När du blundar tittar jag av Gunnar Ardelius

Nummer: 500
Titel: När du blundar tittar jag
Författare: Gunnar Ardelius
Förlag: Raben & Sjögren
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-29-66628-1
Betyg: 5 av 5


Om boken:

En dag uppstår ett märkligt hål inom dig, din kärlek Sally åker till Berlin och gör jordglober av gamla McDonald´s-förpackningar, pappa kommer på nätterna och stoppar ner pengar i brevinkastet, mamma sitter och tjuvröker på psyket.
Farfar ger dig en voodoodocka och din vän Valentin har en träningsväska full av vin, och du skulle byta ut alla underkäkens tänder mot en kram.

Du kommer att glömma bort hur hennes mun smakade, hur du en gång svävade fram över den dallrande asfalten och väntade på att det skulle bli som vanligt igen.

Min åsikt:
En mycket bra ungdomsbok, om hur det är när allting plötsligt händer och blir helt galet och allt man vill är att allt bara ska bli vanligt.

Mycket bra skriven!

Känn pulsen slå av Berney Pålsson

Nummer: 499
Titel: Känn pulsen slå
Författare: Berney Pålsson
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-37-12925-9
Betyg: 5 av 5


Om boken:

I Känn pulsen slå skildrar Berny Pålsson livet som psykiskt sjuk missbrukare. I sina dessperata försök att överleva sjunker hon allt djupare ner i en värld av droger, tabletter, alkohol, självförnedring och sexmissbruk. Och när minnen från den tidiga barndomen hinner ifatt henne, finner hon där ett mörker svartare än hon kan stå ut med.
Så kommer Jonas in i hennes liv. En man som inte missbrukar, som inte fascineras av demoner eller ärrad hud, som ser henne och inte sjukdomen. Plötsligt har Berny något för henne nytt och ovant – ett liv som är värt att kämpa för. Hon vet också att det kommer att glida henne ur händerna om hon inte klarar av att bli drogfri, och det svåraste av allt: möta sitt förflutna.

Min åsikt:
Jag har sett fram emot att läsa den här boken sedan jag läste Vingklippt ängel och blev djupt berörd.
Så hände även nu när jag läste Känn pulsen slå, man blir otroligt berörd. Varje liten mening är fylld med känslor.
Helt fantastiskt att läsa.

Mycket bra!

Nyår av Stig Larsson

Nummer: 498
Titel: Nyår
Författare: Stig Larsson
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 1984/2007
ISBN: 978-91-0-011423-7
Betyg: 3 av 5Om boken:

Efter en skidolycka ligger en 27-årig man medvetslös i elva dagar. Man lyckas rädda hans liv efter omfattande hjärnoperationer men han tappar minnet. Efter några dagar återfår han minnet och åker hem till det liv som är hans, till sin fru och sina två barn i en by utanför Vilhelmina.
Men vem är han egentligen? Han känner ingenting för den person som han anses vara. Han kanske egentligen är någon annan?
En natt skriver han en lapp till hustrun att hon kan betrakta honom som död, och reser till Stockholm. En man låter honom sova över i en lägenhet och innan han somnar inser han att allting börjar just i detta ögonblick.

Min åsikt:
En rätt lockande bok på något vis, man vill fortsätta läsa trots att det händer skummare efter skummare saker.

Vilda gröna ögon av Joyce Carol Oates

Nummer: 497
Titel: Vilda gröna ögon
Författare: Joyce Carol Oates
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2003/2004
ISBN: 91-638-4132-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Senare skulle jag tänka på det som att gå över gränsen. Från det välkända till det främmande. Från ett ställe där de känner en, till ett annat ställe där andra tror att de känner en.

Det började för ett år sen i juli. Ett par veckor efter jag hade fyllt fjorton. När Vilda Gröna Ögon för första gången kom till mitt hjärta.

Vilda Gröna Ögon är äldsta dottern i en familj i upplösning. Hon berättar här om hur en svag mor på flykt, en charmigt manipulerande far, två lojala systrar och en hund går mot undergången.

Min åsikt:
En berörande och fängslande ungdomsroman om en flicka som ser hela sin familj gå i spillror men inte riktigt vet vilket ben hon ska stå på.

Såld av Sally Grindley

Nummer: 496
Titel: Såld
Författare: Sally Grindley
Förlag: Berghs
Utgivningsår: 2004/2007
ISBN: 978-91-502-1680-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Det kan inte vara sant! Elvaåriga Lu Si-yan blir som förlamad när hon inser att hennes farbror tänker sälja henne på marknaden. I samma stund som hon ropas in av en förmögen man med familj och stor våning förvandlas hennes liv till en mardröm.
Lu Si-yan sliter som en slav från morgon till kväll. Som enda tack får hon höra att hon inte är någonting värd. Och när hon tvingas arbeta på en fabrik där arbetsmiljön gör henne sjuk är hon nära att ge upp. Men minnet av kärleken till hennes far gör henne stark. Och hon vägrar att bli ett offer.

Min åsikt:
En berörande bok om ett tragiskt men också inspirerande livsöde.

Intet av Janne Teller

Nummer: 495
Titel: Intet
Författare: Janne Teller
Förlag: Bazar
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-7028-020-7
Betyg: 5 av 5Om boken:

”Ingenting har någon betydelse,
det har jag vetat länge. Så
det är ingen idé att göra något,
det har jag just kommit på.”

Det hela började den dagen Pierre Anthon bestämde sig för att sluta skolan. Anledning: ”Ingenting har någon betydelse.” Han lämnade klassrummet utan att stänga dörren efter sig.

Pierre Anthon hoppar av skolan för att i stället sitta i ett plommonträd och kasta plommonkart på klasskamraterna och ropa att ”allt är värdelöst, allt är ett stort skådespel, och snart är ni alla döda och glömda och ingenting”. Klasskamraterna bestämmer sig för att få ned Pierre Anthon från trädet. De ska visa honom att det faktiskt finns något som har betydelse här i världen. Något som de kan framlägga som bevis för Pierre Anthon.

Leken får ohyggliga konsekvenser när var och en måste ge upp något viktigt och lägga det i ”högen av betydelse” – och samtidigt får makt att bestämma vad näste man ska offra.

Min åsikt:
En otroligt skakande och skrämmande historia om livets existentiella frågor och livets mening, men även om grupptryck och den egna viljan.

En stor bok. En grym bok. En viktigt bok.

Ge aldrig upp av Michael Alonzo

Nummer: 494
Titel: Ge aldrig upp
Författare: Michael Alonzo
Förlag: Frank
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-85865-00-0
Betyg: 3 av 5


Om boken:

I Ge aldrig upp berättar Michael Alonzo, den förre sångaren i kultpunkbandet KSMB samt Stockholms negrer, sin egen historia. Det är berättelsen om hur han lever med en kvinna som utåt sätt är kärleksfull och god, men som inom hemmets väggar snart visar sig vara en djävul – en kvinna som slår och misshandlar sin man. När hon senare väntar parets barn bestämmer hon sig dessutom för att hon inte vill ha Michael som far, varpå hon kidnappar pojken och försvinner.

Min åsikt:
En sann historia där Michael Alonzo berättar öppet om hur det är att leva med ständiga hot och misshandel av sin egen fru, och inte minst om hur han blir fråntagen rätten att träffa sin son.

Bra!

Från en annan planet av Tamara Bach

Nummer: 493
Titel:Från en annan planet
Författare: Tamara Bach
Förlag: Berghs
Utgivningsår: 2003/2005
ISBN: 91-502-1541-8
Betyg: 4 av 5Om boken:

”Laura och jag bredvid varandra på väg mot klassrummet. Steg, andas in, steg, andas ut. Lagom takt. Ska jag säga nåt? Hålla tyst? Andas. Där framme är dörren och jag kan inte göra nåt utom att gå, andas gå. Och jag vågar inte se på henne.”

Om Miriam 15 år, som bor i en småstad där det aldrig händer något. Men när Laura börjar i hennes klass förändras allt. Miriam har äntligen hittat en vän, och vänskapen övergår till kärlek.

Min åsikt:
En ungdomsroman om hur svårt det kan vara med första och kärleken och särskilt om den man blir kär i är av samma kön.

Bra bok!

Quenas konung av Lina Stoltz

Nummer: 492
Titel: Quenas konung
Författare: Lina Stoltz
Förlag: Barents Publisher
Utgivningsår: 1998
ISBN: 91-89144-02-3
Betyg: 3 av 5Om boken:

Sofia känner sig ensam. Den norrbottniska sommaren är ljus och sommarlovet långt. Föräldrarna är bortresta och hon har ett jobb på kyrkogården, visserligen dåligt betalt, men hon får ju vara tillsammans med sin kompis Daniel som hon verkligen gillar.
Men ändå – allt känns ganska trist, så trist att ungdomarna somnar på jobbet och får sparken. Just då börjar det hända spännande saker. Dick återvänder från Köpenhamn. Har han slutat knarka…? Och Anssi-Anssi, Dicks syster som inte kan prata… eller kan hon? Är hon förståndshandikappad eller har hon övernaturliga gåvor? Är det sant att Quenas konung räddat henne från att drunkna? Och att hon har kontakt med Quenas folk vid Lillberget?

Min åsikt:
En bra ungdomsroman. Lite kort bara

Som min egen skugga av Catherine MacPhail

Nummer: 491
Titel: Som min egen skugga
Författare: Catherine MacPhail
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2003/2005
ISBN: 91-32-14739-2
Betyg: 2 av 5


Om boken:

Fay tycker att det är konstigt när kompisar och lärare börjar påstå att de har sett henne vid tillfällen när hon vet att hon varit någon annanstans. Men så börjar andra obehagliga saker hända: hon känner sig förföljd och iakttagen, hör dämpade fotsteg bakom sig och ser i ögonvrån hur någon med likadant blont hår som hon själv svänger runt hörnet eller försvinner in i en port. Eller är det bara som hon inbilliar sig.

Hon lyckas hitta en förklaring till varje händelse – tills en dag när hennes mamma är övertygad om att hon tillbringat dagen med Fay… fast Fay varit ensam och inte träffat någon.

Med växande panik försöker Fay förstå vad som händer. Har hon en okänd tvilling? Minnesförlust? En dubbelgångare?

Finns det någon eller något som försöker ta över Fays liv?

Min åsikt:
En aning för mesig ungdomsbok som skulle behöva byggas ut mer för att göra den mer intressant.