Skärningspunkter av Bee Lavender

Nummer: 332
Titel: Skärningspunkter
Författare: Bee Lavender
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2005/2006
ISBN: 91-7002-381-6
Betyg: 5 av 5Om boken:

Som barn blir Bee Lavender allvarligt sjuk på grund av en genetisk störning, när hon är tolv år får hon diagnosen cancer och vid arton går hon igenom en riskabel graviditet. Hon överlever operationer och våldsamma olyckor. När man läser Bees historia är det ibland svårt att förstå hur hon fortfarande kan vara vid liv, och lika ofta tänker man att ingenting någonsin skulle kunna döda henne.

Min åsikt:
En historia som berör, man får vara med i olika delar av Bees liv från att hon är liten till dess att hon är vuxen. Hon är en sann överlevare.

I moderns hus av Marta Morazzoni

Nummer: 331
Titel: I moderns hus
Författare: Marta Morazzoni
Förlag: Carlsson
Utgivningsår: 1992/2006
ISBN: 91-7203-737-7
Betyg: 3 av 5
Om boken:

Såsom varje sommar sedan 16 år reser Haakon D. från Hamburg för att tillbringa semestern hos sin mor, en vital sjuttioårig änka vars allt överskuggande intresse är det stora husets trädgård.

De vanligtvis så inrutade och förkvävande dagarna oroas det här året av att trädgårdsmästarens dotter Felice allt oftare hjälper till i trädgården och får hyra en stuga på tomten. Haakon börjar drömma om ett slut på en ensamhet som blivit till en vana. Samtidigt störs han av att de båda handlingskraftiga kvinnorna verkar trivas så bra tillsammans. Är han svartsjuk på sin härsklystna mor? Missunar hon honom den glädje han tycker sig snudda vid? På sitt understuckna sätt låter hon honom ana att hon skulle ha föredragit Felice som dotter framför honom som son.

Min åsikt:
En bok som intensivt och tätt beskriver känslor som både finns och inte finns.

Himmel och helvete – mord i Knutby av Terese Christiansson

Nummer: 330
Titel: Himmel och helvete – mord i Knutby
Författare: Terese Christiansson
Förlag: Bokförlaget DN
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9175886634
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Det här är berättelsen om en av Sveriges märkligaste kriminalhistorier någonsin. Det är också en berättelse om religionens kraft och makt över människan, och hur den kan spränga alla moraliska gränser.

Barnflickan Sara Svensson strävade efter Guds nåd. Natten till den 10 januari tog hon bilen till Knutby. Hon sköt ihjäl pastorsfrun Alexandra Fossmo och försökte mörda sin före detta granne Daniel Linde.

Skotten blev upptakten till en av de mest uppmärksammade mordhistorierna henom tiderna, men också till en intensiv teologisk debatt där religionsforskare och sektexperter började diskutera det religiösa tillståndet i Sverige.
Hur kunde en kristen miljö tillåta att en ung, djupt religiös kvinna blev en kallhamrad mördare? Varför såg ingen pastor Helge Fossmos manipulativa drag? Vem bär ansvaret – Sara Svensson, Helge Fossmo eller församlingen i Knutby?

Min åsikt:
Det här är en bok som dels går in på själva mordhistorien i Knutby och dess rättegång, men den tar även upp den typ av tro som de sprider i Knutby, hur de tänker, tycker och tolkar orden i bibeln.

Mycket intressant.

Emine av Gunilla O. Wahlström

Nummer: 329
Titel: Emine
Författare: Gunilla O. Wahlström
Förlag: Runa
Utgivningsår: 2003
ISBN: 91-88298-69-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Plötsligt stannade Emine upp mitt på golvet och tittade sig omkring.
– Var är Lina?
Det blev alldeles tyst i rummet. Även barnen stillnade och tystnade. Flickan upprepade sin fråga.
– Var är Lina?
Beslum ösgjorde sig från gruppen av män och vände sig mot flickan.
– Det finns ingen med det namnet i den här familjen.
Då hände det. Flickan blandade ihop sina roller. Hon glömde att hon var en liten turkisk flicka, och det frimodiga dagisbarnet såg sin morfar rakt i ögonen och talade med klar röst.
– Jo, jag menar min moster Lina. Var är hon?
Besum närmade sig barnbarnet, och med baksidan av handen slog han henne kraftigt över ansiktet.
/ur boken.

Min åsikt:
I den här boken tar Gunilla O. Wahlström upp temat om en blandning av kulturer för barn. Den tar upp hedersbegreppet, kulturkrockarna, vad flickor får göra och vad pojkar får göra, och hur detta blir ett stort problem i t ex skolan och på fritidsaktiviteter.

Mycket intressant.

Julie av Gunilla O. Wahlström

Nummer: 328
Titel: Julie
Författare: Gunilla O. Wahlström
Förlag: Runa
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-88298-90-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:

För fyra år sedan fick jag ett brev från en kvinna som läst min bok om Kirre och lyssnat på en föreläsning jag höll. Hon berättade kortfattat om hur berörd hon blivit och vädjade till mig att skriva en liknande bok om ett barn som växer upp med en psykiskt sjuk förälder. Okunnigheten om dessa barns situation är stor. Ytterligare några personer har gett mig av sin tid och av sina öden, och tillsammans har deras berättelser blivit till den lilla flickan Julie Larsson.

Min åsikt:
En otroligt intressant bok, som är i samma stil som böckerna om Kirre. En bok om barns utsatthet.

Mycket bra!

Brev till samhället av Eric Ericson

Nummer: 327
Titel: Brev till samhället
Författare: Eric Ericson
Förlag: Kartago
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-89632-702
Betyg: 1 av 5Om boken:

Eric Ericson skriver brev med fantastiska idéer och förslag till myndigheter och företag i Sverige. Denna bok är en samling av breven och de lika fantastiska svar han fått.

Min åsikt:
Den här boken var verkligen inte i min smak, eller rättare sagt jag har inte den humor som krävs för att uppskatta boken.

Svinalängorna av Susanna Alakoski

Nummer: 326
Titel: Svinalängorna
Författare: Susanna Alakoski
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-0-011033-7
Betyg: 5 av 5Om boken:

Leena har två bästa vänner. Åse är nästan den enda hon känner som inte har en pappa som super, men hennes mamma brukar bli full så det jämnar ut sig. Riittas pappa är full nästan varje dag.

Ett nybyggt bostadsområde i Ystad fylls på 60-talet av invandrarfamiljer och låginkomsttagare. För Leena och hennes finska föräldrar är den nya lägenheten höjden av lyx: tre rum, balkong, parkett. Av kommunen får kvarteret snart namnet Svinalängorna.

De brandgula trevåningshusen blir en samlande plats för Susanna Alakoskis roman om Leena, som klarögt och fartfyllt berättar om sig själv, sina föräldrar och grannar och alla de dråpliga och drastiska händelser som utspelar sig runt henne. Men skrattet fastnar i halsen när denna barndomsskildrings verkliga karaktär börjar skönjas.

Leena, hennes syskon och vänner kastas i skrämmande ryck mellan perioder av skenbar ordning och fullkomligt kaos, och när boken är slut har vi tagit del av en skakande berättelse om klassamhälle och barns utsatthet och överlevnadskraft.

Min åsikt:
Den här boken vann 2006 års Augustpris för bästa svenska skönlitterära bok.

Jag gillar den här boken, just för att den känns så äkta. Det händer mycket hemskt i den här boken men den visar även en stor styrka på vissa nivåer.

Läs den!

Vald till månadens bok i december 2006.

Den osynliga väggen av Harry Bernstein

Nummer: 325
Titel: Den osynliga väggen
Författare: Harry Bernstein
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-85251-91-7
Betyg: 5 av 5Om boken:

Den judiske pojken Arry bor med sin familj på en lugn liten gata som knappt märks bland de större gatorna. Det som skiljer den från alla de andra är att den är delad i två sidor av en osynlig vägg. På den ena sidan bor de kristna och på den andra sidan bor judarna. De är inte fientligt inställda till varandra, men det inträffar sällan att någon går över från den ena sidan till den andra.

Som på alla små gator skvallras det en hel del, och när rykten sprids om en kärleksaffär mellan en judisk flicka och en kristen pojke blir det stor uppståndelse. Den unga flickan skickas iväg till Australien. Inte minst Arrys mamma är förfärad. Hon kan då inte ana att historien kommer att upprepa sig på nära håll.

Arrys mor är annars mycket kärleksfull och är den som ser till att de fem barnen får mat, kläder, skolgång och all omsorg. Fadern arbetar i en klädfabrik och de pengar han tjänar där delar han ogärna med sig av. Han, som de alla är rädda för och aldrig vågar eller ens vill tilltala, håller sig utanför familjelivet. Så fort han kommer in i huset blir de tysta och på kvällen väntar de bara på att han ska ge sig av till puben för att dricka öl.

Min åsikt:
En otroligt bra och gripande bok och som jag förstår är baserad på författarens egen barndom kring första världskriget, i England.

Mycket läsvärd! Mycket gripande!

Hagamannen: så våldtogs en stad av Terese Christiansson

Nummer: 324
Titel: Hagamannen: så våldtogs en stad
Författare: Terese Christiansson
Förlag: Bokförlaget DN
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-7588-730-4
Betyg: 5 av 5Om boken:

Hagamannen höll Umeå som gisslan i sju år. Alla kvinnor fruktade att bli den brutale serievåldtäktsmannens nästa offer och historierna tog närmast mytiska proportioner. När han efter fem års uppehåll slog till igen och nästan dödade en kvinna var paniken total.

Den 29 mars 2006 greps slutligen plåtslagaren Niklas Lindgren. Ett trauma var över, men nästa började. Den man som hänsynslöst våldtagit, lemlästat och nästan mördat var en helt vanlig familjefar, en granne och jobbarkompis, en sådan som alla känner. Hur kan en till synes helt vanlig man bära en sådan fruktansvärd hemlighet under så många år?

Historien om Hagamannen sätts här i ett nationellt perspektiv som belyser problematiken kring våldtäkter och våldtäktsmän. För att komma sanningen så nära som möjligt har frilansjournalisten Terese Christiansson fått unika inblickar i polisarbetet. Hon har haft kontakt med drabbade, andra serievåldtäktsmän och experter inom området.

Boken om Hagamannen berättar om hur en man lyckades inskränka kvinnors rörelsefrihet under flera år och satte djupa spår hos många, såväl män som kvinnor. Det är en sann och stundtals sorglig kartläggning av det sexualiserade samhället och av hur många det är som lever med en förvriden syn på kvinnor.

Min åsikt:
Det här är en bok om Hagamannen, men den sträcker sig mycket längre än så och går in på djupet inom olika serievåldtäktsmän.
Mycket intressanta fakta kring bevisning av våldtäkt och domar.

Går det åt helvete är jag ändå född av Agneta Klingspor

Nummer: 323
Titel: Går det åt helvete är jag ändå född
Författare: Agneta Klingspor
Förlag: Bokförlaget Mormor
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-975849-5-9
Betyg: 2 av 5


Om boken:

Agneta Klingspor kallar inte boken för en roman, utan verksamhetsberättelse, uppdelad i två avsnitt ”Dagordning” och ”Övriga frågor”. ”Dagordning” utspelar sig i tiden efter mordet på statsminister Olof Palme och Tjernobylkatastrofen 1986, fram till idag. Främst på Södermalm i Stockholm och framför teven. Huvudpersonen ser förfall och förlust och blir själv rädd för att falla igenom. Vad händer när man har mycket lite pengar? Och ser alla papperskorgsrotare? Vad händer då i själen? Vad återstår annat än teve? Hon samlar bevis ihop med grannfrun för att ställa de ansvariga mot väggen i ”den stora rättegången”. ”Dagordning” är en förtvivlad civilisationskritik, inte minst mot teves människosyn. Humoristisk, nära galgen.”Övriga frågor” är döden. Ingen undgår övriga frågor. Bit för bit försöker hon närma sig döden och hamnar framför mamman i kistan. Det är hårda bud.

Min åsikt:
Boken innehåller några roliga delar men även en del som jag tyckte var helt ointressant.