Stockholmssägner av Danny Wattin

Nummer: 624
Titel: Stockholmssägner
Författare: Danny Wattin
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2005
ISBN:978-91-642-0204-8
Betyg: 3 av 5


Om boken:
En bitter Döden övervakar vår huvudstad från sin skärm.
Allting är precis som vanligt: Gud super bort världens lidande, ödledoktorn skär till det senaste skönhetsidealet och aporna på Skansen förbereder sin hemliga nattritual. Liemannens humör görs inte bättre av att han egentligen borde vara någon helt annanstans – någonting hans bästa vän, hunden Lust, inte är sen att peka ut för honom.

Min åsikt:
En bra och rolig satir över samhället vi lever i.

Flicka möter pojke av Ali Smith

Nummer: 623
Titel: Flicka möter pojke
Författare: Ali Smith
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN:978-91-0-011430-5
Betyg: 5 av 5


Om boken:
En historia lika gammal som tiden själv. Ali Smiths personliga version av Ovidius berättelse om myten om Iphis – flickan som uppfostrades till pojke för att överleva och blev kär i en annan kvinna – ger oss denna tidlösa historia i helt ny tappning.
Det handlar om flickor och pojkar, flickor och flickor och om kärlek och uppvaknande. Lekfullt och uppsluppet skildrar Ali Smith två systrar som var och en ställs inför ett omtumlande möte som blir inedningen till deras förvandling.

Min åsikt:
Helt lysande.
Jag bara älskar den!!!

Vald till månadens bok i november 2008.

Prins Annorlunda av Sören Olsson & Yvonne Brynggård-Olsson

Nummer: 622
Titel: Prins Annorlunda
Författare: Sören Olsson & Yvonne Brynggård-Olsson
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-518-4912-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:
Den 2 februari 1991 föddes Ludvig, ett efterlängtat första barn. Hans föräldrar Sören och Yvonne, hade förberett sig och fantiserade om hur livet med barn skulle bli. Redan efter några veckor visste de att inget skulle bli som de trott.
Med beskedet att Ludvig har Downs syndrom börjar en ny resa, först en sorg över att de inte fått det barn som de drömt om, sedan en växande kärlek till Ludvig.
Men föräldrarnas oro växer när sonen har svårt att klara större ansträngningar, läkarna intygar dock att Ludvig är en frisk liten kille. Vid ett läkarbesök när Ludvig är 12 år förändras plötsligt allt.

Min åsikt:
En otroligt berörande sann historia, fylld med kärlek, om en familj där ena barnet har Downs syndrom.

Min vän Henry av Nuala Gardner

Nummer: 621
Titel: Min vän Henry
Författare: Nuala Gardner
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN:978-91-37-13304-1
Betyg: 5 av 5


Om boken:
Min vän Henry är en sann berättelse om den svårt autistiske pojken Dale och den enastående golden retrievern Henry, som kom att förändra hans liv.
Det är även en gripande berättelse om en mammas längtan efter sitt barns kärlek och hennes långa och envisa kamp för att Dale ska få rätt diagnos och behandling.
Och inte minst handlar det om valpen Henry som med sitt stora hjärta och tålamod lade grunden till en livslång vänskap. Han skapade förändringar få trodde var möjliga och efter många motgångar fick mamman äntligen höra sin son säga de efterlängtade orden: ”Jag älskar dig.”

Min åsikt:
En mycket gripande historia som berör både till skratt och tårar.

Mycket bra!!!

Född en blå dag av Daniel Tammet

Nummer: 620
Titel: Född en blå dag
Författare: Daniel Tammet
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 2006/2008
ISBN:978-91-27-10005-3
Betyg: 4 av 5


Om boken:
”Siffror är mina vänner och jag har dem alltid omkring mig. Varje siffra är unik och har sin speciella personlighet. Siffran 11 är vänlig och 5 är högljudd, medan 4 är både blyg och tystlåten – den är min favoritsiffra, kanske därför att jag tycker den liknar mig själv.”

Daniel Tammet föddes med en unik matematisk och språklig förmåga. Blixtsnabbt kan han utföra avancerade matematiska beräkningar och han blev världsberöms när han – inför publik – ur minnet rabblade 22514 decimaler till pi. Han behärskar också tio språk, lärde sig isländska på en vecka och har skapat ett eget språk, mänti.
Daniel har diagnosen Asbergers syndrom och savantsyndrom och ger i sin bok en unik inblick i hur det är att växa upp med det utanförskap detta innebär. Vi får följa hans liv från barndom och skolår fram till vuxen ålder.
Men det är inte bara Daniel Tammets enastående hjärna som gör honom unik. Till skillnad från många med autistiska drag har han lyckats skapa en tillvaro där han kan klara sig själv. Han har lärt sig att kommunicera med sin omvärld och möter förståelse för sin egenart.

Min åsikt:
En sann historia om hur det är att växa upp i en värld där man är olika de flesta andra men hur man ändå är lika mycket människa.
Boken ger mycket fakta om olika tillstånd, matematik, språk osv.

Skräckens hus av Allan Hall

Nummer: 619
Titel: Skräckens hus
Författare: Allan Hall
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-37-13465-9
Betyg: 3 av 5


Om boken:
Söndagen den 27 april 2008, Amstetten. Med dragna vapen tvingade två polismän Josef Fritzl att slå in den sexsiffriga koden och därigenom öppna betongdörren framför dem. En kraftigt unken doft slog emot dem. När den ene av dem senare återberättade episoden sa han att hans första intryck hade varit av ett hemligt slavarbetsläger under kriget där man vistades utan dagsljus.

Plötsligt uppenbarade sig en liten likblek pojke i dörröppningen. ”Hej Felix”, ”var inte rädd”, sa Fritzl till honom. Mardrömmen för Elizabeth Fritzl och hennes barn var äntligen över. Tack vare barnens syster Kerstins insjuknande, hade något plötsligt fått Josef Fritzl att vekna och låta henne överleva, genom att föra henne till sjukhus. För Elizabeth Fritzl var ett 24- årigt helvete av våldtäkter, incest och övergrepp till ända.

Min åsikt:
En samling fakta kring händelsen som skakade en hel värld.
Skrämmande.

Baby Jane av Sofi Oksanen

Nummer: 618
Titel: Baby Jane
Författare: Sofi Oksanen
Förlag: Bazar
Utgivningsår: 2005/2008
ISBN:978-91-7028-104-4
Betyg: 5 av 5


Om boken:
Vad hände med Piki? Den fräcka och gränslösa tjejen som alltid skämtade men inom sig dolde allt som hon ville skulle vara osynligt. Hur kom det sig att Helsingfors coolaste brud blev fånge i sitt eget hem, på gränsen till undernärd?
I Baby Jane isolerar sig Piki, berättarjagets älskade, i sin lägenhet. Hon lider av panikångest och kan inte ta hand om ens de allra enklaste praktiska göromål. Sjukdomen är en stor skam som Piki gör allt för att dölja, även för sina allra närmaste. Flickvänner försöker hjälpa och stötta, men de rätta orden blir fel och de felaktiga rätt.

Min åsikt:
En bok som visar hur lätt det är att bli totalt isolerad med sin sjukdom. Den är mycket stark och väldigt bra skriven.
Den berör helt enkelt.

Pittstim av Inti Chavez Perez & Zanyar Adami

Nummer: 617
Titel: Pittstim
Redaktör: Inti Chavez Perez & Zanyar Adami
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-46-21887-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:
Med Pittstim vill vi beskriva hur det är att vara ung kille. Vilka villkor, tabun, förväntningar och erfarenheter som killar tvingas förhålla sig till. Vi kanske inte är några goda förebilder alla gånger. Däremot vill vi försöka vara ärliga om vad vi gjort och varit med om. Vi snackar otrohet och svek, slagsmål och grupptryck, kärlek och sex, kåthet och kass kvinnosyn. Grabbjargongen i omklädningsrummet. Vi berättar om hur det är att vara fjolla, kriminell eller ha en pappa som är alkoholist. 15 unga män, lända och okända, 15 olika svar på frågan: Vad är en man?
/ Inti Chavez Perez & Zanyar Adami

Min åsikt:
En samling intressanta och bra texter av olika killar.

Läs den!!

Anteckningar från en liten Fiat av Zbigniew Kuklarz

Nummer: 616
Titel: Anteckningar från en liten Fiat
Författare: Zbigniew Kuklarz
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-0-011822-8
Betyg: 3 av 5


Om boken:
Kristoffer dör en alldeles för tidig död efter ett simpelt ormbett. Sex månader efter begravningen åker hans tre vänner till Polen för att uppfylla hans sista önskan: Att strö ut askan på 2000 meters höjd, på gränsen mellan Tjeckoslovakien och Polen, ett välbevakat militärområde dit ingen med någorlunda vett i skallen bör klättra upp. För att få ro måste Piotr, Leo och John se pulvret singla ned som ett segelflygplan mot Morskie Oko – det grönsvarta havsögat i djupet av dalen – platsen där Kristoffer upplevde sitt livs stora kärlek.
Hoptryckta i en av världens minsta bilar gör de unga männen en expedition in i ett land som pyr av nationell styrka, på väg att frigöra sig från kommunismens ok. Men det är också en resa in i kärleken: Kristoffers död ger de tre vännerna en snabbskjuts till ödmjukheten mot livet, den som normalt brukar dröja till pensionsåldern och kolonilotten innan den börjar blomma.

Min åsikt:
Lite småkul ibland, men i övrigt mest ok.

På andra sidan dörren av Helena Bergman

Nummer: 615
Titel: På andra sidan dörren
Författare: Helena Bergman
Förlag: Recito
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-85879-94-6
Betyg: 3 av 5


Om boken:
”Det brakar ute i allrummet. Larmet går… Johanna Springer… Den unge pojken har börjat kasta stolar. Hans ögon är som skärande torr is, fulla av förtvivlan. Han verkar slåss med demoner som ingen annan ser. Han är helt tyst. Dom tillrusande starka männen i personalen pratar faderligt lugnande med patienten och får honom upptryckt i ett hörn. Sen bärs han likt ett offer till slakt och läggs i bälte och får en spruta i rumpan. Det luktar rädsla. Pojken är den räddaste av dem alla.”

Johanna är 36 år och arbetar som skötare inom slutenpsykiatrin. Det är en dramatisk miljö där spännande möten uppstår. Johanna är välutbildad och vill egentligen arbeta någon annanstans. Arbetet som mentalskötare verkar dessvärre ha valt Johanna. Arbetskamraterna kan vara trevliga, men det saknas bra ledarskap. Det behövs positiva och konstruktiva gemensamma arbetsmetoder inom slutenpsykiatrin, och inte bara en tro på mediciner.
Johanna vill inte längre låta sig begränsas av mörka miljöer och människor som inte vill henne väl. Johanna försöker att lyssna till sitt hjärta och sin inre röst. Hon vill följa sina drömmar och hitta en plats där hon kan känna sig hemma. Vissna i förtid vill hon inte. Johanna vill vara i en ljus miljö som får henne att blomma.

Min åsikt:
Boken levde inte upp till mina förväntningar, tyvärr. Jag trodde den skulla handla mer om psykiatrin än vad den gjorde.  Men den är ok.