En väg genom världen av Matei Calinescu

Nummer: 757
Titel: En väg genom världen: En far minns sin sons resa genom autism och epileptiska anfall
Författare: Matei Calinescu
Förlag: Dualis
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-87852-48-0
Betyg: 2 av 5


Om boken:

Boken är en skildring av en ovanlig ung man utifrån dagböcker skrivna av författaren alltsedan sonens spädbarnsålder. Boken är också en undersökning av ”autismens gåta” och en meditation över kärleken, minnet och glömskan, olika former av social kontakt och utanförskap.
Minnesbilder och anekdoter varvas med exakta observationer och reflektioner om autistiska personers försök att nå socialisation. Deras oförmåga att ljuga och förställa sig, deras ”bokstavlighet”, svårigheterna att vinna detta, – allt illustreras med scener ut Matthews liv. Genom hela boken ger dessa svårigheter upphov till mer almängiltiga frågor om förståelse av samhällslivet.

Min åsikt:
En berörande historia men texten är svår och innehåller många svåra ord.

De hungriga åren av William Leith

Nummer: 756
Titel: De hungriga åren
Författare: William Leith
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2005/2008
ISBN: 978-91-0-012005-4
Betyg: 2 av 5


Om boken:

De hungriga åren är en självbiografisk historia skriven av en man som i hela sitt liv haft problem med olika typer av missbruk och förföljs av oro och rastlöshet. Detta har bland annat yttrat sig i en rad uppbrott från olika relationer. Han är samtidigt en driven och framgångsrik journalist och berättelsen börjar när han bestämmer sig för att göra ett grävande reportage kring den omstridda Atkinsdieten. William Leith reser till New York och hinner precis intervjua doktor Atkins innan denne dör.
Tidigt kommer läsaren nära författaren som på ett distanserat och sakligt sätt betraktar sig själv utifrån. Vi får följa honom när han successivt inser att hans intresse för Atkins möjligen har ett visst samband med hans egen situation.
En mycket begränsad förmåga att stå emot frestelser leder till att han gång efter annan trillar tillbaka i olyckliga tröstätningsperioder. Efter varje därpå följande bantningsförsök går han upp i vikt och hamnar i ett nytt oönskat rekordläge. Tills han prövar Atkinsmetoden…

Min åsikt:
Intressant ämne men rörigt innehåll.

Cirkus Pilo av Will Elliott

Nummer: 755
Titel: Cirkus Pilo
Författare: Will Elliott
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2007/2009
ISBN: 978-91-7037-377-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:

”Du har två dagar på dig att klara din audition. Det är bäst för dig att du klarar den. Du går med i cirkusen. Visst är det den bästa nyhet du någonsin fått? I helvete heller.
Gonko – företrädare för Doopy, Goshy, Winston och Rufshod.
Clownavdelningen, Cirkus Pilo
PS. Stjäl du av mig en gång till så skär jag tasken av dig.”

Cirkus Pilo är ute efter nya artister och Jamie tvingas göra ett inträdesprov. Man säger inte nej till ett gäng galna och sadistiska clowner som slår sönder ens hem.
Han klarar provet, blir hämtad och fraktas i en liksäck til cirkusen från helvetet. Där kämpar han för att stå emot all ondska, men det är omöjligt: den tränger sig in genom huden. Så fort han får på sig sminket blir han den grymmaste clownen av alla, och den gamle Jamie bleknar bort.
Följ med Cirkus Pilo, en uråldrig värld befolkad av ondsinta varelser och full av grym komik. Känner du igen dig kanske du varit där förr, i dina drömmar…

Min åsikt:
En både läskig och underhållande historia om en cirkus från helvetet.

Månsystrar av Brunonia Barry

Nummer: 754
Titel: Månsystrar
Författare: Brunonia Barry
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2006/2009
ISBN: 978-91-37-13345-4
Betyg: 5 av 5


Om boken:

”Jag heter Towner Whitney. Nej, det är inte helt sant. Mitt riktiga förnamn är Sophya. Tro aldrig på mig. Jag ljuger jämt.”

Towner Whitney är namnet på den opålitliga berättaren i Månsystrar. Hon härstammar från en lång rad kvinnor i den lilla kuststaden Salem i New England som begåvats med förmågan att spå i spetsmönster. En förmåga som hon har ärvt, men som för henne mest har varit en förbannelse. Plötsligt en dag får hon veta att hennes älskade styvmormor Eva är spårlöst försvunnen. För första gången på femton år återvänder hon till sin hemstad för att reda ut vad som hänt. Det blir snart tydligt att det finns spöken ur Towners eget förflutna som behöver komma fram i ljuset, inte minst sanningen om hennes tvillingsysters tragiska död…

Min åsikt:
En bra, intressant och fängslande historia.

Gå i kras – lev med bipolär sjukdom av Veronica Schelander

Nummer: 753
Titel: Gå i kras – leva med bipolär sjukdom
Författare: Veronica Schelander
Förlag: Libris
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-7387-018-4
Betyg: 3 av 5


Om boken:

”Tänk dig en mardröm där människor flyter in i varandra, där det finns dolda budskap i allt som sker, där man lever under ständigt hot, ångest, skuld och undertryckt vrede. Ungefär så upplevs en psykos. Jag tappade plötsligt greppet. Fullständigt.”

Veronica Schelander läser på universitetet och är med i en intensiv kristen församlingsgemenskap när hennes pojkvän gör slut och hon går in i en svår psykos.
Är det slutet på ett bra liv? Veronica kastas mellan hopp och förtvivlan medan hon söker efter hjälp hos läkare, terapeuter och mediciner. Efter den första förvirringen kommer perioder av mani som i sin tur gång på gång följs av depressioner. Bakom varje hörn lurar sjukdomen. Till slut får hon diagnosen ”bipolär, affektiv sjukdom”. Går det att hitta tillbaka till något som är normalt? Var finns Gud i allt detta? Är det hennes tro som har gjort henne sjuk, och hur ska hon i så fall kunna bli frisk?
Veronica Schelander berättar om år av tårar och nattsvart sorg och om hur hon har hittat sin tro på livet och framtiden igen.

Min åsikt:
En sann historia om hur det är att leva med en bipolär sjukdom och om kampen att leva ett ”normalt” liv.

Min mamma är en persisk prinsessa av Sanna Sjöswärd

Nummer: 752
Titel: Min mamma är en persisk prinsessa
Författare: Sanna Sjöswärd
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-1-301755-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:

En tisdag i juni 1999 ringer telefonen hemma hos Sanna Sjöswärd. För första gången som hon kan minnas hör hon sitt persiska namn, Farzaneh. Kvinnan i luren är hennes biologiska mamma som hon inte har sett på över 20 år…
Sanna adopteras som fyraåring till Sverige och växer upp i en medelklassfamilj på Lidingö, men känner sig annorlunda och ibland utanför. Efter ett antal livskriser, bland annat ett svårt cancerbesked, börjar hon söka sina rötter i Iran. Två år senare hör hon slutligen den okända rösten i telefonen…
Samtalet blir inledningen till ett antal resor till Teheran. Mötet med den annorlunda kulturen blir omtumlande och svaren på varför hon blivit bortlämnad till barnhemmet skapar en känsla av att ha blivit bortvald. Samtidigt möts hon av en enorm kärlek från sin nya familj.
Mitt emellan två kulturer försöker Sanna hitta sin egen väg, sin egen identitet som människa.

Min åsikt:
En väldigt bra och intressant sann historia som berör.

Välkommen till Miami, doktor Leal av René Vázquez Días

Nummer: 751
Titel: Välkommen till Miami, doktor Leal
Författare: René Vázquez Días
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2008/2009
ISBN: 978-91-9037-408-1
Betyg: 2 av 5


Om boken:

En olycka kommer sällan ensam, sägs det. För doktor Otto Leal är det en smärtsam sanning. Hans fru har just lämnat honom och tagit barnen med sig, och nu är han på väg till Miami där hans lillebror ska begravas.
Men det ska snart bli värre. Leal stoppas i passkontrollen och tas till ett kalt förhörsrum, utan förklaringar och utan att få kontakta en advokat. Han frågas ut av två män från en okänd myndighet, män som tycks veta allt om honom – hans privatliv hemma i Uppsala, hans resor till födelselandet Kuba, hans yrkesliv och hans karriär.
När Leal slutligen släpps kan han inte bli fri från misstanken att han ändå är övervakad. Han tycker sig märka att någon avlyssnar hans telefon och har sökt igenom hans saker. Dessutom verkar det vara något mystiskt med hans brors död, något som alla försöker dölja. Eller är han bara paranoid? Kanske är det som alla säger till honom – han har varit borta för länge för att förstå vad det är som händer i Miami.
Otto Leal kommer snart bli tvungen att göra några svåra val.

Min åsikt:
Tyvärr tyckte jag att boken var rätt svår och krånglig, men historien i sig var spännande.

Kraschad av Fredrik Virtanen

Nummer: 750
Titel: Kraschad – så förlorade jag en miljon på börsen
Författare: Fredrik Virtanen
Förlag: Atlas pocket
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-7389-358-9
Betyg: 4 av 5


Om boken:

I den pågående finanskrisen har hundratals miljarder kronor gått upp i rök. Ett av världens största investmentbolag, Lehman Brothers, har gått i konkurs och mängder av småsparare har förlorat sina pengar. En av dem som förlorat stort är journalisten Fredrik Virtanen som brände en miljon kronor på snabba aktieaffärer.
I Kraschad berättar han om börskollapsen inifrån, om skuldkänslorna, illamåendet, ångesten. Och om vägen dit från Motala via New York och kärleken.

Min åsikt:
En bok som känns väldigt äkta, fylld med känslor.

En styvmors dagbok av Fey Weldon

Nummer: 749
Titel: En styvmors dagbok
Författare: Fey Weldon
Förlag: Alf bokförlag
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-976722-0-7
Betyg: 2 av 5


Om boken:

”Hon var i femte månaden och borde inte ha kånkat runt på tunga saker.
’Jag ska inte stanna’, sa hon. ’Det här är mina dagböcker. Jag vill att du gömmer dem. Var snäll och läs dem inte.'”

Soppho var en ung begåvad manusförfattare, som gift sig med nitton år äldre änklingen Gavin och blivit styvmor till hans två barn. När hon dyker upp vid sin mors dörr med en kasse dagböcker – och uppmanar att inte läsa dem – tar Emily det som en invit. Freudiansk psykoanalytiker som hon är. Därtill diskuterar hon det allt mer upprörande innehållet med sin Jungianske granne och älskare (eller nja, kunde ha varit om han använde viagra).

Min åsikt:
En rätt svår bok tycker jag, både svåra ord och komplicerade tankebanor inom ”Freudianskt” och ”Jungianskt”.  Men historien i sig är helt ok.

Inte längre nunna av Helene Hägglund

Nummer: 748
Titel: Inte längre nunna
Författare: Helene Hägglund
Förlag: Cordia
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-526-3246-8
Betyg: 3 av 5


Om boken:

”Jag hade levt i klostret i nästan tolv år, jag hade avgett mina högtidliga, eviga löften och därmed bundit mig för alltid vid Gud, och jag levde i kyskhet, fattigdom och lydnad. I andras ögon hade jag kommit långt, och för några var jag till och med ett föredöme. Men varför hade jag då denna ständiga känsla av att något var fel?”

Danska Helene är sexton år när hon blir nunna. Hon lockas av en karismatisk ledare, ett liv i trygghet med tydliga ramar och en nära gemenskap med de andra systrarna.
Men livet i klostret blir inte som hon drömmer om. Hon kämpar med sin gudstro och sin stigande misstanke om att abbedissan, som hon till en början avgudat, systematiskt manipulerar de människor hon är satt att leda. Samtidigt gör de upprepade kränkningarna Helene blind för det absurda i situationen.

Min åsikt:
En intressant historia.