Fallhöjd av Nick Hornby

Nummer: 147
Titel: Fallhöjd
Författare: Nick Hornby
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-37-12623-7
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Taket på Hopparnas hus en nyårsafton. Det är norra Londons populäraste plats att begå självmord på, men fyra främlingar upptäcker att det där med att ta sitt liv inte är så enkelt när man blir avbruten hela tiden.
Den alltid lika solbrände Martin Sharp är en frukost-TV-personlighet som hamnat på kant med livet. Han hade allt -hustru, barn och karriär – men sumpade rubbet. Att ta livet av sig verkar för Martin vara den enda vettiga lösningen. Hans liv är inte längre uthärdligt.
Maureen tänker också göra det i kväll, och det är på grund av Matty, som aldrig lyckats lära sig det som normala barn lyckas lära sig, som att tala eller gå. Maureen älskar verkligen sitt barn och hon har alltid försökt att vara en god katolik, men nu känner hon att hon är redo att begå en fruktansvärd synd, den kanske värsta av dem alla.
Alldeles galen av hjärtesorg, ensamhet och ungdomlig ångest, för att inte tala om stora mängder öl och Bacardi, är ministerdottern Jess redo att hoppa, bara flyga från taket.
Och till sist är det pizzabudet JJ, en lång cool amerikan som ser ut som en rockstjärna och som ibland tycker han spelar gitarr som en sådan.
Fyra främlingar, som bara en liten stund tidigare var fast övertygade om att de inte hade någonting gemensamt och var helt inställda på att snabbt avsluta sina liv, börjar dela på de pizzor som JJ haft med sig. De börjar prata med varandra. Och snart upptäcker de att de har ännu mindre gemensamt än de förut trodde.

Min åsikt:
Boken handlar om fyra helt olika individer som på nyårsafton träffas på Hopparnas hus för att ta sina liv. De finner varandra på något vis trots sina olikheter och gör en pakt att stötta varandra fram till alla hjärtans dag för att se om de fortfarande vill samma sak.

Boken är skriven med mycket humor och är väldigt tänkvärd.

Kärlek och stålull av Lisbeth Pipping

Nummer: 146
Titel: Kärlek och stålull
Författare: Lisbeth Pipping
Förlag: Förlagshuset Gothia
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-7205-438-7
Betyg: 3 av 5Om boken:

Lisbeth Pipping berättar i boken om sin svåra uppväxt med en utvecklingsstörd mamma och två små systrar. Det är en självbiografisk berättelse om en utsatt och plågad barndom, men också om överlevnad och revansch. Trots svårast möjliga utgångsläge kunde Lisbeth vända sina villkor och skapa sig ett bra liv.

Min åsikt:
En sann berättelse om att växa upp med en utvecklingsstörd mamma. Hon skildrar sin barndom med bristande omsorg och kärlekslöshet. I vuxen ålder söker hon svaret på varför ingen gjorde något i deras misär.

Predikanten av Camilla Läckberg

Nummer: 145
Titel: Predikanten
Författare: Camilla Läckberg
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9137125141
Betyg: 5 av 5


Om boken:

En tidig sommarmorgon smiter en liten pojke ut för att leka riddare i Kungsklyftan i Fjällbacka. Leken får ett brådstörtat slut när han får syn på en naken tant som ligger och stirrar på honom.
Polis kallas till platsen och det visar sig att det är en ung kvinna som blivit mördad. Mystiken tätnar när man under henne finner skeletten efter två kvinnor som försvann från trakten i slutet av 1970-talet.
Patrik Hedström och hans kollegor i Tanumshedes poliskår ställs inför ett svårlöst mysterium. Johannes Hult, son till den berömde frikyrkopastorn Predikanten, angavs av sin bror 1979 och misstänktes för att ha varit inblandad i kvinnornas försvinnande. Men han begick självmord kort tid därefter och kan således inte ha mördat kvinnan i Kungsklyftan. Kanske var det inte han som var skyldig, kanske letar de efter en mördare som bidat sin tid i över tjugo år, eller kanske är det en galning som inspirerats av de tidigare morden?
Patrik blir utsedd att leda den komplicerade utredningen som upptar hans tankar såväl natt som dag. Samtidigt känner han samvetskval över att han lämnar sin sambo Erica i sticket med den invasion av gäster som så ofta infinner sig under sommarmånaderna i Fjällbacka. Erica, som hade en framträdande roll i Isprinsessan, har gjort ett tillfälligt uppehåll i sitt författande av böcker om uppmärksammade mordfall eftersom hon är gravid i åttonde månaden. Ändå kan hon även den här gången hjälpa till med visst researcharbete. Det blir nämligen allt tydligare att de måste gå långt tillbaka i tiden för att kunna finna sambandet mellan de tre kvinnornas död.
Dramatiken stegras när ytterligare en ung kvinna försvinner. Patrik vet att varje sekund är dyrbar om man vill återfinna henne levande och ansvaret blir allt tyngre att bära.

Min åsikt:
Detta är Camilla Läckbergs andra kriminalroman som utspelar sig i Fjällbacka med samma personer i huvudrollerna. Mycket spännande och intressant. Svår att lägga ifrån sig.

Vargens mjuka tassar av Marianne Jeffmar

Nummer: 144
Titel: Vargens mjuka tassar
Författare: Marianne Jeffmar
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 1994
ISBN: 91-0-055776-5
Betyg: 3 av 5Om boken:

Boken är egentligen ett brev skrivit till Mariannes pappa. Ett brev för att bearbeta och komma över sin barndom, en barndom fylld med skräck, våld, incest och hjärntvätt.

Min åsikt:
Berörande.

Du tror du vet allting av Marie Peterson

Nummer: 143
Titel: Du tror du vet allting
Författare: Marie Peterson
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-201-0377-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Ett triangeldrama som utspelar sig mellan en mamma, en dotter och en sjukdom. Aldrig förr har Alzheimerns framfart beskrivits så här. Det är en bok man skrattar och gråter sig igenom. En djupt tragisk och på samma gång avväpnande rolig skildring av en gammal kvinnas väg in i glömskan och dotterns enträgna försök att hålla en dialog vid liv.

Min åsikt:
”Ett triangeldrama som utspelar sig mellan en mamma, en dotter och en sjukdom. Aldrig förr har Alzheimerns framfart beskrivits så här. Det är en bok man skrattar och gråter sig igenom. En djupt tragisk och på samma gång avväpnande rolig skildring av en gammal kvinnas väg in i glömskan och dotterns enträgna försök att hålla en dialog vid liv.”

Just den beskrivningen beskriver så otroligt bra vad jag kände då jag läste boken. Jag skrattade och grät, och det var mycket intressant att läsa.

När livet stannar av Anette Stoltz

Nummer: 142
Titel: När livet stannar
Författare: Anette Stoltz
Förlag: Lekatten
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-975578-0-3
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”När vi fick beskedet att Jennie var ett speciellt barn letade jag efter litteratur. Jag ville läsa hur andra gjort, hur andra orkat och så vidare, men jag hittade väldigt lite. Jag hoppas att denna bok ska komma att betyda något för någon annan, förhoppningsvis ge lite styrka, för även om livet stannar ibland så går det vidare. Jag hoppas den skall läsas av människor som ska jobba eller jobbar inom vård och omsorg. De kommer att stöta på fler ovanliga barn och oroliga och besvärliga mammor.”
Så skriver Anette Stoltz i inledningen till boken där hon berättar om 11 år och 338 dagar med dottern Jennie som föddes med ett mycket ovanligt kromosomfel.

Min åsikt:
Detta är en bok om livet med Jennie, ett speciellt barn, som föds med ett ovanligt kromosomfel. Under hela hennes liv får vi följa hennes resor mellan sjukhus, avlastningshem, skolor, rehabilitering och så vidare.
Anette Stoltz skriver mycket känslosamt om livet med sin dotter.

Isprinsessan av Camilla Läckberg

Nummer: 141
Titel: Isprinsessan
Författare: Camilla Läckberg
Förlag: Warne
Utgivningsår: 2003
ISBN: 91-86425-41-2
Betyg: 5 av 5


Om boken:

»Huset var ödsligt och tomt. Kylan trängde in i alla vrår. En tunn hinna av is hade bildats i badkaret. Hon hade börjat anta en lätt blåaktig ton. Han tyckte att hon såg ut som en prinsessa där hon låg. En isprinsessa. Golvet han satt på var iskallt, men kylan bekymrade honom inte. Han sträckte ut handen och rörde vid henne. Blodet på hennes handleder hade för länge sedan stelnat. Kärleken till henne hade aldrig varit starkare. Han smekte hennes arm, som om han smekte den själ som nu flytt kroppen. Han vände sig inte om när han gick. Det var inte adjö, utan på återseende.«

I debutromanen Isprinsessan förlägger Camilla Läckberg handlingen vintertid till sin hemort Fjällbacka och låter morden växa fram ur småstadsandans sämre sidor. Hon tecknar ett porträtt av ett slutet samhälle där alla, på gott och ont, vet allt om varandra och där det yttre skenet har stor betydelse. Något som under fel omständigheter kan bli ödesdigert…

Min åsikt:
Detta är Camilla Läckbergs debutroman och det är en otroligt stark kriminalroman som utspelar sig i Fjällbacka. Boken innehåller mycket bra porträtt och beskrivningar och är otroligt fängslande. Hon tecknar ett porträtt av ett slutet samhälle där alla, på gott och ont, vet allt om varandra och där det yttre skenet har stor betydelse.

Läs den!

Vald till månadens bok i september 2005.