Therese, Therese av Bisse Falk

Nummer: 420
Titel: Therese, Therese
Författare: Bisse Falk
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91-29-64849-1
Betyg: 4 av 5Om boken:

Samma kväll som Elin och Niklas träffas och blir kära tar Elins bästa vän Therese livet av sig. Hade Elin kunnat förhindra det om hon inte varit så självupptagen?
Livet måste trots allt gå vidare. Elin och Niklas flyttar ihop. Men det nya ”vuxna” livet är inte så enkelt och romantiskt som Elin hade föreställt sig. Hon känner sig vilsen och är hela tiden osäker på sig själv. Ofta kommer tankarna om Therese tillbaka. När allt bara går emot en är det lätt att ge upp, precis som Therese gjorde…

Min åsikt:
Boken handlar främst om 17-åriga Elin som möter Therese på folkhögskolans journalistlinje. Efter Therese självmord blir det mycket tankar som snurrar runt i Elins huvud. Hon påverkas väldigt starkt av denna händelse. Den är på väg att driva henne i samma riktning.

En bra bok.

Kärlekens pris av Nikola T. James

Nummer: 419
Titel: Kärlekens pris
Författare: Nikola T. James
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-7002-575-4
Betyg: 3 av 5Om boken:

Som liten flicka blir Nikola sexuellt utnyttjad och våldtagen av sina skolkamrater, men hennes förvirrade beteende och känslomässiga rop på hjälp ignoreras av de vuxna som finns kring henne.
Med självkänslan i botten och ständigt sökande efter bekräftelse och kärlek, faller hon som tonåring offer för en hotfull främling, en man som gör hennes liv till en mardröm. Han är snygg och charmig, och hon är för ung för att se varningstecknen. De gifter sig, och misshandeln börjar redan på deras bröllopsresa. Hon hålls fången, sexuellt utnyttjad, misshandlad på de mest förfärliga sätt, torterad av sin man som insisterar på att han gör detta endast på grund av att han älskar henne. Han manipulerar hennes familj och alla runt omkring dem, och återigen vägrar de som står henne nära att tro på henne när hon berättar vad som händer. När han hotar att döda henne finner Nikola äntligen modet att fly, och kämpa för att bli fri från honom.

Min åsikt:
Nikola har verkligen tvingats genomgå ett stort helvete och förmedlar i boken en rak syn på det hon utsattes för.
Men något saknas, boken känns inte hel, därför fåt den bara 3 av 5 i betyg.

Mirakel, mirakel av Camilla Wittmoss

Nummer: 418
Titel: Mirakel, mirakel
Författare: Camilla Wittmoss
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-0-011203-5
Betyg: 5 av 5

Om boken:
I en röd rutschkana i ett väntrum. Med en ängel utanför fönstret till ett arkitektkontor. Ombord på en transitbuss full med turister i Lissabon. I en källarlokal efter qigong-träningen eller på tunnelbanan. Varsomhelst kan ett mirakel inträffa. Något vardagligt litet som kanske inte ens märks. I alla fall inte meddetsamma.

Min åsikt:
En bok fylld med små berättelser om olika personer, vid olika situationer och händelser i sina liv, som alla upplever mirakel på ett eller annat vis.

Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson

Nummer: 417
Titel: Luftslottet som sprängdes
Författare: Stieg Larsson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-1-301531-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Två svårt skadade personer tas in på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Den ena är Lisbeth Salander, som är efterlyst misstänkt för dubbelmord. Hon har en livshotande skottskada i huvudet och måste opereras omedelbart. Den andre personen heter Alexander Zalachenko, en äldre man som Salander huggit med en yxa.

Den tredje och avslutande delen i Millenniumserien tar vid där Flickan som lekte med elden slutade. Lisbeth Salander överlevde visserligen att bli levande begravd, men hennes problem är långt ifrån över. Zalachenko har tidigare varit yrkesmördare i den sovjetiska underrättelsetjänsten. Han är dessutom Salanders far och det är han som försökt ta livet av henne. Starka krafter vill tysta Lisbeth Salander en gång för alla.

Samtidigt gräver Mikael Blomkvist i Salanders dolda förflutna och kommer snart sanningen på spåren. Han skriver på ett avslöjande reportage som kommer att rentvå Lisbeth Salander och skaka regeringen, Säpo och hela landet i dess grundvalar. Äntligen finns en chans för Lisbeth Salander att göra upp med sitt förflutna och en möjlighet för rättvisan – den verkliga – att segra.

Min åsikt:
Den sista delen i Millenniumserien är grymt bra, precis som sina två tidigare böcker. Den är målande, fängslande och otroligt spännande, man vill inte sluta läsa. I den här boken fick man sig även en del skratt, kanske för att man nu lärt känna karaktärerna i böckerna.

Mycket bra!

Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson

Nummer: 416
Titel: Flickan som lekte med elden
Författare: Stieg Larsson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2006
ISBN: 978-91-1-301710-5
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Lisbeth Salander återvänder till Sverige efter en längre tids vistelse utomlands. Hon har kommit över en stor summa pengar vilket innebär att hon för första gången i sitt liv är ekonomiskt oberoende. Men hon har varken familj eller vänner kvar och det går upp för henne att hon är helt ensam.

Samtidigt har Mikael Blomkvist på Millennium fått korn på hett nyhetsstoff. Journalisten Dag Svensson och hans sambo Mia Bergman har hittat avslöjande uppgifter om en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Många av de personer som utpekas i traffickinghärvan har höga positioner i samhället.

Händelser i Salanders mörka förflutna börjar göra sig påminda. När Dag och Mia blir brutalt mördade riktas misstankarna mot Salander och en stor polisjakt drar igång.
Salander bestämmer sig för att en gång för alla göra upp med det förgångna och straffa dem som förtjänar det. Återigen korsas Blomkvists och Salanders vägar.

Min åsikt:
En otroligt fängslande och spännande bok som man helt enkelt inte vill sluta läsa. Boken är dessutom Mycket spännande och målande skrivet. Man vill inte sluta läsa. Jag tycker dock inte att den är riktigt lika bra som första boken, men den är helt klart en 5:a.

Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson

Nummer: 415
Titel: Män som hatar kvinnor
Författare: Stieg Larsson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-1-301408-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Ekonomijournalisten Mikael Blomkvist behöver en time out. Han har precis blivit fälld för förtal av finansmannen Hans-Erik Wennerström och dömts till tre månaders fängelse. Han beslutar sig för att ta en paus från sitt jobb på tidskriften Millennium.

I samma veva får han ett ovanligt uppdrag. Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart att familjekrönikan bara är en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hänt Henrik Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år. Något som Henrik Vanger aldrig kunnat släppa.

Blomkvist åtar sig motvilligt uppdraget, och till sin hjälp får han den unga Lisbeth Salander. En strulig tjej, tatuerad och piercad, men också en utmärkt researcher och en av landets främsta hackers.

Tillsammans gräver Blomkvist och Salander allt djupare i familjen Vangers förflutna och möter en mörkare och blodigare historia än någon av dem kunnat ana.

Min åsikt:
En otroligt fängslande och spännande bok som man helt enkelt inte vill sluta läsa. Boken är dessutom mycket välskriven och målande.

Otroligt bra, mycket läsvärd!!!

Vald till månadens bok i juli 2007.

Kvinnan i hissen och andra mystiska historier av Helene Tursten

Nummer: 414
Titel: Kvinnan i hissen och andra mystiska historier
Författare: Helene Tursten
Förlag: AlfabetaAnamma
Utgivningsår: 2003
ISBN: 91-501-0256-7
Betyg: 5 av 5

Om boken:
Helene Tursten berättar spökhistorier och andra mystiska historier. Författaren har själv ett förflutet som sjuksköterska och har arbetat på flera av Göteborgs gamla sjukhus. Där fick hon lära sig att varje sjukhus med självaktining har minst ett eget spöke.

I boken delar Helene Tursten med sig av historier hon själv fick höra under kusliga nätter på mörka avdelningar. Hon berättar också om en otäck natt på ett skotskt slott, om en märklig helg i Köpenhamn, om en speciell Gotlandssemester och om en man som plötsligt drabbas av skrämmande tur. Dessutom får vi möta Irene Huss när hon utreder en kvinnas mystiska död.

Min åsikt:
En bok fylld med kusliga och mystiska berättelser.

Mycket bra!

Sommarbarn av Katerina Janouch

Nummer: 413
Titel: Sommarbarn
Författare: Katerina Janouch
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2007
ISBN 10: 91-642-0238-0
ISBN 13: 978-91-642-0238-3
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Prag på sextiotalet är en levande, myllrande stad. Här växer Katia upp i en kärleksfull familj med många vänner. Dagarna fylls av lekar och de oändliga somrarna tillbringas på landet hos en älskad farmor. Livet är ljust och sorglöst.
Men tillvaron förändras när sovjetmakten intar landet 1968. Katias pappa kämpar mot den nya regimen och tillvaron blir otrygg, med säkerhetspoliser och avlyssnade telefoner. Livet blir mörkt och tungt allvar.
Tjockoslovakien förvandlas till ett land där de inte längre är välkomna. Familjen tvingas lämna det gamla livet bakom sig och hamnar så småningom i Stockholm. Där, i den grå betongförorten, blir utanförskapet smärtsamt tydligt. Den elvaåriga Katia utsätts för mobbing och får kämpa för att accepteras av de andra barnen. Vändpunkten kommer under några sommarveckor hos en familj på landet där hon ska få chansen att bli svensk på riktigt.

Min åsikt:
Boken är en barndomsskildring från författarens eget liv. Den är otroligt berörande tycker jag.

När regnet faller av Brooke Shields

Nummer: 412
Titel: När regnet faller
Författare: Brooke Shields
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2006
ISBN 10: 91-518-4676-4
ISBN 13: 978-91-518-4676-7
Betyg: 4 av 5

Om boken:
När skådespelerskan Brooke Shields fött sin efterlängtade dotter drabbas hon av någonting helt oväntat – en förlamade depression. Med intelligens, humor och uppriktighet skildrar hon de prövningar, motgångar och slutligen segrar som hon upplevde – före, under och efter sin dotters födelse.
Brooke Shields berättar här om sitt liv, om kampen för att bli gravid, om de höga förväntningarna hon kände – både från sig själv och från omvärlden – som nybliven mamma. Och hur hon hittade en väg ut med hjälp av samtalsterapi, meditation och tid.
Hon brottades med en sjukdom som i stor utsträckning är ouppmärksammad, trots att postnal depression drabbar en av tio nyblivna mammor, och hennes historia kommer beröra många kvinnor.

Min åsikt:
En bok som troligen kan hjälp väldigt många drabbade. Den är skriven på ett mycket enkelt och naket sätt.

Mellantider av Helena Ljungström

Nummer: 411
Titel: Mellantider
Författare: Helena Ljungström
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-27-11512-5
Betyg: 4 av 5Om boken:

I en lägenhet på gränsen mellan Örnsberg och Axelsberg sitter Carin och väntar på Klas. Spänt lyssnar hon efter varje motorljus som hörs, varje dörr som går igen och som kan vara hans kommahemljud. Men Klas är ständigt någon annanstans, på baren där han jobbar, på extraknäcket på finlandsfärjorna, i en garderobstrång hytt på tvåmånadersresa i Karibien.
Carin springer varv på varv i löparspåren medan svanarna ruvar, igelkottarna kryper fram och solande badgäster intar gräsmattan. Trots hennes ansträngningar får hon aldrig tiderna att krympa, Klas att komma hem och närheten att fungera. Men så får hon en chans att byta Stockholm mot en annan huvudstad och i hemlighet packar hon passet, ger bort akvariet och försvinner. Man skulle kunna kalla det för en semester, men flykt ligger närmare till hands.

Min åsikt:
En berättelse om sökandet efter närhet och tomrummen mellan människor. Hur det är att springa i cirklar runt människor men aldrig komma riktigt nära.

Ibland lite svår att hänga med i, man måste verkligen tänka till. Men jag gillar den!