Rannsakan av Michael Hjalmarsson

Nummer: 140
Titel: Rannsakan
Författare: Michael Hjalmarsson
Förlag: Egmont Richter/Damm
Utgivningsår: 1999
ISBN: 91-7709-213-9
Betyg: 4 av 5Om boken:

En skakande självbiografi om en människas väg in på brottets bana Under hela sin uppväxt lever Michael Hjalmarsson i skräck för sin egen far. En far som sviker sin familj genom upprepade övergrepp, men som utåt sett är respekterad i sin yrkesroll som samhällets väktare.

Tidigt tappar Michael förtroendet för vuxenvärlden. När han sexton år gammal hittar sin mamma död, efter att hon har begått självmord, är det ett fruktansvärt slag för honom. Han placeras nu av socialen i en egen lägenhet, ordineras mängder av psykofarmaka och lämnas ensam med sina hemska minnen. Det enda som håller Michael på fötter är idrotten.

All ledig tid tillbringar han i träningslokalen. Han är duktig i kampsport och blir allt mer våldsfixerad. Omedvetet dras han mot ett liv där våldet är en naturlig del av vardagen. Gränserna suddas mer och mer ut och när också fadern tar livet av sig är sveket fullständigt. I allt snabbare takt varvas lögner med grova våldshandlingar. Michael blir torped i den undre världen. Samtidigt försöker han få familjelivet med sambo och två barn att fungera.

Vändpunkten kommer när Michael grips och häktas för grovt väpnat rån 1998. För första gången får han professionell hjälp och en chans till ett nytt liv.

Min åsikt:
En självbiografi om en barndom och uppväxt som leder in i kriminalitet. Han tränar och tävlar i kampsport och är våldfixerad utan spärrar, samtidigt har han en familj, sambo och barn.

Vändningen kom 1998 då han greps och häktades för grovt väpnat rån.

Korgossen av Alexander

Nummer: 139
Titel: Korgossen
Författare: Alexander
Förlag: Fischer & co
Utgivningsår: 2000/2002
ISBN: 91-7054-924-9
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Korgossen är en skakande skildring av en ung mans uppväxt i ett mellansvenskt brukssamhälle. Från tidig ålder utsätts författarens alter ego för sexuella övergrepp från såväl sin far som sin farfar. Den lille pojkens väg genom dessa händelser och hans sökande efter en egen sexuell identitet följer läsaren via ett naket och nära berättande som visar alla nyanser mellan djupaste förtvivlan och en möjlig försoning med livet. Korgossen är inte enbart en bok om övergrepp utan också en fin barndomsskildring där vardagen och alla dess aspekter också spelar en stor roll för pojkens utveckling. Författaren förmedlar med empati, utan hat eller bitterhet, Korgossens liv men förnekar för den skull varken sig själv eller sanningen.

Min åsikt:
Detta är en mycket skakande och hemsk berättelse om en ung mans liv. Författarens alter ego blir under sin barndom sexuellt utnyttjad av sin far och farfar, och berättelsen utspelar sig efter det, då han försöker få ihop sitt liv och sina känslor.

Glasborgen av Jeannette Walls

Nummer: 138
Titel: Glasborgen
Författare: Jeannette Walls
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-46-20307-9
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Jag satt i en taxi och funderade på om jag var för uppklädd för kvällen, när jag kastade en blick ut genom rutan och såg mamma rota i en sopcontainer. Det var i skymningen en blåsig marskväll. Vinden slet i ångan som kom upp ur gatubrunnarna, och människor skyndade längs trottoarerna med uppfällda kragar. Jag satt fast i trafiken två kvarter från festen jag var inbjuden till. Det var flera månader sedan jag hade sett mamma, och när hon tittade upp greps jag av panik för att hon skulle se mig och ropa mitt namn och att någon som var på väg till samma fest skulle få syn på oss tillsammans, och mamma skulle presentera sig och min hemlighet skulle vara avslöjad. Jag gled djupare ner i sätet och bad chauffören vända och köra mig tillbaka till Park Avenue.”

Jeannette Walls mamma och pappa, några av de många oförglömliga karaktärerna i denna ovanliga självbiografi , är excentriker. Rex är en karismatisk och djupt störd man, vars ”lilla drinkproblem” hindrar honom från att någonsin behålla ett jobb, Rose är konstnär som tycker att det är viktigare att måla en tavla än att se till att det kommer mat på bordet. Ungar ska bara lämnas ifred, då blir de lyckliga och härdade till såväl kropp som själ.

Min åsikt:
En stark självbiografi om en barndom och uppväxt med excentriska föräldrar. Pappan lovar ständigt att de ska bygga en glasborg att bo i, men istället spelar han eller dricker upp alla pengarna. Mamman spenderar sina dagar med att måla och låter barnen sköta sig själv.

Vald till månadens bok i augusti 2005.

Du är hos mig ändå av Suzanne Sjöqvist

Nummer: 137
Titel: Du är hos mig ändå
Författare: Suzanne Sjöqvist
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-46-20465-2
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Varje år förlorar fler än 3000 unga sin mamma eller pappa genom dödsfall. Här berättar ett trettiotal barn och ungdomar själva, rakt och varmt, om sina svåraste stunder, om sina känslor och om hur de får sina liv att gå vidare. Sorg tar mer kraft, mer tid än vad många förskonade tror. Styrkan den kan ge på sikt byggs långsamt upp, och det handlar mycket om hur man blir bemött av sin omgivning. Bokens budskap är enkla: Se mig, säg något, gör något, om än aldrig så lite. Vänd mig inte ryggen. Du är hos mig ändå vänder sig i första hand till andra unga med samma upplevelser, men också till anhöriga och till alla dem som i sitt dagliga värv möter barn i sorg.

Suzanne Sjöqvist, som samlat berättelserna till denna bok, är journalist, översättare och förlagsredaktör. Sedan många år gör hon reportageserier och intervjuböcker, skriver essäer och översätter skönlitteratur. Hon miste själv sin pappa när hon var tio år.

Min åsikt:
I boken berättar ungdomar och barn om hur det är att mista en förälder.

De berättar om sin relation till mamman/pappan, sina minnen, dödsfallet, begravningen och hur folk omkring beter sig.

Det är mycket öppna berättelser och flera gånger kom tårarna. Barnen/ungdomarna visar sådan oerhörd styrka. Det är så starkt.

Jätten i spegeln av Helene Arkhem

Nummer: 136
Titel: Jätten i spegeln
Författare: Helene Arkhem
Förlag: Egmont Richter
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-7715-660-9
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Med kroppen som fiende.
Det finns tjejer som ständigt ljuger. Som säger Nej tack, jag åt nyss, trots att deras kroppar plågas av hunger. Det är tjejer som tror att de blir feta av att dricka ett glas vatten. Tjejer som är på väg att svälta sig själva till döds. Sjukdomen de lider av är anorexia nervosa. En av dem som drabbats är Mikaela, en helt vanlig svensk tjej. I elva år har hon kämpat mot ätstörningar, tvångstankar och matångest. Perioder av hetsätning har varvats med perioder av självsvält. Vikten har pendlat dramatiskt, mellan 80 och 40 kilo. Jätten i spegeln är Mikaelas historia, under hennes kamp för att bli frisk, berättad av journalisten Helene Arkhem och fotografen Maria Östlin som följde henne under två år. Men också berättad direkt med Mikaelas egna ord; genom utdrag ur hennes dagbok. Boken innehåller också en faktadel, med svar på de vanligaste frågorna om anorexi och andra ätstörningar.

Min åsikt:
I boken får vi följa Mikaela under drygt 1 och ett halvt år, från sjuk i anorexi till friskförklarad. Helene skriver om hennes liv och kamp, men i boken finns även dagboksanteckningar skrivna av Mikaela.

Slutet av boken innehåller en faktadel, frågor och svar och tips på vart man kan vända sig för att få hjälp eller mer fakta om ätstörningar.

Längre bort än hit av Anna-Karin Granberg

Nummer: 135
Titel: Längre bort än hit
Författare: Anna-Karin Granberg
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 1994
ISBN: 91-46-76535-5
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Längre bort än hit är berättelsen om den unga Anna-Karins flykt från en barndom fylld av våld och sexuella övergrepp till de första desperata försöken att finna något som kan kallas ett värdigt liv. Folkhögskolans pigga kristlighet, storstaden, kvinnocaféerna, lyriken, ensamheten…

Anna-Karin Granberg berättar rakt och ändå lyriskt om de, val hon gjort och inte gjort, de vägar hon gått. Hon skildrar självhat, alkoholism och destruktivitet, men också om hur ett möte med en annan kvinna kan bryta det onda arvet.

Min åsikt:
Detta är fortsättningen på Där ingenting kan ses och handlar alltså om Anna-Karins flykt från sin barndom som var fylld med våld och sexuella övergrepp.
Nu flyr hon med hjälp av alkoholen och annat destruktivt, då hon inte ser sitt eget värde.

Skrämmande bra bok.

Offrad för hederns skull av Sengül Güvercile

Nummer: 134
Titel: Offrad för hederns skull
Författare: Sengül Güvercile
Förlag: Egmont Richter
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-7715-965-9
Betyg: 4 av 5Om boken:

Sengül föddes i Turkiet men växer upp i Danmark. Vid fjorton års ålder förälskar hon sig i den turkiske tonårspojken Hasan. Hon förstår genast att deras kärlekshistoria måste hållas hemlig. Hasan kommer från ett annat område i Turkiet, han har ingen utbildning och inga pengar. Och det är Sengüls föräldrar som ska välja ut hennes framtida make. När förhållandet så småningom ändå blir avslöjat dödar Sengüls familj Hasan. Hedersmordet är ett av de första i Danmark. Efter att ha levt med rädsla och sorg som ständiga följeslagare har Sengül Güvercile nu bestämt sig för att berätta sin historia. Arton år har gått sedan hennes älskade mördades.
I både Danmark och Sverige har det skett flera hedersmord de senaste åren. Mest känt är kanske mordet på Fadime, som mördades i Sverige av sin far i januari 2002. I Offrad för hederns skull är perspektivet lite annorlunda. Här är det inte dottern i familjen som mördas utan hennes älskade. Men gärningen är lika grym och obegriplig. Sengül Güvercile är i lika stor grad ett offer som den mördade Hasan.

Min åsikt:
En sann familjetragedi om hedersmord. Skillnaden mot de flesta andra hedersmord man läser om så är det inte dotterns som mördas utan hennes älskade.

En skrämmande bok om en kultur som jag har svårt att förstå.

Pastorerna i Knutby av Mårten Nilsson

Nummer: 133
Titel: Pastorerna i Knutby
Författare: Mårten Nilsson
Förlag: Succéförlaget abc
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-631-2200-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:

I kriminalromanens form berättas här den verkliga historien bakom morddramat i Knutby – med autentiska personer och autentiska namn. Polisens arbete skildras inifrån: hur utredarna agerar, ja, till och med vad de tänker. Vi får följa de första polismännen som rycker ut till Knutby denna frostiga vintermorgon, och vi får följa de fortsatta dramatiska turerna för att vinna klarhet i vad som kan ligga bakom. Här ges också unika inblickar i Knutbyförsamlingens inre liv. Boken vill bidra till en förståelse av hur tragedin var möjlig.

Min åsikt:
En autentisk kriminalroman om morden, pastorerna i och livet i Knutby. Otroligt skrämmande historia om denna sekt. Ja, jag väljer att kalla det en sekt på grund av sitt sätt att utöva hjärntvätt och makt mot svaga personer.

Man får följa polisens arbete med att finna bevisen och komma fram till sanningen.

Mycket intressant att läsa.

Stulen barndom av Virginia Holman

Nummer: 132
Titel: Stulen barndom
Författare: Virginia Holman
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2003/2005
ISBN: 91-37-12572-9
Betyg: 3 av 5Om boken:

”1974 var inget bra år att bli galen”, skriver Virginia Holman i denna uppseendeväckande och smärtsamt roliga berättelse om att växa upp med en schizofren mor under ett kaotiskt och händelserikt årtionde.
I maj 1974, ett år efter att Patty Hearst och hennes kidnappare rånade Hibernia National Bank, äger en helt annan kidnappning rum, långt borta från massmediernas stora rubriker. Virginias mor Molly, som lider av sitt första psykotiska tillstånd, är övertygad om att hon värvats av en hemlig armé. Rösterna i Mollys huvud befaller henne att tillsammans med sina två döttrar, Virginia och Emma, bege sig till familjens sommarhus.
Där målar Molly fönstren svarta och omvandlar huset till ett fältsjukhus där hon ska ta emot sårade krigsbarn. Molly övertalar sina döttrar att inte orda om det hemliga uppdraget för någon.
Till en början förklaras Mollys beteende som ett symtom på tidsandan. Barnens far tror att allt hans fru behöver är lite andrum för att ”finna sig själv”. Mollys moster – inspirerad av hollywoodfilmen Exorcisten – föreslår allvarligt att en smula exorcism inte skulle skada.
Mollys sjukdom tar sig allt allvarligare uttryck, med inslag av extrem paranoia och våldsamma vredesutbrott – en verklighet som Virginia och hennes syster måste lära sig att hantera. Situationen blir till slut ohållbar och Molly tas i början av 1980-talet in på mentalsjukhus för utvärdering. Det ser ut som om livet för den sargade familjen långsamt kan återvända.
Men Molly lyckas dupera de socialarbetare som tycks vara mer angelägna om att skydda patientens rättigheter än att försöka förhindra förloppet av en allvarlig psykisk sjukdom. När Molly släpps ut igen börjar mardrömmen åter. Först efter att hon en dag öppnar alla eluttag i huset anses Molly vara en fara för sig själv och blir inlagd på mentalsjukhus.

Min åsikt:
En sann berättelse om två systrar som kidnappas av sin schizofrena mamma. Boken tar upp det psykiska krig som Virginia tvingas leva i för att behaga sin mamma, men också den kamp hon tvingas leva i fram till den ålder hon är i idag. Hon söker desperat efter svaren.

De stulna åren av Irena Smigielski

Nummer: 131
Titel: De stulna åren
Författare: Irena Smigielski
Förlag: Wiken
Utgivningsår: 1990
ISBN: 91-7024-593-2
Betyg: 3 av 5


Om boken:

En bok ”innifrån Förintelsen”. Irena kom aldrig till koncentrationsläger, men detta är hennes histria om hennes stulna år, från det att hon var 21 år tills hon blev 27.
Vi följer hennes kamp efter gömställen, jobb, mat, rättvisa och mycket mer.

Min åsikt:
En mycket intressant bok.