Rymmaren av Thomas Bodström

Nummer: 545
Titel: Rymmaren
Författare: Thomas Bodström
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-1-301871-3
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Miro Segovic fruktar för sitt liv. Hans kusin Vlado har blivit brutalt mördad på Österåkeranstalten och nu står han på tur.
Länskriminalchefen Christian Pedersen leder utredningen av fängelsemordet tillsammans med Susanne Dahlgren. Christian är fast besluten att sätta dit de skyldiga, och snart börjar Susanne undra hur långt han är beredd att gå för att lyckas.
Justitieminister Gerd Lundin, pressad efter en rad kritiserade beslut, ser en chans till revansch och hon kräver hårdare tag på fängelserna.
Brottsmålsadvokaten Mattias Berglund får via Susanne reda på att allt inte står riktigt rätt till med mordutredningen och tillsammans bestämmer de sig för att avslöja spelet bakom kulisserna.
Samtidigt, på en advokatbyrå i centrala Stockholm, måste Miros advokat Douglas Malm ta ställning till ett uppdrag. Han brukar inte väja för tvivelaktiga metoder, men denna gång kan det sätta hela hans karriär på spel – och i värsta fall hans liv.

Min åsikt:
En spännande thriller som är otroligt målande och bra skriven.

Så dumt! av Mia Törnblom

Nummer: 544
Titel: Så dumt!
Författare: Mia Törnblom
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-37-13236-5
Betyg: 5 av 5


Om boken:

”Hur ska jag kunna uttala mig om droger om jag aldrig provat?” Mia, 18
”Jag kan inte bli beroende, jag är ju oxe – envis, trygg, stark och stabil.” Mia, 19
”Jag är en tuff partytjej med stil. Knarkare? Är du dum i huvudet?” Mia, 25
”Jag fastnade direkt. Jag älskar effekten av heroin.” Mia, 29
”Mitt första drogfria år var det allra svåraste, men också mitt mest framgångsrika någonsin.” Mia, idag

Boken tar sin början under Mias sista dygn som aktiv narkoman då hennes tillvaro kantades av kriminalitet, missbruk, våld och sorg. Men då, när hon befann sig på botten, vände allt. Hon insåg att hon måste välja mellan att dö eller att överleva.

Med insiktsfullhet och humor skildrar Mia Törnblom hur hon blev nykter och drogfri. Hennes bok visar att förändring är möjlig. Alla kan lära sig att älska sig själva och att vända mörker till ljus.

Så dumt! ger svar på frågor som: Vad driver en människa att leva ett destruktivt liv? Vad krävs för att man ska finna kraften att vända om? Och hur gör man för att orka gå vidare trots att man skadat dem man älskar allra mest? Framför allt är det en berättelse om förlåtelsens läkande kraft.

Min åsikt:
En otroligt inspirerande och berörande historia om Mia som fastnade bland drogerna pga ett bantningspiller som sen ledde till mer.
Den visa på sådan otrolig styrka och vilja att bli fri från sina demoner.

Mycket bra bok!!!

Vald till månadens bok i maj 2008.

Så mycket att berätta för dig av John Marsden

Nummer: 543
Titel: Så mycket att berätta för dig
Författare: John Marsden
Förlag: Tiden
Utgivningsår: 1987/1990
ISBN: 91-7448-683-7
Betyg: 3 av 5Om boken:

”Jag vet inte vad jag gör här. Jo, det vet jag ju egentligen. Jag har skickats hit för att lära mig tala igen…”
Så börjar fjortonåriga Marinas ovanliga dagbok. Långsamt och mödosamt avslöjar hon de tragiska händelser i hennes förflutna som gjort att hon gått in i tystnaden, och hon tar de första trevande men tappra stegen på väg mot en försoning med sitt förflutna och en förtröstan om framtiden.

Min åsikt:
Den här boken bygger på en verklig händelse och skriven som en dagbok, vilket jag vanligtvis älskar, men här fattas det något. Något som gör det där lilla extra.
Men det är en bra bok.

Champagneflickan – en svensk strippa berättar av Caroline L Jensen

Nummer: 542
Titel: Champagneflickan – en svensk strippa berättar
Författare: Caroline L Jensen
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-85801-14-5
Betyg: 5 av 5Om boken:

Champagneflickan – en svensk strippa berättar är den sanna historien om hur en ung svensk kvinna på grund av olyckliga omständigheter hamnar i sexindustrin i Köpenhamn och försörjer sig som strippa, ända till dess att en av hennes arbetskamrater blir brutalt mördad. Det är en nyanserad och inträngande skildring av en verklighet som omges av både många fördomar och romantiska föreställningar. Här får vi veta hur det verkligen är att arbeta på en strippklubb och umgås med personer i den undre världen.

Min åsikt:
En stark sann historia med otroligt målande bilder, man kan se hur allt målas upp framför ögonen medan man läser. Mycket bra gjort.

Glöm inte bort ditt barn av Jeanette Pastoritza

Nummer: 541
Titel: Glöm inte bort ditt barn
Författare: Jeanette Pastoritza
Förlag: Sellin
Utgivningsår: 1995
ISBN: 91-7055-144-8
Betyg: 4 av 5Om boken:

Hon känner sig försummad, bortglömd och värdelös. ”Glöm inte bort ditt barn” är ett skakande dokument om Sandra och hennes missbrukarliv på Plattan i Stockholm. Det börjar med några oskyldiga haschbloss tillsammans med kompisarna men vid 19 års ålder har hon hunnit bli sprutheroinist. Genom boken löper en röd tråd; Sandras längtan efter sin biologiska pappa som hon försöker få kontakt med. Men han sviker som så många andra vuxna runt omkring henne.

Min åsikt:
En stark dokumentärroman om en destruktiv och vilsen tjej som söker trösten genom drogerna.
Den berör.

Ur vulkanens mun av Helena von Zweigbergk

Nummer: 540
Titel: Ur vulkanens mun
Författare: Helena von Zweigbergk
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-1-301754-9
Betyg: 4 av 5


Om boken:

En semestervecka på Sicilien. Mamma, pappa och två barn. Nu ska de starta om på nytt.
Anna och Mats lever i ett äktenskap som går på tomgång och resan till Sicilien, som de egentligen inte har råd med, är ett försök att bryta en ond cirkel. Barnen är förväntansfulla och ser fram emot att få blicka ner i en riktig vulkan.
Men ingenting blir som de hade tänkt sig. Istället håller de på att förgifta varandra och barnen med surhet och bitterhet. Mats tystnar och Anna förlorar sig i fantasin om den andre. De driver varandra till en gräns där de båda håller på att tappa kontrollen…
Resan skulle bli en början till förändring. Men kan Anna och Mats mötas igen? Och vill de det?

Min åsikt:
En bok om ett laddat relationsdrama med svek, lögner, konflikter, kärlek, drömmar och längtan.
En fängslande bok.

Gör vad du vill av Erland Loe

Nummer: 539
Titel: Gör vad du vill
Författare: Erland Loe
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN: 978-91-501-0915-3
Betyg: 3 av 5Om boken:

“Vi störtar. Älskar dig. Gör vad du vill. Pappa”.
Med detta meddelande på sin mobil förändras livet dramatiskt för 18-åriga Julie. Hennes pappa, mamma och storebror Tom omkommer i en flygolycka i Namibia. Plötsligt är hon ensam i familjens stora villa i Norge. julia hamnar i en djup kris och vill inte leva längre. Hon planerar och genomför ett självmordsförsök under skolans julföreställning, men misslyckas. Efter detta fatala misslyckande återstår bara att lämna landet, bort från skola och vänner.

Min åsikt:
Boken börjar bra och intressant men faller efter hand och blir lite smått ointressant att läsa.

Vredens änglar av Joyce Carol Oates

Nummer: 538
Titel: Vredens änglar
Författare: Joyce Carol Oates
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2005/2008
ISBN: 978-91-0-011635-4
Betyg: 4 av 5Om boken:

Är det så att ”det svagare könet” är mer beräknande när det gäller grymhet och brutalitet – och att kvinnor i mindre grad respekterar andras liv – än vi skulle vilja tro? Här skildrar Joyce Carol Oates nio kvinnor och flickor – i olika åldrar och social ställning – som alla på något sätt manipulerar någon eller låter sig manipuleras till mer eller mindre grymma dåd. Gemensamt för dem är deras oftast välgrundade förtvivlan och desperation.
Här finns en 34-årig kvinna som semestrar med sin dotter vid kusten och – av en tillfällighet – ger sig in i en otrohetsaffär, som förvandlar henne från älskarinna till mördare. En sexårig flicka försöker förgäves påkalla moderns uppmärksamhet under en uppsluppen trädgårdsfest – till slut tar hon sig med stor möda upp på taket där hon balanserar med sin några månader gamla lillebror i famnen. En ung nygift kvinna terroriseras när hon är ensam hemma av flirtiga, oanständiga telefonsamtal – är det den svartsjuke äkta mannen som försöker gillra en fälla eller…

Min åsikt:
En samling noveller med gemensamt tema om kvinnans mörka sidor.
Spännande.

Mitt rätta jag av Pernilla Glaser

Nummer: 537
Titel: Mitt rätta jag
Författare: Pernilla Glaser
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-0-011554-8
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Nicke tycker att han borde få det bästa som livet har att erbjuda. Han är ju en skärpt kille med bra smak. Ändå ligger han på något sätt ett par steg efter. Genombrottet kommer inte, i stället kommer sammanbrottet. När hans fru Robin upptäcker ytterligare en av hans otroheter slår hon hans älskade leksakssamling i bitar och sparkar ut honom ur radhusidyllen.
Mitt rätta jag skildrar den vansinniga vecka som följer. En vecka där Nicke finner att utan sin familj har han faktiskt ingenting. Saker och ting urartar än mer när han genom en rad välmenande men helt galna beslut lyckas trassla in sig i den ena lögnen efter den andra. Inte förrän hans tanklöshet nästan kostat honom livet blir en vändpunkt möjlig. Kanske finns det ett gott liv som är annorlunda än vad Nicke föreställt sig.

Min åsikt:
En periodvis rolig och underhållande bok, men det räcker inte riktigt.
En ok bok.

Alexandramannen av Katia Wagner

Nummer: 536
Titel: Alexandramannen
Författare: Katia Wagner
Förlag: Förlags AB Weinco
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-633-1849-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

När 17-åriga J. kliver av planet på Malmö flygplats väntar Alexandramannen på henne. Han har en röd ros i munnen. Det är ”Alexandra” som via internet övertalat J. att resa till Atheer Al Suhairy. Han vill köpa sex. efteråt tycker han att helgen varit perfekt. Hon beskriver den som en mardröm.

I april 2007 dömdes 31-årige Atheer Al Suhairy mot sitt nekande i Sveriges hittills största nätsexhärva. Han fick tio års fängelse för sexvrott mot närmare femtio unga tjejer och för att han använt täcknamnet ”Alexandra” på internet.

I boken ger han sin version av det som hänt. Det gör också J. och ytterligare fem unga tjejer. De berättar om timslånga chattar på nätet med ”Alexandra”, om sexträffar med Atheer Al Suhairy och om ett samhälle och en vuxenvärld som svikit totalt.

Min åsikt:
En starkt berörande bok, där man får höra allas versioner av vad som hänt.
Mycket bra skrivet.