Sviken av Berit Jørgensen

Nummer: 231
Titel: Sviken
Författare: Berit Jørgensen
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2004/2005
ISBN: 91-7002-203-4
Betyg: 5 av 5Om boken:

Berit och Ali har varit tillsammans i åtta år. Berit har en dotter sedan tidigare och Ali anser att det strider mot hans tro att gifta sig under sådana omständigheter. Då Berit nu väntar deras gemensamma barn ändrar han sig och säger sig vara beredd att möta kritiken från släkten.

Paret planerar ett romantiskt bröllop i Egypten och Berit är lycklig och förväntansfull. Men i Kairo slås allt i spillror. Berit – nu halvvägs genom graviditeten – drogas, och när hon vaknar upp är barnet borta och hon själv badar i blod.

Min åsikt:
En otroligt hemsk berättelse om en grymhet svår att förstå.

Den lilla fången av Jane Elliott

Nummer: 230
Titel: Den lilla fången
Författare: Jane Elliott
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2005/2006
ISBN: 91-518-4611-x
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Den lilla fången är den fasansfulla, men alltigenom sanna berättelsen om en flicka som blev kuvad, trakasserad och sexuellt utnyttjad av sin endast fjorton år äldre styvfar i sjutton års tid – tills hon fick modet att anmäla honom till polisen och vittna om övergreppen i en rättegång med fällande utgång.

En hjärtslitande men hoppingivande berättelse om en ung kvinna som med ett stort mod segrar över ondskan.

Min åsikt:
En starkt berörande bok om en ung kvinnas lidande och kamp.

Mycket bra!

Vald till månadens bok i maj 2006.

Olycksfågeln av Camilla Läckberg

Nummer: 229
Titel: Olycksfågeln
Författare: Camilla Läckberg
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-37-12912-0
Betyg: 4 av 5


Om boken:
Patrik Hedström och hans kollegor på Tanumshede polisstation har haft en lugn vinter. Men när våren kommer börjar det hända saker. Den omdiskuterade dokusåpan Fucking Tanum drar in i samhället och än en gång drabbas Fjällbacka av ond bråd död.
Det som först ser ut som en vanlig bilolycka visar sig vara ett mord. Sedan Patrik upptäckt kopplingar till liknande fall runt om i Sverige inser han att gärningsmannen troligen har fler liv på sitt samvete. Kort därefter hittas en av dokusåpadeltagarna död i en soptunna. Har detta brutala mord något samband med seriemördaren som polisen jagar?
Olycksfågeln är en spännande, engagerande och brännande aktuell kriminalroman där Patrik Hedström ställs inför sitt livs största utmaning.

Min åsikt:
Camilla Läckberg har åter skrivit en spännande kriminalroman där vi följer Patrik och dom andra, i ännu mystiska dödsfall. Tyvärr känns boken inte vara i samma klass som hennes tre tidigare, men spänningen består och det är en mycket läsvärd bok.

Där inga änglar bor av Lasse Lindroth

Nummer: 228
Titel: Där inga änglar bor
Författare: Lasse Lindroth
Förlag: Sellin
Utgivningsår: 1995/2000
ISBN: 91-7055-244-4
Betyg: 3 av 5Om boken:
En berättelse om den svarta verkligheten som inte alla ser, eller vill se, men som för många unga, både svenskar och invandrare, är den enda verkligheten.

”Jag svär vid allt som är mig kärt att jag aldrig någonsin ska återvända dit, där inga änglar bor. Glad är jag naturligtvis om även du, min läsare, slipper besöka de platser min roman beskriver, platser där våld föder hat, och där människor inte längre känner.”

Min åsikt:
En bok om utanförskap ur olika vinklar. Väldigt intressant.

Sista andetaget av Carlton Stowers

Nummer: 227
Titel: Sista andetaget
Författare: Carlton Stowers
Förlag: Damm
Utgivningsår: 1998/2005
ISBN: 91-7130-130-5
Betyg: 5 av 5Om boken:

Ett litet barn mördas.
Tvååriga Renee Goode hade roligt med sina systrar och kusiner på det improviserade pyjamaspartyt hemma hos sin pappa. Nästa morgon var hon död.

En listig man lyckas nästan komma undan med mord.
Obducenten kunde inte fastställa orsaken till lilla Renees död. Men hennes mamma Annette och mormor Sharon var övertygade om att Renee blivit mördad – och att de visst vem som dödat henne.
Renees stilige och charmige pappa Shane var en manipulativ och okänslig man som var totalt ointresserad av Renee – fram till dagen då han tog en livförsäkring på henne, värd 50000 dollar…

Tre kvinnor kämpar för rättvisan.
Med hjälp av en kvinnlig kriminalassistent och en beslutsam advokat drog Sharon Shane inför rätta och genomdrev att Renees lilla kropp togs upp ur graven. Vid en andra obduktion avslöjades det som Sharon misstänkt hela tiden: att den iskalle, beräknande Shane Goode hade mördat sin egen dotter, för pengarnas skull.

Min åsikt:
En sann berättelse som berör på många sätt. Mycket hemsk men mycket intressant.

Det stulna hjärtat av Lauren Kelly

Nummer: 226
Titel: Det stulna hjärtat
Författare: Lauren Kelly
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-46-21347-3
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Merilee Graf lämnade hastigt sitt lyxliv i New York City för att vaka över sin fars sjukbädd i den lilla staden Mt Olive. Där möter hon sitt förflutna, allt det som hon en gång flydde ifrån. Mammans plötsliga bortgång, pappans avvisande beteende; men främst konfronteras hon med barndomsminnen av Lilac Jimson, flickan som försvann, hon som blev bortförd…
En strid ström av människor besöker sjukhuset för att ta avsked av Merilees far, Mt Olives populäre borgmästare, en framgångsrik affärsman som alltid ömmade för barnens och ungdomarnas väl i samhället. Samtidigt är det något som inte stämmer. Merilee kan inte sluta tänka på Lilac Jimson. Det är något med hennes försvinnande som gör att alla människor får något undvikande i blicken. Även hennes far…

Min åsikt:
En psykologisk rysare, som delvis är mycket spännande. Mycket bättre än hennes tidigare bok Tag mig, tag mig med dig.

Tio tusen sorger – ett adoptivbarns levnadsöde av Elizabeth Kim

Nummer: 225
Titel: Tio tusen sorger – ett adoptivbarns levnadsöde
Författare: Elizabeth Kim
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91-32-32542-8
Betyg: 4 av 5


Om boken:

De kallade det ”hedersmord”. Men för Elizabeth, som gömd i en tvättkorg en natt fick se sin morfar hänga modern i en takbjälke i den lilla koreanska stugan, var det en kallblodig avrättning. Modern hade begått synden att föda inte bara en oäkting utan en honhyol – ett blandrasbarn, betraktat som en oren icke-människa. Då hon dessutom vägrade att sälja Elisabeth som tjänare ansåg sig släktingarna tvungna att ta saken i egna händer.
Den lilla vettskrämda Elizabeth – själv en hårsmån från döden – skonades och lämnades in till ett barnhem där hon i månader fick sitta i en burliknande spjälsäng. När hon till sist blir adopterad av ett barnlöst, fundamentaliskt pastorpar i USA inleddes nästa fas i Elizabeths liv.
Det nya landets seder och språk var henne helt främmande, men eftersom hon var rädd för att bli återsänd till barnhemmet gjorde hon sitt yttersta för att bli det perfekta barnet. Men precis som hennes västerländska anletsdrag hade stött ut henne i Korea, var hennes asiatiska utseende en ständig påminnelse om att hon inte dög i sin nya, helvita omgivning.

Min åsikt:
En berörande bok om ett barns tragiska upplevelser och kamp för att passa in.