Skändad av Khady Koïta

Nummer: 391
Titel: Skändad
Författare: Khady Koïta
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-518-4710-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

3 miljoner kvinnor utsätts varje år för könsstympning i Afrika och Mellanöstern. Totalt är 130 miljoner flickor och kvinnor drabbade i hela världen.
Skändad är den senegalesiska kvinnan Khady Koïtas skakande berättelse och vittnesmål om hennes egen väg till ett självständigt liv.
Vi får följa Khady från könsstympningen vid sju års ålder i Senegal, till det arrangerade äktenskapet med en äldre man och flytten till Frankrike. Genom Khady får vi inblickar i polygamins avigsidor, invandrarfamiljens bidragsberoende och slutligen vägen till ekonomiskt oberoende och självständighet. Khady är idag en hårt arbetande kvinnoaktivist som kämpar för att avskaffa all könsstympning i världen.

Min åsikt:
Att läsa delen om själva könsstympningen var något av det jobbigaste jag läst på länge. Det var riktigt tungt och skrämmande.
Boken är intressant och visar enkelt och naket hur många kvinnor lever runt om i världen idag, och den ger en underbar bild av en flicka som blir en självständig kvinna.

S som i syster av Nina Wähä

Nummer: 390
Titel: S som i syster
Författare: Nina Wähä
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-1-301702-0
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Isabel och Paola är systrar.
De är varandras spegelbilder, men ännu mer varandras motsatser.
Den ena är pappas flicka, den andra är mammas, och något gemensamt hem har de inte haft sedan de var små.
Fadern försvinner till olika kvinnor med Isabel och försvinner till slut helt och hållet, och Paola blir kvar hos en mamma som blev kvar.
De letar sig fram till varandra i resterna av en familj.

Min åsikt:
En bok om närhet och sökande, om själslig och känslomässig hunger och jakten på en inre trygghet.

En bra bok, intressant och lite annorlunda vilket gör den ännu mer intressant.

Kurragömma av Clare Sambrook

Nummer: 389
Titel: Kurragömma
Författare: Clare Sambrook
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2005/2007
ISBN: 978-91-0-010674-4
Betyg: 5 av 5Om boken:

Hur kan en liten femårig pojke bara försvinna?
Pojkens storebror Harry Pickles vet i alla fall att trots att ingen vuxen säger det, så är det han som har svikit sin bror. Harry borde ha sett efter Daniel bättre och inte låtit honom försvinna från bussen på skolutflykten. Ansvaret blir för mycket för en nioårig pojke att hantera och mitt i saknaden har hans mamma och pappa glömt att de har en son kvar. De är en familj i fritt fall och enda ljusningen är att moster Joan och hennes man Otis finns där för att dämpa fallet.

Min åsikt:
Det här är en bok skriven med mycket känslor och humor.
Boken är skriven från en nioårings synvinkel och jag tycker att den är riktigt bra.

Snälla pappa, nej av Stuart Howarth

Nummer: 388
Titel: Snälla pappa, nej
Författare: Stuart Howarth
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2006/2007
ISBN: 978-91-7002-418-4
Betyg: 5 av 5Om boken:

Stuarts högsta önskan var att hans styvfar skulle älska honom, men han fick veta att han var för stygg för att vara värd att älskas.

När David Howarth sattes i fängelse för att sexuellt ha utnyttjat Stuarts systrar insåg ingen att han även utnyttjat Stuart, förrän den dag då Stuart slog tillbaka på det enda sätt han kunde.

Stuart Howarth spenderade de första trettio åren av sitt liv i ett psykiskt och fysiskt helvete. Efter år av känslomässig tortyr och förtvivlan kände Stuart vid trettiotvå års ålder ett överväldigande behov av att åter träffa sin far (som han vid det här laget visste var hans styvfar). Han sökte försoning, men möttes av samma grymma man. Ursinnet, smärtan och förvirringen kokade över i Stuarts hjärna och han slog tillbaka, och dödade sin styvfar.

När Stuarts historia berättades i rätten gjorde den så starkt intryck att han fick minimistraffet för sitt brott, och satt bara inne i tretton månader på Strangeway-fängelset i Manchester. Men tiden i fängelset förvärrade det brott han utsatts för, då han föll offer även för fängelsevakterna. Händelserna i fängelset ledde till att han stämde både Inrikesdeparteementet och Strangeway-fängelset, och vann.

Min åsikt:
Det här är en riktigt gripande historia om en pojke som kämpar genom livet på en väg så svår som ingen skulle behöva vandra.
Den berör och inspirerar till kamp för sitt liv och sina rättigheter.

Mycket bra!

Vald till månadens bok i april 2007.

Snälla mamma… sluta dricka av Britta Berggren Ericson

Nummer: 387
Titel: Snälla mamma… sluta dricka
Författare: Britta Berggren Ericson
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2006/2007
ISBN: 978-91-518-4813-6
Betyg: 3 av 5


Om boken:

”Snälla mamma … sluta dricka”. Lappen hittar Britta Berggren Ericson i garderoben ovanpå en gömd halvtom trelitersbox med vin. Två enkla meningar skrivna av den 15-årige sonen. De träffar allra djupast i hennes inre och ändå kan hon inte sluta dricka.
Författaren berättar hur det är att leva med alkoholen som ständig följeslagare. Hur suget efter alkohol gjorde att hon alltid valde flaskan framför barn, familj och vänner. Den som är alkoholist kommer att känna igen sig. Den som inte är det kommer förhoppningsvis att förstå något av vad det innebär.

I slutet av boken skriver alkoholläkaren Lars Söderling om sjukdomen alkoholism.

Min åsikt:
Den här boken känns väldigt bitter, eller rättare sagt författaren verkar väldigt bitter på allt och alla och det kanske hon har all rätt att vara. Tyvärr tycker jag att det drar ner boken en del. Lite synd.
I övrigt är det en bok om att leva med alkohol, att så att säga vara fast i alkoholens grepp och inte bli fri.

När jag letar efter Max av Sanna Wallin

Nummer: 386
Titel: När jag letar efter Max
Författare: Sanna Wallin
Förlag: Normal
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-85505-14-2
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Sanna Wallins mammas morbror var en av de första som bytte kön i Sverige. Men Sanna Wallin pratade aldrig med honom om könsbytet. Frågade aldrig något. Efter Max död började Sanna att försöka fånga hans historia.
När jag letar efter Max handlar om hennes alldeles personliga sökande efter ett könsbyte i en tid då ingen talade om sådant. Den handlar om beslutsamhet och risken att ångra sina val. Den handlar om osäkerhet och rädslan att aldrig hitta rätt. Den handlar om viljan att peta in människor i kategorier och om att söka logiska förklaringar till saker som bara är.

Min åsikt:
Den här boken handlar mest om identitetssökande, och om att födas i fel kropp.
Författaren berättar om sin mammas morbror som var en av de första i Sverige som bytte kön, från kvinna till man. Men boken handlar även om författarens eget sökande.

Intressant!

David Lega – när inte armarna räcker till av Petter Karlsson

Nummer: 385
Titel: David Lega – när inte armarna räcker till
Författare: Petter Karlsson
Förlag: Starfalk
Utgivningsår: 1999/2003
ISBN: 91-631-3330-x
Betyg: 4 av 5Om boken:

”Jag har rest över världen, men jag kan inte ens åka spårvagn utan att få hjälp upp i vagnen.

Jag anses vara en av Sveriges största idrottsmän, men jag har fortfarande inte funnit ut hur jag ska lära mig att kasta dart med munnen.

Jag har slagit fjorton världsrekord, men behöver ändå hjälp att ta på mig badbyxorna.

Jag är David Lega.

Jag är 29 år.

Jag är en av de mest handikappade människor du någonsin kommer att möta.

Det här är min berättelse.”

David, en av Sveriges genom tiderna främsta handikappsimmare, har artogryphos, han sitter i rullstol och kan inte använda armarna. Men David ser inte sig själv som svag eller som ett offer, är tvärtom stark och målmedveten utifrån sina egna förutsättningar. Detta är en bok om livsglädje och om vad som kan uträttas med vilja, ambition och rätt attityd.

Min åsikt:
David Lega är en riktigt stor människa. Jag köpte den här boken efter en av hans föreläsningar, både att lyssna på honom och läsa den här boken är en stor inspirationskälla.

Rekommenderas!

Hjälp jag heter Zbigniew av Zbigniew Kuklarz

Nummer: 384
Titel: Hjälp jag heter Zbigniew
Författare: Zbigniew Kuklarz
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-0-010608-9
Betyg: 4 av 5


Om boken:

I ett anorektiskt radhus tillsammans med en rottweiler, fem katter, två varaner och tre överfinniga tonåringar firar hela släkten Kuklarz fyrtioårsfest. Agnieszka fyller år och nubbar flödar. Polska hårda män skyller tårarna på snapsarna när vackra polska stämmor höjs till känslomättande sånger i en kommun som stinker medelsvensson. Den svenskaste av dem alla, lillebror Zbigniew, lotsar oss igenom kvällen och berättar en lika tragisk som sanslöst humoristisk familjehistoria om män och pojkar, om äktenskap utan kärlek och barn som kommer i kläm – och om en fest som tar oväntade vändningar.
Här ryms en skildring av att växa upp som machopojke i Stockholms mindre glamorösa kvarter, som andra generationens polack i ett samhälle där man bara vill smälta in trots att man har ett förnamn ingen kan uttala och ett efternamn som lockar till snuskiga skämt, trots ens pinsamma föräldrar som inte kan fixa reflexiva pronomen, och hur svensk man faktiskt kan bli om det är en överlevnadsstrategi.

Min åsikt:
Den här boken är riktigt rolig och gav mig många skratta. Den känns både allvarlig och rolig på en och samma gång. Händelserna skildrar mycket bra.

En bok om hur det är att växa upp i Sverige med ett ovanligt namn, en annan bakgrund och föräldrar som inte lär sig språket. Allt med en stor portion humor.

Ut ur skuggan av Jessica Kolterjahn

Nummer: 383
Titel: Ut ur skuggan
Författare: Jessica Kolterjahn
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2007
ISBN 10: 91-37-13062-5
ISBN 13: 978-91-37-13062-0
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Agnes växer upp i en rik överklassfamilj i Stockholm under 1920- och 30-talen. Hemmet är kyligt och kärlekslöst och Agnes liv präglas av längtan. Hon längtar efter ett eget liv, efter att få göra något meningsfullt, efter att bli älskad.
Först när hon får en kamera av sin morfar börjar hon känna sig hel. Genom den upptäcker hon världen på ett nytt sätt och får en egen identitet.
Steg för steg bryter Agnes sin isolering. Hon umgås med spännande människor i ett Stockholm som sjuder av jazz, politiska motsättningar och sexuell frigörelse och får uppleva kärleken – både den förbjudna och den social accepterade.
Agnes väljer att gå sin egen väg, men till slut inser hon att hon aldrig kan glömma sitt livs stora kärlek.

Min åsikt:
Detta är en fantastisk debut. Den är lockande, fängslande och otroligt intressant. Mycket svår att lägga ifrån sig.
Det är en bok om kärlek, sexualitet, plikter och den inre längtans röst.

Läsvärd!

Otryggare kan ingen vara av Bengt-Åke & Agneta Cras

Nummer: 382
Titel: Otryggare kan ingen vara
Författare: Bengt-Åke & Agneta Cras
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2007
ISBN 10: 91-85267-98-8
ISBN 13: 978-91-85267-98-9
Betyg: 2 av 5


Om boken:

Det här är den lika skakande som sanna berättelsen om tre syskon som tvingas växa upp med en mamma som inte kan ta hand om sig själv – och än mindre sina barn. Mitt i det svenska välfärdssamhället lever dessa barn i en otrygghet som gränsar till det ofattbara. De är helt utlämnade på mammans ansvarslösa beteende och hennes lika omdömeslösa val av män.
Fadern till den äldsta dottern försvinner snart ur bilden och pappan till de båda yngre sönerna hamnar på anstalt efter att ha dömts för hustrumisshandel och skadegörelse. Sedan följer en rad styvfäder, av vilka en har mördat sin hustru och sina två barn bara ett par år innan han flyttar in. En annan gömmer ett laddat gevär i lägenheten och misshandlar både mamman och barnen.
Det är en uppväxt fylld med alkohol, knark, misshandel, mobbning, svält och hot. Dottern tvingas som liten flicka ta hand om både hushållet och sin berusade mamma. Äldste sonen, som lider av en cp-skada, får i tonåren uppleva hur hans mamma stjäl hans pensionspengar och låter honom svälta. Och yngste sonen blir tidigt kriminell och narkoman och avlider endast 25 år gammal i en bilolycka.

Min åsikt:
Den här boken har i grunden en mycket intressant och viktig historia att berätta. Tyvärr berättas den inte särskilt bra. Det är ständiga upprepningar av sådant som redan skrivits och språket är emellanåt hemskt.
Boken får en tvåa enbart pga sitt intressanta ämne.