100 hemskaste av Helena Dahlgren

100 hemskasteNummer: 7086
Titel: 100 hemskaste
Författare: Helena Dahlgren
Illustratör: Marcus Stenberg
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7645-986-7
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag är fem och smygkollar på V i mina kusiners rum.

Om boken:
Som skräckentusiast får jag ofta två frågor: »Skrämmer du inte dig själv?« Och: »Varför läser du om så hemska saker när världen ser ut som den gör?«
Några av svaren på de frågorna finns i den här boken.
Men framför allt får du hundra omsorgsfullt utvalda skräcktips (plus några till) från 1818 till 2015, från gotikmysrys till splatter. Det är varken kulturkanon eller kulturdebatt – eller kanske både och?
Här trängs penny dreadfuls med Den Goda Smaken, Cthulhu tar en svängom med screamqueens och ja, jag tror att jag kan lova att en viss liten man från en annan plats kommer att dansa igen
Hundra skräckupplevelser som tar mig i handen och drar mig tillbaka ut i barndomens mörka, mörka skogar.
Vill du följa med ?
[ ur bokens förord]

Min åsikt:
En väldigt intressant, underhållande & förtjusande samling!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Nyponbuskar nyponbuskar hela vägen nyponbuskar av Jan Gradvall

Nyponbuskar nyponbuskar hela vägen nyponbuskarNummer: 4073
Titel: Nyponbuskar nyponbuskar hela vägen nyponbuskar
Författare: Jan Gradvall
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-0-013812-7
Betyg: 4 av 5


Bokens första mening:
När jag var liten brukade min farmor ta med mig på biograf i Linköping för att se reklam- och journalfilmer.

Om boken:
Boktiteln ”Nyponbuskar, nyponbuskar, hela vägen nyponbuskar” är en textrad från en av Lars Winnerbäcks mest kända låtar, ”Söndermarken”. En skildring av en medelklassuppväxt i Linköping präglad av utanförskap och kampen mot konformitet i en nyplanterad historielöshet där skivaffärer var ”ett hål genom kulissen”.
Precis den uppväxten är också Jan Gradvalls egen.

Samma tema som i ”Söndermarken” återkommer hela tiden i Jan Gradvalls journalistik. Uppväxt och ursprung. Musik och kultur som identitetsskapare och räddningsplanka. Kulturell och geografisk påverkan.
Jan Gradvall skriver i förordet: ”Jag har alltid varit frilansjournalist och skrivit för en rad olika tidningar. Men om jag samlar mina texter märker jag en röd tråd: hela tiden samma frågeställningar, samma djupdykningar i kultur, samma besatthet av att förstå sig själv genom att förstå andra. Genom att samla min journalistik uppstår på ett sätt min egen självbiografi.”

I boken finns möten med några av Sveriges mest tongivande popartister i modern tid: Robyn, Veronica Maggio, Melissa Horn, Petter, Kent, Swedish House Mafia och just Lars Winnerbäck. Boken innehåller även ett av de mest uppmärksammade reportagen i svensk press under 2013: ett porträtt av Abba där alla fyra medlemmarna för första gången på 30 år gick med på att låta sig intervjuas. .

Min åsikt:
Mycket bra & mycket intressanta texter!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Fritz Ståhl.

Johnny Depp: retrospektivt av Steven Daly

Johnny Depp: retrospektivtNummer: 3422
Titel: Johnny Depp: retrospektivt
Originalets titel: Johnny Depp – A Retrospective
Författare: Steven Daly
Översättare: Sara Årestedt
Förlag: Ica
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-534-3904-2
Betyg: 4 av 5

 

Bokens första mening:
För flera år sen fällde Tim Burton, som Depp sen länge samarbetat med, den därefter omtalade kommentaren om att hans sidekick är ”en karaktärsskådespelare i en huvudrollsinnehavares kropp”.

Om boken:
Filmikonen Johny Depp fyller 50! Lagom till hans födelsedag i juni 2013 kommer: en bildrik hyllning till en av filmvärldens mest begåvade och hemlighetsfulla skådespelare. Depps karisma och närvaro på vita duken har gjutit liv i några av filmvärldens mest minnesvärda karaktärer, från den tragikomiska Edward Scissorhands och den fantastiska Willy Wonka till den mordiska Sweeny Todd och den hisnande kaptenen Jack Sparrow.

I denna bok presenteras och kommenteras alla Johnny Depps filmer, från den första rollen i Terror på Elm Street 1984 till Lone Ranger som har premiär 2013. Boken är rikt illustrerad med mer än 250 bilder, bland annat tagna bakom kulisserna på filminspelningar och så klart stillbilder från filmerna.

Min åsikt:
En bok fylld med bilder och information kring Johnny Depps filmer.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.