Fem år av mitt liv av Murat Kurnaz

Nummer: 508
Titel: Fem år av mitt liv
Författare: Murat Kurnaz
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN: 978-91-7037-334-3
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Misstänkt för samröre med al-Qaida gips 19-årige Murat Kurnaz i Pakistan, inför sin hemresa till Tyskland. Tidpunkten är kort efter 11 september-attentaten 2001. Länge tror han att det hela är ett misstag och att han snart ska släppas fri. Han anar inte vilka fasor som väntar honom.
För 3000 dollar säljs han till USA:s militär. Därefter förs han till Kandahar i Afghanistan, där han misshandlas i ett hemligt fängelse. Efter två månader flygs han till fånglägret Guantánamo på Kuba.
Redan tidigt inser amerikanerna att Kurnaz är oskyldig till anklagelserna – ändå måste han tillbringa över 1600 dagar i fångenskap och bli utsatt för förhör, tortyr, isolering och ständiga förödmjukelser.
Först 2006 släpps han fri efter ett ingripande av förbundskansler Angela Merkel – och får reda på att de tyska myndigheterna sedan länge varit på det klara med att han är oskyldig.

Min åsikt:
En riktigt skrämmande bok, men samtidigt en väldigt viktig bok.

Lättläst trots sitt tunga ämne.

En andra chans av Anne Cassidy

Nummer: 507
Titel: En andra chans
Författare: Anne Cassidy
Förlag: Tiden
Utgivningsår: 2004/2007
ISBN: 978-91-85243-92-1
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Tre flickor går en dag ner till vattnet. Bara två av dem kommer tillbaka…
Alice Tully vet exakt vad som hände den där vårdagen för sex år sedan, fast det är fortfarande svårt att fatta att det verkligen är sant. Även om hon försöker leva ett helt normalt liv – hon har ett jobb, kompisar och en kille hon avgudar – så kommer hon aldrig någonsin att kunna glömma. Hennes förflutna är farligt, våldsamt och oerhört sorgligt, och det håller på att fullständigt förstöra hennes nya tillvaro.

Min åsikt:
En bok man inte vill sluta läsa.
Mycket bra upplägg och en lockande, intressant historia som berör djupt.
En minnesvärd berättelse.

Mycket bra!!!

Den amerikanska flickans söndagar av Lars Gustafsson

Nummer: 506
Titel: Den amerikanska flickans söndagar
Författare: Lars Gustafsson
Förlag: Atlantis
Utgivningsår: 2006
ISBN 10: 91-7353-102-2
ISBN 13: 978-917353-102-2
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Den anonyma rösten i Lars Gustafssons versberättelse kommer från en som redan är död när berättelsen börjar. Ett ungt biblioteksbiträde har bortförts, våldtagits och dödats; hennes mördare har återfunnits några år senare och avrättats. Till föga tröst. Av flickan som tillbragte sina dagar i en modul i Det Stora Biblioteket där hon höll reda på borttappade lånekort och nycklar finns inget kvar.
Denna berättelse är ett fritt försök att återskapa henne, att ge henne en personlighet och en röst. Hon är spröd, klok, vetgirig. Hon är inte vacker. Hon tvivlar mycket på sig själv. Inte för inte tillbringar hon så stor del av sin tid i ett jättelikt bibliotek. Omgivningen av arbetskamrater vilkas samtal hon inte kan följa, fördjupar hon sig i böcker. Och allra mest i böcker på sällsamma språk och med obegripliga alfabet, böcker vilkas innehåll hon alltså själv måste bestå.
Världar av magi och sinnlighet växer fram och befolkar hennes ensamhet med ett eget kosmos och en egen geografi.

Min åsikt:
En versberättelse som är baserad på ett autentiskt kriminalfall.
Vackert formade ord med mycket känslor som berör.

Mycket bra.

Apelsinflickan av Lena Kallenberg

Nummer: 505
Titel: Apelsinflickan
Författare: Lena Kallenberg
Förlag: Tiden
Utgivningsår: 1997
ISBN: 91-88876-30-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Signe är på rymmen från sin husbonde. Hon tar sig till Stockholm och lever där under usla förhållanden. ”Du ska inte bli en apelsinflicka”, ekar fars röst inom henne. Nej, hon vill inte sälja sig till män på krogar och bakgator. Så lever hennes väninna Alice, som är statligt prostituerad. Men hur ska en ung flicka klara sig när kvinnorna står i kö för arbete i de nya fabrikerna? Signe kommer till ett hem för förtappade flickor och får lära sig ett yrke. Om hon en dag hittar sin far vill hon att han ska vara stolt över sin dotter. Men det är inte Signes far som ger sig till känna, utan Björn, och med honom kommer kärleken.
Apelsinflickan är en realistisk skildring av ung kvinnors liv i Stockholm på 1880-talet.

Min åsikt:
En otroligt intressant och gripande bok, som man inte vill lägga ifrån sig.

Mycket läsvärd.

Vald till månadens bok i februari 2008.

Alla djävulska främlingar av Marcus Birro

Nummer: 504
Titel: Alla djävulska främlingar
Författare: Marcus Birro
Förlag: Tre Böcker
Utgivningsår: 1999
ISBN: 91-7029-376-7
Betyg: 2 av 5


Om boken:

Det är tisdag. En dag som alla andra. Nästan. För det finns inga dagar som är som alla andra. Just denna dag har Jasmine förblivit overklig för Joakim lite för länge. Han älskar henne med hela den armé av funderingar, passion, skräck och förvirring som varje besatt människa är tvungen att omge sig med för att kunna överleva i en värld där man skjuter dom som älskar och där passionen vilar hos de andra, hos alla djävulska främlingar. Det är tid att ses igen. Det förflutna, som är ständigt närvarande, stillar sig äntligen.

Min åsikt:
Inte en bok i min smak, den är förvirrande, seg och ointressant, men har några ljuspunkter.

Kicki & Lasse av Peter Kihlgård

Nummer: 503
Titel: Kicki & Lasse
Författare: Peter Kihlgård
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-0-011077-2
Betyg: 3 av 5Om boken:

Lasse tillverkar och säljer jeans med stor framgång men bland Kickis intellektuella kompisar känner han sig som en trädgårdstomte.
Hans alltid så dugliga, smarta och slagfärdiga Kicki byter jobb vart och vartannat år. I motsats till den alltid trogne Lasse har hon meningslösa och destruktiva kärlekshistorier vid sidan om och frågar sig ständigt varför. De är barnlösa. En ansökan om adoption har fått ett tydligt nej på grund av mörka fläckar i Lasses förflutna.

Min åsikt:
En bok fylld med kärlek och hat, erotiska lekar, pinsamma händelser, separationer och återföreningar, och mycket mer.
Inte riktigt en bok i min smak, men den var helt ok i övrigt.

Agnes Cecilia – en sällsam historia av Maria Gripe

Nummer: 502
Titel: Agnes Cecilia – en sällsam historia
Författare: Maria Gripe
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 1988/2006
ISBN: 91-638-5030-3
Betyg: 5 av 5Om boken:

Den där krypande känslan av något oförklarligt, av att någon plötsligt finns bakom ryggen på henne och iakttar – när kände hon så första gången?
Det visste inte Nora.
De mystiska stegen som hördes i våningen, de underliga telefonsamtalen, den sorgsna dockan och promenaderna till ödehusets trädgård, dit hunden Ludde drog iväg med henne så fort de gick ut – vad betydde allt detta?
Hon visste inte…
Men långsamt, långsamt börjar det gå upp för henne att någon utanför tid och rum kanske söker kontakt…

Min åsikt:
Jag läste aldrig den här boken som liten, jag tyckte att den verkade för läskig. Och läskig är den fortfarande nu i vuxen ålder, men nu var jag redo för den.
Den var lockande, skrämmande och otroligt intressant.

En mycket bra bok.

Bara Alice av Maggie O´Farrell

Nummer: 501
Titel: Bara Alice
Författare: Maggie O´Farrell
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91-0-057463-5
Betyg: 3 av 5Om boken:

Alice åker för att hälsa på sin familj i Skottland. På stationen i Edinburgh möts hon av sina systrar. Bara ett par timmar senare återvänder Alice till London. Hon går som i trance, omedveten om storstadstrafiken runt omkring sig. Gränsen mellan gata och trottoar suddas ut. Samma natt får hennes familj det chockerande meddelandet: Alice ligger i koma efter att ha blivit påkörd av en bil. Något hände på stationen i Edinburgh. Något som fick Alice att upprörd åka tillbaka hem igen. Vad var det hon såg? Allt hänger nu på Alice där hon ligger i sjukhussängen. Vill hon återvända till sitt liv, och om inte – varför? Bara Alice vet.

Min åsikt:
En bok som är väldigt bra samtidigt som den är väldigt förvirrande och väldigt smärtsam.
En berörande bok skulle man nog kunna kalla det.
Men det som förvirrar är att den blandar dåtid med nutid och att man inte riktigt hänger med hela tiden.

Bra.