Utan onda aningar av Jan-Sverre Syvertsen

Nummer: 400
Titel: Utan onda aningar
Författare: Jan-Sverre Syvertsen
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2006/2007
ISBN 10: 91-642-0207-0
ISBN 13: 978-91-642-0207-9
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Tonje Kvamme, 14 år, försvinner spårlöst på väg hem från handbollsträningen. Hon är som tonåringar är mest men har skaffat sig två farliga intressen – att chatta på internet och att klä av sig inför webbkameran för den som betalar.
Det lilla samhället Ski, en bit utanför Oslo, är på ytan lugnt och sömnigt, men bland invånarna döljer sig flera farliga personer. När dessutom en internationellt orienterad pedofilgrupp misstänks ha med flickans försvinnande att göra inser poliserna i staden att det handlar om en kamp mot klockan innan Tonje Kvamme antingen hittas död någonstans i Europa eller dyker upp på filmer och fotografier på internet, offer för sådant som vanliga människor knappt kan föreställa sig.
Något radikalt måste göras, och det är inte förrän den unga nykomlingen hos polisen, Lisa Lunde, tar kontakt med Sander Mørk, psykologen på Tonjes skola, som det lossnar. Men Sander Mørk har ett förflutet han inte gärna talar om.

Min åsikt:
En ytterst viktigt och intressant spänningsroman som utspelas i Norge. Den tar upp aktuella ämnen som att chatta med främlingar, klä av sig inför en webbkamera och på annat sätt lämna ut sig inför människor man inte känner.

Boken känns helt klart väldigt aktuell och den är väldigt gripande.

Mig äger ingen av Åsa Linderborg

Nummer: 399
Titel: Mig äger ingen
Författare: Åsa Linderborg
Förlag: Atlas
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-7389-226-1
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Mig äger ingen är Åsa Linderborgs berättelse om uppväxten med sin ensamstående pappa, härdare vid Metallverken i Västerås. En berättelse klasstillhörighet, manlighet och utanförskap. Om alkoholens makt och en dotters vånda. Drömmen om förändring står mot rädslan att sticka ut. Humorn blir en vardagsstrategi för en brokig arbetarsläkt under folkhemmets storhet och fall.

”Pappas plånbok är stor som en handflata, svart och lätt böjd efter ett liv i bakfickan. Den har börjat ge efter lite i sömmarna och är tung, trots att den nästan är tom. I sedelfacket ligger ingenting, i myntfickan arton kronor och femtio öre.
Bakom patientbrickan trängs ett checkhäfte från Nordbanken och ett medlemskort för Metall avdelning 20. Ett skrynkligt tidningsurklipp med statistik över Västerås Sportklubbs bandyframgångar, ett ensamt frimärke med kungen på. I ett av facken gömmer sig ett splitter nytt bankomatkort, inlindad i en lapp med ordet lall och en sifferkod. Det är 99 kronor på kontot. När pappa dog hade han elva dagar kvar till nästa a-kassa.
Där ligger också ett litet noteringshäfte för bankärenden som pappa antecknat telefonnummer i. På den första raden står det Åsa och mitt hemnummer. Under med lite kraftigare filtpenna har han skrivit ”Sprit” och ett telefonnummer han fyllt i flera gånger. Därefter följer hans storasyster Majken och de andra syskonen, även dem han aldrig skulle fått för sig att ringa. Bästa vännerna Börje och Berit. Sedan en lång rad nummer till Smolken, Skallen, Buster, Ormen, Hoffa, Babben, Blomma, Bella, Britta med rattarna… Lika prydligt antecknad står mammas syster Nina han inte träffat på många år.
På ID-kortet står det Leif Boris Andersson, född den 15 februari 1941. Fotot är bra, jag ser att det är han.”

Min åsikt:
Detta är Åsas egen berättelse om hur det är att växa upp med sin ensamstående pappa i Västerås. En pappa som inte kan hantera pengar, som är alkoholist och mycket politiskt insatt.

Boken är mycket lättläst och helt klart stilren.

Mycket intressant att läsa.

Pappadagar i råttans år av Daniel Möllberg

Nummer: 398
Titel: Pappadagar i råttans år
Författare: Daniel Möllberg
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-46-21476-2
Betyg: 4 av 5Om boken:

Namn: Alexander
Ålder: 33 år
Familj: Varannan vecka Emil, 4 år, och Sebastian, 3 år. Varannan vecka utan barn. Halv. Utan eget liv. I väntan på pappadagarna.
Yrke: Tillfälligt projektanställd
Bor: Hyr en sunkig etta i andra hand av en misstänkt kriminell

Alexander satsade på familjen, tog hand om barnen när tjejen gjorde karriär. Men det sket sig och Alexander hamnar utanför allt – ingen bostad, inget jobb och en värdelös utbildning. Veckorna utan barnen suger och de tafatta försöken till ett nytt sexliv är bara pinsamma.
Desto bättre går det för exet, hon tjänar storkovan och ska snart gifta sig…
Men han har två underbara söner och en övertygelse om att allt ska fixa sig!

Min åsikt:
En otroligt rolig bok som ger många skratt men samtidigt är den väldigt allvarlig. Jag gillar kontrasterna.

Trasdockan av Christine Falkenland

Nummer: 397
Titel: Trasdockan
Författare: Christine Falkenland
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2006
ISBN 10: 91-46-21219-1
ISBN 13: 978-91-46-21219-5
Betyg: 4 av 5


Om boken:

En ung kvinna hittas död på en vind. Först tror man att det rör sig om självmord, men det visar sig att hon blivit mördad. Bland hennes tillhörigheter finner polisen något som förefaller vara en dagbok. Dessutom visar obduktionen att hon var gravid när hon dog.
När Ylva får hyra rättarbostaden på det lantliga gods där hon tillbringade sin barndom ser hon det som en möjlighet att börja om. Men hon hinner knappt inleda sitt nya liv innan det förflutna hinner ikapp henne. Snart befinner hon sig i en destruktiv härva av erotiska förvecklingar, där hon utnyttjar och låter sig utnyttjas.

Min åsikt:
En fängslande bok, som handlar om att fly det som varit och försöka starta om på nytt. Men Ylva fastnar åter i det destruktivt sexuella mönster hon levt i innan. Kan man fly från sina demoner?

Mycket bra!

Vad ser du nu av Cilla Naumann

Nummer: 396
Titel: Vad ser du nu
Författare: Cilla Naumann
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-0-011301
Betyg: 4 av 5


Om boken:

En i taget berättar en väninna, en make, en far och en dotter om kärleken till en och samma kvinna – Anna. Tillsammans blir deras röster ett närgånget porträtt av en hel familj och en svindlande skildring av hur tiden och minnet strömmar genom människors liv. Anna är samtidigt barnet och mamman, lekkamraten och älskarinnan, alltid närvarande men aldrig annat än i betraktarens öga.

Min åsikt:
Ett intressant upplägg som ger en bred bild av en och samma människa. Detta görs mycket skickligt och mycket starkt.

Mycket lättläst!

Våldtagen – men jag är fanimej inget offer av Caroline Malmberg Willfox & Christel Dopping

Nummer: 395
Titel: Våldtagen – men jag är fanimej inget offer
Författare: Caroline Malmberg Willfox & Christel Dopping
Förlag: Bokförlaget DN
Utgivningsår: 2007
ISBN 10: 91-7588-740-1
ISBN 13: 978-91-7588-740-1
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Det är en helt vanlig septemberkväll 2005 och Caroline ska bara gå ut med soporna. Så händer det som inte får hända – hon blir överfallen, bortförd och brutalt våldtagen av två män. Under året som följer skriver hon av sig i sin dagbok för att bearbeta övergreppet.
Hennes berättelse börjar i chock, tomhet och mörker. Hon skriver om förnedringen, vilsenheten, sorgen och ilskan. Men också om viljan att få upprättelse och att gå stark ur det hemska som hänt.
Rättframt och självutlämnande skildrar hon den ofattbart smärtsamma upplevelsen. Hon skriver om mötena med familjen, vännerna och psykologen, men också om den frustration som hon känner när hon inte möts med respekt.
Hon beskriver hur det är att gå vidare i livet och in i en ny relation med en man. Klarar man av att vara nära och älska på nytt?
Efter ett år har Caroline återfått fotfästet. Hon vill nu vara ett stöd för andra, både våldtäktsoffer och deras anhöriga, under den svåra tid som följer på en kränkning. Hon kontaktar medier och berättar öppet om vad som hänt. Och hon möts av ett enormt gensvar från kvinnor runt om i hela landet. Tillsammans bildar de ett nätverk.

Min åsikt:
Luder är en bok om en mycket vilsen tjej som söker efter sig själv och en trygghet.
Boken gestaltas väldigt naket och rått, ibland med nästan skrämmande och skoningslösa detaljer och händelser.

Luder av Helen Walsh

Nummer: 394
Titel: Luder
Författare: Helen Walsh
Förlag: Normal
Utgivningsår: 2004/2007
ISBN: 978-91-85505-02-9
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Nittonåriga Millie O´Reilly är söt, smart och rapp. Männen avgudar henne. Men själv känner hon sig fångad och söker sin flykt i Liverpools undre värld med allt vad den har att bjuda av billiga trippar och rått sex.
I Luder tecknas Helen Walsh ett porträtt av en ung kvinnlig antihjälte som hellre hänger med polarna än gosar med en flickvän. Som bara vill ha sex och gå vidare och därför köper det hon vill ha av kvinnor som arbetar på gatan. Det är en samtidsroman som gestaltar Storbritannien genom en tjejs ögon. Och hennes blick är skoningslös.

Min åsikt:
Luder är en bok om en mycket vilsen tjej som söker efter sig själv och en trygghet.
Boken gestaltas väldigt naket och rått, ibland med nästan skrämmande och skoningslösa detaljer och händelser.

En flicka som kallas Alice av Kristin Hannah

Nummer: 393
Titel: En flicka som kallas Alice
Författare: Kristin Hannah
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2006/2007
ISBN: 978-91-0-011234-9
Betyg: 4 av 5


Om boken:
I den lilla staden Rain Valley händer det sällan något – ända tills den dag då en liten flicka dyker upp ur de djupa skogarna, undernärd, skräckslagen, aggressiv och omöjlig att få kontakt med. Trots sökning i alla register över försvunna barn lyckas man inte fastställa flickans identitet. Myndigheterna vill låsa in henne på en institution tills man hittar någon anhörig.
Julia Cates är en framstående barnpsykiater, vars karriär nyligen satts i gungning av en skandal. När hon får ett desperat telefonsamtal från sin syster, polischef i hemstaden uppe i nordvästra USA, tar hon chansen att slippa ifrån den plågosamma situationen och mediadrevet i Los Angeles.
Rykten sprids snart om ”vargflickan” och den omskrivna psykiatern som tagit sig an henne. Återigen ifrågasätts Julias kompetens. Men ingenting är viktigare än att rädda den lilla flickan, som sakta, sakta börjar återvända till livet. Då uppträder plötsligt en man som sig sig vara far till barnet, en man som avtjänat straff för mord på sin hustru och dotter…

Min åsikt:
En berörande bok, även om den ibland går lite över gränsen till ”tant-romantik-bok”.
I övrigt så är den mycket bra skriven, mycket lockande.

Tyskungen av Camilla Läckberg

Nummer: 392
Titel: Tyskungen
Författare: Camilla Läckberg
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2007
ISBN 10: 91-37-12995-3
ISBN 13: 978-91-37-12995-2
Betyg: 5 av 5

Om boken:
Varför har Erica Falcks mor sparat en gammal nazistmedalj? Frågan lämna henne ingen ro och till slut söker hon upp en pensionerad historielärare för att få reda på mer om dess ursprung. Men mannen beter sig underligt och kan inte ge henne några svar.
Två dagar senare är han död. Ihjälslagen.
När Erica får höra talas om mordet blir hon bestört. Efter lång tvekan har hon börjat läsa sin mors dagböcker. Där kommer det fram att modern under andra världskriget umgicks i samma kretsar som den mördade mannen. Kan Ericas besök ha satt igång ett händelseförlopp som ledde till mord? Vem är beredd att mörda för att sanningen om det förflutna inte ska komma fram?

Min åsikt:
Åter en mycket, mycket bra bok av Camilla Läckberg, fylld med intriger och nervkittlande spänning. Man vill verkligen inte lägga boken ifrån sig.

Läs den!!!

Vald till månadens bok i maj 2007.