I en annan del av Bromma av Martina Haag

Nummer: 557
Titel: I en annan del av Bromma
Författare: Martina Haag
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-642-0236-9
Betyg: 3 av 5Om boken:

Mitt liv har blivit lite rörigt på sista tiden. Varför ligger jag obekvämt på barr och blåbärsris och små stenhårda kottar och spionerar på min egen familj i kikare? Varför dyker Lars Adaktussons rödblonda huvud upp så fort jag sätter på teven? Vad hände med min koll på band och musik? Jag vet inte ens vem det är som är själva Kent av alla killarna i popgruppen Kent.

Sju år har gått sedan Bella fick sparken från Dramaten. Nu är hon gift och har fått två pojkar med den framgångsrike tevestjärnan Matte. Själv jobbar hon i receptionen på TV4 och undrar vart hennes liv och drömmar tog vägen. Blev det inte mer än så här?

Matte tror att Bella har åkt på semesterresan han så omtänksamt har köpt till henne.
Bella tror att Matte är på landet och har sommarlov med pojkarna.

Det visar sig att båda två har helt andra planer.

Min åsikt:
Som alltid skriver Martina Haag på ett underhållande sätt, men den når inte riktigt lika långt som hennes tidigare böcker, tycker jag. Dock en helt ok bok.

19 minuter av Jodi Picoult

Nummer: 556
Titel: 19 minuter
Författare: Jodi Picoult
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN: 978-91-46-21803-6
Betyg: 5 av 5Om boken:

Stirling, New Hampshire, är en sömnig småstad där ingenting händer – förrän den dag då ett blodigt våldsdåd tvingar dess invånare att vakna upp till en ny verklighet. Den dag då en sjuttonårig high school-elev stiger upp, packar sin ryggsäck, går till skolan och skjuter ihjäl en lärare och nio av sina skolkamrater. I tragedins efterdyningar måste inte bara rättvisa skipas, många tvingas också skärskåda sin egen roll, sin egen skuld, i det som hänt.

Min åsikt:
En aktuell och viktig bok, som berör och fängslar.
Den väcker mycket tankar och funderingar.

Mycket bra!

Det räcker inte med kärlek av Jenny Lexhed

Nummer: 555
Titel: Det räcker inte med kärlek
Författare: Jenny Lexhed
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-46-21813-5
Betyg: 5 av 5


Om boken:

När Jenny och hennes man får sitt första barn Lucas lever de ett gott liv. De är gifta, har just köpt hus och företaget de har grundat tillsammans blomstrar. Men med sonens ankomst smyger sig en oro in i deras liv. Vad som börjar som en känsla blir till en övertygelse: Lucas är inte som andra barn. Allt tyder på att sonen har autism. Kanske kommer han aldrig att lära sig att tala?
Jenny bestämmer sig för att göra allt som står i hennes makt för att hjälpa Lucas till ett självständigt liv. Vi får följa familjen, och framför allt Jenny, som kastas mellan hopp och förtvivlan. Jakten efter en behandlingsmetod som kan hjälpa Lucas gör henne alltmer desperat och till sist tar historien en ny dramatisk vändning: Jenny går in i en utmattningspsykos och blir tvångsintagen på den psykiatriska avdelningen. Här vidtar en annan resa – resan tillbaka till hennes starka, friska jag, och tillbaka till Lucas som behöver henne så väl.

Min åsikt:
En starkt berörande och fängslande bok som man inte vill lägga ifrån sig. Den berör både till skratt och tårar, lycka och sorg.

Mycket bra!!!

Sonat till Miriam av Linda Olsson

Nummer: 554
Titel: Sonat till Miriam
Författare: Linda Olsson
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-0-011842-6
Betyg: 3 av 5Om boken:

Ett hårspänne i gruset nedanför en parkbänk i Krakow öppnar Adams flöde av minnen. Han tänker på sin dotter Miriam och på det som ledde till att hon växte upp ensam med honom i Nya Zeeland.
Han tänker på allt som aldrig blev sagt mellan dem och på allt som aldrig blev sagt mellan honom och Miriams mor. Han är musiker, uppvuxen i Sverige med en mamma som inte heller pratade om det som gjorde ont, som aldrig berättade om rötterna i Polen och som inte lärde honom sitt språk. Och nu inser Adam att han gjort likadant med sin dotter.

Min åsikt:
Bitvis intressant och bitvis mycket seg att läsa.
Men en ok bok.

Människohamn av John Ajvide Lindqvist

Nummer: 553
Titel: Människohamn
Författare: John Ajvide Lindqvist
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-7037-373-2
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”Pappa, vad är det där? På isen?”
Det är en strålande vinterdag. Högst upp i Gåvastens fyr står Anders med sin sexåriga dotter Maja. Isen ligger snötäckt så långt ögat kan nå och Anders kan inte se något speciellt där hans dotter pekar.
Maja går för att undersöka och fem minuter senare börjar mardrömmen. Trots att det inte finns någonstans där Maja kan försvinna, är det just det som händer. Hon försvinner. Spårlöst. Anders och hans hustru Cecilia har inte längre något barn.
Det lyckliga liv på ön Domarö i Roslagens skärgård är slut. Bara förtvivlan och skilsmässa återstår.
Ett par år senare återvänder Anders till ön, nersupen och deprimerad men fast besluten att leva. Då nås han av ett meddelande som tänder ett vansinnigt hopp: Maja finns ännu i världen, på en plats där han inte kan nå henne.
Ett sökande tar sin början. Det kommer att föra Anders till Domarös hemlighållna förflutna, mot havets mörka hjärta. Genom avgrunden måste han gå för att finna den han älskar. Om det nu verkligen är hon.
En mopedmotor hörs i skogen om nätterna. Brevlådor vandaliseras och hus brinner. Havet kastar sig mot klipporna. Någon hatar oss.

Min åsikt:
Spännande och fängslande!
Man vill hela tiden fortsätta läsa för att få veta vad som händer.

Mannen som sa ja av Danny Wallace

Nummer: 552
Titel: Mannen som sa ja
Författare: Danny Wallace
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2005
ISBN: 978-91-37-13071-2
Betyg: 5 av 5Om boken:

Danny Wallace inser att han har förvandlats till en negativ enstöring sedan hans flickvän gjorde slut med honom. Men en dag på bussen får han ett gott råd av en medpassagerare: ”Säg ja oftare.”
Wallace är ingen vän av halvmesyrer och bestämmer sig för att hädanefter alltid säga ja till allt.
Det blir en omtumlande tid.
Han vinner 25000 pund (som han genast förlorar), svarar positivt på alla skräpmejl, lovar att hjälpa ”sonen till en mördad sultan” att fly från Oman med 40 miljoner dollar, träffar en hund med hypnotisk blick, blir prästvigd via internet, dricker för många öl, får jobb på ett tevebolag, ställer upp i tävlingen om Englands mest tyskliknande man. Bland mycket annat.
Men till slut får han en fråga som han inte vet om han vågar svara ja på…

Min åsikt:
En otroligt rolig och underhållande bok, om vad som kan hända om man säger ja till allt.

Mycket läsvärd!

Skiljetecken av Maria Modig

Nummer: 551
Titel: Skiljetecken
Författare: Maria Modig
Förlag: Bokförlaget Langenskiöld
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-976680-3-3
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Författaren Maria Modig förlorade sin son Jacob i tsunamins Thailand. Som så många andra svenskar väcktes hon på annandags morgon 2004 av budet om den stora flodvågen. En av de försvunna var Jacob, den älskade sonen. Jacob var den stora gudagåvan i Maria Modigs liv, hans födelse ett under. Under veckorna och månaderna efter flodvågen kämpar Maria för att skapa mening i en tillvaro utan sonen. I Skiljetecken går Maria Modig tillbaka till sin dagbok veckorna och månaderna efter Jacobs död. Hon läser också dagboken från tjugo år tidigare, vid tiden för hans födelse. Med hjärtslitande uppriktighet rekonstruerar hon en ung mans liv och sina egna ansträngningar att förstå honom. I moderns minnen av sonen finns ett radband av ljusa stunder och många skratt. Fram träder bilden av en karismatisk och känslig ung man med en märklig förmåga att väcka kärlek och passion i sin omgivning.

Min åsikt:
En bok om sorg och om styrkan att fortsätta leva.
En bra bok, men jag saknar ändå något.

Mitt liv som förrädare av Zarah Ghahramani med Robert Hillman

Nummer: 550
Titel: Mitt liv som förrädare
Författare: Zarah Ghahramani med Robert Hillman
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN: 978-91-77337-045-5
Betyg: 3 av 5Om boken:

Zarah Ghahramani växer upp i en privilegierad förort till Teheran. Hon är dotter till välbärgade och välorienterade medelklassföräldrar som uppmuntrar henne att studera och som satsar på att ge henne en god utbildning. Hon är en glad 19-åring fylld av energi och tro på livet. Men i likhet med andra iranska kvinnor är hon tvungen att klä sig i dämpade färger och täcka sitt hår för att följa Khomeyniregimens strikta regler.

Det är inget start politiskt engagemang som får Zarah att delta i en studentdemonstration i protest mot regimen. Det är snarare hennes ungdomliga iver som för henne dit. När Zarah plötsligt arresteras på gatan av säkerhetspolisen kan hon inte föreställa sig det som väntar henne i det ökända Evinfängelset. Där blir en fönsterlös cell med cementgolv hennes nya hem. Och, som det visar sig, hennes enda andningshål. Det enda ställe där hon slipper sina plågoandar till förhörsledare. Den ene ond och våldsam. Den andre mildare och mer civiliserad, men minst lika grym. Dag efter dag utsätts hon för förödmjukelser och slag, dag efter dag blir hon alltmer osäker på om hon kommer att överleva ännu en natt.

Min åsikt:
En stark historia, men den saknar något och känns på så vis inte hel.

Drömmen av Harry Bernstein

Nummer: 549
Titel: Drömmen
Författare: Harry Bernstein
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-7337-058-5
Betyg: 5 av 5Om boken:

Drömmen om Amerika blir verklighet den dag brevbäraren överlämnar det efterlängtade kuvertet med biljetter som ska föra familjen Bernstein till det rika landet i väster. Äntligen får familjen möjlighet att lämna fattigdomen, fabriksarbetet och den inskränkta religiositeten i den lilla staden i Lancashie i England. Nu ska Harry och hans syskon få gå i skolan, få utbildning och arbeta. Allt kommer att bli bra.

Det är i slutet av 1920-talet och verkligheten kommer snart i fatt Harrys familj. Depressionen drabbar även dem och de förmögna släktingarna visar sig inte ha så gott ställt som man trott.
Familjen måste försöka klara sig på egen hand trots att familjefadern hellre gör av med pengarna på krogbesök än på mat till barnen. Det goda livet i Amerika blir inte riktigt som man tänkt sig.

Boken är en fristående fortsättning på ”Den osynliga väggen”.

Min åsikt:
Otroligt gripande och berörande. Man vill inte lägga boken ifrån sig.

Mycket bra!!!

Hjärta av sten av Renate Dorrestein

Nummer: 548
Titel: Hjärta av sten
Författare: Renate Dorrestein
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 1998/2001
ISBN: 91-46-18090-7
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Ellen blickar tillbaka på den till synes idylliska sommar då hon fyllde tolv. Det är femtiotal och familjen Van Bemmel är en ovanligt lycklig, om än något bohemisk familj i en gammal trävilla utanför Haarlem i Holland. Men över den soliga bilden lägrar sig snart en atmosfär av ofrånkomlig katastrof – den som alltid präglat Ellens liv. Hur ska hon för sitt ännu ofödda barn kunna förklara de händelser som ledde till att en hel familj utplånades?

Min åsikt:
En smärtsam historia.
Det tog ett tag innan jag kom in i textens olika hopp mellan tidepoker, men i övrigt är det en bra bok.