Att handskas med livet av Åsa Gravander, Malin Widerlöv & Kristina Sjögren

Nummer: 92
Titel: Att handskas med livet
Författare: Åsa Gravander, Malin Widerlöv & Kristina Sjögren
Förlag: Gravander
Utgivningsår: 1999
ISBN: 91-630-7797-3
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Den första svenska självbiografin om vuxna med DAMP/ADHD och Tourette syndrom. Tre kvinnor berättar om sin uppväxt, sina tonår och om att själva bli föräldrar, utan vetskap om att det funnits hjälp och ett namn på deras funktionshinder förrän de blivit vuxna. Läs deras öppna och levande berättelser.

Min åsikt:
En självbiografi om vuxna med damp/adhd och tourette syndrom.
Intressant.

Kasperdockan av Eva Ellnefors

Nummer: 91
Titel: Kasperdockan
Författare: Eva Ellnefors
Förlag: Gravander
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91-973929-4-4
Betyg: 5 av 5


Om boken:

En biografi skriven på fullaste allvar i en humoristisk kåseristil. Följ med på en resa från 50-talets Stockholm fram tills idag. Som reskamrat har du författaren som handskas med sin tokiga omvärld genom att ta på sig olika roller, som en kasperdocka

Min åsikt:
En biografi om Evas barndom under 50-talet fram tills idag.
Boken är skriven på ett komiskt och medryckande sätt.

Helle av Yvone Jürgenson Lumila

Nummer: 90
Titel: Helle
Författare: Yvone Jürgenson Lumila
Förlag:
Utgivningsår:
ISBN:
Betyg: 2 av 5Om boken:

I denna bok skriver Yvone, mamma till Helle, om saknaden och bristen på hjälp efter det att hennes dotter mördas. Helle var en av de sju som mördades i Falun 1994 av Mattias Flink som besinningslöst sköt på allt och alla runt omkring sig.

Min åsikt:
Stark och skrämmande.

Bortom helvetet av Stephanie Slater

Nummer: 89
Titel: Bortom helvetet
Författare: Stephanie Slater
Förlag: Egmont Richter
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9177155009
Betyg: 3 av 5


Om boken:

En kall januaridag 1992 åkte mäklaren Stephanie Slater för att visa ett hus för en klient. Då anade hon inte att detta var början på en resa bortom helvetet. Mannen som hon visade runt i huset hade noggrant förberett hennes kidnappning. Först försökte Stephanie undkomma sin angripare, som hotade henne med kniv, men hon insåg snart att hennes enda chans att överleva var att göra som hon blev tillsagd.

Kidnapparen stängde in henne i en liten låda, våldtog och förnedrade henne. Smärtan och skräcken för att inte överleva höll på att knäcka Stephanie både fysiskt och psykiskt. Och hon visste inte då att han redan kidnappat och dödat en annan kvinna…

Min åsikt:
I Bortom helvetet följer men Stephanies egna historia då hon en dag blir kidnappad och hålls fången under åtta dagar.

Skrämmande.

Pojken, skräcken & livet av Peter G Lejon

Nummer: 88
Titel: Pojken, skräcken & livet
Författare: Peter G Lejon
Förlag: Gravander
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91-973718-8-2
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Jonas är en helt vanlig kille i sydöstra Småland. Han är lugn, tyst och väluppfostrad, och man kan aldrig föreställa sig att det är kaos inom honom. I tjugoårsåldern drabbas han av panikångest, och vem hade kunnat tro att det som såg ut att bli hans baneman skulle bli hans välgörare?

Från födseln in i den tidiga medelåldern får vi följa Jonas och hans familj. Författaren har valt Jonas som sitt alter ego för att beskriva hur panikångest – i hans fall – grundläggs, växer, detonerar och så småningom sjunker tillbaka.

Min åsikt:
Peter använder Jonas som sitt alter ego och beskriver sitt liv från barndom till dess att han gifter sig som 35-åring.
Jonas får utstå mobbning under skolåren och drabbas senare av panikångest.

Jag tycker att boken ger en väldigt bra blick av panikångestens känslor.

Inte en ängel av Tine Bryld

Nummer: 87
Titel: Inte en ängel
Författare: Tine Bryld
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 1997/1998
ISBN: 91-638-3497-0
Betyg: 4 av 5Om boken:

Allt sedan Nanna var helt liten har hennes far förgripit sig på henne. Han har på alla tänkbara sätt förbrukat Nannas förtroende och han har spunnit ett nät kring dem båda, ett nät av kärlek och hat, skuld och skam, vanmakt och våld. Men när Nanna en dag ringer upp Tine Bryld på det danska radioprogrammet ´´Tværs´´ blir det början till en förändring. Vi får följa Nanna på hennes smärtsamma väg mot ett eget liv. Nannas och hennes fars liv är så sammanlänkade att han inte enkelt bara kan ´´skäras bort´´. I allt hat finns också en stor kärlek, och drömmen om en far. I ´´Inte en ängel´´ får Nanna, i brev och genom utskrifter av radioinslag, berätta sin historia. Hennes samtalspartner är Tine Bryld som även kompletterar texten med egna reaktioner och tankar kring det som Nanna berättar. Texten är skärande naken och ärlig, den saknar helt litterära grepp och blir kanske just därför mycket stark.

Min åsikt:
Inte en ängel hndlar om Nanna som under hela sitt liv blivit sexuellt utnyttjad av sin pappa. Nanna kommer i kontakt med Tine Bryld som följer henne och hjälper henne i hennes kamp mot pappan och bli fri från hans grepp.
Skrämmande och bra.

När mörkret kom av Lina Strandberg

Nummer: 86
Titel: När mörkret kom
Författare: Lina Strandberg
Förlag: Författarhuset
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91-89390-00-8
Betyg: 3 av 5Om boken:

Nitton år gammal blickar författarinnan tillbaka på den långa – och då till synes hopplösa – tiden när mörkret kom och lade sin djupa skugga över hennes liv. I När mörkret kom möter vi problematiken inifrån den drabbade själv, men parat med kunnighet, allsidighet och mogen distans. Av Lina Strandbergs självutlämnande och upplysande bok förstår vi att kampen mot sjukdomen kan vara svår – mycket svår. Men vi ser också att det finns möjligheter. Någonstans i mörkret finns det ljus.

Min åsikt:
I boken blickar Lina tillbaka på sitt liv. Hon är nu 19 år och lider av anorexia.
En mycket bra bok om sjukdomen då den inte ger ”råd” hur man ska gå ner i vikt och liknande, utan handlar enbart om känslorna.

…och bli ett vackert lik av Maria hede

Nummer: 85
Titel: …och bli ett vackert lik
Författare: Maria Hede
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91-0-057193-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Maria Hede debuterade 1987 med den uppmärksammade dagboksromanen Evelyn Spöke. Evelyn är huvudperson också i hennes nya bok, där hon med ett starkt tryck och ett flödande språk berättar om några unga människor i Stockholm. Till det yttre har de det förspänt på alla sätt och vis, men en egocentrerad och tvångsmässigt skruvad attityd vilar som en förbannelse över dem och skrämmande lätt glider några av dem in i alkoholism och drogmissbruk.
Maria Hede skildrar panikångestens verklighet och lögner och följer sina gestalter i självbedrägeriets alla förnedrande turer. Ändå är det här en berättelse också om styrka och inte minst om vänskap, skriven med en självironisk humor som inte väjer för någonting.

Min åsikt:
Nu har Evelyn vuxit några år och man får följa hennes liv igen. Här skildras missbruk och panikångest och kampen att leva.

Mycket bra!!!

Evelyn Spöke av Mara Hede

Nummer: 84
Titel: Evelyn Spöke
Författare: Maria Hede
Förlag: En bok för alla
Utgivningsår: 1987
ISBN: 91-0-04797-6
Betyg: 5 av 5Om boken:

Evelyn är arton år och har börjat en eftertraktad konstutbildning. Men det blir utseendet och kroppen som tar all hennes uppmärksamhet. Hon vill gå ned i vikt och lägger all energi på bantningen. En skildring av en anorektikers inferno.

Min åsikt:
I Evelyn spöke följer man Evelyns kamp mot ätstörningar och ångest.

Mycket bra!!!

Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith

Nummer: 83
Titel: Damernas detektivbyrå
Författare: Alexander McCall Smith
Förlag: Egmont Richter
Utgivningsår: 1998/2004
ISBN: 91-7715-361-8
Betyg: 1 av 5Om boken:

Möt Botswanas enda kvinnliga detektiv i en unik deckare som väckt uppmärksamhet över hela världen.

Mma Ramotswe är inte en kvinna vem som helst. Hon är Botswanas första kvinnliga privatdetektiv, faktiskt Botswanas första detektiv över huvud taget. Precious Ramotswes metoder är en smula okonventionella, men med klokhet, sunt förnuft och fenomenal förmåga att få människor att öppna sig hjälper hon vanliga människor med deras bekymmer. Förlupna äkta män, försvunna barn, falska pappor och stulna bilar är problem som Mma Ramotswe löser. Samtidigt får läsaren en unik läsupplevelse, för Alexander McCall Smith har lyckats fånga en mycket speciell känsla.

Damernas detektivbyrå ger en bild av ett Afrika vi aldrig mött tidigare; fyllt med stolthet och traditioner.

Min åsikt:
I boken möter man Botswanas enda kvinnliga privatdetektiv. Boken blev utsedd till bästa översatta deckare 2004. Vilket är ett under enligt mig, har aldrig läst en mer ointressant deckare.