Flickvännen av Karolina Ramqvist

Nummer: 702
Titel: Flickvännen
Författare: Karolina Ramqvist
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-46-21995-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Innan han gick den morgonen tog John på sig nya träningskläder och nya joggingskor. Karin fick en mobiltelefon med kontantkort. Kläder och samtal som inte går att spåra. Han sa vi ses snart, men inte när.
Alla före honom hade sagt att de skulle ta hand om henne men han köpte ett fucking jävla hus. Nu går hon återigen omkring där och väntar på honom, lämnad ensam med utegångsförbud när han är ute på ett av sina jobb.
Varför har hon fastnat för en man som försörjer sig på våld och brott? Hon tänker på vad som drivit henne, på priset hon måste betala och om det verkligen är rätt val, samtidigt som väninnorna vill festa och skvallra och små glimtar från den vanliga världen påminner henne om hur det skulle kunna ha varit.

Min åsikt:
En väldigt bra bok om bland annat makt och underkastelse.
Lättläst.

Mycket läsvärd!

Trasig av Shy Keenan

Nummer: 701
Titel: Trasig
Författare: Shy Keenan
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2008/2009
ISBN: 978-91-7002-618-8
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”Jag föddes och trasades sönder i Birkenhead. Oönskad, misshandlad, såld, bortbytt, fotograferad, filmad, lämnad att dö, fördärvad, skuldbelagd, sviken och förbigången. Men jag föddes även med en brinnande eld inom mig. Jag kallar den för min Fenixeld. Jag är inget offer – det ordet beskriver bara vad jag råkade ut för. Inte heller är jag en överlevare för det antyder att jag kommit över allting. Jag är en Fågel Fenix och det pågår en ständig process inom mig. Detta är min berättelse.”
– Shy Keenan

Under hela sin barndom blev Shy Kennan systematiskt våldtagen av sin styvfar. Och hennes mor misshandlade henne så svårt att hon hade både nedsatt hörsel och syn den dag hon började skolan. Vid 10 års ålder var hon nära att dödas av en grupp pedofiler som hon blivit såld till.
I vuxen ålder beslutade sig Shy för att berätta sanningen och få de skyldiga ställda inför rätta. Efter en utdragen process dömdes både styvfadern och några av hans medhjälpare till långa fängelsestraff – inte bara för vad de gjort mot Shy utan för flera fruktansvärda brott även mot andra barn.

Min åsikt:
En väldigt stark historia om ett fruktansvärt brott, av både familj och samhälle.
Läs den!

Medan de sov av Kathryn Harrison

Nummer: 700
Titel: Medan de sov
Författare: Kathryn Harrison
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2008/2009
ISBN: 978-91-0-012230-0
Betyg: 2 av 5


Om boken:

”Klockan 2:51 natten till den 27 april 1984 kommer ett samtal till SOS-alarm från en uppriven tonårsflicka i en amerikansk delstat. Hennes 18-årige bror Billy har dödat de sovande föräldrarna och lillasystern. Nu är han på väg till 7-eleven för att köpa cigaretter.”

Ett tragiskt trippelmord – och åratal av fysisk och psykisk misshandel i en familj är över. Billy Gilley och 16-åriga Jody befinner sig plötsligt i en ny fas i livet – den ene åtalad för mord, den andra helt ensam, föräldralös.

Kathryn Harrison har intervjuat den idag 40-åriga Jody, välutbildad och framgångsrik yrkeskvinna, och brodern Billy, som sedan mer än tjugo år sitter i fängelse. Hon har träffat grannar, poliser, socialarbetare som var inblandade i fallet, tagit del av rättegångsprotokoll, psykiatriska utlåtanden och andra handlingar, och försöker få svar på varför detta hände, vem som egentligen är skyldig. Hon avslöjar den nästintill outhärdliga sanningen bakom ett fruktansvärt brott och söker också svar på frågan om hur de överlevande kan gå vidare och skapa en framtid när deras liv indelas i Före och Efter.

Min åsikt:
Ett intressant fall men boken är krånglig och svårläst.

Lingonstigen 114 av Maria Fagerberg

Nummer: 699
Titel: Lingonstigen 114
Författare: Maria Fagerberg
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-37-13443-7
Betyg: 5 av 5


Om boken:

När Susanne och Niklas köper radhuset på Lingonstigen 114, hoppas de kunna försäkra sig om en trygg och lycklig framtid för familjen. Barnen är fortfarande små och ska få bästa tänkbara uppväxt i en välordnad förort. Men i takt med att åren går blir det tydligt att ingenting är så enkelt.
En dag blir femtonåriga Embla plötsligt som förbytt, och stänger dörren om sina hemligheter. Hennes förändring drar med sig hela familjen  och när mamma Susanne upptäcker att en av hemligheterna är att Embla skär sig, förvandlas deras trygga tillvaro till ett mörkt helvete.
Susanne inser att dottern lyssnar på ingen och ingen lyssnar på familjens rop på hjälp. Ändå är hon fast besluten att aldrig ge upp, att aldrig sluta kämpa för sitt barn, inte ens när det är som svartast.

Min åsikt:
En historia som är fylld med både smärta och kärlek.
Mycket bra!

När jag fyller 40 ska jag vara snygg, rik och lycklig (och yngre) av Gunilla Bergensten

Nummer: 698
Titel: När jag fyller 40 ska jag vara snygg, rik och lycklig (och yngre)
Författare: Gunilla Bergensten
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-37-13473-4
Betyg: 5 av 5


Om boken:

40 är det nya 30!
Enligt den kinesiska tideräkningen var 2006 Hundens år. I mitt fall snarare Bulldoggens. Rynka las till rynka och snart följde inte halsens hud med när jag vred på huvudet.
Och samtidigt som jag tillbringade tid framför spegeln hände följande i min bekantskapskrets: livskris, sex med fel person, skilsmässa, garagebygge, sex med annan fel person, bebis, någon tonåring fick hångla för första gången. Och några flyttade till Nässjö.

Min åsikt:
En underhållande dagbok om det sista året innan man fyller 40 år.
Mycket bra och läsvärd!!!

Den sista föreläsningen av Randy Pausch & Jeffrey Zaslow

Nummer: 697
Titel: Den sista föreläsningen
Författare: Randy Pausch & Jeffrey Zaslow
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2008/2009
ISBN: 978-91-37-13382-9
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Med bara månader kvar att leva höll universitetsprofessorn Randy Pausch sin sista föreläsning. Men istället för att prata om sin allvarliga sjukdom valde han att inför 400 personer inta scenen med tio armhävningar.
Föreläsningen blev en succé, lades ut på internet och spreds i rasande fart. Snart hade miljontals människor världen över sett föreläsningen som blev upptakten till denna bok.
Den sista föreläsningen kom ut i USA i april 2008 och knappt tre månader senare förlorade Pausch kampen mot cancern. Boken består av en uppväxtskildring och inte minst en kärleksförklaring till barndomsdrömmarna, föräldrarna och hans älskade familj.

Min åsikt:
Boken är en skildring av Pauschs barndomsdrömmar och hans sätt att leva livet, ända till slutet.
Bra skriven.

Från singel till självbo av Kicki Biärsjö

Nummer: 696
Titel: Från singel till självbo
Författare: Kicki Biärsjö
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-37-13429-1
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Det finns massor av böcker om hur man ska para ihop sig, men hittills ingen svensk bok om att leva själv – och att vara nöjd med det. Nu finns den.
Jag har skrivit en bok som jag hade behövt då jag irrade omkring i barerna och önskade att någon skulle ansöka om vårdnaden av mig. När normen med klämtande bröllopsklockor, 1,8 barn och parmiddagar var för stark. En bok som förhoppningsvis kan inspirera till att känna sig fri och modig och vilja leva ensam.
Alla vi som lever själva har hittills gått under epitetet singel, som antyder att man är i väntan på, halv och ofärdig. Så har jag också känt mig, och det har tagit många år att hitta mig själv. När jag gjorde det var jag inte längre singel. Jag blev självbo och det stod ett helt liv och bankade på min dörr. Välkommen in!
– Kicki Biärsjö

Min åsikt:
En bok fylld med humor och konsten att acceptera sig själv.

Ett annorlunda barn av Portia Iversen

Nummer: 695
Titel: Ett annorlunda barn
Författare: Portia Iversen
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2006/2009
ISBN: 978-91-37-12539-8
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Två mammors kamp för sina autistiska söner.
Portia Iversens liv vändes upp och ner när hennes son Dov får diagnosen autism. Undan för undan har han glidit in i sin egen värld och blivit okontaktbar. Läkarna och vetenskapen har odugligstämplat honom: han kommer aldrig att kunna leva ett normalt liv. Men Portia tänker inte ge sig, någonstans där innanför skalet vet hon att hennes son finns, hon behöver bara hitta ett sätt att nå honom.
Portia tar saken i egna händer, reser runt i hela USA och startar tillsammans med sin man en stiftelse för autismforskning. Men först när hon kommer i kontakt med en indisk kvinna, Soma, och hennes son Tito, börjar saker hända. Tito är autist, men hans mamma har lärt honom att kommunicera och han visar prov på en häpnadsväckande intelligens och känslighet. Vad innebär denna upptäckt för Portias egen son? Och för världens alla autister?

Min åsikt:
En inspirerande och berörande historia som jag tror kan hjälpa många autister.

Karlstad Zoologiska av Hanna Hellquist

Nummer: 694
Titel: Karlstad Zoologiska
Författare: Hanna Hellquist
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-0-011847-1
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Vi var alltid ute på landet på somrarna. Vi åkte inte på någon semester, vi åkte ut till landet och där var vi. Alla tre, jag och mamma och pappa, trots att mina föräldrar var skilda sen flera år tillbaka. Vi sov i samma säng i sommarstugan. Pappa längst ut, jag i mitten och mamma längst in mot stenväggen.
Och där på landet fanns hundarna. Och katterna. Och papegojorna och getterna och ormarna och sköldpaddorna. Och rävvalpen som pappa sköt. Ormarna som mamma smugglade i behån genom tullen i Helsingör. Undulaterna som jag stampade ihjäl, kattungarna som pappa lade på komposten. Råttorna  som tinades i mikron.
Där fanns allt.
Numera har pappa en hund och en etta i Vålberg. Mamma har en allergisk pojkvän. Jag har en katt, en mamma, en pappa, och mammas allergiske pojkvän.
– Hanna Hellquist

Min åsikt:
En bok om en barndom, full med  olika djur, som är både rolig och sorglig att läsa.

Dagbok från kvinnofängelset av Lillemor Östlin

Nummer: 693
Titel: Dagbok från kvinnofängelset
Författare: Lillemor Östlin
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-85801-61-9
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Sensommaren 2007 arresteras Lillemor Östlin utanför sitt hem. Polisen hittar amfetamin. Hon döms till arton månader på Ljusdalens fängelse. Det är förstå gången Lillemor sitter på en öppen anstalt, men efter några månader flyttas hon till Hinseberg. Hon är tillbaka på Sveriges tuffaste kvinnofängelse, men det gör henne inget – hon känner sig hemma där.
I boken berättar hon om livet på en kvinnoanstalt idag. Hon skildrar gripande människoöden, vardagens rutiner och jämför med hur det en gång var. Vad får man egentligen göra som fånge på ett av Sveriges tuffaste fängelser?
Hur behandlas internerna – är vår kriminalvård lika human som vi i allmänhet tror? Om någon kan svara på det, är det Lillemor Östlin. Efter att ha spenderat mer än tjugofem år av sitt liv i svenska fängelser kan hon sitt ämne.

Min åsikt:
En bra bok om hur livet ser ut inne på ett kvinnofängelse, skildrat med både humor och ilska.