För ett hus av sten av Gina French & Andrew Crofts

Nummer: 352
Titel: För ett hus av sten
Författare: Gina French & Andrew Crofts
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2006/2007
ISBN: 978-91-46-21456-4
Betyg: 5 av 5


Om boken:

I en cell i England sitter en ung filippinsk kvinna och väntar på sin rättegång, anklagad för mord på sin man. Journalisterna kallar henne ”mördarhustrun”. Vad fick henne att knivhugga sin make, fadern till hennes barn?

Gina växer upp i en filippinsk bergsby och börjar tidigt arbeta för att bidra till familjens försörjning. Efter att ha drabbats av en rad tragiska händelser oh sjukdom blir hon till en börda för sin fattiga familj, och hon svär att hon en dag ska gottgöra dem genom att ge dem möjlighet att bygga ett hus av sten. Hennes jakt efter pengar tar henne från Manilas bordeller till ett jetset-liv i New York och Brunei – tills hon en dag blir kär i en brittisk man. Hon gifter sig med honom och får en son. Men snart står det klart att hon fastnat i ett äktenskap som alltmer präglas av övergrepp och misshandel…

Min åsikt:
Det här var en riktigt intressant bok om en fattig flickas kamp att betala för ett hus som inte förstörs av alla oväder, ett hus av sten.
Den riktigt berör och man kan inte sluta läsa.

De oskyldigas tystnad av Somaly Mam

Nummer: 351
Titel: De oskyldigas tystnad
Författare: Somaly Mam
Förlag: Damm
Utgivningsår: 2005/2007
ISBN: 91-7130-725-7
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Kambodja är ett av de fattigaste länderna i världen. Många familjer säljer sina döttrar – inte äldre än fem, sex år – i utbyte mot ett par hundra kronor. Några säljs som slavar, men majoriteten av flickorna tvingas till prostitution.
Somaly Mam är en av dem. Hon är idag 35 år, och berättar i denna bok om sin tragiska barndom då hon ständigt utsattes för misshandel och tortyr. Somaly Mam såldes till olika män som våldtog och förnedrade henne, och 16 år gammal skickades hon till en bordell av sin ”morfar”. Efter åtta år som prostituerad fann hon äntligen en väg ut ur helvetet.

Min åsikt:
En bok som vittnar om det helvete många flickor tvingas leva i då deras familjer säljer dom för att ha råd att köpa lite mat. Det är hemskt, men sant.

Smuts av Katarina Wennstam

Nummer: 350
Titel: Smuts
Författare: Katarina Wennstam
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-0-010933-2
Betyg: 5 av 5Om boken:

Jonas Wahl är framgångsrik advokat. Han har en vacker fru, fina barn och ett i varje detalj designat hus.
Jonas karriär har tagit ordentlig fart och han har fått ett erbjudande från TV att kommentera en traffickingrättegång som dominerar Sveriges nyhetsbevakning. Vad ingen vet är att han spelar ett mycket högt spel i medias strålkastarljus.

Hustrun Rebecca hanterar sin chefsposition på TV perfekt och borde kunna luta sig tillbaka då barnen mår bra och alla berömmer henne för deras vackra hus. Men det finns en krypande känsla av att allt inte står rätt till och Rebecca undrar ofta vad Jonas gör alla kvällar han jobbar över. Men hon är en kvinna som har gjort förnekelsen till en konst och som ständigt putsar på familjens fasad – utåt sett en lyckad yrkeskvinna, mor och maka, men inombords växer tvivlen kring livet och äktenskapet.

Samtidigt utvecklas deras 14-åriga dotter Emma snabbt och hennes begynnande sexualitet pockar på. Emma lockas och skräms av sina egna fantasier och omvärldens reaktioner. Skammen bränner – men vem är det egentligen som är skamlig?

Min åsikt:
Det här är en väldigt intressant och aktuell spänningsroman om sexköp och trafficking, manligt och kvinnligt, upphetsande och smutsigt. Vem har rätten att äga en annan människas kropp? Vart går gränsen?

Detta är en otroligt intressant bok om ett viktigt tema. Och den är bra, så otroligt bra, och det är otroligt svårt att lägga ifrån sig den här boken.

Silverfisken av Sofia Rapp Johansson

Nummer: 349
Titel: Silverfisken
Författare: Sofia Rapp Johansson
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-0-011212-7
Betyg: 5 av 5Om boken:

Fialiten har en kniv som hon gömmer under badkaret. Ibland tar hon fram den för att lätta på trycket.
Och när dagisfröknarna ställer jobbiga frågor berättar hon ingenting. Inte heller när läkarna på sjukhuset eller soc-tanterna frågar. Inte om mamma, inte om pappa eller hans polare, ingenting om det som händer i rea-trean någonstans i en stad precis som alla andra i Sverige.

”Jag drömmer att jag är långt borta och att jag är frisk
pappa klär av mig pyjamasen
jag blir en silverfisk.”

Min åsikt:
Ojojoj den här boken är riktigt, riktigt bra och mycket berörande. Det är en lyrisk monolog om en liten flicka som lever ett liv hon inte borde tvingas göra.

Mycket bra!

Vald till månadens bok i januari 2007.

Sarah av JT LeRoy

Nummer: 348
Titel: Sarah
Författare: JT LeRoy
Förlag: Alela böcker
Utgivningsår: 2000/2003
ISBN: 91-89645-02-2
Betyg: 3 av 5Om boken:

I denna bok, i stor utsträckning självbiografisk, tecknar författaren JT Leroy ett humoristiskt och tragiskt porträtt av en ung pojke och hans upplevelser som son till en så kallad truckerhora, vars arbetsplats är lastbilhakens parkeringar i sydstaternas USA. Huvudpersonen, som sedan barnsben klätt sig i kvinnokläder, har som högsta dröm att bli den mest kända truckerhoran någonsin, och i sin desperata jakt efter att bli uppskattad och respekterad av sin ofta hårda mamma lämnar han likt en icke flygfärdig fågel sitt skyddande näste för att på egen hand upptäcka en värld av sprit, droger och människor med ett mycket komplicerat känsloliv. Boken är också en svidande uppgörelse med den amerikanska söderns religiösa fanatism.

Min åsikt:
Den här boken har jag försökt läsa en gång tidigare men då kunde jag inte läsa färdigt den. Det är en väldigt speciell bok som berör samtidigt som den förvirrar.

Pobby och Dingan av Ben Rice

Nummer: 347
Titel: Pobby och Dingan
Författare: Ben Rice
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91-46-18040-0
Betyg: 5 av 5Om boken:

Åttaåriga Kellyanne har två bästa vänner, fantasifigurerna Pobby och Dingan, som ingen annan än hon kan se eller prata med. En dag ger hon sin pappa förtroendet att ta hand om dem medan hon är i skolan. På kvällen när han kommer hem är han full – och ensam! Pobby och Dingan är försvunna och Kellyanne blir sjuk av sorg och saknad. Hennes bror engagerar hela det lilla australiska gruvsamhället i en skallgång, och slutligen hittar de Pobby och Dingan döda i en gruva. Nu gäller det att få med hela byn på låtsasbegravningen, annars är det stor risk att Kellyanne aldrig blir frisk.

Min åsikt:
En mycket berörande och stark berättelse om fantasins kraft.

Alyssons skor av Margaret Leroy

Nummer: 346
Titel: Alyssons skor
Författare: Margaret Leroy
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2001/2003
ISBN: 91-32-32926-1
Betyg: 3 av 5Om boken:

När Tessa Craig, en ambitiös ung psykiater, skriver ut Paula från sjukhuset gör hon en katastrofal missbedömning.

Strax efter utskrivningen begår Paula ett besinningslöst dåd och en ung kvinna dör. Hennes anhöriga håller Tessa Craig ansvarig för händelsen, understödda av press, tv och den upprörda allmänheten.

Den chockvåg som slår över Tessa bryter sönder hela hennes välordnade tillvaro och får henne att se sitt liv i ett nytt ljus. Vad som tidigare var viktigt för henne känns nu meningslöst och tomt i efterdyningarna av den katastrof hon orsakat. Plötsligt ser hon med andra ögon på sitt ljumma äktenskap, sitt förhållande till sin bror och sina vänner.

I ett sista försök att återställa balansen i sitt liv tar hon kontakt med Ben, mannen vars älskade blivit det slumpartade offret. Det blir början till en farlig, hemlig kärleksaffär där smärtan de delar är en lika påtaglig komponent som den intensiva attraktionen. Och ständigt gör sig skuggan av den vackra, döda Alysson påmind.

Min åsikt:
Intressant och lite småspännande, om en läkares missbedömning och dess följder.

Bedragen av Lyndsey Harris & Andrew Crofts

Nummer: 345
Titel: Bedragen
Författare: Lyndsey Harris & Andrew Crofts
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2006/2007
ISBN: 91-7002-419-7
Betyg: 5 av 5Om boken:

Sarah Harris är en normal, glad och populär liten flicka. Men när hon är sex år blir hennes liv till ett helvete – hon faller offer för en ett och ett halvt år lång hatkampanj. Inom kort blir hon avstängd från skolan, skild från sina vänner och fullständigt förvirrad och skräckslagen. Hennes lyckliga barndom är förstörd för alltid.

Sarahs underliga beteende blir till en mardröm för hennes mamma, Lyndsey. Hennes lilla flicka, dottern hon älskar så mycket, verkar ha förvandlats över en natt, och gör saker otänkbara för en sexåring, saker som gör Lyndsey rädd för sitt eget barn. Hon stjäl rakblad. Försöker förgifta sin vänner. Anklagar sina föräldrar för sexuellt utnyttjande.

Snart är Lyndseys äktenskap på väg att kollapsa, de sociala myndigheterna inblandas, och plötsligt kämpar Lyndsey både för att hålla ihop sin familj och för att rädda sin dotters mentala hälsa.

Den enda som står vid Lyndseys sida är Tanya, hennes vän sedan fjorton år, den enda hon kan vända sig till. Men så får Lyndsey ett telefonsamtal och den hemska sanningen avslöjas: Sarah är oskyldig, och Lyndsey är offer för det mest kränkande svek man kan tänka sig.

Min åsikt:
När jag läste den här boken så grät jag, den berörde mig djupt och denna lilla flickas tragiska historia är skrämmande.

Läs den!

Bränt barn av Stig Dagerman

Nummer: 344
Titel: Bränt barn
Författare: Stig Dagerman
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 1948/2004
ISBN: 91-7263-557-6
Betyg: 3 av 5Om boken:

Bengt befinner sig i ett förtvivlat inre uppror efter moderns död. Han förälskar sig i faderns nya kvinna och de inleder sitt förbjudna förhållande. Det är en mycket ung mans öde som skildras i en roman fylld av återhållna känslor och starka urladdningar, som gestaltar vådan av att ge sig åt lågan.

Min åsikt:
Ibland är det kul och intressant att bege sig in i en lite äldre bok, och precis så var det med den här boken av Stig Dagerman.

Mossvikenfruar: chansen av Emma Hamberg

Nummer: 343
Titel: Mossvikenfruar: chansen
Författare: Emma Hamberg
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-0-011163-5
Betyg: 5 av 5Om boken:

Om du var jag (men det är du inte, o lyckliga människa…), men om du var jag, om du levt lyckligt gift (eller ja, nästan helt lyckligt i alla fall) med din fina man i massor av år. Om du älskat honom ända sedan nian. Om du ätit allt från kall ravioli till oxfilé med honom. Om du älskat med honom i allt från studentlyor till nybyggd villa (”älskat” låter väl lite för stort och vackert kanske, legat med låter bättre.)
Om du var en medelmåtta som aldrig vågade färga ögonbrynen riktigt svarta eller ha andra mönster än ränder på tröjorna.
Om du kanske inte hade så mycket att göra mer än att just vara tillsammans med din man och glädjas med honom när han fått riktigt bra provision från Mossvikens El & Tv.
Om du hittade en fotorulle i hans jackficka som visade sig innehålla foton (ja, vad annars?), foton på din älskade i armarna på en annan. Och inte bara i hennes armar förresten.
Om du var jag (stackars lilla du i såna fall). Vad skulle du göra då?
A. Älska, glömma och förlåta.
B. Älska, glömma och förbli evigt bitter.
C. Finns det något tredje alternativ?

Min åsikt:
Jag tycker att boken är underbar på väldigt många sätt.