Pappa tog sitt liv av Sanna Hagman

Nummer: 410
Titel: Pappa tog sitt liv
Författare: Sanna Hagman
Förlag: Santérus
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-89449-99-2
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Med utgångspunkt i berättelser av personer som alla förlorat sina pappor genom självmord får läsaren inblick i de upplevelser och känslor som de drabbade delar. Boken handlar om de efterlevande och hur de försökt finna ett förhållningsätt till tillvaron efter det att det ofattbara har hänt.
Författaren som själv drabbades skriver att hon letade febrilt efter böcker som handlade om människor som också hade förlorat sin pappa genom självmord. Hon fann inte vad hon sökte och bestämde sig för att en dag själv skriva en bok. Detta är den boken. Boken om hur det känns.

Min åsikt:
En berörande bok om sorgen efter att ha förlorat en nära anhörig, i detta fall sorgen efter att pappor tog sina liv.

Jag tror att den kan hjälpa väldigt många människor.

Edward Finnigans upprättelse av Anders Roslund & Börge Hellström

Nummer: 409
Titel: Edward Finnigans upprättelse
Författare: Anders Roslund & Börge Hellström
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2006
ISBN 10: 91-642-0188-0
ISBN 13: 978-91-642-0188-1
Betyg: 5 av 5


Om boken:

I Sverige blir en man vid namn John Schwartz häktad för misshandel på en Finlandsfärja. Det är något som inte stämmer med John, vem är han egentligen? En man utan identitet? En man som egentligen borde vara död?
I USA förbannar Edward Finnigan sitt öde. Trots att många år har gått kan han inte få ro så länge han inte får upprättelse för mordet på sin dotter. Han har blivit berövad det avslut som han varit så säker på.
Kriminalkommissarie Ewert Grens förstår inte först vad det är han har framför sig när han börjar förhöra John. Ett politiskt spel, men också en härva där mänskliga relationer och starka övertygelser har stor betydelse.

Min åsikt:
En stark berättelse om längtan efter upprättelse och rädslan för det som varit. Vem har egentligen gjort fel?

Mycket bra skriven.

Jag går bara ut en stund av Isobel Hadley-Kamptz

Nummer: 408
Titel: Jag går bara ut en stund
Författare: Isobel Hadley-Kamptz
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-0-011219-6
Betyg: 5 av 5Om boken:

”Du kan inte döda fler av mina barn nu. Jag orkar inte mer. Och om du ska döda det som lever i mig måste du göra det nu. Inte vänta, inte låta mig hoppas, inte låta mig älska som förra gången.”

Vad gör man när döden och kärleken envisas med att finnas på exakt samma punkt i världen? Hur överlever man efter att ha älskat en ofödd dotter mer än man trodde var möjligt, och ändå sedan ha dödat henne? Kan man ens ta sig vidare, som samma person, med samma relationer och samma inställning till livet och lyckan?
Isobel kan inte det. Den gamla kärleken, den gamla sällheten kväver henne, trots att det elvaåriga äktenskapet med Erik är det bästa hon har. Sorgen ligger som ett bylte mellan dem och hon orkar inte ens försöka sträcka sig över till andra sidan. I stället dövar hon sin kropp och sitt hjärta med andra män, med andra människor, med allting som i alla fall för ett ögonblick kan få henne att känna sig levande igen.

Min åsikt:
Jag var länge osäker på om den här boken var sann eller ej, och så känner jag fortfarande. Dock har jag hört författaren säga att huvudpersonen heter Isobel och ”det behöver inte nödvändigtvis vara jag”. Så jag tolkar det som att boken är en roman.
Jag tycker om den här boken, den känns så otroligt äkta.

En tonårings resa av Richard B. Pelzer

Nummer: 407
Titel: En tonårings resa
Författare: Richard B. Pelzer
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2006
ISBN: 978-91-37-12990-7
Betyg: 2 av 5Om boken:

Nu har Richard blivit tonåring och kan försvara sig mot mammans fysiska våld men hennes psykiska trakasserier gör lika ont som alltid. Han blir sin egen värsta fiende och ångesten driver honom in i drogernas och alkoholens värld.
Familjen lämnar det soliga Kalifonien och flyttar till Utah och ett välordnat villaområde. Richard hittar snabbt nya kompisar som delar hans intresse för droger, och snart har han fått rykte om sig som en av de mest hämningslösa. Samtidigt förvärras mammans alkoholism och hon förfaller utan att bry sig.
När det är som värst träffar Richard en familj som tar sig an honom och bjuder in honom i deras hen och gemenskap. Han får en nystart i livet. Men chansen håller på att gå förlorad, och Richard inser snart att han måste välja – livet eller drogerna.

Min åsikt:
Detta är den fristående fortsättningen på En brors berättelser, men den håller tyvärr inte samma höga betyg som den.

Landar av Vendela Fredricson

Nummer: 406
Titel: Landar
Författare: Vendela Fredricson
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-85453-06-4
Betyg: 5 av 5Om boken:

Landar är berättelsen om Klara. Men också om Siggi, Liljeflickan och Leo Emanuel, deras korsvisa möten. Det är berättelsen om hur det slutligen blir uppenbart för Klara att de fyra finns inritade i en matematisk sats, där kateter som hypotenusa bär kvadrater av kärlek.
Men också berättelsen om havet, om dess bitterljuva sälta. Eller om Klara och jaget, och om hur jaget till sist, åtminstone tillfälligt och som det ser ut, driver Klara ut ur kroppen.

Min åsikt:
En underbar poesiroman.

Brunstkalendern av Emma Hamberg

Nummer: 405
Titel: Brunstkalendern
Författare: Emma Hamberg
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-0-011293-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Lena, 34, har fyra barn, sju bajsande kaniner, en hund, några hunger-jamande katter och en man som jobbar på sin mach för jämnan. Nervsammanbrottet och längtan bort morrar bakom den stökiga husknuten.
Åsa, 37, blev mångmiljonär under it-boomen sin blyghet till trots. Hon och Adam lever i ett jätteschabrak till våning i Stockhom där rummen ekar lika tomt som Åsas barnlängtande mage.
Marie, 42, är chef i en tuff hårdrocksbar. Hon lever ensam med sina silikonbröst (en 40-årspresent till Marie – från Marie) och trofasta rottweilern Otto.
De tre kvinnorna är systrar och ingen av dem lever kanske exakt det liv de själva önskat från början. Mycket mer än så har de inte gemensamt.
Tills den dagen då deras barndomshem, den stora mjölkgården, råmar efter hjälp. Livet har tagit en blixtsnabb, mörktonad vändning och de tre systrarna måste motvilligt återvända till Solvändan. Där 200 kor, sorg, gamla flickrum och en hel del krav väntar dem.
Men… kan den gemensamma mardrömmen vara svaret på systrarnas livsgåtor i en fet flugsmäll?

Min åsikt:
Helt otroligt rolig och underhållande bok. Man vill inte sluta läsa.
Den gav mig många skratt.

Mycket läsvärd!!!

Vald till månadens bok i juni 2007.

Tidningsankor av Kristoffer Lind

Nummer: 404
Titel: Tidningsankor
Författare: Kristoffer Lind
Förlag: Bokförlaget Känguru
Utgivningsår: 2007
ISBN 10: 91-85476-39-0
ISBN 13: 978-91-85476-39-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Det heter att verkligheten överträffar dikten, så även i denna bok. Här hittar du en samling av de roligaste tidningsgrodorna från den svenska pressen under de senaste tio åren. De flesta är så dråpliga att man kunde tro att de är påhittade. Syftningsfel och olämpliga ordval ger rubrikerna en helt annan innebörd än den avsedda. Ibland är gränsen hårfin mellan en lyckad eller misslyckad formulering. Läs denna bok och skratta, sämre och mer felaktigt än så här kan det knappast bli!

Har du problem? Slå jourhavande medmänniska.
Blekinge Läns Tidning

Jägarna får jättestånd på Vildmarksmässan.
Jaktvårdsnytt

Tjernobylbarnen lyste upp marknadsafton.
Norrtälje Tidning

Björn Eriksson reser alltid lätt packad.
Vagabond

En man i lägenheten blir aggressiv och slår sönder inredningen. Polisen beger sig till platsen för att hjälpa till.
Göteborgs Tidningar

Min åsikt:
Otroligt rolig bok om felskrivningar i våra svenska tidningar. Mycket läsvärd!!!

Stanna hos mig av Lindsay Nicholson

Nummer: 403
Titel: Stanna hos mig
Författare: Lindsay Nicholson
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2005/2007
ISBN: 978-91-7002-551-8
Betyg: 3 av 5Om boken:

Lindsay Nicholson och hennes man, Observer-journalisten John Merrit, sågs som det perfekta paret. Deras värld vändes upp och ner när John insjuknade i leukemi. Hans död vid trettiofem års ålder lämnade Lindsay ensam med två underbara döttrar och gjorde henne utom sig av sorg. Kort därpå, som en ödets nyck, drabbades även parets tioåriga dotter av samma sjukdom, och dog strax därefter. Lindsay fann att sorgens olika stadier som chock, förnekelse, förtvivlan och depression trots att de var väl dokumenterade, inte följde ett regelbundet mönster. Hon insåg också att inget kunde ha förberett henne inför alla de känslor som vällde upp inom henne. I denna modiga och inspirerande bok berättar Lindsay om sitt sorgearbete och erbjuder en karta för att hjälpa oss alla att hitta på den stig som ingen av oss vill, men alla någon gång måste, vandra.

Min åsikt:
En bok om sorgearbetet efter att förlora två av sina nära, sin man och sin dotter i leukemi.
Den kan nog hjälpa många.

Jag ska skydda dig från allt av Lauren Kelly

Nummer: 402
Titel: Jag ska skydda dig från allt
Författare: Lauren Kelly
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2006/2007
ISBN: 978-91-46-21634-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Den blyga, osäkra tonåringen Annemarie Straube hittas irrande i skogen, misshandlad, halvnaken och drogad. Hennes faster Drewe har samtidigt spårlöst försvunnit, och Annemarie har bara fragmentariska minnen av det inträffade.
Drewe Hildebrand – elegant, förmögen och manipulativ – driver en konstnärskoloni på sin egendom nära Hudsonfloden. Den är samlingspunkt för ett antal kontroversiella avantgardistiska konstnärer som ägnar sig åt så kallad bio-konst, något som anses mycket chict bland sofistikerade New York-bor men är en källa till missnöje och demonstrationer från den lokala befolkningens sida. Drewe har tagit hand om sin utblottade brorsdotter Annemarie, döpt om henne till Marta och kommit att helt dominera henne för sina egna illvilliga syften.
När Annemarie/Marta så småningom börjar minnas vad som hänt står det klart att hon är en högst opålitlig berättare – hon döljer något och med hjälp av de psykologiska ledtrådarna måste vi själva försöka komma fram till sanningen.

Min åsikt:
En mycket spännande berättelse om makten vi kan ha över andra människor, om förvriden kärlek och klasskillnader.

En bra rysare!

Avklädd av Andreas Harne

Nummer: 401
Titel: Avklädd
Författare: Andreas Harne
Förlag: Fischer & co
Utgivningsår: 2006/2007
ISBN: 978-85183-34-0
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Vem tittar på barnpornografi? Vad rör sig i den personens huvud? Ämnet är så tabubelagt att de flesta av oss väljer att blunda eller vända ryggen till. Vi vill inte veta. Stigmatiseringen är total. Samtidigt ökar problemet explosionsartat – och om man ska komma åt de brott som begås, kanske det kan vara till hjälp att lyssna till en förövare.

Andreas Harne är dömd för grovt barnpornografibrott. i Avklädd – en berättelse om brott vi tiger ihjäl beskriver Andreas sitt liv och det som hände. För bara ett par år sedan arbetade han på en var våra största kvällstidningar som framgångsrik kriminalreporter. Det förändrades snabbt då polisen en dag stiger in i hans arbetsrum, lägger fram bevis för hans datortrafik och han avskedas med omedelbar verkan.

I boken berättar Andreas Harne om hur han som ung blev sexuellt utnyttjad och hur hans sexualitet rubbades från första början. Osäkerheten fick honom att fly in i hemliga världar, där den allra hemligaste utgjordes av barnporren och dess slutna rum på internet.

Min åsikt:
Det är en bra och välskriven bok, men ämnet är väldigt tungt att läsa.
Andreas Harne har helt klart varit med om en jobbig händelse som sexuellt utnyttjad, som led till hans barnpornografi-samlande. Andreas Harne själv menar att han inte njöt av porren och att han inte är en pedofil, ändå dömdes han för grovt barnpornografibrott. När är man en pedofil?

Det är ett pendlande mellan medlidande för det han utsatts för och äckel inför det han själv gjort.