Trasdocka av Yvonne Domeij

Nummer: 275
Titel: Trasdocka
Författare: Yvonne Domeij
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-7037-250-0
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Som barn utsattes Yvonne Domeij för övergrepp av en man som arbetade som läkare åt Stockholms kommun i 25 år utan läkarexamen och i vars vård hon lämnats. Hon skadades för livet. Under flera år levde hon som hemlös i Stockholm. Hennes liv blev vad hon själv kallar en pedofilvandring.

Boken är indelade i tre delar: den blå boken, den röda boken och den svarta boken.
Den blå boken är skriven utifrån hennes situation idag.
Den röda boken handlar om perioden då övergreppen pågick.
Den svarta boken är förövarens egna tänkta redogörelse.

Min åsikt:
Det är verkligen hemskt att läsa att sådant händer, att det förkommer, och att utsatta barn blir ännu mer utnyttjade.
Den blå boken handlar om hennes kamp idag, för att få rätt.
Den röda boken är den bästa enligt mig och handlar om den lilla flickan, och den berör väldigt mycket.
Den svarta boken handlar om förövarens tänkta redogörelse för vad som hände och vad han tänkte. Den har jag lite svårt för att läsa och ta till mig.

Att vilja leva av Johnny Thuvesson

Nummer: 274
Titel: Att vilja leva
Författare: Johnny Thuvesson
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-7002-373-5
Betyg: 3 av 5



Om boken:

Min berättelse är mitt eget livsöde. Jag är aktiv, utåtriktad och livsbejakande men drabbas plötsligt i vargens timma, klockan 03:33, av en svår hjärtinfarkt och går över gränsen, med märkliga nära-döden-upplevelser, innan man lyckas återuppliva mig på nytt. Jag liksom andra har tagit livet för givet, men från och med detta ögonblick är varje dygn en överlevnadskamp med dödsskräck, smärta och skrämmande svarta hål i natten.
När mitt hjärta till slut lugnar ner sig drabbas jag på nytt, nu av cancer, först i halsen och lite senare i form av en ärftlig hormoncancer, som är mycket aggressiv. Min prostata och sädesblåsa är angripna, liksom lymfkärlssystemet. Jag får min dödsdom, ett halvår, i bästa fall ett par år om jag genomgår den behandling läkarna föreslår.
Min berättelse handlar inte bara om sjukdom och död, utan också om liv och vilja till liv. Först när jag blir allvarligt sjuk blir livet riktigt viktigt. Det får en helt annan dignitet, man tar vara på nuet och stunden. Min framtid är just nu. Varje morgon vaknar jag och är tacksam att finnas till. På sjukhusen kallas jag numera för överlevaren, och det är min avsikt att det så skall förbli länge än.

Min åsikt:
En sann historia om Johnny Thuvessons liv och livsöden.
Boken griper tyvärr inte tag i mig särskilt mycket, utan känns för min del väldigt svår att ta till. Men det är ändå väldigt intressant att se hur olika vi människor är och hur vi reagerar och agerar i olika sammanhang.

Sprickor i själen av Hillevi Nylander

Nummer: 273
Titel: Sprickor i själen
Författare: Hillevi Nylander
Förlag:
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-631-8125-8
Betyg: 3 av 5



Om boken:

Boken Sprickor i själen skrev jag för att jag kommit till en ståndpunkt i livet. Från och med nu ska jag göra vad jag kan för att ge mig själv ett egenvärde. Det är jag skyldig mig själv. Jag har varit med om mycket negativt i mitt liv som påverkat mig och gjort mig illa. Det var med det beslutet för mina ögon som jag på allvar satte mig ner för att skriva om den mobbning som jag utsattes för de sex första åren i grundskolan.
Jag har tagit med konkreta mobbningssituationer och andra tuffa händelser från min uppväxt. Sånt som påverkat mig och gjort mig till den jag är idag. Jag berättar ärligt och uppriktigt om hur det påverkat mig att växa upp under dessa förhållanden. Vilken inverkan det haft på mig och mina relationer. Jag har även med mina måbratips, mina lästips och musiktips varvat med egna dikter.
/Hillevi Nylander

Min åsikt:
Sprickor i själen tar upp mycket viktiga ämnen som mobbning och hur det leder till dåligt självförtroende och mycket mer. Det handlar också om kampen att finna sitt egenvärde och att ta sitt liv i sina egna händer.

Starkt att dela med sig av sina erfarenheter och samtidigt ge stöttande tips till oss läsare.

Min andra chans av Tim Guénard

Nummer: 272
Titel: Min andra chans
Författare: Tim Guénard
Förlag: Libris
Utgivningsår: 2002/2006
ISBN: 91-7195-807-X
Betyg: 4 av 5


Om boken:
Varje dag kämpar Tim Guénard sin kamp mot arvet, minnena och det dåliga shälvförtroendet. Ordet ”hem” blev en ouppnåelig dröm när hans mamma övergav honom och när hans pappa avslutade en lång tids misshandel med att kasta sin fyraåring utför en källartrappa så att näsan och båda benen bröts på flera ställen. Han växte upp på sjukhus, i fosterhem, på ungdomsvårdsanstalt och på gatan.
I sin andra bok, en slags fortsättning på den uppmärksammade självbiografin ”Starkare än hatet”, berättar Tim Guénard om sina försök att vinna över arvet.
Tim kämpar med glädje – nu kan han hjälpa andra

Min åsikt:
Det här är en riktigt bra bok att läsa när man behöver lyftas upp, när man behöver nya perspektiv och nya tillvägagångssätt.

Tim Guénard skriver på ett enkelt språk om svåra saker och känslor.

Den svenske kannibalen av Pelle Tagesson

Nummer: 271
Titel: Den svenske kannibalen
Författare: Pelle Tagesson
Förlag: Big Bok
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-85499-02-1
Betyg: 5 av 5



Om boken:

Berättelsen om dubbelmordet och den svenska kannibalen är hämtad direkt ur verkligheten. Den innehåller mer dramatik än en uppdiktad deckare.
Tommie lever ett lugnt och harmoniskt liv med sin sambo Anna och deras lilla baby. Men en morgon krossas idyllen. Anna mördas och polisen griper Tommie misstänkt för dådet. Ingen tror honom när han säger att han såg en okänd man hugga ihjäl Anna.
Samtidigt går den skyldige mördaren fri – kannibalen. Tommies liv är som en mardröm – oskyldigt inlåst i en cell. Under tiden går kannibalen på begravningen och sörjer offret som han drack blod och åt kött av.
I ett halvår är Tommie misstänkt innan den verkliga mördaren slår till igen.
”Suget efter att dricka blod blev för stort”, berättar han.

Min åsikt:
Det här är en händelse som jag tror att de flesta följde genom tidningar och nyheter, den var grotesk och hemsk på ett plan man inte kunde förstå. Här kommer hela händelsen i bokform.

Gänget i tunnelbanan av Christiane F

Nummer: 270
Titel: Gänget i tunnelbanan
Författare: Christiane F (pseud.)
Förlag: Berghs
Utgivningsår: 1981/1987/1991/1997
ISBN: 91-502-0845-4
Betyg: 4 av 5



Om boken:

Detta är den sanna berättelsen om Christiane F. – narkoman. Den är utskriven efter bandade intervjuer av de västtyska journalisterna Kai Hermann och Horst Rieck.
När hon var 12 gick hon på valium, vid 13 heroin. På förmiddagarna var hon i skolan, på eftermiddagarna prostituerade hon sig. När hon var 14 hade hon hela livet bakom sig…
Christiane F. berättar öppet och detaljerat om det liv som fördes av de ungdomar som blivit slavar under droger och om hur de flesta av dem så småningom dukade under.

Min åsikt:
Både den här boken och även filmen är otroligt starka. Båda bör ses/läsas av ungdomar för att få en blick över hur lätt det är att hamna i fel banor i livet.

Läs den!

Ikarosflickan av Helen Oyeyemi

Nummer: 269
Titel: Ikarosflickan
Författare: Helen Oyeyemi
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-1-301393-9
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Jessamy är åtta år, och är en flicka med livlig fantasi som älskar Shakespeare och att gömma sig i ett skåp. Hennes pappa är engelsman, hennes mamma från Nigeria. Under en resa till moderns familj i Lagos lär Jessamy känna flickan Titiola som håller sig gömd på hennes farfars gård. TillyTilly, som Jessamy kallar henne, är en charmerande blandning av hemliga Mållgan och Pippi Långstrump. De leker intensivt, och skiljs med saknad. Det konstiga är att när Jessamy återvänder till England dyker TillyTilly upp där också. Hon blir alltmer krävande och alltmer hotfull. Allt hon gör får Jessamy skulden för. Vem är den konstiga lilla flickan egentligen? Och hur kom hon till England? Och varför kan ingen annan se henne? Den soliga vänskapen blir rena skräckupplevelsen, och till slut vill Jessamy inget annat än att bli av med TillyTilly för gott.

Min åsikt:
En spännande bok om det övernaturliga, det osynliga och psykologiska.
Den är skrämmande, kusligt krypande och trollbindande att läsa.

Sparvungen av Linda Holeman

Nummer: 268
Titel: Sparvungen
Författare: Linda Holeman
Förlag: Damm
Utgivningsår: 2004/2006
ISBN: 91-7130-407-X
Betyg: 5 av 5



Om boken:

Liverpool på 1820-talet.
När Linny är tio år förlorar hon sin älskade mor i en häftig feber och lämnas i styvfadern Rams vård. Ram ser henne mest som en belastning, en extra mun att mätta, och tvingar henne ganska snart till prostitution. Han säljer henne till en man för första gången när hon är elva år. Helvetet fortsätter i flera år innan hon lyckas bryta sig loss och fly. Efter att ha levt på egen hand i Liverpools slumkvarter beger hon sig av till det vackra och mystiska Indien. Här hoppas Linny på ett nytt och bättre liv, ett liv utan sorg och smärta, men det blir inte som hon föreställt sig.
I Indien förändras hennes liv. Där möter hon den farlige och inflytelserike Somers Ingram, och det dröjer inte länge förrän de är man och hustru. De gifter sig inte av kärlek utan för att äktenskapet löser många problem och döljer deras hemligheter. Så länge Linny gör precis som Somers säger går allt bra, men det dröjer inte länge förrän han får vredesutbrott och misshandlar henne. Livet blir än en gång olidligt, men så drabbas hon av den stora och omöjliga kärleken …

Min åsikt:
Det här en djupt berörande berättelse som jag nog aldrig kommer att glömma.
Det händer så otroligt mycket hemskt i boken men även otroligt mycket vackert.

Läs den!

Vald till månadens bok i augusti 2006.

Odjurets tid av Jonas Gardell

Nummer: 267
Titel: Odjurets tid
Författare: Jonas Gardell
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 1986
ISBN: 91-7263-204-6
Betyg: 4 av 5



Om boken:

Stockholm ockuperat av en mäktig fiende – den fruktansvärda vintern. Uppträngd i ett hörn tvingas också den fredligaste att slåss. För det handlar om att överleva eller gå under i Odjurets tid.

Min åsikt:
Boken tränger in på djupet, den handlar om sexualitet, ångest och smärta.
Jag gillade den väldigt mycket.

Tätt intill dagarna av Mustafa Can

Nummer: 266
Titel: Tätt intill dagarna
Författare: Mustafa Can
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-1-301489-7
Betyg: 5 av 5



Om boken:

När Mustafa Can sagt de avslutande orden i sitt sommarprogram 2003: ”Mor, jag älskar dig” brakade Sveriges Radios växel samman av belastningen. Aldrig i programmets historia har så många lyssnare spontant ringt in och tackat för ett fantastiskt program.
Knappt två år senare är Gulli Can död.
Hon föddes i Kurdistan någon gång på 1940-talet, födde sju barn som dog och åtta som överlevde. Död på Skövde lasarett i januari 2005.
Vem var hon?
Och vilka är alla de andra osynliga invandrarkvinnorna, de som vi ser utan att lägga märke till, de som betalade utvandringens pris?
I sökandet efter sin mor öppnar Mustafa Can dörr efter dörr till en värld av uppdämda och gömda känslor. Dörren till ensamhet och främlingskap på Västgötaslätten, till hemlängtan och utvandringens pris, till skam och förlåtelse. Men också en dörr till utvandringsvågen i 1800-talets Sverige och till mötet och vänskapen mellan Kristina från Duvemåla och hans mor.

Min åsikt:
Mustafa Can skriver här en bok om sin egen mor. Vem var hon?
Det är väldigt intressant att följa berättelsen medan han gräver fram sanningen om sin egen mamma.
Otroligt vacker.