Ulrikas sista strid av Anna Lytsy & Ulrika Olson

Ulrikas sista stridNummer: 574
Titel:
Ulrikas sista strid
Författare: Anna Lytsy & Ulrika Olson
Förlag: Frank
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-85865-02-4
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Från att hon var en liten flicka till tidiga tonår utsattes Ulrika Olson för sexuella övergrepp av sin pappa. Sedan Ulrika polisanmält honom dömdes han till fängelse. Efter det sista övergreppet förträngde Ulrika allt som hänt under många år, men levde självdestruktivt och missbrukade droger, alkohol, mat och pengar. Men framför allt sex.
Den tusende gången, som utkom 2003, är den starka och självutlämnande berättelsen om de övergrepp Ulrika utsattes för och de följder de fick. Hur ett offer kan bli sin egen förövare tills hon lyckas bryta den onda cirkeln. Boken fick ett enormt gensvar från kvinnor runt om i landet som utsatts för incest eller hamnat i sexmissbruk av andra orsaker.
Ulrikas sista strid är den fortsatta historien om Ulrikas hårda men lyckosamma kamp för att skapa sig ett gott liv, trots de livslånga fysiska och psykiska skador som incest kan ge. I boken berättar Ulrika om hur hon möter Lukas, sin stora kärlek, och om alla de nästan övermäktiga svårigheter de tar sig igenom tillsammans på vägen mot ett fungerande liv.
I Ulrikas sista strid blir Ulrika gravid för tredje gången. Under havandeskapet återupplever hon, på grund av kroppsliga förändringar och de minnen de väcker, barndomens övergrepp. Hon genomlider en åtta månader lång helvetesresa där hon till slut står på vansinnets rand.

Min åsikt:
Jag minns så väl när jag läste Den tusende gången, men den här fortsättningen satte inte lika djupa spår i mig. Dock tror jag att den kan hjälpa många som varit i samma eller liknande situationer.

Mucka av Rolf Almström

MuckaNummer: 573
Titel:
Mucka
Författare: Rolf Almström
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 1996
ISBN: 91-1-951072-1
Betyg: 2 av 5


Om boken:

Människor som är vana att ställa till bråk uppträder mycket märkligt när de ska vara diskreta. Det gäller Robert, författare på dekis, och Tommy, inbrottstjuv i division tre. De rymmer från riksanstalten i Norrköping och ska bara följas åt till Stockholm. Framför allt ska de ligga lågt, just därför går det snett redan från början och snart har de inte bara polisen, utan också en hämndlysten advokat och en ökänd våldsverkare i hälarna. Deras flykt genom ett vintergrått Sverige blir som en tidsinställd bomb som när som helst kan brisera.

Min åsikt:
Små stycken är fängslande men sen blir man förvirrad och förstår inte vad som händer.

Att tro på Mister Pip av Lloyd Jones

Att tro på Mister PipNummer: 572
Titel:
Att tro på Mister Pip
Författare: Lloyd Jones
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2006/2008
ISBN: 978-91-46-21680-3
Betyg: 2 av 5


Om boken:

På en tropisk ö, sargad av krig och övergiven av nästan alla, lever trettonåriga Matilda med sin mamma. Växtligheten frodas i hettan och hundarna ligger i skuggan och flämtar, grisarna bökar i hägn bakom hyddorna och höns flaxar undan när någon passerar. I den isolerade byn finns en enda vit man kvar: den excentriske mr Watts, föremålet för bybornas nyfikenhet och spe.
När läraren lämnat byn och det inte finns någon som kan undervisa skolbarnen tar mr Watts över i det förfallna skolhuset och börjar läsa för dem ur Charles Dickens Lysande utsikter.
Barnen finner en tillflyktsort i den föräldralöse Pips äventyr i den avlägsna staden London, som snart ter sig mer verklig än deras eget skadeskjutna landskap, där rebellstyrkor och regeringssoldater tränger allt närmare. Men i orostrider kan fantasin vara provocerande och farlig, och de mest oskyldiga gärningar kan ge upphov till vedergällningar som ingen hade kunnat förutse.

Min åsikt:
Bitvis intressant, men den faller ändå ner i det ointressanta.

Lejonkvinnan av Erik Fosnes Hansen

LejonkvinnanNummer: 571
Titel:
Lejonkvinnan
Författare: Erik Fosnes Hansen
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2006/2008
ISBN: 978-91-0-257879-4
Betyg: 2 av 5Om boken:

Ute i korridoren: mummel. Ett ljud, ett slags utbrott, ett stönande, ett egendomligt strupläte tränger dovt igenom den stängda dörren, av vrede eller sorg eller bägge delarna. Sedan blir det tyst. Hela tiden står fru Birgersson och ser på barnet som hon håller i famnen, ser som om hon inte riktigt kan tro det hon ser. Hon tar in synen, gång på gång, som om hon såg det för första gången vid varje ny anblick.

Samma natt som Eva Arctander föda dör hennes mor.
Det nyfödda barnet visar sig lida av ett ovanligt handikapp; hon har hår över hela kroppen och botemedel saknas. Hennes utseende både skrämmer och fascinerar, och ingen på orten har sett eller hört om något liknande förut.
Ensam växer hon upp med sin far, stationsmästaren, som är skicklig på att dölja saker – inte bara sina känslor utan också sitt eget barn. Och Eva, denna klipska och skarpsynta flicka, som lever instängd i ett utseende som skiljer henne från hennes jämnåriga, blir också en mästare på att dölja saker, både inför sig själv och inför andra.

Min åsikt:
Små stycken är mycket intressanta, men tyvärr så är största delen av boken skriven på ett sätt som gör det svårt att förstå och boken innehåller även mycket komplicerade ord.

Otrogen på öppen gata av Belinda Olsson

Otrogen på öppen gataNummer: 570
Titel:
Otrogen på öppen gata
Författare: Belinda Olsson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-46-21536-3
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Nyhetschefen Agata Hansson är tillbaka och knappt har gravidchocken lagt sig förrän det är dags för bebischock. Ut kom en stilig liten kille, Alex. Han är fantastisk, förstås, men varför skriker han så mycket? Och varför måste det göra så ont i tuttarna? Agata kan inte hjälpa det, knappt har den lilla familjen kommit hem från BB förrän hon börjar längta tillbaka till jobbet.
När kvällstidningen kallar hoppar hon gladeligen in några dagar och flyr mammalunken. Där möter hon den unga snygga vikarien Andy. Lite flirt har väl ingen småbarnsmamma dörr av? Dessutom har Agata och Teo, hennes sambo, förvandlats till två vällingkokare som hellre däckar i soffan än hänger från kristallkronan i sexuellt avancerade övningar. Och plötsligt blir allting så komplicerat. Mammaledigheten har invaderats av lögner, svek och ett hemligt möte på toaletten.

Min åsikt:
De första 100 sidorna är sådär hysteriskt roliga som man vrider sig av skratt, men resten är också grymt underhållande.

Vald till månadens bok i juli 2008.

Sunshine av Norma Klein

SunshineNummer: 569
Titel:
Sunshine
Författare: Norma Klein
Förlag: Raben & Sjögren
Utgivningsår: 1971/1982
ISBN: 91-29-45239-2
Betyg: 5 av 5Om boken:

En sann berättelse om hur det är att vara en ung mor, förälskad – och döende. Jacquelyn M. Helton dog 1971 i en sällsynt typ av cancer, tjugo år gammal.
Under de sista arton månaderna av sitt liv talade hon in sin dagbok på band, dels därför att det hjälpte henne själv, dels därför att hon ville att hennes lilla dotter skulle få en chans att veta något om sin mor.
Sunshine är en kärleksroman. Det är också berättelsen om en ung kvinna som vet att hon måste dö och som kämpar för att leva helt den korta tid hon har kvar och dö värdigt.

Min åsikt:
En skakande och berörande historia om en ung flicka som drabbas av en ovanlig form av cancer. Man följer hennes sätt att hantera hennes sista tid i livet.
Starkt!

Ett löfte till Nadia av Zana Muhsen

Ett löfte till NadiaNummer: 568
Titel:
Ett löfte till Nadia
Författare: Zana Muhsen
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91-37-11115-9
Betyg: 3 av 5


Om boken:

För tio år sedan flydde Zana Muhsen från Jemen. Där hade hon och hennes syster levt som slavar ända sedan de av fadern sålts som barnbrudar till två jemenitiska män. För att komma därifrån blev hon emellertid tvungen att lämna sin lille son, lillasystern Nadia och hennes två små barn.
I boken Såld, som fängslade en hel värld, berättade hon den skrämmande historien om livet i Jemen. Själv slapp hon undan, men systern är fortfarande kvar i bergsbyn. Innan de skildes åt lovade Zana att inte unna sig någon ro förrän både systern och barnen återfått sin frihet. Omvärldens stöd gjorde henne övertygad om att regeringarna i Jemen och Storbritannien skulle släppa dem. Men hon hade fel!
Många människor tog kontakt med Zana, de flesta för att uttrycka sin sympati och sitt stöd. Men andra lovade att hämta tillbaka Nadia och barnen till hemlandet och tog rejält betalt för svikna förhoppningar. Mardrömmen fortsatte. Ändå vägrade Zana ge upp. Här berättar hon, gripande och uppriktigt, om den fortsatta kampen för att hålla löftet till Nadia…

Min åsikt:
Inte lika stark som den tidigare boken men den visar på stort mod och mycket styrka.

Vingklippt – den sanna historien om stiftelsen Paradiset av Elisabeth Hermon & Stefan Lundström

VingklipptNummer: 567
Titel:
Vingklippt – den sanna historien om stiftelsen Paradiset
Författare: Elisabeth Hermon & Stefan Lundström
Förlag: Blue publishing
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-977382-0-0
Betyg: 5 av 5Om boken:

I boken Paradiset och filmen med samma namn skildras en stiftelse som samvetslöst utnyttjar kvinnor på flykt. Verksamheten leds av en kvinna som påstås lämna kvinnorna i sticket och stoppa alla pengar i egen ficka.
Paradiset skrevs av Liza Marklund som också gjorde en artikelserie i Expressen och som dessutom – tillsammans med Mia Eriksson – skildrade stiftelsen i bestsellerboken Asyl.
Verklighetens stiftelse hette Trossen och hade en väl fungerande verksamhet. Den grundades av Elisabeth Hermon som själv hade blivit misshandlad, hotad och förföljd, men som lyckades vända sin skräck till något positivt. Hon byggde upp stiftelsen Trossen för att hjälpa människor i liknande situationer.
Efter Expressens artikelserie slogs allt i spillror. Elisabeth Hermon polisanmäldes och verksamheten kollapsade. Hennes hälsa, ekonomi och anseende förstördes. Hon vingklipptes.
Trots en omfattande polisutredning hittades inte minsta fläck på stiftelsen. Ändå har lögnerna fortsatt, år efter år.
Det här är den sanna historien om Elisabeth Hermons liv.

Min åsikt:
En mycket stark och berörande bok som är riktigt skrämmande.

Syster Josephine av Joanna Traynor

Syster JosephineNummer: 566
Titel: Syster Josephine
Författare: Joanna Traynor
Förlag: Lindelöws
Utgivningsår: 1997/2001
ISBN: 91-88144-46-1
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Romanen handlar om Josephines uppväxt. Hon visste ingenting om sina föräldrar och det visste inte heller barnhemmet och fosterföräldrarna. Hon utsattes för övergrepp från kamrater och vuxna. Hennes afrikanska utseende var en börda. Hennes kraft – en möjlighet till upprättelse och revansch. Hon kunde bevara sin inre styrka, sin stolthet och värdighet.

Min åsikt:
Berörande, kraftfull och intensiv.

För kärleks skull av Lotta Thell

För kärleks skullNummer: 565
Titel:
För kärleks skull
Författare: Lotta Thell
Förlag: Normal
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-85505-47-0
Betyg: 4 av 5Om boken:

För kärleks skull är den sista delen av fem i Lotta Thells självbiografiskt präglade svit om Eva.

Nu ska allt bli perfekt. Eva och Erik har fått världens vackraste flickebarn. Eva är drogfri, de bor på en idyllisk liten gård.
Då händer något som Eva aldrig anat.
Konsekvenserna blir förödande. Ska Eva någonsin få bli lycklig?

Min åsikt:
Mycket berörande och smärtsam.