Känner vi varann? av Karen Shepard

Nummer: 597
Titel: Känner vi varann?
Författare: Karen Shepard
Förlag: Damm
Utgivningsår: 2006/2008
ISBN:978-91-7351-320-3
Betyg: 4 av 5


Om boken:

I New York 1976 hittas Gina Engel mördad i sin lägenhet. Polisen tror att hon har känt sin förövare men det finns inga misstänkta och allt eftersom tiden går förblir fallet olöst. Men det finns tre personer som utan att veta om det står mördaren nära.
Steven, Ginas tolvårige son, är den som hittar kroppen. Han hinner se en skymt av mördaren innan denne flyr nerför brandtrappan. Något är välbekant med mördaren och frustrationen över att inte få veta vem det är förförljer Steven under hela uppväxten.
Louise Carpatti som 1976 fick ett telefonsamtal från den döende Gina måste nu, tio år senare, inse ett chockerande faktum: mördaren skulle kunna vara hennes förståndshandikappade son…
I december 1977 håller Lily Chin som bäst på att förbereda sitt bröllop när en kvinna dyker upp med avslöjanden om Lilys blivande mans tidigare liv. Det är ett liv som verkar ha inkluderat Gina.

Min åsikt:
En spännande historia som väver samman olika människors liv, i samma anda somfilmerna Babel och Crash.

Bokmässan 2008

Jag har tillbringat hela helgen på bokmässan i Göteborg, och har fått med mig en hel hög nya böcker hem som kommer upp i boklistan under några månader (kan jag tro).
Jag har valt att köpa böcker av författare jag aldrig läst i många fall för att vidga vyerna lite och kanske hitta några nya guldkorn därute.

Privat av Carolina Gynning & Alex Schulman

Nummer: 596
Titel: Privat
Författare: Carolina Gynning & Alex Schulman
Förlag: Damm
Utgivningsår: 2007
ISBN:978-91-7351-091-2
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”Tack för senast, det var verkligen superlovely. Jag blev skitfull och var ganska hjärndöd på morgonen när jag vaknade. Men nåt riktigt sjukt hände när jag kom till studion!!!”

Med de orden inledde Carolina Gynning och Alex Schulman en intensiv mejlkontakt i december 2006. Carolina hade blivit utsedd till Stureplans hetaste singel av tidningen Stureplan och på en fest som tidningen anordnade fick hon chefredaktör Schulman till bordet. De fann varandra och har sedan dess hållit kontakten och blivit goda vänner. Det som började som ett artigt tack för senast utvecklades snart till ett öppenhjärtligt samtal om livet – om fester och terapeuter, om kärlek och sex, om ångest och glädje, om arbete och privatliv. Som läsare bjuds man med bakom medievärldens kulisser och bakom vip-avspärrningarna på Stureplan, och man kommer riktigt nära två vänner som befinner sig i hektiska skeden av livet.

Min åsikt:
Underhållande!

Vinterträdgården av Christine Falkenland

Nummer: 595
Titel: Vinterträdgården
Författare: Christine Falkenland
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-46-21814-2
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Fyrtioåriga Laura bor kvar i källarvåningen till sitt föräldrahem, en suterrängvilla i Skövde. Därifrån går hon varje dag till sitt arbete på förskolan Mullvaden. Hennes pappa, änkeman sedan flera år tillbaka, skulle nog ha önskat att dottern studerat vidare. Men det har inte blivit så. En dag bestämmer sig Laura ändå för att börja en skrivarkurs. När hon möter Shahrzad, mamma till ett av barnen på dagis, blir ingenting som det en gång varit.

Min åsikt:
En stark känslobok om passion och den förbjudna kärleken, men också om kvinnans frihet.

Jag gillar den.

Dårens dotter av Mian Lodalen

Nummer: 594
Titel: Dårens dotter
Författare: Mian Lodalen
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-37-13176-4
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Connie är en flicka med för lite fett på kroppen och för många tovor i håret. Hon växer upp hos sin moster och hennes man i ett nybyggt miljonprogram i frikyrkometropolen Jönköping. Hennes pappa är visserligen världens roligaste, men han dyker bara upp när det passar honom.
Connie är inte som andra ungar. Flickornas rephoppande intresserar henne lika lite som frökens försök att lära ut alfabetet. Men så småningom får hon en själsfrände i jämnårige Kalle. Tillsammans parerar de smällarna från vuxenvärlden, ger igen och slår trotsigt in på en allt farligare väg.
Omedvetet börjar Connie härma sin pappa – den karismatiske charmören som byter flickvänner oftare än kalsonger, bogemen, kondomförsäljaren, Cornelisimitatören, racerföraren och fängelsekunden. Mannen som tänjer på gränserna för tänjandets skull.

Dårens dotter är en delvis självbiografisk roman.

Min åsikt:
En bok som man inte kan lägga ifrån sig, den lockar och berör.

En rolig sak är att boken utspelar sig här i mina trakter vilket gör att man känner igen sig i miljöerna.

Mycket bra.

Aldrig som hon av Lotta Thorsén

Nummer: 593
Titel: Aldrig som hon
Författare: Lotta Thorsén
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-37-13274-7
Betyg: 5 av 5


Om boken:

När Ester får sitt första barn och möter dotterns blick lovar hon både henne och sig själv att bli en helt annan sorts mamma än sin egen. En som är närvarande, varm och trygg. Men trots att Ester på många sätt har ett gott liv, börjar det där mörka som hon för länge sedan gömde inom sig att komma upp till ytan.
Att vara dotter till en kvinna som inte ens kunde ta hand om sig själv och valde män som gärna gav sig på barn har satt djupa spår. Kan verkligen någon vilja ha henne, och duger hon som mamma? Är hon värd att älskas eller skulle kanske alla få det bättre om hon inte fanns?

Min åsikt:
En otroligt stark bok med självbiografiska inslag som berör så djupt att det gör ont ibland.

Mycket bra!

Välkomna till nya boklistan

I några månader har jag jobbat med att göra om hela min boklista och nu är det äntligen klart. Hoppas ni gillar den. Har ni några synpunkter är dom varmt välkomna.

Nu är jag på jakt efter andra bokbloggar att lägga till i länklistan. Hojta till om du har en eller har ett tips på någon kul.

Nu ska jag njuta av lite kvällsläsning.

Från mörker till ljus av Baby Halder

Nummer: 592
Titel: Från mörker till ljus
Författare: Baby Halder
Förlag: Kabusa böcker
Utgivningsår: 2004/2006/2008
ISBN:978-91-7355-074-1
Betyg: 4 av 5


Om boken:

I Från mörker till ljus berättar Baby Halder om sitt liv i fattiga indiska förorter, om den utsatta tillvaron som hushållsarbetare och om en obetvinglig lust att läsa.

Vid tolv års ålder gifts hon bort med en vuxen man och innan hon fyllt fjorton får hon sitt första barn. Men trots förnedring och misshandel finner hon styrkan att lämna sin man och sitt hem för att börja om på egen hand. Som ensamstående trebarnsmor kommer hon till Delhi och börjar arbeta i andra människors hushåll. En dag upptäcker hennes arbetsgivare att hon kan läsa. Han uppmuntrar henne att skriva om sitt liv.

Min åsikt:
En stark och smärtsam historia om en mycket stark kvinna.

Livslinjer av Nancy Huston

Nummer: 591
Titel: Livslinjer
Författare: Nancy Huston
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2006
ISBN:978-91-37-13251-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Livslinjer är en sinnrik roman som blottlägger de ögonblick då tiden bryts och livet ändras för alltid. Genom fyra sexåringars blick berättas historien om en släkt där varje generation formats av den föregående. En efter en lägger de sina bitar till familjens pussel. Det är mer som går i arv än de födelsemärken de bär.
Sol är ett speciellt barn. Begåvad, men med storhetsvansinne och en oroande fascination för Internets utbud av morbida bilder. Från hans tillvaro i 2000-talets San Francisco rör sig berättelsen bakåt i tiden, via faderns omvälvande flytt från New York till Israel, och farmors kärlekslösa tillvaro i Toronto, till gammelfarmors uppväxt i andra världskrigets München, där inget är vad det verkar vara. Nuet jagas ständigt av det förflutna, tills bitarna faller på plats och familjens mörka hemlighet nystats upp.

Min åsikt:
En intressant och stark roman om fyra generationer.

Mycket bra!

Syster, jag saknar dig av Jackie French

Nummer: 590
Titel: Syster, jag saknar dig
Författare: Jackie French
Förlag: Bonniers Carlsen
Utgivningsår: 2000/2002
ISBN: 91-638-2536-8
Betyg: 4 av 5Om boken:

Tusentals försvinner varje år. De allra flesta kommer till rätta igen, några hittas döda, andra försvinner spårlöst och återfinns aldrig.
Sara är 16 år när hennes syster plötsligt försvinner. Har hon rymt? Eller blivit bortförd mot sin vilja? Är hon över huvud taget vid liv?
Hur står man ut med att inte veta?
Här får du Saras egen berättelse.

Min åsikt:
En stark och berörande historia. Mycket svårt att lägga ifrån sig boken