Farväl, älskade Holly av Kevin Wells

Nummer: 213
Titel: Farväl, älskade Holly
Författare: Kevin Wells
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2005/2006
ISBN: 91-7002-275-5
Betyg: 5 av 5Om boken:

Vissa tragedier blir en del av det nationella medvetandet. Den 4 augusti 2002 försvann Holly Wells och Jessica Chapman. Under de följande tretton dagarna sökte deras föräldrar, polisen och invånarna i trakten efter dem, medan hela England i andlös fasa följde händelseförloppet.

Holly var en begåvad tioåring. Hennes föräldrar, Kevin och Nicola, var övertygade om att hon som den första i släkten skulle få gå på universitetet. Nästan två veckor efter det att Holly och Jessica försvann upptäckte man kropparna – svårt brända och kastade i ett dike. Två dagar senare anklagades Ian Huntley för mordet på flickorna.

Under de hemska veckor som följde började Kevin föra anteckningar, eftersom han var rädd att han skulle glömma bort viktiga detaljer. Denna bok bygger på hans dagboksanteckningar och berättar om familjens ståndaktiga kamp för att klara av den fruktansvärda tragedi som drabbat dom. Boken berättar om sammandrabbningar med massmedia, polisbyråkratin och det juridiska systemet, men innehåller även en fängslande redogörelse av rättegången mot Huntley och Maxine Carr.

Min åsikt:
Det här var ett av alla fall, som ständigt händer, som jag själv kommer ihåg mycket väl.
Att skriva en bok om sina upplevelser tror jag är mycket bra både för sig själv och för omvärlden.

Mycket gripande.

Jag vill ha en egen måne: bok om Ted Gärdestad av Kenneth Gärdestad & Keijo Liimatainen

Nummer: 212
Titel: Jag vill ha en egen måne: bok om Ted Gärdestad
Författare: Kenneth Gärdestad & Keijo Liimatainen
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9137127330
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Hans musik – älskad av så många och ofta spelad – upptäcks ständigt av nya generationer och ingå numera som en självklar och betydelsefull del i den svenska musikskatten.
Berättelsen om Ted Gärdestad är en framgångssaga utan motstycke och samtidigt en smärtsam livshistoria med grymma inslag – om en begåvad och känslig sökare som ville finna sin egen väg i livet men blev ansatt av lögner och förföljd av illvilliga rykten.
Här får vi följa Ted från barndomen i Sollentuna till hans alltför tidiga död i juni 1997. Flera av dem som stod honom nära intervjuas: Björn Borg, Ann Zacharias, Björn Ulvaeus, Janne Schaffer, Lennart Östlund och Michael B. Tretow på skivbolaget Polar, turnékompisen Harpo, Teds filosofiske mentor Per Ragnar och vänner från tiden i Bhagwanrörelsen.
”Sanningen om mig själv är som min egen skugga. Den går inte att fånga, men på den plats där ljus och mörker möts ska jag finna sanningen om mig själv.” (Ted Gärdestad, 1980.)

Min åsikt:
En bok om den fantastiska Ted Gärdestad.
Mycket bra.

Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak av Pigge Werkelin & Lena Katarina Swanberg

Nummer: 211
Titel: Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak
Författare: Pigge Werkelin & Lena Katarina Swanberg
Förlag: Bonnier Fakta
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9185015679
Betyg: 5 av 5


Om boken:

På morgonen den 26 december 2004 vällde en enorm flodvåg in över kusterna runt Indiska oceanen. Så småningom stod det klart att flera hundra semestrande svenskar hade omkommit.
Gotlänningen Pigge Werkelin förlorade hela sin familj i flodvågen. Hans öde blev välkänt via medierna och han blev ”Pigge” med hela svenska folket. Många följde hans sökande efter familjen och kampen för att ge hustrun Ulrika och sönerna Max och Charlie värdiga begravningar. Pigge berättar om känslan av att se den tolv meter höga muren av vatten obarmhärtigt vräka in över semesterparadiset Khao Lak. Han skildrar skräcken och sorgen men också kärleken till vännerna som ställde upp utan förbehåll. I boken får man följa hans obändiga kamp för att komma tillbaka till livet.
Pigge var en av få drabbade svenskar som stannade kvar i Thailand så länge som sex veckor efter katastrofen. Han beskriver sina erfarenheter av thailändarnas gränslösa generositet och hjälpsamhet – en bjärt kontrast till den stelbenta svenska myndighetsapparaten, vilken oftast upplevdes som mer stjälpande än hjälpande.

Min åsikt:
Boken beskriver klart naturkatastrofen i Khao Lak men även katastrofen inom det svenska systemet.
Mycket bra.

Simmar-Emma: Min kamp mot bulimin av Emma Igelström & Carina Olofsson

Nummer: 210
Titel: Simmar-Emma: Min kamp mot bulimin
Författare: Emma Igelström & Carina Olofsson
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-37-12895-7
Betyg: 5 av 5Om boken:

I april 2002 sprängde Emma Igelström gränsen hon drömt om. Världsrekordet på 50 meter bröstsim gav henne inte bara ett VM-guld. Hon blev även den första kvinnan någonsin att simma sträckan under trettio sekunder. När hon lämnade VM i Moskva var hon hela världens simdrottning, med tre världsrekord, tre guld och ett silver i bagaget.
Samtidigt hade hon aldrig mått sämre. I åtta år hade hon kämpat mot sjukdomen bulimi, men som Simma-Emma höll hon demonerna borta och slapp visa sitt rätta jag: den sjuka Emma, hon som inte var värd någonting.
Med egna ord berättar Emma Igelström om hur idrottsglädjen kvävdes av krav och press utifrån, hur hon besegrade sina ätstörningar och redan vid tjugofem års ålder bestämde sig för att sluta simma – om hur hon fann styrkan i att bara vara Emma.

Min åsikt:
En oerhört viktig bok för väldigt många parter, tror jag.
Stark och berörande.

Vald till månadens bok i mars 2006.

Anna, min älskade av Magnus Utvik

Nummer: 209
Titel: Anna, min älskade
Författare: Magnus Utvik
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-46-21272-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Det är sommar och solen steker över Stockholm. I Midsommarkransen sitter Marcus och Anna i sin lägenhet med persiennerna neddragna. De har just fått veta att Anna har cancer. Livmoderhalscancer. En cancerform där dödligheten är en på tre. Kommer Anna att dö, tjugonio år gammal?
Livet fördunklas av dödsångest och cancerbehandlingar och när det står klart att Anna aldrig kommer att kunna bli gravid slås de sista resterna av deras gamla liv sönder.
Tillsammans försöker de hitta en väg framåt, en väg ut ur mörkret. Men frågan är om det finns en kärlek som är så stark att den kan övervinna både cancer och sorgen över att inte kunna bli föräldrar.
Anna, min älskade är en drabbande och sorglig berättelse – byggd på egna erfarenheter – om ett ungt pars kamp mot cancer och barnlöshet. Men mest av allt är det en bok som skänker både hopp och tröst och som aldrig tillåter oss att tvivla på kärleken.

Min åsikt:
En berörande bok om hur en sjukdom påverkar livet.
Mycket bra!

Du, mitt du av Christina Hesselholdt

Nummer: 208
Titel: Du, mitt du
Författare: Christina Hesselholdt
Förlag: Kabusa böcker
Utgivningsår: 2003/2005
ISBN: 91-89680-29-4
Betyg: 3 av 5


Om boken:

En kvinna och en man. Förhållandet är nytt och starkt, nästan smärtsamt. De bor under sommaren i ett stort hus på landet, som tillhört mannens döda farbror, i väntan på att de nya ägarna ska flytta in. På gränsen mellan fantasi och verklighet försöker de utmana och egga, tämja och oskadliggöra varandra. Det är brutalt, allvarligt och oroande. Det är erotiskt, lockande och lekfullt.

Min åsikt:
Lite underlig men svår att sluta läsa ändå.

Tänk om jag aldrig vaknar upp igen av Camilla Elwing Johansson

Nummer: 207
Titel: Tänk om jag aldrig vaknar upp igen
Författare: Camilla Elwing Johansson
Förlag: Hjalmarsson & Högberg
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-89660-92-7
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Jag har nu äntligen fått ihop den här boken. Det är en bok med tankar om livet. Om hur det är att leva med en tickande bomb inom sig, inte veta när den ska brisera, bara ATT den förr eller senare gör det, utan förvarning eller med små signaler, som man kanske väljer att ignorera för att man inte har tid eller lust med dem. Livet är ju så vackert, så härligt, så fullt av möjligheter. Så kort! Lev nu, imorgon kan det vara för sent …
Jag hoppas att jag genom den här boken kan ge inspiration till andra människor som lever med en svår sjukdom att försöka förverkliga sina drömmar och ta vara på livet. Inte gömma sig bakom sin sjukdom och säga nej till att leva.
Eller att jag kan hjälpa vänner och anhöriga att förstå lite bättre hur det är eller till er som håller på med massor av saker men glömmer att leva idag när man är frisk.
Att epilepsi innebär en ständig rädsla och ett ständigt krav på att sköta sig med vila och mat, men samtidigt inte är ett hinder för att göra det man vill: resa, föda barn, idrotta, gå ut och äta middagar.
Själv är jag mitt i livet. Det här är en bok om resan jag har gjort. Från hjärnblödning till tvåbarnsmamma, via en massa stopp på vägen, alltid med siktet inställt på att komma vidare, att resan är långt ifrån slut, att det alltid finns något nytt att upptäcka bakom nästa krök.

Min åsikt:
En bok om epilepsi och livet.

Äcklig av Constance Briscoe

Nummer: 206
Titel: Äcklig
Författare: Constance Briscoe
Förlag: Damm
Utgivningsår: 2005/2006
ISBN: 91-7130-114-3
Betyg: 5 av 5Om boken:

Constance var van vid att bli misshandlad av sin egen mor, både psykiskt och fysiskt, och regelbundna slag och svält orsakade flickan ofantlig smärta. Men det var den känslomässiga tortyren – avsaknaden av kärlek – som gjorde mest ont. Föreställ dig att din mamma kallar dig ”en äcklig, ful bakterie”. Föreställ dig att din mamma flyttar när du är tretton år gammal och lämnar dig ensam, utan värme, elektricitet och mat. Hade du överlevt? Constance gjorde det. Hon trotsade alla odds, hon växte upp och kämpade sig till så mycket självkänsla att hon klarade att studera vid universitet och bli Storbritanniens första svarta domare.

Min åsikt:
Fruktansvärd, brutal, ärlig.

Bittra rötter av Sheri Reynolds

Nummer: 205
Titel: Bittra rötter
Författare: Sheri Reynolds
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 1994/2002
ISBN: 91-7133-608-7
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Bittra rötter är en starkt gripande skildring av den unga flickan Jails uppväxt på livets skuggsida i den amerikanska Södern. Hennes alkoholiserade mamma dör tidigt och lämnar därmed Jail föräldralös. Enstöringen River Bill, en kyrkans man, adopterar henne. Det står snart bortom allt tvivel att vad han sökte inte var en dotter utan en hustru.
Jail hör röster. Genom väggen hör hon vittnesmålen från den grupp incestoffer som håller till i kyrkan, men hon lyssnar också till de mystiska och gåtfulla rösterna från den blida Jungfru Maria-skulpturen och den hånfullt barska lilla kvinnofiguren av vax och aska.
Jail blir illa skadad av livets törnar, men förlorar inte sin inre styrka och sin kraft att kämpa.

Min åsikt:
Mycket fängslande och djupt berörande.