svensson & Lotta Bromé

BarbroNummer: 3513
Titel: Barbro
Författare: Barbro Svensson & Lotta Bromé
Förlag: EA
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-8751-900-0
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
”Den sexiga?”, ”Den hemvävda”, Det svenskaste svenska” eller ”Manslukerskan”?

Om boken:
BARBRO Svensson, Lill-Babs med hela svenska folket. Bilderna från hennes enastående liv och kärriär. Med texter av Lotta Bromé.
Barbro Svensson. 60 år i showbiz. Hon debuterade samma år som Elvis. ”Min mammas boogie” släpptes på stenkaka 1954. Hon firade 10-års jubileum samtidigt som ett fjunigt gäng från Liverpool försökte göra sig ett namn i Sverige. Lill-Babs lät dem vara förband på några spelningar. Själv låg hon på topplistorna med ”Leva livet”. Och hon gjorde verkligen det. När ABBA vann Eurovision Song Contest i Brighton hade hon redan deltagit tre gånger och representerat Sverige i Cannes, släppt 7 album, deltagit i 6 filmer, släppt två singlar i USA och lärt Quincy Jones sjunga ”Helan går” (enligt honom själv). Och fött tre barn. När Roxette tog sina första stapplande steg hade hon stått på scen i 30 år och tillägnades ett eget program i Lasse Holmqvists ”Här är ditt liv”. Lars Forsell lyfte in henne i finkulturen och skrev texter till hennes show och menade i Programmet Sommar att Barbro gjort mer för kvinnors frigörelse än Grupp8. Hon blev en självklar förebild för svenska kvinnors självständighet och stolthet att stå upp för sig själv, samtidigt som hon generöst delade med sig av sitt liv. Tio år senare fick Barbro H. M. Konungens Medalj för sina insatser för Sverige. När 50 år på scenen skulle firas, blev det med en sprakande show på Rondo i högklackat. Rapparen Petter anade nog inte att han tio år senare skulle sjunga duett med Barbro i ”Så Mycket Bättre”. Ständigt aktuell, alltid närvarande och alltid älskad. Ett stycke svensk historia.

Min åsikt:
En samling fina fotografier men hade hoppats på mer text.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Johnny Depp: retrospektivt av Steven Daly

Johnny Depp: retrospektivtNummer: 3422
Titel: Johnny Depp: retrospektivt
Originalets titel: Johnny Depp – A Retrospective
Författare: Steven Daly
Översättare: Sara Årestedt
Förlag: Ica
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-534-3904-2
Betyg: 4 av 5

 

Bokens första mening:
För flera år sen fällde Tim Burton, som Depp sen länge samarbetat med, den därefter omtalade kommentaren om att hans sidekick är ”en karaktärsskådespelare i en huvudrollsinnehavares kropp”.

Om boken:
Filmikonen Johny Depp fyller 50! Lagom till hans födelsedag i juni 2013 kommer: en bildrik hyllning till en av filmvärldens mest begåvade och hemlighetsfulla skådespelare. Depps karisma och närvaro på vita duken har gjutit liv i några av filmvärldens mest minnesvärda karaktärer, från den tragikomiska Edward Scissorhands och den fantastiska Willy Wonka till den mordiska Sweeny Todd och den hisnande kaptenen Jack Sparrow.

I denna bok presenteras och kommenteras alla Johnny Depps filmer, från den första rollen i Terror på Elm Street 1984 till Lone Ranger som har premiär 2013. Boken är rikt illustrerad med mer än 250 bilder, bland annat tagna bakom kulisserna på filminspelningar och så klart stillbilder från filmerna.

Min åsikt:
En bok fylld med bilder och information kring Johnny Depps filmer.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.