Utanmyr av Sofia Nordin

Nummer: 365
Titel: Utanmyr
Författare: Sofia Nordin
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-0-010538-4
Betyg: 5 av 5Om boken:

Johanna följer med Susanna till kollektivet i norra Sverige mest av en slump. Hon har inget som håller henne kvar i Stockholm och Susanna fascinerar med hela sin uppenbarelse, men att platsen ska bli så viktig för Johanna kan hon inte ana.
Människorna på gården är underbara och det är lätt att känna sig hemma, den första tiden är som en förälskelse. Men snart visar det sig att även här finns hemligheter och outredda händelser. Vem är Sara vas namn är inristat i plankorna i sängen och varför blir Vidar helt ifrån sig när Johanna ställer frågan? Det blir omöjligt för henne att sluta tänka på att det mitt bland dessa öppna generösa människor vilar en sanning som håller henne utestängd.

Min åsikt:
En otroligt bra bok som man helt enkelt inte vill lägga ifrån sig.

Läs den!!!

Försvinnanden av Jodi Picoult

Nummer: 364
Titel: Försvinnanden
Författare: Jodi Picoult
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2005/2006
ISBN 10: 91-46-21340-6
ISBN 13: 978-91-4621340-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Delia Hopkins har haft en idyllisk uppväxt i det lantliga New Hampshire tillsammans med sin pappa som är änkling. Nu har hon själv en liten dotter, en fästman som älskar henne och en egen spårhund som hjälper henne i arbetet med att finna försvunna personer.
Men när Delia är mitt uppe i förberedelserna för sitt bröllop börjar märkliga minnesbilder dyka upp i hennes huvud, minnen som inte alls överensstämmer med den barndom hon trott sig ha haft. Snart knackar polisen på dörren och en hemlighet avslöjas som får Delias hela tillvaro att falla samman. Chockad och förvirrad måste Delia försöka pussla ihop sanningen om sig själv och om de människor hon älskar.

Min åsikt:
Det här är en bok om försvinnanden i olika skepnader. Hur lätt är det inte att förtränga minnen?
Mycket intressant att läsa.

Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion

Nummer: 363
Titel: Ett år av magiskt tänkande
Författare: Joan Didion
Förlag: Atlas
Utgivningsår: 2005/2006
ISBN 10: 91-7389-213-0
ISBN 13: 978-91-7389-213-1
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Det är kvällen före nyårsafton 2003 och Joan Didion och hennes make sedan 40 år, John Gregory Dunne, har just kommit tillbaka från sjukhuset där deras enda dotter, Quintana, ligger i koma, svävande mellan liv och död. En vanlig influensa har utvecklats till lunginflammation och svår blodförgiftning. De har tagit en drink och satt sig för att äta middag när John plötsligt drabbas av en massiv hjärtinfarkt och dör på vardagsrumsgolvet i deras lägenhet i New York.
I den här boken försöker Joan Didion förstå det som hände och den tid som sedan följde.

”Livet förändras snabbt.
Livet förändras på ett ögonblick.
Man sätter sig ner för att äta middag och livet som man känner det tar slut.”

Min åsikt:
Det här är en bok om sorg och om kampen att finna en egen väg i livet när allt plötsligt förändras.
En viktig bok som innehåller många bra och tänkvärda delar.
Mycket intressant att läsa.

Vår lilla hemlighet av Toni Maguire

Nummer: 362
Titel: Vår lilla hemlighet
Författare: Toni Maguire
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2006/2007
ISBN 10: 91-7002-495-2
ISBN 13: 978-91-7002-495-5
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Toni Maguires perfekta barndom med hus på landet, husdjur, en omtänksam mor och charmerande far, gömde ett skräckscenario som nästan tog hennes liv. När hon var sex år gammal började hennes far att förgripa sig på henne, och sa till henne at det var ”deras lilla hemlighet”. Toni var ändå modig nog att säga vad som skedde till sin mor, eftersom hon var säker på att hon skulle se till att han slutade. Men istället sa hennes mor till henne att aldrig någonsin prata om det igen, och år av sexuellt utnyttjande följde.
Vid fjorton års ålder blir Toni gravid, och pappa till barnet är hennes egen far. Då berättar hon sin fasansfulla hemlighet igen. Hennes far sätts i fängelse, men själv blir hon förskjuten av vänner, lärare och familj. Efter en dåligt utförd abort är hon nära att dö.
Tvingad in i en värld av depression och desperation, har Toni bara sig själv att lita till för att kunna skapa sig ett lyckligt liv. På ett mirakulöst sätt lyckades hon överleva sin hemska barndom. Detta är hennes egen historia om sin resa och sin triumf.

Min åsikt:
Det här boken om en hemsk barndom, fylld med svek och smärta, men det är även boken om en stark kvinna som tagit sig igenom livet trots allt hon varit med om.

Mycket bra!

Den bortglömda konsten att bevara en hemlighet av Eva Rice

Nummer: 361
Titel: Den bortglömda konsten att bevara en hemlighet
Författare: Eva Rice
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2005/2007
ISBN: 978-91-518-4800-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Artonåriga Penelope längtar efter att bli vuxen och möta kärleken. Vid hennes sida finns bästa väninnan Charlotte, Charlottes orginella faster Clare och kusin Harry, trollkarlen som är förälskad i en amerikans societetsflicka. Här finns också Penelopes unga och vackra, men mycket sorgsna, mamma, och hennes yngre bror Inigo som suktar efter att bli popstjärna som Elvis Presley. Medan flickorna väntar på att bli vuxna dricker de champagne, går på exklusiva middagsbjudningar på Ritz, lyssnar på Johnnie Ray och medverkar i hemliga svartsjukedramer.
Under den polerade societetsytan tyngs Penelopes familj dock av kravet att underhålla familjegodset, och av sorgen efter fadern som dött i kriget. Även faster Clare bär på en hemlighet som hon länge hållit för sig själv. I takt med att hemligheterna avslöjas och gamla ideal ges upp tätnar intrigen för att kulminera i en upplösning som är både rörande och överraskande.

Min åsikt:
Boken utspelar sig i 50-talets London, och är mycket fänglsande att läsa. Man vill helt enkelt att boken aldrig ska ta slut, man vill bara läsa mer och mer, och njuta av innehållet.

Ut ur mörkret av Linda Caine & Robin Royston

Nummer: 360
Titel: Ut ur mörkret
Författare: Linda Caine & Robin Royston
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2003/2007
ISBN: 978-91-0-010971-4
Betyg: 5 av 5Om boken:

Linda Caine har allt man kan önska sig. Två underbara barn, en kärleksfull man, ett vackert hus med en egen ateljé där hon kan måla och skapa. Trots en drömtillvaro har mörka, destruktiva känslor tagit över allt mer av hennes sinne. Otäcka bilder blänker till i hennes medvetande som gör henne skräckslagen. Hon får också häftiga vredesutbrott mot sina barn, speciellt mot sin dotter. Allt detta gör henne vettskrämd. Håller hon på att bli galen? I vissa stunder känns självmord som den enda lösningen, men inom henne finns också en stark känsla av att inte svika sina barn.
Den kraftfulla resa som Linda tillslut bestämmer sig för att ta tillsammans med sin psykiater kommer att ta andan ur alla som läser den här boken. Fruktansvärda händelser kommer upp till ytan om vad som hände under hennes uppväxt i Afrika. Men djupast begravd finns hemligheten som hon som liten flicka lovade att aldrig avslöja…

Min åsikt:
Det här är en djupt skrämmande och berörande sann historia som är skriven både av Linda Canine själv men även hennes psykiatiker Robin Royston.
Det kom en hel del tårar då jag läste den här boken, då jag kände igen mig i många av depressionens känslor.

Vald till månadens bok i februari 2007.

Balen och Höstflugorna av Irène Némirovsky

Nummer: 359
Titel: Balen och Höstflugorna
Författare: Irène Némirovsky
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: Balen 1930/2007 Höstflugorna 1931/2007
ISBN: 978-91-0-010838-0
Betyg: 4 av 5Om boken:

Den här boken innehåller de båda kortromanerna Balen och Höstflugorna.

Balen skildrar ett nyrikt par som ska ordna bal. Deras dotter Antonette, som just fyllt 14, drömmer om att få vara med, men får ett kategoriskt nej från sin mor. På impuls genomför hon sin hämnd, ett ögonblicks verk men med förödande konsekvenser.

Höstflugorna är en vemodig berättelse som för tankarna till Tjechov. Den handlar om den gamla ryska trotjänarinnan Tatjana Ivanovna, som drivits med av historiens flod från revolutionens Ryssland till 20-talets Paris.

Min åsikt:
Båda de här romanerna är bra och intressanta, men den som satte sig bäst hos mig var Balen som känns aktuell även idag, den tar upp makt, utanförskap och viljan att bli sedd.

En annorlunda barndom av Iris Johansson

Nummer: 358
Titel: En annorlunda barndom
Författare: Iris Johansson
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2007
ISBN 10: 91-37-13038-2
ISBN 13: 978-91-37-13038-5
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Iris växer upp i en gammaldags storfamilj som bedriver jordbruk i Västergötland. Tidigt står det klart att Iris inte utvecklas på samma sätt som andra barn. Hon lever helst i en egen inre värld och har samma beteende som man idag förknippar med autism.
Det blir pappan som kommer att stå Iris närmast. Han vägrar att låta henne behandlas som en utvecklingsstörd och han för en outtröttlig kamp för att locka henne att kommunicera med omgivningen.
Men först när Iris är tolv år gammal börjar hon själv att vilja överge sin autistiska värld. Hon studerar närgånget andra människors beteendemönster, tittar på sitt ansikte i spegeln och härmar olika känslouttryck. Samtidigt besitter hon en ovanlig förmåga att avläsa människors sinnestillstånd och förstår intuitivt vad människor på ett omedvetet plan kommunicerar, en förmåga som ofta ställer till problem för henne, men som också leder henne in på hennes nuvarande yrkesområde. Idag är hennes kalender fulltecknad två år i förväg med både svenska och internationella uppdrag.

Min åsikt:
Det här är en kvinnas berättelse om sin autistiska uppväxt. Den ger en detaljerad bild och förklarar väldigt bra om hur det är att leva i två världar. Intressant.

Towelhead av Alicia Erian

Nummer: 357
Titel: Towelhead
Författare: Alicia Erian
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2005/2007
ISBN: 91-85453-50-1
Betyg: 4 av 5Om boken:

Towelhead är berättelsen om trettonåriga Jasiras sexuella uppvaknande i det tidiga nittiotalets USA. Medan landet förbereder sitt första krig mot Saddam, Gulfkriget, blir Jasiras mamma svartsjuk på det intresse som pojkvännen visar dottern och hon skickas till sin libanesiske pappa i Texas. Jasira vantrivs med pappans strikta och motsägelsefulla regler, och hon söker uppmärksamhet på alla ställen hon kan, något den medelålders grannen Mr Vuoso utnyttjar.

Min åsikt:
Alicia Erian beskriver trettonåriga Jasiras känslor på ett målande och berörande sätt.
Hela boken berör.

Skynda, kom och se av Lotta Lundberg

Nummer: 356
Titel: Skynda, kom och se
Författare: Lotta Lundberg
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-0-010964-9
Betyg: 5 av 5Om boken:

Från förnedringen i Liliputia på nöjesfältet i New York flyr dvärgarna Glauer och Ka med båten till Europa. I det kultiverade Tyskland hoppas Glauer kunna förverkliga sin dröm om att leda ett seriöst teatersällskap. Ka vill glömma de förödmjukande läkarundersökningar där hemligheten om hennes kön avslöjats. I kabarékulturens Berlin lär de känna den ensamma Nelly med ryggvärken, och Verner, världens minsta man.
Men året är 1933, Hitler har tagit makten och eutanasiprogrammen börjar ta form. Våldet och rädslan driver dem vidare. Tillsammans med ytterligare en grupp luggslitna cirkusdvärgar tar de sig till Stockholm. Nöjesparken med det vackra namnet Gröna Lund kan väl inte vara annat än en fristad…

Min åsikt:
Det här är en väldigt målande bok, det känns som man verkligen ser berättelsen utspela sig framför ens ögon.
Jag gillar den väldigt mycket, den var både berörande och fängslande.