Feel bad och må bra av Anders Mathlein

Nummer: 661
Titel: Feel bad och må bra
Författare: Anders Mathlein
Förlag: Schibsted
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-7738-793-0
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Glömde du brödrosten i morse så att brandlarmet gick och väckte grannens skällande hund? Tappade du åkkortet på bussen för andra gången denna månad, glömde du nycklarna eller mobilen, eller fick du motorstopp mitt i rondellen? Då behöver du den här boken  – en riktig feel bad-bok för dig som tycker att det känns som om livet hånler åt dig och som tröttnat på alla glada tillrop från de livscoacher som det vimlar av just nu. ”Upp med hakan, sök dig själv bara, tiden läker alla sår!” och så vidare.
”Livet är hårt, heter det. Kanske det. Men jämfört med vad?” säger Anders Mathlein bland mycket annat i den här drastiska och dråpliga överlevnadshandboken för pessimister. Den får dig att skratta åt eländet, eller åtminstone ge upp med ett leende. Och kom ihåg: ”Ingenting är så hemskt att det inte kan bli värre.”

Min åsikt:
En komisk handbok för pessimister.
Mycket bra!!!

Katter, hästar och andra personer av Gudrun Wennerström

Nummer: 660
Titel: Katter, hästar och andra personer
Författare: Gudrun Wennerström
Förlag: Wela
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-976413-9-5
Betyg: 1 av 5


Om boken:

”Min relation till mina djur byggde på ömsesidig vänskap och respekt.”

Osentimentalt, initierat och kortfattat berättar Gudrun Wennerström om djur hon mött under åren som stuteriägare och hur de inte bara rört vid henne djupt personligen utan också överraskat med förmågor som att planera och tänka ut saker i förväg och genomföra dem på ett sätt som man vanligtvis förknippar med mänskligt tänkande.

Min åsikt:
Jag trodde verkligen jag skulle gilla den här, men tyvärr gör jag inte det.

Mörker, stanna hos mig av Ann-Marie Ljungberg

Nummer: 659
Titel: Mörker, stanna hos mig
Författare: Ann-Marie Ljungberg
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-501-1100-2
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”Någonting i världen har förändrats… Det finns ett slut. Och efter slutet kommer ingenting att bli sig likt igen.”

Det är mars 1940, andra världskriget rasar, och den socialistiska tidningen Norrskensflamman sprängs i luften. En kommitté bestående av väletablerade och respekterade tjänstemän, journalister och militärer utför attentatet som ska komma att ta fem människors liv och bli en av de största skandalerna i svensk modern historia.
I boken skildrars händelserna före och efter brottet ur journalisten Paul Wilhelmssons perspektiv. Full med undertryckt lidelse och stormig idealism har han dragits in i konspirationen mot Norrskensflammans prosovjetiska verksamhet. Han vet ännu inte att han ska bli mördare, att hans ledare och förebild ska visa sig vara den svagaste länken. Det är svårt att se vad som är rätt och fel när den stora Saken överskuggar allt.

Min åsikt:
En väldigt intressant historia.
Bra.

Good enough av Elizabeth Gummesson

Nummer: 658
Titel: Good enough
Författare: Elizabeth Gummesson
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-37-13442-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:

En målar varje ögonfrans för sig, en annan tycker att hans sätt att hänga tvätten är det enda rätta, en tredje kan arbeta bara om skrivbordet är i perfekt ordning.
Perfektionism sätter krokben för välbefinnande och god hälsa, långt mer än det resulterar i just perfekta prestationer. Kravet på perfektion påverkar livets alla områden: arbetet, fritiden, hemmet, relationerna till barn, släkt och vänner liksom synen på kroppen och utseendet. Visste du att perfektionister hellre avstår om de inte med 100% säkerhet vet att de kommer att lyckas? Eller att även människor som lever med dem påverkas av deras kontrollbehov och känner sig styrda och hämmade?
Elizabeth Gummesson har själv suttit fast i perfektionistfällan och det höll på att kosta henne livet. Här delar hon med sig av sina egna erfarenheter och sin kunskap och inspirerar dig till att åstadkomma en förändring. Med nya insikter och nya tankar kan du inte bara överleva, utan leva fullt ut och känna att du duger som du är – good enough.

Min åsikt:
En inspirerande bok om att man faktiskt duger som man är. I boken finns även övningsuppgifter och olika exempel på hur man kan ändra sitt tankemönster. Mycket bra.

Fruset ögonblick av Camilla Ceder

Nummer: 657
Titel: Fruset ögonblick
Författare: Camilla Ceder
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-46-21994-1
Betyg: 5 av 5


Om boken:

När Seja väcks av telefonen tidigt en decembermorgon är det Åke, hennes granne. Chockerad berättar han att han hittat en massakrerad kropp vid en gammal bilverkstad. Han har ringt polisen, men hon måste komma och hämta honom.
Seja börjar efter skilsmässan långsamt känna sig stark och fri i sitt nya liv i det lilla huset på landet. Och så vänds allt upp och ner när hon och Åke rullar in på uppfarten till bilverkstaden, där polisen redan påbörjat sin undersökning. En rostig skylt vajar i vinden: Thomas Edells verkstad och skrot. Utan förvarning sköljer minnen från det förflutna genom Seja. Hon måste få se den döde.
Ur minnen växer en besatthet fram som kommer att få koncekvenser inte bara för Seja, utan även för polisutredningen och inte minst för kriminalkommissarie Christian Tell.

Min åsikt:
En spännande deckare från början till slut.

Mycket bra!

Elina, Joels dotter av Eila Olofsson

Nummer: 656
Titel: Elina, Joels dotter
Författare: Eila Olofsson
Förlag: LibrisArtic
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-974435-6-2
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Elina, Joels dotter är Eila Olofssons debutroman. Eila är förr och uppväxt i Finland, kom som 21-åring till Sverige, efter att som barn upplevt flera krig, hunger och rädsla, men också glada, ljusa minnen från barndomens finska skogar och sjöar.
Elina är i romanen en av de många barn som inte deporterades till Sverige under 2:a världskriget. ”Ska vi svälta eller dö ska vi göra det tillsammans här hemma”, säger pappa Joel när mamma Anni försiktigt för frågan på tal.
Romanen är framför allt en berättelse om hur ett barns värme och kärlek blandas med ångest i sin omöjliga uppgift att förstå vuxna som inte ens själva kan hantera sin oro, ilska, hat eller handlingar.
Elina utsätts för mer obegripligheter än de flesta barn. För lilla Elina tre år blir krigets omständigheter en vändpunkt. Hon blir aldrig mer ett vanligt barn. Hon blir något annat.

Min åsikt:
En intressant och bra  historia, men det känns som om det saknar något, som om man vill ha mer.

Anslaget 2 av Kjell Dahlin

Nummer: 655
Titel: Anslaget 2 – Nu med svenska folkets mejlsvar
Författare: Kjell Dahlin
Förlag: Lilleman & Smultron
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-977183-1-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

På nytt har obskyra anslag dykt upp på anslagstavlor runt om i Sverige.
Denna gång får vi möta frikyrkopastor Nilsson som dementerar sina misstag på ortens anslagstavla. Vi får också läsa om tysken som spår i navelludd. Eller vad sägs om att få 19 liter vrede till sänks eller varför inte buda på en frukostflinga som liknar Pär Nuder.

Min åsikt:
Mycket rolig, en perfekt present.

Anslaget av Kjell Dahlin

Nummer: 654
Titel: Anslaget – En bok med annorlunda annonser
Författare: Kjell Dahlin
Förlag: Lilleman & Smultron
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-977183-0-1
Betyg: 5 av 5


Om boken:

På svensk anslagstavlor började det under sommaren 2004 dyka upp minst sagt annorlunda annonser. Det var bland annat en skara buddister som inbjöd allmänheten till whiskyprovning, det var någon som ville skänka bort 250 Enköpingsbor och fyra homosexuella vinterdäck sökte via annons sommarjobb inom vården. Låter det märkligt. Det är det.

Min åsikt:
En rolig bok, perfekt när man behöver skratta.

Ett år av Emilie Flygare-Carlén

Nummer: 653
Titel: Ett år
Författare: Emilie Flygare-Carlén
Förlag: Rosenlarv
Utgivningsår: 1846/2008
ISBN: 978-91-975993-6-8
Betyg: 4 av 5


Om boken:

På sin bröllopsnatt bestämmer sig Lavinia och Ludvig för att skiljas. För att undvika skandal kommer de överens om att leva tillsammans som vänner i ett år innan skilsmässan. Men en erotisk och intellektuell spänning växer fram mellan makarna och intrigen vävs in i en diskussion om kärlekens och tvåsamhetens villkor.

Min åsikt:
En mycket gammal bok om kärlek, svek, svartsjuk, sorg och glädje.
En bra historia.

Så fick vi se slutet av Joshua Ferris

Nummer: 652
Titel: Så fick vi se slutet
Författare: Joshua Ferris
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN: 978-91-27-08898-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:

På reklambyrån försöker medarbetarna hantera att företaget går allt sämre och att personal sägs upp på löpande band. Där finns bland andra Tom Mota, som oförklarligen har tre lager företagsskjortor på sig varje dag; Joe Pope, arbetsnarkoman och ett ständigt offer för sabotage; Carl Garbedian, vars okontrollerade depression får honom att ”låna” Janine Gorjancs medicin; Chris Yop, misstänks för att ha stulit Tom Motas stol; och Marcia Dwyer, som Benny Shassburger är förälskad i, trots hennes elakheter och hopplöst omoderna frisyr.
Det skvallras och spelas spratt, kontorsmöbler försvinner och spekulationerna vad cheferna kommer att göra härnäst är i full gång på närmsta bar…

Min åsikt:
En väldigt rolig debut.

Vald till månadens bok i januari 2009.