Hanteraren av Dick Sundevall

Nummer: 775
Titel: Hanteraren
Författare: Dick Sundevall
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-0-012229-4
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Vad är sanning och vad är lögn i härvan runt Olle Liljegren och polisernas kamp mot den organiserade brottsligheten i Sverige?
För första gången berättar fd kriminalkommissarie Olle Liljegren själv om sitt arbete med att kartlägga, infiltrera och krossa den svenska maffian.

Min åsikt:
Ett intressant reportage med mycket fakta.

Med livet framför sej av Émile Ajar

Nummer: 774
Titel: Med livet framför sej
Författare: Émile Ajar
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 1975/2009
ISBN: 978-91-1-302157-7
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Momo är en nyfiken och oskyldig pojke med ett stort hjärta. Fast han vet inte mycket om sig själv, inte ens varifrån han kommer och hur gammal han är. Tillsammans med madame Rosa, en pensionerad prostituerad, bor han i en liten lägenhet i Paris.

Det är madame Rosa som lär honom allt om livet och vad som ligger framför honom. När hon blir för gammal och inte längre orkar ta hand om de andra glädjeflickornas barn är det dags för Momo att ta över. Han kanske ännu inte vet så mycket om livet – men han är villig att lära och mellan honom och madame Rosa växer en fantastisk och hänförande vänskap fram.

Min åsikt:
Jag fann boken rätt svårläst, men den har verkligen sina intressanta partier och personer.

Jakten på en mördare av Tobias Barkman

Nummer: 773
Titel: Jakten på en mördare
Författare: Tobias Barkman
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-0-012282-9
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Per-Åke Åkesson är nyutnämnd kriminalchef i ett svenskt polisdistrikt som inte drabbats av ett spaningsmord på tio år. Då försvinner en 17-årig flicka från en gård ute på landet. Åkesson och hans utredare dras in i en våg av mord som huvudsakligen drabbar kvinnor. Samtidigt, i granndistriktet, har polisen misslyckats med att lösa mordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby.
Jakten på en mördare är en reportagebok om en av Sveriges skickligaste mordspanare under en viktig epok i svensk polishistoria. Boken påminner om en deckare, men här skildras svenskt polisarbete så som det ser ut i verkligheten. Hur fungerar polisens tipshantering och samarbetet över myndighetsgränserna? Hur löser polisen spaningsmord? Och vad händer när medborgarna känner att polisen sviker? Via Per-Åke Åkesson, polisen som löste Helénfallet, får vi uppleva en verklig mördarjakt inifrån.

Min åsikt:
Verkligen ett intressant reportage om jakten på en mördare.

Pause/Play av Yesim Bilgic

Nummer: 772
Titel: Pause/Play
Författare: Yesim Bilagic
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-86021-16-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Den man vi möter i Pause/Play är ett asshole, men beundrad av alla. Hans totala hänsynslöshet tolkas som modern charm av omgivningen, från flickvännen Pernilla och massörskan Olga till bästa vännen Peter.
Den enda som inte älskar honom är han själv. Visserligen blir han aldrig så kåt som när han tänker på sin egen kropp, men hans självhat driver honom hela tiden in i situationer han inte kan hantera.
Som en av världens mest framgångsrika fotografer har han också tillräckligt med pengar för att leva ut alla sina destruktiva impulser med stil. Stureplan är hans nine-to-five, hans lekplats och hans hem.
Pause/Play är ett nervsammanbrott i realtid, ett porträtt av en man som blivit ett med den narcissistiska krets han umgås i, en produkt av en kall stad och en mörk tid.

Min åsikt:
En riktigt stark och bra debut, som är den första av författarens triologi om manliga psykopater.
Historien går snabbt och känns väldigt äkta.

För övrigt har boken ett riktigt snyggt omslag.

Mycket läsvärd!!!

Uppställning med albatross av Sara Gordan

Nummer: 771
Titel: Uppställning med albatross
Författare: Sara Gordan
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-0-012161-7
Betyg: 3 av 5


Om boken:

”Albatrossen ser på henne. Hon har hämtat en skottkärra, pekar på den och säger Upp nu, klättra, jag ska köra dig till en klippa och vältra ut dig där. Albatrossen lyssnar inte. Den vet inte hur det funkar. Var är formelsamlingen när man behöver den, var är barnet har det gått ut. Var har det lagt sitt hjärta nu igen hon kan inte finna det hon letar i kräkset på bordet det kallas hybris. Brunt, kristalliserat avgnagt i kanterna, var är Papy när man behöver honom var är pompomflickorna nu.”

Någon försvinner, någonting brister, någonting brister ut. En man tar bilen till byn efter att ha druckit några glas, sen blir ingenting sig likt. Änglar, sniglar och azteker uppträder tillsammans med en albatross som inte kan lyfta. I ett rytmiskt flöde med drastiska klipp gestaltar Sara Gordan ett skeende utan gränser: mellan liv och död, förr och nu, högt och lågt eller verklighet och fantasi. Titanic, pom-pomflickor, Jarl Kulle och en totalförstörd bil – allt finns samtidigt på samma plats i en gripande och rolig uppställning som rör sig fritt mellan prosa och poesi. I centrum finns barnet och försöken att hålla ihop en vardag med smällbär, småfåglar och bilmärken; i förortshemmet eller på isen vid Nordpolen där isbjörnen just har blivit uppäten.

Min åsikt:
En intressant kortprosa, men ibland lite svår.

Den blinda ugglan av Sadeq Hedayat

Nummer: 770
Titel: Den blinda ugglan
Författare: Sadeq Hedayat
Förlag: Bokförlaget Tranan
Utgivningsår: 1937/1965/2008
ISBN: 978-91-85133-85-7
Betyg: 5 av 5


Om boken:

”I djupet av mitt hjärta önskade och begärde jag att få överlämna mig åt glömskans sömn. Om en sådan glömska vore möjlig, om den kunde vara beständig, om jag kunde sluta mina ögon och bortom sömnen långsamt upplösas i intet och förlora allt medvetande om min existens, om det vore möjligt för mitt jag att uppgå i en droppe bläck, en klang av toner eller en stråle av fångat ljus, och om sedan dessa vågor och former växte och rusade isär, så att de uttunnades till fullständig oförnimbarhet – då hade jag nått målet för min längtan.”

En man återger för sin egen skugga sitt livs historia. I förtvivlan över att ha förlorat sin mystiska älskarinna befinner han sig på randen till döden eller vansinnet. Tid och rum har gått sönder och samma motiv, samma personer återkommer ständigt i nya skepnader.
Det går att läsa Den blinda ugglan som en skräckhistoria, som en surrealistisk mardrömsskildring eller kanske som en opiumrusig lek med förvridna speglar.

Min åsikt:
En bok som fångade mig, ja verkligen fångade mig med sina ord. Fascinerande. Behöver jag säga mer?

Fru Freud och jag av Anna Lytsy

Nummer: 769
Titel: Fru Freud och jag
Författare: Anna Lytsy
Förlag: Normal
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-85505-845
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”Det är inte en älskad som är försvunnen, på ett sätt död. Det är inte ett barn. Inte en mamma. Det är min psykoanalytiker. Fru Freud, som jag träffade i femtio minuter, fyra gånger i veckan under sju års tid.”

Anna Lytsys roman börjar hos psykoanalytikern fru Freud dit bokens huvudperson sökt sig eftersom hon, trots år av kamp ändå inte tycker att livet känns verkligt eller upplever sig själv som en hel människa. Den från början allt uppslukande relationen till konstnären Leo fyller inte längre sin funktion och priset för det erotiskt laddade växelspelet mellan symbiotisk närhet och brutalt avståndstagande börjar bli för högt. Den sju år långa psykoanalysen som utgör bokens ram tar sin utgångspunkt i denna jagets brist, för att så småningom fokuseras kring hennes begär när hon förälskar sig handlöst och vildsint i sin arbetskamrat Nika – ungefär samtidigt som hon blir gravid med Leo. Kärleken till och de sexuella erfarenheterna tillsammans med Nika innebär ett uppvaknande, och såväl jaget som fru Freud får anledning att ifrågasätta sina och samhällets förgivettagna ståndpunkter rörande kärlek, kön och den ”normala” kvinnliga åtrån.

Min åsikt:
En bra bok fylld med både smärta, glädje, psykoanalys och kärlek.

Du kommer inte undan… av Christina Larsson

Nummer: 768
Titel: Du kommer inte undan…
Författare: Christina Larsson
Förlag: Tre böcker
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-7029-664-2
Betyg: 5 av 5


Om boken:

När den kände Göteborgsprofilen Erik W Sternheg hittas brutalt ihjälslagen i sin villa i Örgryte dagarna före jul, skapar det stor turbulens i vissa kretsar i staden.
För två unga stalkade kvinnor, som hetsas till desperation, är kaoset inte mindre, deras lust att leva förflyktigas.
Kriminalkommissarie Ingrid Bergman och hennes team får svårt att glädja sig år en fröjdefull helg när utredningen växer och växer… Samtidigt uppdagas oväntade och kaotiska sammanhang i Ingrid Bergmans familj.

Min åsikt:
Ännu en spännande och otroligt bra deckare av Christina Larsson.

Mycket läsvärd!

Igelkottens elegans av Muriel Barbery

Nummer: 767
Titel: Igelkottens elegans
Författare: Muriel Barbery
Förlag: Sekwa
Utgivningsår: 2006/2009
ISBN: 978-91-976003-7-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Igelkattens elegans är en berättelse om två kvinnor som bor i en fastighet i Paris välbärgade kvarter. Båda döljer sina talanger för omvärlden.
Portvakten Renée Michel är en självlärd älskare av konst, musik, filosofi och litteratur. Hon lever sitt liv diskret bakom en övertygande schablonbild, den vresiga och obildade portvakten med få intressen bortom katten och skräniga teveprogram.
Tolvåriga Paloma Josse är brådmogen, överbegåvad och försöker förgäves bete sig som sina jämnåriga. Hon tycker livet är absurt, känner sig inte älskad och har bestämt sig för att begå självmord på sin trettonårsdag.
Renées och Palomas vägar korsas när en lägenhet i huset blir ledig och den japanske affärsmannen Kakuro Ozu flyttar in.

Min åsikt:
En historia som bjuder på väldigt mycket. Den är både rolig, sorglig, djup och intressant.

Mycket läsvärd!

Vald till månadens bok i juli 2009.

Två sjöar av Johan Nilsson

Nummer: 766
Titel: Två sjöar
Författare: Johan Nilsson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-46-21911-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Granbacka, ett litet brukssamhälle någonstans i Västsverige.
Det är åttiotal, band som Gyllene Tider och AC/DC lyser upp småstadstristessen. Badminton dominerar Stefans liv och tillsammans med barndomsvännen Micke bildar han ett omaka men framgångsrikt dubbelpar.
Fast möjligheterna finns någon annanstans än i Granbacka, att vara ung är att vilja därifrån. Så känner den rastlöse Micke, så känner också den egensinniga Carina med konstnärsdrömmarna. Stefan är den enda som inte verkar längta bort: när han sitter på ortens kinakrog omgiven av vänner känner han att allt är möjligt – här.
Efter gymnasiet tar livet en ny vändning, kretsen splittras och Stefan är den enda som blir kvar i Granbacka. År efter år går han till samma jobb, bor kvar i samma lägenhet, tar sin vanliga runda i skogen.
Inom honom växer en stark förtvivlan, och saknaden efter den gamla gemenskapen är svår.
Så ringer Micke och berättar något som får pusselbitarna att falla på plats, men som samtidigt väcker nya frågor. Och svaren på de frågorna hade det kanske varit skonsammare att slippa.

Min åsikt:
En väldigt fängslande historia.