Hon och han av Annika Sundbaum-Melin & Henrik Kolbjèr

Nummer: 204
Titel: Hon och han
Författare: Annika Sundbaum-Melin & Henrik Kolbjèr
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-1-301432-3
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Hon och han inleder en relation som verkar ha allt emot sig. Hon är äldre än han, har haft flera långa relationer och har två barn. Han lever ett fritt grabbigt singelliv men tycker sig nu har mött den stora kärleken.

I vartannat kapitel skriver Hon och Han om en tidstypisk relation som många kan känna igen sig i. En fartfylld, rolig och gripande berättelse om en kärlekshistoria mellan himmel och helvete.

Min åsikt:
En intressant bok om kärlek, förhållande, otrohet, barn och livet.

För att lämna röstmeddelande tryck stjärna av Bodil Malmsten

Nummer: 203
Titel: För att lämna röstmeddelande tryck stjärna
Författare: Bodil Malmsten
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-975350-1-X
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Det finns böcker om hur man ska leva, om hur man förverkligar sig själv och blir en lycklig människa.
Det här är en sådan bok.
Du tar personerna i boken som förebild och gör tvärtom.

För att lämna röstmeddelande tryck stjärna är en lägesrapport inifrån dagens Sverige. Fem svenska människor i olika åldrar pratar för sig själva. De skulle kunna prata med varandra men eftersom de är svenska människor som inte känner varandra så gör de inte det.
Bert-Ove är långtidssjukskriven och heltidsensamstående.
Giselle är överklass men har råkat bli anhörig och därmed underklass.
Edvard har allt men går omkring och skjuter upp att skjuta sig.
Jessica har en vrede som är större än hon själv och det är bra.
Och Thomasine är en gammal kvinna från Norrlands inland, som tränar på kärlek, men inte hat.
Det är inte synd om de här människorna och det är inte jag som är Thomasine.
Inte mer än vad jag är Bert-Ove, Giselle, Edvard eller Jessica. /Bodil Malmsten

Min åsikt:
En fantastisk bok om dagens samhälle och hur det drabbar våra liv.

Vald till månadens bok i februari 2006.

Det är ingen fara, du är människa av Annika Borg

Nummer: 202
Titel: Det är ingen fara, du är människa
Författare: Annika Borg
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-46-21235-3
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Vad får egentligen kännas i livet? Får sorg kännas? Får vi känna meningslöshet och tomhet? Är det okej att trycka på livets pausknapp?

I en tid när det närmast ses som en dödssynd att inte ha full koll eller nå upp till sina högt ställda ambitioner är Annika Borgs budskap befriande: Du får släppa taget, du behöver inte tindra mot världen varje dag, du är inte ensam.

Det är ingen fara, du är människa är en samling texter om vad det innebär att vara människa, idag och alltid. De hänger ihop genom fyra teman, men är annars fristående. Gemensamt för dem är att de ger en mångfacetterad och hoppfull bild av oss gåtfulla människor och det härliga besvärliga som kallas liv.

Min åsikt:
En bok om livet, med korta texter om olika funderingar och betraktelser som vi människor hamnar i.

Om katter av Doris Lessing

Nummer: 201
Titel: Om katter
Författare: Doris Lessing
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-37-12523-0
Betyg: 5 av 5Om boken:

Doris Lessings långa kärleksaffär med katter började redan när hon som liten blev bekant med de skygga, halvvilda varelserna som strök omkring på farmen i Afrika, där hon tillbringade sin barndom. Fascinationen inför de vackra, självständiga djuren med sina olika personligheter bara växte med åren, och många är de katter som hon har delat hem och liv med. Kärleksfullt men osentimentalt och skarpögt har hon iakttagit dem i samspel med varandra och med människor, och som skildrare av katter och deras väsen är hon oöverträffad.

I Om katter återfinns samtliga Doris Lessings kattporträtt, hämtade ur de tidigare utgivna Katter och Rufus sam ”El Magnifico”, historien om hennes senaste och kanske mest älskade katt.

Min åsikt:
En självklar bok för alla kattälskare. Helt underbar att läsa.

Överlevaren av Staffan Sjöberg

Nummer: 200
Titel: Överlevaren
Författare: Staffan Sjöberg
Förlag: Damm
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-77-15-649-8
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Benny Rosenqvist är en överlevare i flera bemärkelser. Han har överlevt en barndom fylld av känslokyla, grymhet, misshandel och sexuella övergrepp samt en trafikolycka som ledde till en nära-döden-upplevelse. I samband med en väcktes hans mediala gåva.
Ur Bennys traumatiska barndom föddes den intuition och känslighet som han använder sig av i sitt mediala arbete. Hans tuffa start i livet gav honom ett val att antingen föra ondskan eller kärleken vidare. Han valde kärleken och gjorde det till sin livsuppgift att skänka tröst och hopp till människor i svåra stunder. Benny ger oss också konkreta tecken på att andevärlden existerar och han förmedlar budskap från våra kära som gått över till andra sidan.

I Överlevaren får du ta del av Bennys uppväxt, livssyn och arbete som medium. Du får möta människor som berättar om vad hans förutsägelser betytt för dom. Kretsen kring Benny är stor och här kan du läsa vad bland andra Regina Lund och Eva-Britt Strandberg fått ut av sina möten med honom.

Min åsikt:
En sann berättelse om Bennys liv. Uppdelat i små kapitel och med personer som vittnar om hans mediala gåva. Just de där vittnes-delarna blir lite överdrivet (enligt mig).

Benny själv ger bra visdomsord i slutet av boken.

Mijailovic, berättelsen om en mördare av Edvard Unsgaard

Nummer: 199
Titel: Mijailovic, berättelsen om en mördare
Författare: Edvard Unsgaard
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-1-301438-2
Betyg: 5 av 5


Om boken:

När Mijalovic greps andades alla ut. Det här skulle inte bli ett nytt Palmemord. Mördaren var fast. Mordet på utrikesminister Anna Lindh var uppklarat. Men blev verkligen alla frågor besvarade?
Med hjälp av förundersökningsmaterial och en rad intervjuer med polis, åklagare, ombud, forskare, anhöriga och vänner till både offret och förövaren, tecknar Ekoreportern Edvard Unsgaard den första heltäckande bilden av mordet och polisjakten, gärningsmannen och motivet.
En otäck, naken skildring av en vilsen särlings väg mot undergång.

Min åsikt:
Mordet på Anna Lindh tror jag berörde många och så även mig, inte bara för att det var en ”känd” person utan för mördarens historia och hur allting gick snett och hur vården svek.

Det här en en detaljerad historia om Mijajlovics liv.

Det svider lite av Anna-Lena Brundin

Nummer: 198
Titel: Det svider lite
Författare: Anna-Lena Brundin
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-46-20382-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:

I Det svider lite har Anna-Lena Brundin, som den tvättäkta romantiker hon är, samlat ihop tio väldigt olika berättelser om kärlek som leder till barn.
Här möter vi bland andra den korrekta revisorn som under en lång kväll med mycket Absolut Vodka vanilj berättar om hur hon blev på smällen under en skolresa, det bohemiska paret som insisterar på att visa sin förlossningsfilm till kaffet, Anna-Lenas brevvänner som plötsligt slutar skriva för att de har blivit lesbiska och dessutom kära. I varandra!
Och så naturligtvis författarens egen berättelse om hur hon efter målmedvetet sökande äntligen fann den rätte och i gravid iver efter den perfekta julen lyckades förgifta sina akvariefiskar.
En del är sant, något är nästan sant och en hel del skulle kunna vara sant i denna underhållande bok, tillägnad ”alla dem som tror på kärleken. Och alla dem som inte gör det men som kommer att bli omvända och tacka mig för resten av sina liv.”

Min åsikt:
En mycket rolig bok om kärlek, livet och barn.

Ingen tar mina barn av Donya Al-Nahi & Eugen Costello

Nummer: 197
Titel: Ingen tar mina barn
Författare: Donya Al-Nahi & Eugen Costello
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2005/2006
ISBN: 91-518-4584-9
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Ingen tar mina barn är den gripande historien om Donya al-Nahis kamp för att få tillbaka sina två barn som kidnappats av hennes irakiske man. Det är en dramatisk, känslofylld och inspirerande berättelse om en modig kvinna som trotsar alla hinder.

Donya, som är född och uppvuxen i England, kom i kontakt med islam i tjugoårsåldern och attraherades av religionens starka familjetraditioner. Så småningom konverterade hon, och tog då det arabiska namn hon bär idag.
Ett tillfälligt möte gjorde att Donya fick upp ögonen för den svåra situation som många kvinnor befinner sig i på grund av att deras män – av missnöje med västerländsk kultur och värderingar – kidnappat de gemensamma barnen och fört dom till sina hemländer. Detta upprörde Donya starkt och hon började arbeta professionellt med att rädda kidnappade barn.
En dag hände det otänkbara. I mars 2003 tog hennes man deras två yngsta barn och flydde till Mellanöstern. Donya flög omedelbart dit för att leta efter dem. Spår i Beirut och Damaskus visade sig dock vara återvändsgränder och hon var tvungen att återvända ensam. Efter att Saddam Hussein störtats i Irak fick hon tips om att hennes man hade återvänt med barnen till sitt hem i Najaf. Hon visste att detta var hennes sista chans att få tillbaka sina barn – och denna gång skulle inget stoppa henne.

Min åsikt:
En bok som berör och ger styrka. Om en kvinna som inte tvekar utan gör allt hon kan för att hjälpa kidnappade barn att bli återförenade med sin mamma.

Finns det liv på mars? av Inger Edelfeldt

Nummer: 196
Titel: Finns det liv på mars?
Författare: Inger Edelfeldt
Förlag: Nordtedts
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-1-301541-9
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Joni är en musicerande och lätt kaotisk ensamstående mor. Nyligen övergiven av den senaste tilltänkta plastpappan till femåriga dottern Mårran, och med garderoben full av en egen cd hon tagit lån för att spela in, bestämmer hon sig inför sin 45-årsdag för att >>bli vuxen<<. Bort med alla vilda drömmar, in med ordning, reda och realistiska förväntningar. En lämplig man av ny sort möter hon i Niklas, frånskild pappa till en tonårsdotter som han skaffat sig en handbok för att förstå. Men varför dyker gastar ur det förflutna upp i Jonis drömmar – inte bara den galghumoristiska Magdalena , som tog livet av sig för sjutton år sedan, utan också hennes forna musikgudar, främst ibland dom David Bowie?

Finns det liv på Mars? är en humoristisk roman på mörk botten; en kärleksförklaring till rockmusik och till människor som inte lyckas stuva in sin liv i lämpliga förvaringsmöbler.

Min åsikt:
En rolig roman med mycket känslor. Som den kallas en vuxendomsbok.

Mordet på Anna Lindh av Leif Jennekvist

Nummer: 195
Titel: Mordet på Anna Lindh
Författare: Leif Jennekvist
Förlag: Bonnier Fakta
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-85015-66-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:

En polisutredning.
”På eftermiddagen den tionde september 2003 blev Sveriges utrikesminister Anna Lindh knivhuggen av en okänd gärningsman på varuhuset NK i Stockholm. Tolv timmar senare avled hon på Karolinska sjukhuset.

För andra gången i vår svenska samtidshistoria fick polisen i Stockholm i uppgift att utreda mordet på en högt uppsatt politiker, och med tanke på det kaos som utbröt när samma polismyndighet jagade Olof Palmes mördare sjutton år tidigare var många djupt oroade.
Fast den här gången blev det precis tvärtom. Utredningen var rena skolexemplet på kriminalarbete när det är som bäst och efter fjorton dagars intensiv jakt greps gärningsmannen, Mijailo Mijailovic, i sin bostad söder om Stockholm.
Nu får vi veta i detalj hur det hela gick till. Den polis som ledde spaningarna, Leif Jennekvist, har nämligen skrivit en bok. Och att den är både intressant och spännande behöver väl knappast sägas”

Av: Leif GW Persson

Min åsikt:
Mordet på Anna Lindh tror jag berörde många och så även mig, inte bara för att det var en ”känd” person utan för mördarens historia och hur allting gick snett och hur vården svek.