Bortom mammas gata av Alexandra Pascalidou

Nummer: 224
Titel: Bortom mammas gata
Författare: Alexandra Pascalidou
Förlag: Atlas
Utgivningsår: 2001
ISBN: 91-89044-81-9
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Alexandra Pascalidou är journalist och programledare. ”Bortom mammas gata” är hennes debut som författare.

Här berättar hon sin egen historia – om flykten till Sverige, uppväxten i förorten Rinkeby och alla önskningar som blev uppfyllda. Men också om utanförskapet, rasismen hon mött och rädslan den dag då nazisterna stod utanför hennes dörr.

En resa som snirklar sig mellan drömmar som går i uppfyllelse och mardrömmar som besannas.

Min åsikt:
En riktigt bra bok om hur det är att komma till Sverige som invandrare, och inte ge upp för alla dom motgångar man utsätts för.
Mycket läsvärd.

I slutet av minnet finns ett annat sätt att leva av Birgitta Andersson

Nummer: 223
Titel: I slutet av minnet finns ett annat sätt att leva
Författare: Birgitta Andersson
Förlag: Libris
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-7195-776-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:

En bok om Agneta Ingbergs liv med Alzheimers sjukdom.

Agneta Ingberg är 58 år när hon får beskedet att hon drabbats av Alzheimers sjukdom. Redan tidigare har hon misstänkt att något är fel. Hon hittar inte längre i tunnelbanan, orden sviker henne och hon tappar allt oftare koncentrationen. Känslor av skam och svek kommer med diagnosen, men hon bekämpar dem med klarsyn och drastisk humor. Nej, man kan ju inte lägga allting på minnet – men var lägger man det då?

Vännen och prästkollegan Birgitta Andersson förmedlar här Agnetas tankar om livet före och efter beskedet. Det har blivit en varm, klok och trots allt ljus berättelse om vardagslivet och existens, skriven för drabbade, anhöriga, vårdare och alla andra som ibland skämtsamt säger: ”Jag har nog fått Alzheimer light.”

Min åsikt:
En mycket intressant bok om alzheimers sjukdom från den som själv är drabbad.
Mycket läsvärd.

Ansiktet bakom masken: om att vara borderline av Jouanita Törnström

Nummer: 222
Titel: Ansiktet bakom masken: om att vara borderline
Författare: Jouanita Törnström
Förlag: Mareld
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9188872580
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Psykiska svårigheter beskrivs ofta utifrån, från ett utrednings- eller behandlingsperspektiv. Termen borderline används för att beteckna tillstånd med starka känslosvängningar och instabila relationer. Den här boken har ett inifrånperspektiv. Här talar en människa som går igenom en lång tid av svår inre kamp och ser en uppgift i att berätta om den för andra. Läsaren får dela vrede, sorg och förtvivlan, men också följa med i att upptäcka livsmöjligheter och glädjeämnen. DBT, dialektisk beteendeterapi, är den behandling som författaren genomgår medan boken kommer till, och som blir avgörande för hennes tillfrisknande.

Dagboksanteckningar och reflektioner visar också de många och långa dagarna där inget stöd finns i närheten, något som inte så ofta kommer fram i behandlingslitteraturen.

Min åsikt:
Jouanita Törnström berättar öppet om sitt liv med borderline, sina känslor och behandlingar. Intressant.

Att älska som en porrstjärna: en sedelärande berättelse av Jenna Jameson & Neil Strauss

Nummer: 221
Titel: Att älska som en porrstjärna: en sedelärande berättelse
Författare: Jenna Jameson & Neil Strauss
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-85453-02-1
Betyg: 3 av 5


Om boken:

En förtvivlat vidrig, ärlig och vansinnigt vacker självbiografi om Jenna Jameson, skriven tillsammans med journalisten och författaren Neil Strauss, om hur hon blev det största namnet i porrens historia. Boken är en växelvis tragisk och triumferande uppväxtskildring, en freakig sexlek, en anmärkningsvärd avhandling av kvinnlig styrka – allt i ett.

Att älska som en porrstjärna, en sedelärande berättelse beskriver Jenna Jamesons långa väg ut ur helvetet, från tonåren och Las Vegas sjaskiga baksida, via motorcykelgäng, strippklubbar och amfetamin, till positionen som porrvärldens ledande stjärna. Från övergrepp, våldtäkt och mord till berömmelse, pengar och lycka. Jenna har varit med om – och gjort allt.

Min åsikt:
En helt naken bok på alla sätt och vis, både i skrift och bild. Intressant dock.

Det ska bli ett sant nöje att döda dig av Magdalena Graaf

Nummer: 220
Titel: Det ska bli ett sant nöje att döda dig
Författare: Magdalena Graaf
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-85267-66-X
Betyg: 5 av 5Om boken:

I boken berättar Magdalena Graaf om det äktenskap som hon ingick som gravid nittonåring. Vad som till en början var ungdomlig familjelycka, med en omtänksam om än kriminellt belastad man, övergick snart i misshandel och fullständig terror. Magdalena Graaf skildrar trovärdigt och med den inlevelse som bara egna erfarenheter kan ge, hur hon till slut lär sig leva med makens våldsamma raserianfall, trots att de utgör ett dödligt hot. Hon ber inte om medlidande, utan beskriver osentimentalt och rakryggat hur den unga Magdalena sakta bryts ner. Hon visar också vilken betydelse stödet från föräldrar och vänner haft för att ge historien ett lyckligt slut.

Min åsikt:
Jag fullkomligt fångades av den här boken. Den är otroligt stark och efter varje kapitel var jag tvungen att ta en paus, allt var så starkt, så skrämmande.

En otroligt bra bok!

Tag mig, tag mig med dig av Lauren Kelly

Nummer: 219
Titel: Tag mig, tag mig med dig
Författare: Lauren Kelly
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2004/2005
ISBN: 91-46-21158-6
Betyg: 2 av 5


Om boken:

Den unga, bräckliga Lara Quade plågades av både fysiska och psykiska men efter en olycka i barndomen. En dag får hon av en anonym givare en dyr biljett till en pianokonsert. Hon hamnar bredvid Zedrick Dewe som hon finner både frånstötande och attraherande. På något sätt tycker hon sig känna honom, och han henne. Vem har fört dem samman? Och varför dras de så obönhörligt till varandra?
Mot sin vana låter Lara honom följa med henne hem. Där blir han plötsligt våldsam, skriker och vänder upp och ner på hela lägenheten och försvinner sedan i all hast. Kvar står Lara och undrar vad som hände. Detta blir upptakten till en serie oförklarliga händelser och avslöjanden, och en starkt erotisk laddad relation som tar en abrupt vändning från ömhet till våld, från det förutsägbara till det skrämmande. Till sist tvingas Lara konfrontera sanningen om sin familjs förflutna och all sin förträngda smärta och ilska.

Min åsikt:
En spänningsroman som inte alls är särskilt spännande, visst i några partier var det spännande, men tyvärr var hela händelsen rätt förutsägbar, vilket för min del minskade spänningen rejält.

Djungelbarn av Sabine Kuegler

Nummer: 218
Titel: Djungelbarn
Författare: Sabine Kuegler
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-7002-284-4
Betyg: 4 av 5Om boken:

Boken om flickan som kom från stenåldern.

Det som verkar ofattbart har Sabine Kuegler upplevt: Som dotter till en tysk forskare tillbringade hon sin barndom mitt i Västpapuas djungler bland en bortglömd stam av kannibaler.
Ända till hon fyllde sjutton hade hon inte upplevt bilar, tv eller affärer. Hon lekte inte med dockor utan simmade bland krokodiler i en flod. Tidigt fick hon uppleva uråldriga dödsritualer. Naturen var hennes lekplats, djungeln hennes hem och himlen hennes tak.
Efter många år i Europa är hennes själ idag fångad mellan två kulturer. Sabine Kuegler vet att hon måste återvända – tillbaka till en värld vars existens de flesta inte vet något om.

Min åsikt:
En oerhört intressant bok om att växa upp i två helt olika världar och kulturer.

Säg det inte till någon av Kathy O´Beirne

Nummer: 217
Titel: Säg det inte till någon
Författare: Kathy O´Beirne
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2005/2006
ISBN: 91-7002-280-1
Betyg: 5 av 5Om boken:

När Kathy var tolv år gammal skickades hon till ett av de många Magdalenatvätterierna som katolska kyrkan under hela 1900-talet drev på Irland. Här tvingades tusentals flickor utföra slavarbete under ohyggliga förhållanden. Flickorna fick även genomlida brist på kontakt med familj och omvärlden, sexuella övergrepp och våldtäkter. Kathy föll offer för en av dessa våldtäktsmän och födde bara några veckor innan hon fyllde 14 år sin lilla flicka Annie. Flickan led av en svår sjukdom men levde tills hon var tio år.

Kathy utsattes tidigt i sitt liv för misshandel och sexuella övergrepp. Hon blev inåtvänd och självdestruktiv och en läkare ställde diagnosen ”ett barn med en störning i personligheten”. Därför hamnade Kathy endast 8 år gammal på sin första institution. Hon blev våldtagen av en präst, berätta för nunnorna och skickades då till en barnavdelning på ett psykiatriskt sjukhus, men där fortsatte misshandeln och övergreppen, dessutom gav de henne höga doser av läkemedel och elchocker. Kathy flyttades runt, tills nu, idag, då hon känner sig redo att stå upp och berätta om sina upplevelser.

Min åsikt:
En bra bok om otroligt hemska förhållanden.

Vald till månadens bok i april 2006.

Att köpa lyckan – en berättelse om köpberoende av Ann-Britt Aldeman

Nummer: 216
Titel: Att köpa lyckan – en berättelse om köpberoende
Författare: Ann-Britt Aldeman
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-85267-58-9
Betyg: 5 av 5Om boken:

”Dagisföreståndare tros ha förskingrat en miljon” – så löd tidningen Metros huvudrubriker den 18 februari 1998. Bakom nyhetshistorien låg inte bara kulmen på mångåriga bedrägerier och stora skuldhärvor, utan där fanns även sanningen om ett livslångt problem, en kamp mot ångesten och en dold folksjukdom. Det som på ytan mest såg ut som simpel girighet och ekonomiskt svindleri, var i själva verket berättelsen om en vanlig svensk kvinna i medelåldern som blivit fast i ett köpberoende – ett missbruk många lider av, men få känner till.

I Att köpa lyckan berättar Ann-Britt Aldeman öppen hjärtligt och ärligt om sitt liv och sitt beroende. Historien rymmer både motgångar och medgångar, sorg och glädje, och speglar i mångt och mycket den strävan som de flesta av oss bär på – att bli fri från våra problem från det förflutna, att förstå oss själva och vår omgivning… och att finna lyckan, den lycka som ofta förtvivlat och förgäves söks med pengar.

Min åsikt:
En intressant bok om en folksjukdom som folk mer och mer öppnar ögonen för, att köpa lyckan för pengar, dvs köpberoende.

Lättläst och givande.

När jag fyller 30 ska jag vara smal av Jenny Dahlberg

Nummer: 215
Titel: När jag fyller 30 ska jag vara smal
Författare: Jenny Dahlberg
Förlag: Bokförlaget DN
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-7588-690-1
Betyg: 4 av 5Om boken:

Jenny Dahlberg var tjock, men nu är hon på god väg att bli smal. I När jag fyller 30 ska jag vara smal få vi följa Jennys kaxiga och fokuserade strävan mot ett lättare liv.
Jenny fick stor uppmärksamhet för sin debutbok Tjock! Och blev då en sorts ikon för Sveriges alla tjockisar. Men med tiden blev Jenny allt mer tveksam till den livssyn och självbild hon visat upp.
Var hon verkligen så helnöjd med sig själv och sin kropp? Kändes det rätt att försöka förändra samhällets attityd istället för att förändra sig själv? Jenny vände ryggen åt sin tidigare övertygelse, köpte ett gymkort och började träna.

Hon berättar om att bli annorlunda bemött, om njutningen i att köpa kläder, om att börja flirta och dejta. Om hur hon längtar efter den stora kärleken och diggar skådespelaren Mikael Persbrandt. Som hon faktiskt hånglat med en gång…

Min åsikt:
Såg verkligen fram emot att läsa den här boken, då jag läst hennes tidigare bok Tjock!.
Hon skriver mycket öppet om sig själv och sin kamp, som tyvärr övergår till något som liknar hetsbantning emellanåt tycker jag.
I övrigt en bra och inspirerande bok.