Sonderkommando – ett vittnesmål av Shlomo Venezia

Nummer: 522
Titel: Sonderkommando – ett vittnesmål
Författare: Shlomo Venezia
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN: 978-91-0-011738-2
Betyg: 5 av 5Om boken:

Shlomo Venezias vittnesmål om Förintelsen är unikt.
Han ingick i Sonderkommando, det arbetslag som förde offren in i gaskamrarna, samlade ihop deras tillhörigheter och efteråt tömde kamrarna och brände liken. I sextio år har han tigit om sina erfarenheter, men nu berättar han.
Med enkla ord ger Shlomo Venezia livet åter till de utmärglade och vettskrämda män, kvinnor och barn som han mötte en enda och sista gång.

Min åsikt:
En otroligt berörande bok om hur det var att arbeta i fångenskap under Förintelsen.
Boken är skriven på ett lätt och mycket bra vis, vilket gör den lättläst trots sitt ämne.

Läsvärd!

Födda två gånger av Giuseppe Pontiggia

Nummer: 521
Titel: Födda två gånger
Författare: Giuseppe Pontiggia
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2000/2002
ISBN: 91-0-057697-2
Betyg: 3 av 5Om boken:

En inskränkt läkare vill inte låta modern föda sitt barn med kejsarsnitt. När pojken till slut föds efter en svår förlossning har hjärnan tagit skada. Men lille Paolo växer upp och med föräldrarnas kärlek och insiktsfulla människors stöd kan han utvecklas och mogna till vuxen människa. I korta pregnanta kapitel berättar Pontiggia om traumat att få ett handikappat barn, om känslor av skuld och tillkortakommande, om rädsla och fördomar men också om ett barns andra födsel in i ett rikt liv och en social gemenskap.

Min åsikt:
En bitvis intressant berättelse men bitvis även för svävande.

Vindens tid av Ronit Galapo

Nummer: 520
Titel: Vindens tid
Författare: Ronit Galapo
Förlag: Egmont Richter
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-7715-652-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Redan som barn kan den vackra Tasha tala med både andar och djur. Som tioåring förvisas hon av sitt folk, och tillsammans med sin gudfar och läromästare Ceyon ger hon sig iväg för att leta efter den totala friheten och lyckan. På sin väg möter hon gåtfulla människor, som fångar hennes hjärta, men också ondskan i olika former.

Vindens tid är skriven i romanform men har ett viktigt budskap. Genom att leva fria skänker vi värdighet, vänlighet och skönhet till vår jord. Boken ger dig svar på livets hemligheter och lär dig den svåra konsten att vara människa bland människor. Vindens tid hjälper dig att gå vidare på väg mot din egen själs befrielse och lycka!

Min åsikt:
En inspirerande och berörande bok om den fria själens oändliga makt.
Skriven som en saga för vuxna.

Mycket bra!!!

Vald till månadens bok i mars 2008.

Älskling, vi blir inte med barn av Ramona Fransson

Nummer: 519
Titel: Älskling, vi blir inte med barn
Författare: Ramona Fransson
Förlag: Anomar
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-976320-3-4
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Ramona Fransson har skrivit en självbiografi om sin ofrivilliga barnlöshet. Ramona har på ett sorgmodigt, öppet och berörande sätt skildrat sin längtan och smärta i kampen för att lyckas bli gravid. Från det att Ramona var tjugo år 1976, fram till 1993 kämpade hon för att få medicinsk hjälp att bli med barn. Boken är fylld med starka och känsliga kapitel. Hur Ramona kände sig fångad av tankarna i att vilja ha barn. Den berättar om dagar fyllda av hat och besvikelse över en tom livmoder men även dagar då humorn fick utrymme i sorgen. ”Kan min berättelse hjälpa en enda människa med samma problem att må bättre, har jag lyckats, säger Ramona”.

Min åsikt:
En bok om ofrivillig barnlöshet, fylld med känslor.

Sveda av Cecilia Persson

Nummer: 518
Titel: Sveda
Författare: Cecilia Persson
Förlag: Black Island Books
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-976741-4-0
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Sveda handlar om hur obarmhärtigt en psykisk sjukdom ställde sig i vägen och blockerade en innerlig önskan att mötas. Dottern behövde och älskade sin mamma men sjukdomen placerade dem i ett sorgset och kaotiskt universum.

Min åsikt:
En bra ”poesiberättelse” som berör och engagerar.

Rivet skinn – hela historien av Niclas Jansson

Nummer: 517
Titel: Rivet skinn – hela historien
Författare: Niclas Jansson
Förlag: Ord & visor
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-85515-28-8
Betyg: 3 av 5


Om boken:

När Rivet skinn, som berättar om Niclas kriminella förflutna, kom ut första gången år 2000, var Niclas långt ifrån klar med det destruktiva livet med våld, droger och kriminalitet.
Det är han nu. I Rivet skinn – hela historien berättar han öppet och ärligt om sin uppväxt, kriminaliteten, om de olika kriminella gängen och om sitt missbruk som till slut höll på att kosta honom livet.
Men det fanns en väg tillbaka till ett värdigt liv…

Min åsikt:
En rätt ok bok om Niclas hela liv som innehåller bland annat våld, droger och kriminalitet.

Hemligheten av Rhonda Byrne

Nummer: 516
Titel: Hemligheten
Författare: Rhonda Byrne
Förlag: Energica
Utgivningsår: 2006/2007
ISBN: 978-91-85127-46-7
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Hemligheten har förts vidare genom årtusenden från generation till generation – eftertraktad, gömd, stulen, förlorad för världen och på sin tid förvärvad för stora summor pengar. Några av historiens mest framgångsrika människor, bland andra Platon, Galileo, Beethoven, Edison, Carnegie, Einstein och många uppfinnare, teologer, forskare och stora tänkare, har haft kännedom om denna uråldriga Hemlighet. Nu avslöjas Hemligheten för vår egen tids värld.

Min åsikt:
En inspirerande och givande bok.

Fjärilen i min hjärna av Anders Paulrud

Nummer: 515
Titel: Fjärilen i min hjärna
Författare: Anders Paulrud
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-0-011899-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:

”Och nu vänder jag mig nedåt, till fåglarna i underjorden – Så kanske. Om det inte lät så dramatiskt. Och vackert. Förresten, det finns inga ord. Ord som ger det mening, döendet menar jag.
Jag försöker hitta dem i det som är nära: nattygsbordet här intill med blyertspennorna och anteckningsboken, några få böcker. Ett glas saft.”

Han tar till pennan för att värja sig när döden fingrar på honom. I sin anteckningsbok med de svarta pärmarna skriver han om de fem tumörerna på lungorna, den pipande andningen och ljusspringan från badrummet som hjälper mot nattskräcken. På små lappar skriver han meddelanden till den kvinna som lovat att vara med honom till slutet.
Han sörjer sig själv och sitt liv, och han prövar att vänja sig vid tanken att allt en gång ska fortsätta utan honom – med stort mod försöker han förstå det obegripliga som väntar.

Min åsikt:
En otroligt öppen bok om livets slutskede, och ger ett farväl till livet.

Sorglig och vacker.

Sex av Sara Villius

Nummer: 514
Titel: Sex
Författare: Sara Villius
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-1-301757-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Myra är en modellsöt elvaårig flicka. Hon träffar en mycket äldre kille, CF, som är från Stockholm. Han tar med henne på en resa till Frankrike. Utan att någon annan får veta.
Eller handlar det egentligen om en vuxen kvinna som lever i ett trasigt äktenskap och som flyr in i sina fantasier om den unga Myra och CF?

Min åsikt:
En historia om flykt in i fantasin och att få vara någon annan än den man är,
få leva ett annat liv än det man lever och att finna meningen med allt.

Bra.

Memory av Renate Dorrestein

Nummer: 513
Titel: Memory
Författare: Renate Dorrestein
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2001/2002
ISBN: 91-46-20016-9
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Phinus och Franka har varit lyckligt gifta i fjorton år när de förlorar sitt enda barn, den femtonårige sonen Jem. Han blir brutalt nerskjuten på ett dansgolv, mitt framför ögonen på sin flickvän. Från den stunden lever hans föräldrar i en mardröm utan slut.
Ett halvår senare sover Franka fortfarande inte om nätterna, och hon hör Phinus gnissla tänder i sömnen. Sorgen gör också att de glider ifrån varandra; Franka vill vårda minnet av sonen, vill tala om honom, hålla hans minne levande, men Phinus plågas av svåra skuldkänslor som han inte förmår dela med hustrun. I stället försöker han glömma, så fort som möjligt, för i minnenas grepp förtärs han. Men när Jems flickvän Sanne börjar söka hans sällskap blir situationen till slut ohållbar.

Min åsikt:
En bra historia men jag blir ändå inte övertygat berörd. Även uppdelningen med texten fall inte mig i smaken. Men som sagt en bra historia.