I himlen får jag äta av Camilla Dahlberg

Nummer: 60
Titel: I himlen får jag äta
Författare: Camilla Dahlberg
Förlag: Ord & visor
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91- 88675-09-2
Betyg: 4 av 5


Om boken:

17-åriga Lisa lider av anorexia nervosa. För att bli frisk måste hon lära sig att urskilja och kämpa emot det sjuka i sitt levnadsmönster.
Camilla Dahlberg skriver utifrån egna erfarenheter.
”Varje dag var ett krig. Jag kämpade ensam mot en hel rad av fiender. Hela min värld bestod av mat, vikt och kamp mot allt och alla som vill tvinga mig att äta.”
Lisa beskriver hur hon är fånge. Hur hon tvingas göra den mest avskyvärda av alla handlingar: ÄTA!
En utlämnande, autentisk berättelse om ett mycket aktuellt ämne.

Min åsikt:
I himlen får jag äta är en självbiografisk bok om hur det är att leva med anorexia.

En mycket intressant bok.

Snö av Maxence Fermine

Nummer: 59
Titel: Snö
Författare: Maxence Fermine
Förlag: Forum
Utgivningsår: 1999
ISBN: 91-37-12151-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Snö handlar om 17-årige Yuko som lever i Japan i slutet av 1800-talet. Alla i hans familj är antingen präster eller krigare, men Yuko trotsar traditionen och bestämmer sig för att bli poet. Han fascineras av snön och skriver underbara haikudikter som försöker fånga dess vithet.
Till sin läromästare får han den gamle, blinde Soseki, Japans störste målare och före detta samuraj. Han berättar om sitt händelserika liv och om kärleken till lindanserskan Snö.
Om Yuko vill bli en fulländad poet måste han även lära sig att behärska målerikonsten, musiken och kalligrafin. Och inte minst kärlekens konst…

Min åsikt:
Boken utspelar sig i Japan på 1800-talet, och handlar om en poets strävan att finna färg till sina haiku-dikter.

Eftersom jag själv älskar haiku-dikter blev jag väldigt fängslad.

De i Utkanten Älskande av Johanna Nilsson

Nummer: 58
Titel: De i Utkanten Älskande
Författare: Johanna Nilsson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-46-21208-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:

En man som vill vara kvinna går en dag in på Kafé Utkanten och beställer en kopp kaffe.
Flickan bakom disken drömmer om att bli fotomodell och kan inte sätta gränser för sin kropp. Hennes far drabbas av cancer och hennes mor längtar hem till kamelernas land.
Det är het, kvalmig sommar i Stockholm.

I en annan del av staden sitter en gatumusikant. Han ser människors sorg överallt och förälskar sig i en deprimerad kvinnlig tjuv.
En människa sträcker sig efter en annan som sträcker sig efter en annan, vidare i en lång kedja av Kärlek som sneglar åt ett annat håll.
Vågar man leva?
Vågar man dö?
Och om man redan känner sig död, fast man lever, vad gör man då?

Min åsikt:
En bok om vilsna själar, sökande efter trygghet, kärlek, mening och liv.

Oerhört bra skriven.

Till Isola av Madeleine Hessérus

Nummer: 57
Titel: Till Isola
Författare: Madeleine Hessérus
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9127099296
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Tessa Björk drabbas plötsligt av en oförklarlig allergi, en överkänslighet för storstaden och dess stressade livsvillkor. Hennes äktenskap präglas av tidsbrist, vänner och släktingar har inte tid med annat än sina egna hektiska liv och hon är ständigt jagad av bildskärmar, mobiltelefoner och möten. Sakta men säkert nöts hennes kropp och själ ner. En dag brister det för henne och hon flyr staden, till fots och längs motorvägen, mot allt ödsligare trakter. I denna nya – och ibland skrämmande – värld konfronteras hon med udda och annorlunda existenser, och hon upplever helt nya djup i tillvaron när hennes kropp prövas av fysiska umbäranden. Naturen är en kraftfull medspelare i Tessa Björks utveckling mot något nytt, något mer ärligt än den person hon var när hon lämnade storstaden. Lite i taget förvandlas hon av sina upplevelser till något annat, något väsensskilt den urbana människan.

Min åsikt:
En bok om Tessa och hennes resa bort från storstaden, stressen, kraven, teknologin och ut i skogens inre.

En mycket bra bok, inspirerande.

Vald till månadens bok i april 2005.

Livet vinkar (som en Kurt) av Katarina Danielsson

Nummer: 56
Titel: Livet vinkar (som en Kurt)
Författare: Katarina Danielsson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2001
ISBN: 91-46-18165-2
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Kurt är nio år och funderar mycket på det här med livet. Kan det t.ex. verkligen ha varit meningen att han skulle döpas efter Kurt Cobain, en knarkande rockmusiker, eller var det bara ett missförstånd från hans mammas sida, som inte tycks kunna skilja på Cobain och Jesus?
I samma stad går också elektrikern August och grubblar. Han vill ju så gärna att tillvaron ska vara enkel. Det gör väl inget att man är lite beige och tråkig så länge bilen fungerar, hjärtat slår och barnbarnen kommer till jorden vackra och friska?
Katarina Danielsson debuterar med en charmig, vemodig och underfundig berättelse om vanliga människor och ovanliga möten, om kärlek och vänskap och vikten av att våga söka efter sin egen melodi.

Min åsikt:
En otroligt bra bok, man både skrattar och gråter då man läser om vardagliga tankar och känslor hos Kurt som är 9 år och hos August vars liv runnit förbi honom.

Ett enda steg av Heather Mills McCartney & Pamela Cockerill

Nummer: 55
Titel: Ett enda steg
Författare: Heather Mills McCartney & Pamela Cockerill
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9151844222
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Heather Mills McCartney har upplevt mycket under sitt liv. Med en brutal far som misshandlade sina barn och en mor som övergav familjen då Heather var nio år gammal tvingades hon att växa upp fort. Hon tvingas stjäla för att hålla familjen med mat, och rymmer till slut hemifrån. Efter en tid som medlem i ett resande tivoli blir hon hemlös och bor under broarna i London innan hon slutligen påbörjar sin bana som modell.
Heather Mills McCartney hade just börjat sin modellkarriär när hon efter en trafikolycka förlorar sitt ena ben.
Olyckan kunde ha varit slutet för hennes framtidsdrömmar, men hon låter inte den begränsa sin värld. Efter en plågsam tid på sjukhuset forsätter hon att arbeta som modell, men börjar också engagera sig för att bekämpa de landminor som varje år lemlästar tusentals människor, och är numera en omtalad aktivist i kampen mot landminor.
Hon organiserar en konvoj med proteser till krigets offer i Kroatien och under välgörenhetsarbetet träffar hon ex-Beatlen Paul McCartney som hon gifter sig med. Från den absoluta botten – via en fruktansvärd olycka som för alltid förändrar hennes liv – till ett liv i strålkastarljuset: på många sätt är berättelsen om Heathers liv som en modern Askungesaga…

Min åsikt:
En intressant bok om Heathers liv och uppväxt. Precis som en askungesaga.

Louis Drax nionde liv av Liz Jensen

Nummer: 54
Titel: Louis Drax nionde liv
Författare: Liz Jensen
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-46-21098-9
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Louis Drax är inte som andra pojkar. Han är brådmogen och intelligent, men har svårt att få vänner och mobbas i skolan. Dessutom råkar han ofta ut för olyckor, hemska och alltid helt oförklarliga sådana. På Louis nioårsdag inträffar dock en verklig tragedi. Under en utflykt med sina föräldrar faller han handlöst ner i en ravin. Han överlever, men hamnar i djup koma.

Snart står det klart att Louis Drax trotsar all medicinsk erfarenhet. Det är något med honom som inte stämmer. Hans läkare, dr Pascal Dannachet, blir allt mer engagerad i den märklige lille pojken – och allt mer fäst vid hans mor. Men han anar inte att sanningen bakom Louis Drax livsöde är mer brutal och hjärtslitande än vad han någonsin kunnat tro…

Min åsikt:
Handlingen i boken var otroligt bra och jag hade helt klart gett boken en femma i betyg om den inte var så uruselt skriven/översatt.

En himmel för Elliot av Katarina Danielsson

Nummer: 53
Titel: En himmel för Elliot
Författare: Katarina Danielsson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-46-21130-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Tvillingarna Elsa och Elliott är oskiljaktiga: Som sagobarn, säger tanterna till mamma. Hela somrarna tillbringar de på farfars gård med bad i den mörka sjön, med serietidningar i gungsoffan, med kattungen Berit och med den åldrande grisen Ernst som farfar aldrig förmår sig att slakta.
Så borde det alltid få vara, tycker åtminstone Elsa. Men åren går, Ernst självdör och så småningom även farfar. Och däremellan trillar Elliott i vattnet och dör han också. Så att Elsa blir ensam kvar.
Katarina Danielsson berättar lekfullt och med stor ömhet om Elsa och Elliott, tvillingsjälar som döden plötsligt skiljer åt. Eller gör den verkligen det? En oemotståndlig roman om kärlek, sorg och band som aldrig brister.

Min åsikt:
I en himmel för Elliott får man följa ett starkt kärleksband som aldrig brister.
Elsa och Elliott är tvillingar som under sin uppväxt gör allt i hop, men då Elliott dör, dör även Elsa till en del.

Starkt!

Våld av Joyce Carol Oates

Nummer: 52
Titel: Våld
Författare: Joyce Carol Oates
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-0-010500-7
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Teena Maguire borde aldrig tagit den där genvägen hem efter 4 juli-festen. Inte efter midnatt. Inte genom parken. Inte så som hon var klädd: linne, avklippta jeans, högklackade sandaler – som om hon bad om det. Inte tillsammans med sin tolvåriga dotter Bethie. Inte medan pojkgängen i grannskapet var ute och härjade.
Hon blir offer för en brutal gruppvåldtäkt, och nu kan hon bara beklaga att hon överlevde. Bethie, som blir vittne till övergreppet, lever i ständig skräck. Hon har identifierat pojkarna, de har ställts inför rätta, men med hjälp av en driven advokat har de släppts mot borgen.
Det finns dock en man som brinner för rättvisa, en man som vet vad kärlek är.

Min åsikt:
En otroligt stark roman, om ett intressant ämne. Boken handlar om våldtäkt, misshandel, utnyttjande, rättegång, kärlek och mord.

Jag kommer helt klart att läsa fler av hennes böcker.

Skymningsbarn av Torey Hayden

Nummer: 51
Titel: Skymningsbarn
Författare: Torey Hayden
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-27-10812-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:

I Skymningsbarn skildrar Torey Hayden sitt terapeutiska arbete med patienterna Cassandra, 9 år, Drake, 4 år, och Gerda, en äldre kvinna. Att nå fram till dem visar sig bli en av de största utmaningar Hayden har ställts inför och till slut tvingas hon att ifrågasätta sina egna arbetsmetoder.

Cassandra är en svåråtkomlig och ibland starkt utagerande flicka som lider av dissociativ störning eller multipel personlighet. Hon har blivit utsatt för sexuella övergrepp och Hayden skildrar de olika stegen i den mödosamma terapeutiska processen på ett nästan plågsamt levande sätt. Drake är en begåvad och änglalik pojke som inte säger ett ord och Hayden och de andra i teamet tar för givet att han lider av selektiv mutism. De försöker med alla medel få honom att tala, men till sist måste Hayden omvärdera sitt val av behandlingsväg. Samma utmaning blir mötet med Gerda som inte talar efter en stroke. Gerdas skador gör det svårt att nå någon form av kontakt. Den som öppnar vägen är – Drake.

Min åsikt:
Torey skriver lika bra som vanligt i denna bok och de det handlar om denna gång har alla gemensamt att de inte pratar.

Mycket bra!