Cell grön av Christina Wahldén

Nummer: 473
Titel: Cell grön
Författare: Christina Wahldén
Förlag: Tiden
Utgivningsår: 2001
ISBN: 91-88877-49-3
Betyg: 5 av 5
Om boken:

Vad änder egentligen med en människa när kärleken slår till? När Emma plötsligt blir kär i Jakob förändras inte bara hon själv, också hennes värderingar blir annorlunda. Jakob brinner för djurens rätt i sammhället och Emma engagerar sig mer och mer, hon också. Innan hon förstår hur det gått till är hon involverad i aktiviteter hon inte riktigt har kontroll över…

Min åsikt:
I den här boken får man läsa om hur lätt det är att bli förblindad av det som man, i vissa fall, tror är kärlek.
En mycket bra ungdomsbok.

Kort kjol av Christina Wahldén

Nummer: 472
Titel: Kort kjol
Författare: Christina Wahldén
Förlag: Tiden
Utgivningsår: 1998
ISBN: 91-88877-03-5
Betyg: 5 av 5Om boken:

Äntligen sommarlov! Myran och hennes klasskamrater från första ring åker ut till Djurgården för att fira. Det blir en ganska blöt kväll, och Myran följer med två klasskompisar hem på efterfest, två killar. Det är inget särskilt med det, de är ju kompisar…
Festen urartar och slutar med att killarna våldtar Myran, iskallt och mycket grymt.
Men det svåra har bara börjat – sedan kommer rädslan, polisförhören, rättegången.
Hur ska man kunna leva vidare som vanligt? Och att komma tillbaka till skolan där alla vet vad som hänt…

Min åsikt:
En ungdomsbok om hur det är att vara ung och hur allt plötsligt vänder från en sekund till en annan – man blir våldtagen av sina kompisar.
Boken ger en klar och tydligt bild av att det inte är flickans fel, och jag tror att den kan hjälpa väldigt många som hamnat i samma situation.

Den är hemsk, otroligt ärlig och mycket bra.

Jägarinna av Sisela Lindblom

Nummer: 471
Titel: Jägarinna
Författare: Sisela Lindblom
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 1997
ISBN: 91-1-972072-6
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Therese är jägarinna. Hon har träffat en mycket vacker man på ett tåg och hon har bestämt sig för att han ska bli förälskad i henne.
Jonas heter den vackre mannen. Just nu känner han sig kräkfärdig där han sitter i det kvava kontorsrummet. Klienten på andra sidan skrivbordet talar om skilsmässor och om att få sparken.
Jeanette är blond.Hon har aldrig trott på spådomar men nu har Jonas gjort något hemskt som sårat henne djupt och hon måste få reda på sanningen.
Och i ett fönster i Bredäng sitter en konstig kvinna med tantgrått hår och röker. Hon är Thereses farmor och hon är synsk.

Min åsikt:
I den här boken flätas liv och öden samman och blir till en historia.
Intressant.

Lisa för själen av Sisela Lindblom

Nummer: 470
Titel: Lisa för själen
Författare: Sisela Lindblom
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 1995
ISBN: 91-1-952242-8
Betyg: 3 av 5Om boken:

”Om någon bad mig skriva om mig själv. Då skulle jag förmodligen skriva så här:

Jag. Lisa.

Jag har aldrig haft behovet att vräka ur mig mina inre tankar till vilken idiot som helst. Det förvånar mig att folk försöker.
Det förvånar mig när de säger saker som ”du vet ju hur det är” eller ”jag bryr mig om dig Lisa”. Jag tror inte att de skulle offra livet för mig eller ens ge mig en tusenlapp av sin månadslön.
Så när de frågar mig ” hur är det med dig” för att sedan börja med sitt eget jävla tjatande igen, då ler jag bara vänligt och när de reser sig och säger ”å, vad kul att träffas” och ”vi hörs”, då svarar jag som jag förväntas svara.
Men när de sen går därifrån så ger jag dem en blick i ryggen. Ett ögonkast med kniv, en svart förbannelse.”

Min åsikt:
I den här boken får man uppleva många känslor i ett kaotiskt trassel, ena stunden skrattar man hysteriskt och i nästa förstår man sig inte på Lisa. Till slut blir det ett sammanbrott. Det är det som gör den bra och intressant.

Lättläst!

Modellsommar av Paulina Porizkova

Nummer: 469
Titel: Modellsommar
Författare: Paulina Porizkova
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-518-4899-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Modellsommar är berättelsen om Jirina Radovanovicova, en femtonårig svensk tjej vars tjeckiska invandrarbakgrund gjort henne till skolans mobbningsoffer. Hennes tillvaro kompliceras ytterligare av en frånvarande pappa och en nyckfull och okänslig mamma.
Men en dag förändras Jirinas liv totalt: till sin stora förvåning och glädje – och klasskamraternas stora förtret – blir hon uyvald av en modellagentur att jobba i Paris över sommaren.
Modellivet är dock inte alltid så enkelt som det verkar, glamouren som visas upp på modemagasinens högblanka sidor föregås av kränkningar, svett och beräknande dubbelspel. Att ständigt få sin kropp utvärderad och utsättas för sliskiga fotografer och spydiga modellkollegor blir Jirinas nya vardag och hon tvingas växa upp snabbt för att klara av den stenhårda konkurrensen i en värld där ätstörningar, drogmissbruk och sexuella trakasserier är lika vanligt som champagne, fester och haute couture.
Under sin tid i Paris träffar Jirina sin första stora kärlek och när hennes förvandling från ful ankunge till svan till sist blir fullbordad ställs hon inför ett svårt beslut: Hur mycket är hon egentligen beredd att offra för modellkarriären?

Min åsikt:
Det är väldigt intressant att läsa en roman om livet för en flicka vars liv förändras så drastiskt, och se henne växa med det.

Jag ville inte sluta läsa.

Saker min sambo och jag tycker olika om av Sabina Strand

Nummer: 468
Titel: Saker min sambo och jag tycker olika om
Författare: Sabina Strand
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-1-301679-5
Betyg: 5 av 5Om boken:

Efter mycket planerande och många ansträngningar har de lyckats byta hennes lägenhet till en gemensam femrummare. Det är början på ett nytt liv tillsammans, med karriärer, vänner och barn från tidigare förhållanden. Då gör han slut. Han flyttar ut innan flyttkartongerna ens är uppackade. Långsamt vaknar hon upp ur chocken och skildrar med självironisk distans en relation som havererade.

Min åsikt:
Detta är en bok som lyckas roa en till skratt trots att det handlar om en gråtande kvinna som nyss blivit dumpad. Det är en stor talang att lyckas med det tycker jag.

En mycket bra och underhållande bok.

Till Ester av Line Blikstad

Nummer: 467
Titel: Till Ester
Författare: Line Blikstad
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2001
ISBN: 91-1-300899-4
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Till Ester är berättelsen om sjuåriga Ellen, ett barn som befinner sig mellan två världar.
I den ena finns morföräldrarna i en liten norsk by där Ellen växer upp. I den andra finns Ester som har lämnat Ellen och flyttat till Sverige. Vem Ellens pappa är vet ingen.
Ellen får löfte av Ester om att hon ska få komma till henne, men det löftet bryts gång på gång.

Min åsikt:
Att läsa om Ellen är mycket gripande
I den ena världen finns trygghet och harmoni hos morföräldrarna och i den andra finns förvirring och galna lekar hos mamma Ester i Sverige.

Den berör!

Dirty weekend/En jävla helg av Helen Zahavi

Nummer: 466
Titel: Dirty weekend/En jävla helg
Författare: Helen Zahavi
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 1991
ISBN: 91-46-16289-5
Betyg: 5 av 5Om boken:

Det här är berättelsen om Bella som vaknade upp en morgon och visste att hon fått nog.
Bella bor i en mörk källare i Brighton. Någon förföljer henne. Ringer henne om nätterna. Följer efter henne på gatan för att berätta vad han tänker göra med henne. Men kvinnor som Bella kan inte vänta. Bräckliga kvinnor är inte gjorda för att ta emot slag. Man har inga reserver om man är Bella. Man är jägare eller byte. Slaktaren eller lammet. Mördaren eller offret. För till och med den spröda Bella kan lyfta hammaren. Till och med hon kan hålla den med båda händerna och svinga den högt i luften…

Min åsikt:
En feministisk bok där Bella tröttnat på kränkningarna och börjar slå emot.
En mycket stark bok.
En mycket viktig bok.

Kära dagbok av Ninne Olsson

Nummer: 465
Titel: Kära dagbok
Författare: Ninne Olsson
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 1990
ISBN: 91-27-03157-8
Betyg: 4 av 5Om boken:

”När jag blir stor ska jag aldrig klippa mig.
Jag ska gifta mig, för jag tycker inte om att sova ensam.
Sen ska jag ha en katt, för jag saknar Sputnik nästan varje dag. Han åt råttgift och pappa hittade honom.
Så länge jag håller mig borta från spegeln, så är allt ändå ganska bra. Men när jag ser mitt bleka, runda ansikte med den tvärklippta luggen och fräknarna som brer ut sig, så tappar jag alla mina tankar om att bli berömd. Jag tappar till och med lusten att sjunga, för ingen kommer nånsin att kunna tycka om mig hur vackert jag än sjunger. Jag vet det och nu vet Du det också, kära dagbok.”

Min åsikt:
En ungdomsbok som utspelar sig på början av 60-talet och tar upp alla möjliga ämnen som rör sig i en tonårings huvud.

Jag gillade sättet den var skriven på.

Varje dag har vi en liten tävling av Hanna Österberg

Nummer: 464
Titel: Varje dag har vi en liten tävling
Författare: Hanna Österberg
Förlag: Hjalmarsson & Högberg
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-7224-055-1
Betyg: 3 av 5Om boken:

”Alla säger att jag håller på att tappa mina byxor, att de bara hänger på mig. De förstår inte! Det förstår inte att det är min mage som är så stor att den knuffar ner byxorna hela tiden. De förstår ingenting!”

Det här är en berättelse om en mångårig kamp mot en förrädisk sjukdom. Det är en berättelse om träning, yrsel, tjockkänslor och ångest. Men det är också en berättelse om att långsamt ta sig tillbaka till livet. Om vänskap, kärlek, mod och musikens starka kraft.
Baserat på sina privata dagboksanteckningar har Hanna Österberg skrivit boken hon själv hade velat läsa när hon var sjuk i anorexia. Den passar för anhöriga, behandlare eller personer som har eller har haft ätstörningar.

Min åsikt:
En bok om hur det är att leva med ätstörningar och ångest.
Den kan säkert hjälpa många människor.

En lättläst bok i ett tyngre ämne.