Lögner av Charlotta von Zweigbergk

Nummer: 23
Titel: Lögner
Författare: Charlotta von Zweigbergk
Förlag: Ordupplaget
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-89618-61-0
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Den underbara passionen blir ett missbruk. Bi kan inte avsluta förhållandet till Boris. Inte ens när kärleken förvandlas till ett kaos av lögner och svek. Boris slår henne aldrig, ändå blir Bi en misshandlad kvinna. Känslokast och lögner är de vapen som ersätter fysiskt våld. Skammen får Bi, som ändå hoppas på den stora kärleken, att ljuga för sig själv och sina vänner. Trots att Bi och Boris är vuxna människor när de fastnar i passionen sliter den nerver och hjärtan i strimlor. Kärleken får dem att göra saker de aldrig trott sig själva om.

Min åsikt:
En stark berättelse. Man blir arg, man blir glad och man ser kärlek!

Mitt namn är Luz av Elsa Osorio

Nummer: 22
Titel: Mitt namn är Luz
Författare: Elsa Osorio
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2001
ISBN: 91-0-010193-1
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Utanför skolan står Luz och väntar på skjuts hem. En främmande kvinna kommer fram och viskar i hennes öra: din mamma är inte din riktiga mor.
I hjärtat bär Luz upp i vuxen ålder tvivlet på sin identitet. När hon föder sin första son väcks otydliga minnen till liv. Det kanske är sant, det kvinnan sa, och vem är i så fall hon? I jakten på Luz förflutna färdas vi med henne bakåt i tiden, till den argentinska militärregimens terroraktioner kring kuppen 1976 när barn stals från oppositionens fänglsade kvinnor.

Vi får följa Luz, Miriam, Bestila, Carlos, Eduardo – alla människor, både offer och gärningsmän, i en ondskans tid där kärleken till livet och medmänniskor ändå segrar över hatet.

Min åsikt:
En stark berättelse. Man blir arg, man blir glad och man ser kärlek!

Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi

Nummer: 21
Titel: Populärmusik från Vittula
Författare: Mikael Niemi
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91-7263-532-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Matti och hans tystlåtna kompis Niila växer upp i det barnrika kvarter i Pajalas utkant som i folkmun kallas Vittulajänkkä, förkortat Vittula, och i översättning betyder Fittmyren, så kallat – som en slags rå hyllning till den kvinnliga fruktsamheten. Det är sexti – och sjuttital, vägarna asfalteras, småjordbruken läggs ned, rockmusiken gör sin entré. De äldre generationerna bjuder dock hårt motstånd mot nymodigheterna, arvet från trettitalets magerår och från laestadianismen sitter djupt rotad. Men Matti och hans kompisar drömmer om ett annat liv, det som kan anas bortom Tornedalens horisont.

Min åsikt:
En väldigt rolig och bra bok.

På väg till en vän av Niels Fredrik Dahl

Nummer: 20
Titel: På väg till en vän
Författare: Niels Fredrik Dahl
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2002
ISBN: 91-7001-205-9
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Vilgot är elva år. Han har sagt till sina föräldrar att han är på väg till en vän. Men det är faktiskt inte riktigt sant. Den där vinterdagen händer något som för alltid förändrar Vilgots liv.
Som vuxen man tänker han tillbaka på sin ensamma promenad i mörkret och inte minst på den hemlighet han bär med sig genom livet, den tynger honom mer än någon i hans omgivning kan ana.
Nu är han olycklig ägare till en övergiven cirkuselefant, som på sätt och vis kanske kommer att hjälpa honom att sätta punkt för den tragedi som inleddes tre decennier tidigare. Men Vilgot har aldrig valt de lätta vägarna.

Min åsikt:
Boken blandas med dåtid och nutid och gjorde mig en aning förvirrad ändra fram till sista sidan, då jag förstod allt.

Vackra barn av Torey hayden

Nummer: 19
Titel: Vackra barn
Författare: Torey Hayden
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9127080544
Betyg: 5 av 5


Om boken:

I Vackra barn har Hayden hand om en grupp barn med svåra psykiska störningar. Här ingår den åttaåriga flickan Venus, som sedan länge inte säger ett ord, inte kommunicerar på något sätt med omvärlden. Vi får en målande beskrivning om problemet med att nå kontakt med denna klass, där varje lektion är en chansning, där det gäller att hela tiden vara uppmärksam på vad som verkar kunna engagera barnen. Till slut tycker hon sig komma under skalet på Venus, men bara för att se henne glida tillbaka in bakom sin avskärmning igen. Hayden blir övertygad om att förklaringen till Venus tillstånd finns att söka i flickans hem.

Min åsikt:
Otroligt bra och gripande.

Vald till månadens bok i december 2004.

Tigerungen av Torey Hayden

Nummer: 18
Titel: Tigerungen
Författare: Torey Hayden
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 1997
ISBN: 912706655X
Betyg: 5 av 5


Om boken:

I sin omtalade bok Rävungen beskrev Torey Hayden sitt arbete med en sorgsen och tyst autistisk flicka, Sheila. I sin gripande uppföljare Tigerungen berättar hon hur Sheila, som nu är en ung kvinna, till slut lyckas komma fram till en uppgörelse med sin mardrömslika barndom.

Min åsikt:
Detta är alltså uppföljaren till boken Rävungen och vi får följa Sheilas liv. Gripande!

Rävungen av Torey Hayden

Nummer: 17
Titel: Rävungen
Författare: Torey Hayden
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9127098338
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Rävungen är berättelsen om sexåriga Sheila, en begåvad men emotionellt störd flicka. När hon binder fast en liten pojke vid ett träd och tänder eld, inser man att hon är farlig för sin omgivning och beslutar att hon skall tas om hand för vård. I väntan på en ledig plats på sjukhus hamnar hon i Torey Haydens klass för psykiskt handikappade barn. Nu börjar en hård och tidvis mycket otacksam kamp för att återge den lilla flickan hennes människovärde och hennes tilltro till omvärlden.

Min åsikt:
Gripande och fantastisk!

Burpojken av Torey Hayden

Nummer: 16
Titel: Burpojken
Författare: Torey Hayden
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9127098354
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Han är femton år och har levt på institutioner sedan han var åtta. Under dessa år i samhällets vård har han vägrat att prata, ingen vet om han kan. Men talsvårigheterna är inte Kevins enda problem, inte ens det värsta. Han är psykiskt störd och hans rädslor tvingar honom att ständigt gömma sig under ett bord med stolar omkring som ett skyddande galler. Mer eller mindre mot sin vilja tar psykoterapeuten Torey Hayden sig an Kevin, även om hon tror att det är hopplöst. Men för att inte bli ännu en i raden av alla som svikit honom bestämmer sig Torey för att ge honom en chans.

Min åsikt:
En mycket gripande bok. Väldigt underbar.