Döstädning: ingen sorglig historia av Margareta Magnusson

Nummer: 8887
Titel: Döstädning: ingen sorglig historia
Författare: Margareta Magnusson
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-0-017343-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det enda vi vet alldeles säkert är att vi en dag kommer att dö.

Om boken:
Döstädning: att sortera, rensa och kategorisera en människas lösören. Ursprungligen inför en förestående död, men i vardagligt tal även något att göra för att skapa ordning i livet – för att hitta skräpet som kan slängas, sakerna med affektionsvärde eller de riktiga dyrgriparna.

Min åsikt:
Tänkvärd, inspirerande & rolig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Drömmen om ett barn av Tobias Åkerman

Drömmen om ett barnNummer: 4899
Titel: Drömmen om ett barn
Författare: Tobias Åkerman
Förlag: Kommunikativet
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-637-5862-1
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
En lördag i juli 2006, två år före den första händelsen som på allvar skulle komma att skaka om hans liv, stod en ung man och gjorde sig iordning.

Om boken:
Det finns en redan utstakad väg som de allra flesta par följer. Efter en tid tillsammans tar förhållandet en ny riktning – dags för två att bli tre, dags att bilda familj. Men vad händer när den förväntat raka vägen istället blir krokig och svår? I den självupplevda berättelsen Drömmen om ett barn får vi på ett nära och öppenhjärtigt sätt följa Tobias och hans fru Annas smärtsamma kamp för att få bli föräldrar – från den största eufori över ett blått streck på graviditetsstickan till den djupaste sorg över missfall efter missfall och utomkvedshavandeskap. Till sist är det som hela tillvaron nästan bara kretsar kring parets ofrivilliga barnlöshet, samtidigt som det vanliga livet envisas med att snurra på i sitt vanliga tempo med studier, jobb och socialt liv. Hur ska man finna tid och ro att förhålla sig till att det inte blev som det var tänkt? Hur gör man för att acceptera det man inte kan förstå? Och hur klarar man som par att förbli hjärta mot hjärta när alla livsdrömmar rasar? Drömmen om ett barn är en ärlig berättelse om fyra turbulenta år, där den vackra drömmen om att skapa ett nytt liv snarare förvandlades till en mardröm. I sitt dagboksskrivande bearbetade Tobias den egna identiteten, de egna studieprestationerna och det största av allt: Kärleken. Med sina ärliga anteckningar om sina berg- och dalbaneliknande upplevelser vill han öka kunskaperna om ofrivillig barnlöshet, med ett särskilt fokus på mannens perspektiv. Hans förhoppning är att andra ska finna den hjälp, tröst och stöd han själv hade behövt när livet var som svårast.

Min åsikt:
Stark & gripande!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Pappalogi av Manne Forssberg

PappalogiNummer: 3581
Titel: Pappalogi
Författare: Manne Forssberg
Förlag: Bonnier Fakta
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-7424-332-1
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
I den bästa av världar skulle ett litet embryo börja gro så fort man hade enats om att man vill ha barn.

Om boken:
Pappalogi är den omistliga handboken för alla nyblivna eller blivande pappor. Här får de flesta frågor svar och här finns det praktiska, kloka och moderna råd för situationer som möter en nybliven pappa genom graviditet, förlossning och föräldraledighet. Boken innehåller personliga betraktelser kring papparollen, intervjuer med både pappor i vardagen och experter inom olika områden inom föräldraskap, samt mängder med hårda fakta, såsom graviditetskalendrar och råd från barnmorskor.
Boken tar upp den tidiga graviditetens dilemman. När berättar man? När vågar man vara glad? Och följer sedan med under de fyrtio veckorna fram till förlossningen. Här finns tips om hur man förbereder sitt hem för barnet, varningar för överilade inköp man bör avstå ifrån och andra mer besvärande faktum såsom pappors viktuppgång under graviditeten.
Under den första tiden efter barnets födelse avlivas myten om att pappan endast är en hjälpande hand som bär tunga föremål och storhandlar. Här beskrivs alla de starka känslor det tidiga föräldraskapet innebär men också handfasta och praktiska tips som gör vardagen lättare med ett spädbarn.
Under tiden fram till inskolning på förskola blir boken ett stöd i att skapa rutiner och få flyt under de ofta ganska hektiska dagarna som lite missvisande kallas föräldraledighet.

Min åsikt:
Bra & intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.