Tysta leken av Boel Gerell

Nummer: 159
Titel: Tysta leken
Författare: Boel Gerell
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2003
ISBN: 91-46-20310-9
Betyg: 5 av 5Om boken:

Julia Svensson hade en gång en dröm om att bli en riktig reporter. Nu är hon i stället lokalredaktör på den lilla tidningens minsta redaktion. Ingenting händer och för varje dag som går blir hon lite mindre synlig. Bara den ensamme mannen på bänken ser henne och mellan de två växer en märklig gemenskap fram. När en fjortonårig flicka plötsligt försvinner ställs Julia inför ett val. Kanske är detta det stora scoopet hon längtat efter? Men kan allting berättas?

Min åsikt:
Julia Svensson jobbar som lokalreporter på den lilla tidningens minsta redaktion, medan hennes dröm var att bli en riktig reporter, en som syns. Men ingen ser henne längre, inte ens S.

Boken handlar om vänskap som är så tät att man inte vet var den ena kroppen börjar och den andra slutar, och om tankar så farliga att de måste gömmas och ändå aldrig får glömmas bort.

Fängslande.

Au pair av Boel Gerell

Nummer: 158
Titel: Au pair
Författare: Boel Gerell
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91-46-16713-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:

En varm dag i juli anländer artonåriga Eva till USA, till Soundview Drive 20 i Fort Washington, tre kvarts resa från New York. Källaren blir hennes rum och familjen hon bor hos heter A. Sakta smälter hon samman med huset och minns snart bara med svårighet den gamla världen, den i Sverige där hon själv var del av en familj.

Min åsikt:
Eva reser som artonåring till USA för att jobba som au pair. Källaren blir hennes rum och familjen hon bor hos är mycket speciell. Hon säger inte mycket, pratar inte om någon familj och tar aldrig med sig vänner till huset. Men hon älskar att springa och det gör hon varje dag.
Boken handlar om mörkret som omger det avvikande, om banden mellan människor som kväver och ger liv i samma sträng och om vansinnet som ryms inom oss alla.

En spännande historia som gör att man vill fortsätta läsa hela tiden.

Jag älskade honom av Anna Gavalda

Nummer: 157
Titel: Jag älskade honom
Författare: Anna Gavalda
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2002/2003
ISBN: 91-0-058176-3
Betyg: 4 av 5Om boken:

Chloé, en trettioårig tvåbarnsmor vars make lämnat henne för en annan, får följa med sin svärfar ut på landet över veckändan. Han vill förströ henne och flickorna lite, hjälpa dem komma ifrån sorgen. Men Chloé har, till en början, inte mycket annat än förakt till övers för honom och hans patriarkaliska stil.
På en klassiskt enkel och samtidigt drastiskt nutida prosa låter oss Anna Gavalda få syn på en modern ung kvinnas inre värld en värld som visar sig rymma åtskilligt av moralism och omvända fördomar. Även svärfadern träder så småningom fram i helfigur, och det är med spänning, vemod och skratt man följer processen.

Min åsikt:
Chloé, en tvåbarnsmamma på 38 år blir lämnad av sin man, då han hittat en annan. Hennes svärfar tar med henne ut till landet under ett veckoslut för att hjälpa henne komma över sorgen.

Spännande att följa med i deras samtal om sina livsöden.

En brors berättelse av Richard B. Pelzer

Nummer: 156
Titel: En brors berättelse
Författare: Richard B. Pelzer
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-37-12701-2
Betyg: 5 av 5Om boken:

En brors berättelse är historien om hur den näst yngste brodern, Richard, vid nio års ålder får rollen som offer istället för medhjälpare. Richard är det enda vittnet till moderns mordförsök på Dave och han lever i ständig skräck för att han ska stå på tur. Tidigare har han deltagit i bestraffningarna av sin bror men nu är det han som blir utsatt för tortyren och övergreppen.
Liksom sin storebror avskiljs han från resten av bröderna och blir dagligen fysiskt och psykiskt misshandlad, ibland så illa att han måste få vård för sina skador. Resultatet av behandlingen blir en destruktiv och självmordsbenägen tonåring.
Den här boken skildrar de helvetiska åren mellan fem och femton när Richards barnaår krossades av en psykiskt sjuk och alkoholiserad kvinna. Det som hände hos familjen Pelzer är ett av de värsta fallen av barnmisshandel i Kaliforniens historia.

Min åsikt:
Dave Pelzer har skrivit en trilogi om sin barndom som nog inte många missat. Detta är Richard, hans brors, berättelse, om sin uppväxt med barnmisshandel.

Mycket intressant att se det från Richards synpunkt och vad som hände i huset efter det att Dave fått hjälp och inte längre fanns där. Det är mycket skrämmande att ett samhälle kan låta något så fruktansvärt pågå under så lång tid.

Ingen mänska en ö av Louise Boije af Gennäs

Nummer: 155
Titel: Ingen mänska en ö
Författare: Louise Boije af Gennäs
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2002
ISBN: 91-7643-510-5
Betyg: 5 av 5Om boken:

Hon kan utan tvivel berätta en historia på ett medryckande sätt. SvD

Maja saknar mycket i sitt unga liv; studierna och vännerna uppfyller inte hennes drömmar, och när de stressade föräldrarna plötsligt tvingar henne att vara den enda levande kontakten med farmor, som insjuknat och hamnat på sjukhus, känner hon sig som ett offer.
Då dyker Christos upp och ett annat liv kanske trots allt
väntar

”Du är vacker, sa han. En av de vackraste människor jag nånsin har sett. Din mun, ditt hår. Hur du tänker.
Du kan inte veta det, fick jag fram. Du vet ingenting om mig.
Jo, sa Christos. Jag vet.
Han kysste mina händer igen. Jublet steg i kroppen som saven i en björk. Det var inte sant, det han sa. Det var inte möjligt att han menade det. Det lät fånigt och ännu fånigare vore det av mig om jag blev glad.Ändå började det bubbla inne i mig, sakta och försiktigt, av en lyckokänsla som jag inte var van vid att förnimma.
Vi känner inte varann, sa jag tyst.
Christos log.
Jo, sa han. Det gör vi. Men det är ingenting emot hur väl vi kommer att känna varann.”

Min åsikt:
Boken handlar om Maja och hennes liv. Hon studerar, jobbar extra och så tvingar hennes föräldrar henne att besöka sin farmor på sjukhus, då ingen annan har tid för det. Hon känner sig som ett offer.
Men så möter hon Christos och kanske väntar ett nytt liv på henne…

Detta är en bok som sätter igång tankarna i huvudet, som får en att se saker på ett nytt sätt. Jag älskar den. Den gav mig mycket som jag kan ha nytta av.

Tack Maria för att du gav mig boken!

Vald till månadens bok i oktober 2005.

Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist

Nummer: 154
Titel: Hanteringen av odöda
Författare: John Ajvide Lindqvist
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-7037-116-4
Betyg: 4 av 5Om boken:

Stockholm en dag i mitten av augusti. Det är onaturligt varmt fast det är sent på kvällen och överallt klagar människor på huvudvärk. Det känns som om ett elektriskt fält lagt sig över stan. Ett omvänt strömavbrott. Inga lampor kan släckas, inga maskiner stängas av. Paniken ligger i luften.
Så plötsligt är allt över. Ingenting har hänt …

Den pensionerade journalisten Gustav Mahler är trött på livet. Allt har gått fel och allra värst är att hans älskade barnbarn Elias nyligen dött i en olyckshändelse. Nu får Mahler plötsligt ett samtal från en gammal kontakt på Danderyds sjukhus som påstår att de döda vaknar. Det måste vara ett skämt. Ändå tar han sig dit för att undersöka saken.
Han möts av en lika ofattbar som skrämmande syn. Läkare på sjukhuset bekräftar: massor av människor som avlidit under den senaste tiden tycks ha vaknat till liv. Mahler slås av en tanke. Elias. Men han är ju begravd. Mahler vet ändå att han måste åka till kyrkogården.

Min åsikt:
I Stockholm den 13 augusti 2002 svävar ett elektriskt fält ovanför staden. Lampor kan inte släckas, maskiner inte stängas av och alla drabbas av en kollektiv huvudvärk. Plötsligt är det över men det är då man upptäcker det värsta. De döda har vaknat till liv.

Det är en berättelse om vår största skräck men samtidigt om kärleken som trotsar döden.

Boken är minst sagt skrämmande och läskig, men också väldigt komisk vid några tillfällen.

Mias hemlighet av Maria Eriksson

Nummer: 153
Titel: Mias hemlighet
Författare: Maria Eriksson
Förlag: Ordupplaget
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-89618-70-x
Betyg: 5 av 5


Om boken:

När Mia Eriksson och hennes barn får asyl i USA 2003 är familjen sargad efter tretton år på flykt. Under ett skilsmässogräl avslöjar Mias man Anders hennes djupa familjehemlighet.

– Er mamma kommer att lämna er. Hon har redan gjort det förstår ni.
Anders kalla ögon på mig.
Mitt hjärta som stannade.
– Hon har redan lämnat ett barn i Sverige.

En gång tvingades Mia svika sitt eget barn. Han är nu en vuxen man och vet inte varför mamma försvann.
Frågan är om han vill förlåta.
Och kan hon förlåta sig själv?

Min åsikt:
Detta är uppföljaren på Gömda och Asyl som skrevs med Liza Marklund. Nu skriver Maria på egen hand den tredje delen om hennes eget liv, hennes kamp, hennes känslor och hennes förflutna.
I denna boken får vi möta en son som hon tvingats lämna i Sverige innan hon flydde utomlands. Kan han förlåta henne? Och kan hon förlåta sig själv?

Otroligt bra och mycket intressant. Samtidigt skrämmande att Sverige inte kan ta hand om sina egna medbrogare och ge dom en trygg tillvaro.

En spricka i kristallen av Cecilia von Krusenstjerna

Nummer: 152
Titel: En spricka i kristallen
Författare: Cecilia von Krusenstjerna
Förlag: Bonnier Fakta
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9185015199
Betyg: 3 av 5


Om boken:

I Suss familj har framgång och makt alltid varit alltings mål. I bakgrunden tronar en dominerande och hårdhjärtad morfar och i Suss egen familj styr en kylig och avståndstagande mor. Men det är runt den dyrkade fadern, den framgångsrike företagsledaren, som allting kretsar.

Suss växer upp som den felande länken i denna utifrån sett lyckade familj där fasaden aldrig får börja flagna och där sammanhållningen är A och O. Snärjd i dess garn har hon som vuxen haft svårt att frigöra sig och i sitt eget äktenskap slits hon mellan lojaliteterna med sin gamla familj och med sin nya. Det hela utvecklar sig efterhand till en kraftmätning där Suss till slut tvingas välja. Men vilka offer är hon beredd att göra? Och vad kommer det att kosta henne?

Min åsikt:
Boken handlar om ett barn som växer upp i överklassen och har allt utom en famn att krypa upp i. Den är mycket smärtsam att läsa. Till slut tvingas hon välja vart hon ska lägga sin lojalitet, hos sin gamla familj eller hos sin nya.

Jag är mycket besviken på denna bok, hade stora förväntningar innan jag började läsa. Berättelsen är mycket intressant och lättläst men det saknas något. Något som är svårt att sätta fingret på. Men det känns som om man bara får läsa om ytan och jag vill tränga djupare än så.
Men den är helt klart läsvärd.

Stenhuggaren av Camilla Läckberg

Nummer: 151
Titel: Stenhuggaren
Författare: Camilla Läckberg
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-37-12638-5
Betyg: 4 av 5


Om boken:

När en av Fjällbackas hummerfiskare hittar en liten flicka drunknad, tror man först att hon dött av en olyckshändelse. Men obduktionen visar att hon har sötvatten med tvålrester i lungorna. Någon har alltså dränkt flickan inomhus, klätt på henne och kastat henne i havet. Men vem kan ha velat 7-åriga Sara så illa? Och varför?
Patrik Hedström blir tillsammans med sina kolleger på Tanumshede polisstation återigen indragen i en komplicerad mordutredning. Han är nybliven pappa till en dotter och hans sambo Erica har drabbats av en lätt depression. Patrik försöker ställa upp så gott han kan, men känner sig skuldmedvetet tacksam över möjligheten att fly in i arbetet.
Men mordutredningen blir en av de svåraste utmaningar han ställts inför. Mordoffret är inte bara ett oskyldigt barn utan dessutom dotter till en av Ericas väninnor som nyss flyttat tillbaka till Fjällbacka. När Patrik intervjuar hennes anhöriga kommer det fram att Sara var ett svårt barn – hon var överaktiv, aggressiv och hade fått diagnosen damp. Hennes familjs problem förvärras av att de ännu inte fått någon egen bostad utan tvingas bo hos mormodern.
Under utredningens gång visar det sig att många i Saras närmaste omgivning bär på hemligheter. Bakom Fjällbackas idylliska fasad döljer sig en annan verklighet – med grannfejder, familjekonflikter och barnporrhärvor.
Spåren leder åt ett håll, men till skillnad från sina kolleger känner sig Patrik vilseledd. Det är någonting som inte stämmer, och han anar att man måste gräva mycket djupare för att förstå de motiv som ligger bakom en liten flickas död.
Innan han lyckats övertyga sina kolleger om att gåtans lösning ligger i det förflutna är ytterligare en person på väg att mista livet?

Min åsikt:
Tredje boken av Camilla Läckberg som utspelar sig i Fjällbacka med samma huvudpersoner. Handlingen här är att en hummerfiskare hittar en liten flicka drunknad, med obduktionen visar något helt annat…

Jag är så imponerad av Camilla Läckbergs sätt att beskriva situationer och personer.

Landet utanför av Marcus Birro

Nummer: 150
Titel: Landet utanför
Författare: Marcus Birro
Förlag: Tre Böcker
Utgivningsår: 2003
ISBN: 91-7029-523-9
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Sverige är fullt av osynliga människor. Sjuka, ensamma och vilsna män och kvinnor som valt eller tvingas leva i ett helt annat Sverige. X är på god väg att bli en av dem. Han har sitt arbete i en bokhandel. Om ett år skall han fylla trettio. Det är varken mer eller mindre patetiskt för honom än för någon annan. När han får beskedet att han drabbats av en kronisk, reumatisk sjukdom får han sparken från jobbet. Grindarna till ett nytt land öppnas. Ett land med socialbidrag, sjukhus, tabletter, bassängövningar och ständig smärta. Mitt i kaoset träffar X Hannah, en människa i samma land, och som det kanske just därför går att bygga ett liv tillsammans med.

Landet utanför är en roman som synliggör de osynliga, de sjuka och arbetslösa. Boken är också en hyllning till livet, till det hopplöst vackra i kärleken; och en blinkning till alla som vågar, eller måste, leva sina liv… Utanför.

Min åsikt:
Boken handlar om alla dom osynliga människorna, de ensamma, de sjuka och vilsna, som valt eller tvingats leva i ett helt annat Sverige.
I boken möter vi X, han ska snart fylla 30 år, arbetar i en bokhandel, men en dag förändras hans liv drastiskt. Han kan inte ta sig upp ur sängen och han får efter många sjukhusbesök veta att han fått en reumatisk sjukdom som heter Bechtrew. Han är nu på väg in i landet utanför, han får sparken från jobbet, får leva på socialbidrag, det blir mycket tabletter och sjukhusbesök, bassängträningar och ständig smärta.
Så träffar han Hannah… en människa i samma land.