Genom dina ögon av Stephenie Meyer

Nummer: 792
Titel: Genom dina ögon
Författare: Stephenie Meyer
Förlag: Damm
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-32-15708-0
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Jorden har ockuperats av en ras som tar över och kontrollerar människornas sinnen. Men Melanie Stryder vägrar att ge upp!
Vandraren, en av de invaderande Själarna som har tilldelats den nyligen tillfångatagna Melanies kropp, har hela tiden varit medveten om hur plågsamt det skulle bli att ta över en människa: de överväldigande känslorna och de allt för tydliga minnena. Men det finns en svårighet som Vandraren inte har väntat sig – den tidigare ägaren av kroppen vägrar släppa taget.
Melanie fyller Vandrarens sinne med bilder av Jared, mannen hon älskar och som hittills har lyckats hålla sig gömd. Det är omöjligt för Vandraren att skilja på sina och Melanies känslor och snart åtrår hon en man hon aldrig mött. Hotet från de andra Själarna gör Vandraren och Melanie till ovilliga allierade och tillsammans ger de sig av på en farlig färd för att finna mannen de båda älskar.

Min åsikt:
Det tog väldigt lång tid för mig att komma in i boken men när jag väl gjort det var jag fast.

Flickan under jorden av Elly Griffiths

Nummer: 791
Titel: Flickan under jorden
Författare: Elly Griffiths
Förlag: Minotaur
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-85419-25-8
Betyg: 3 av 5


Om boken:

En man som är ute och går med sin hund i den otillgängliga trakten utanför King’s Lynn i Norfolk får en chock när hunden plötsligt kommer springande med ett ben i munnen. Ett människoben. Kriminalkommissarie Harry Nelson misstänker att det är kvarlevorna av Lucy Downey, en flicka som kidnappades för tio år sedan, och kallar in arkeologen och benexperten Ruth Galloway.
Ruth Galloway närmar sig fyrtio och har försonats med tanken på att hon kommer att vara singel resten av livet. Hon bor ensam med katterna och radion som enda sällskap och föreläser på universitetet. Mot sin vilja finner hon sig indragen i mysteriet med kroppen som begravdes i den sanka marken i hennes hemtrakter.
När ännu en flicka försvinner blir läget alltmer desperat. Nelson och Ruth närmar sig varandra i jakten på sanningen om flickornas öde samtidigt som Ruth börjar få hotfulla meddelanden. Det visar sig att hon själv svävar i livsfara för att hon hjälper polisen.

Min åsikt:
Jag fann verkligen karaktären Ruth Galloway intressant, men boken i övrigt känns lite förutsägbar.  Dock ser jag fram emot att läsa de kommande böckerna om Ruth.

Vampyrens medhjälpare av Darren Shan

Nummer: 790
Titel: Vampyrens medhjälpare
Författare: Darren Shan
Förlag: Berghs
Utgivningsår: 2000/2005
ISBN: 91-502-1623-6
Betyg: 3 av 5


Om boken:

”Förut levde jag ett helt vanligt liv med fotboll, läxor och kompisar. Men allt förändrades efter natten på Cirque de Freak – skräckens cirkus – då jag ingick mott avtal med mr Crepsley. Och det fanns ingen återvändo.”

Darren lever sida vid sida med mr Crepsley, en av nattens varelser. Livet utan vänner tynger honom och desperat försöker han motstå det enda som kan hålla honom levande – blod. Men en våldsam sammandrabbning med vargmannen förändrar allt…

Min åsikt:
Andra delen om legenden om Darren Shan är helt ok men inte mer än så.

Efterdyningar av Anita Shreve

Nummer: 789
Titel: Efterdyningar
Författare: Anita Shreve
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-46-21993-4
Betyg: 3 av 5


Om boken:

”Du väntar på ett samtal i natten. Du har väntat i många år. Du har föreställt dig rösten i andra änden, en beskäftig mansröst, alltid en mansröst. Du hör orden, men du kan inte bilda meningarna. Det betyder otur att bilda meningarna, så du hoppar fram till ögonblicket när du står vid telefonen och du redan har hört nyheten och du undrar: Hur kommer jag att bete mig?”

En gruppsexakt äger rum på en prestigefylld internatskola i New England, och allt videofilmas. När rektorn får bandet i sin hand och inser att några av hans mest lovade elever och en mycket ung flicka är inblandade måste han fatta ett snabbt beslut. Men trots hans goda intentioner blir allt fel och skandalen är snart ett faktum. En stormvåg av skam och skuld, anklagelser och motanklagelser sköljer över det lilla samhället och resulterar så småningom i spruckna äktenskap, krossade framtidsdrömmar och en oskyldigs död.

Min åsikt:
Det var intressant att läsa efterdyningarna, av en handling och ett beslut, och hur det kommer att påverka många personer på olika sätt och vis.

Släpp inte taget av Harlan Coben

Nummer: 788
Titel: Släpp inte taget
Författare: Harlan Coben
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2008/2009
ISBN: 978-91-37-13384-3
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Mike och Tia Baye hade aldrig kunnat föreställa sig att de skulle spionera på sin 16-årige son Adam.  Men sedan en av hans vänner tagit livet av sig förändras Adam och de bestämmer sig för att installera ett spionprogram på hans dator. Då de inser att han är inblandad i något mycket värre än de kunna föreställa sig försvinner Adam spårlöst.
Tryggheten i den idylliska förorten visar sig vara en illusion, och eftersom den lokala polisen är mitt uppe i jakten på en seriemördare tvingas de själva agera. De måste hitta sin son. Innan det är för sent.

Min åsikt:
En ok bok som jag inte riktigt fick grepp om tyvärr.

Syskonen av Magnus Florin

Nummer: 787
Titel: Syskonen
Författare: Magnus Florin
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 1998
ISBN: 91-0-056654-3
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Hans far var farmaceut och innehavare av Apoteket Lejonet i Lund, med vidhängande färg-, kemikalie- och droghandel. Han gick i faderns fotspår och var en tid innehavare av apoteket, men slog sedan in på den juridiska banan. Särskilt inriktade han sig på immaterialrättens område. Därefter ägnade han sig åt patentväsendet.
Han hade nio småsyskon, vilka han visade stor omsorg. De kom att inneha befattningar som hans biträden, både vid apoteket och i det rättsliga arbetet.
Boken är hans minnen. Den berättar om hans liv och om hans mellanhavanden med syskonen, som alltid var på väg bort från honom. Jämt var han tvungen att leta efter dom och föra dem tillbaka.

Min åsikt:
En annorlunda bok som jag fastnade vid. Den var speciell.

I morgon var jag alltid ett lejon av Arnhild Lauveng

Nummer: 786
Titel: I morgon var jag alltid ett lejon
Författare: Arnhild Lauveng
Förlag: Sivart
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-85705-18-4
Betyg: 3 av 5


Om boken:

”… därför blir det så fel med behandlingsstrategier och information som fråntar folk förmågan att se sig själv som frisk ’i morgon’ och att veta att även om jag just nu befinner mig i en fårfälla, så kommer jag om ett tag springa över savannerna igen, för att jag bär lejonets möjligheter inom mig.”

Arnhild Lauveng var inlagd på psykiatriska avdelningar i tio år med diagnosen schizofreni. Hon var psykotisk och självdestruktiv. Hon krossade glas och skar sig.
Boken tar oss med in i en värld av röster, hallucinationer; av råttor som springer i flock efter henne, och vargar som gläfser efter henne, med gula ögon och dreglande käftar. Hon visar hur vanföreställningar och symptom har sin logik och mening.

Arnhild Lauveng övervann sin schizofreni och utbildade sig till psykolog vid Universitetet i Oslo och arbetar idag som psykolog.  Hon är därför i den ovanliga situationen att hon med auktoritet kan uttala sig både som tidigare patient och psykolog.

Min åsikt:
Väldigt intressant och inspirerande bok.

Mandarins resa av Margareta Lindholm

Nummer: 785
Titel: Mandarins resa
Författare: Margareta Lindholm
Förlag: Kabusa böcker
Utgivningsår: 2002
ISBN: 91-89680-02-2
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Tidigt en morgon kör Mandarin in i byn där hon som ung tillbringade sommarloven tillsammans med sina föräldrar. Hon återvänder för att berätta sanningen för Anjas föräldrar om natten när olyckan hände. Det var hennes löfte till Anja.

Min åsikt:
Ännu en bok av Margareta Lindholm med starka porträtt som fångar en.

Skjulet av Margareta Lindholm

Nummer: 784
Titel: Skjulet
Författare: Margareta Lindholm
Förlag: Anamma
Utgivningsår: 1999
ISBN: 91-87894-79-3
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”Och hon höll fram asken till honom igen och sa: Varsågod och smaka. Och han tog några stycken. De var hala så han fick forma handen som en sked för att de inte skulle trilla av på väg till munnen. Han stoppade in dem i munnen, kände hur de rörde sig mot tungan. Och så svalde han dem.
Anna skrattade åt honom.
Du gör fel, väste hon mitt i skrattet. Du gör ju fel.”

Robert skickar ett vykort från fängelset till Anna.
I tolvårsåldern var Robert under några månader fosterbarn i Annas familj. Robert och Anna har inte setts sedan dess.
Nu möts de som vuxna. Under några dagar tillsammans väcks deras hemligheter från barndomen till liv: gråsuggorna, alla lögnerna, skjulet ingen annan kände till.
Men Robert känner inte igen sig i Annas minnen.

Min åsikt:
Starka porträtt som fångar en.

Jag går över det frusna gräset av Margareta Lindholm

Nummer: 783
Titel: Jag går över det frusna gräset
Författare: Margareta Lindholm
Förlag: Kabusa böcker
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-7355-106-9
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Efter många år på mentalsjukhus kommer Saga som inneboende till prästgården. Frun i huset, Inger, har ordnat ett rum i källaren åt henne. Det ska bli hennes nya hem.
Saga är inte riktigt som andra, kanske just därför blir hon Ingers förtrogna, och den enda som får veta vad som egentligen försiggår på prästgården. Saga får också en skrivbok av Inger. I den antecknar hon minnen från sitt liv. Sakta men säkert framträder en ung kvinna med smärtsamt förflutet.

Min åsikt:
Jag fängslades verkligen av den här boken.

Mycket bra!