Medicinen av Hans Koppel

Nummer: 806
Titel: Medicinen
Författare: Hans Koppel
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-46-22026-8
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”Det spelar ingen roll hur länge jag duschar, spegeln immar aldrig igen. Jag drar bort draperiet och möts av mig själv i helfigur. Komage, gäddhäng, taxöron – rena Kålmården. Med munsår…”

Johanna är en ensamstående tvåbarnsmamma som har svårt att säga ifrån. Ett medicinskt experiment ger henne mod vilket leder till förändring…

Min åsikt:
Lättläst och underhållande.

Udda av Sara Lövestam

Nummer: 805
Titel: Udda
Författare: Sara Lövestam
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-642-0303-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Första gången Martin Sander såg en amputerad kvinna var han tretton år. Sedan dess har han blivit butikschef på Systembolaget, skaffat sig ett fint radhus och flera beundrarinnor. Men han har aldrig lyckats bli av med den , fascinationen för det ofullständiga. Det pinsamma, hemliga begäret till det avhuggna. Till stumpen. Som tur är finns Internet och där finns Paula, med noll och ett halvt ben.
Paula vill helst sitta instängd i ett rum, ensam med bandinspelningar av partikelverb. Hon är definitivt inte intresserad av någon uppvaktning, hon vill bli citerad i akademiska tidskrifter och bortse från just det som ingen någonsin bortser från – hennes obefintliga ben och skeva ansikte. Hon vill inte tyckas synd om, hon vill inte svara på frågor om hur hon kör bil. Hon vill alldeles särskilt inte behöva konfronteras med påflugna lesbianer som slänger son sexualitet över hava bordet. Det har hon sannerligen aldrig bett om.
Lelle älskar kvinnor. Hon har dem lite som andra har choklad – som något gott att njuta av när andan faller på. Hon skäms inte för det. Hon skäms heller inte riktigt för att storma in på folks kontor och tala om för dem vad de själva borde göra i sängen. Skämmas är något som Lelle inte tycker är en bra idé. Men man kan verkligen fråga sig vad tre medelålders  kvinnor på en kemtvätt i Sveg har med den saken att göra.

Boken är vinnare av Bok-SM 2009.

Min åsikt:
En mycket bra bok som känns äkta och är väldigt lättläst och intressant.

Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer

Nummer: 804
Titel: Dyngkåt och hur helig som helst
Författare: Mia Skäringer
Förlag: Frank
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-85865-19-2
Betyg: 3 av 5


Om boken:

”Jag är bara så trött på superdupermorsor, självuppoffring, martyrskap, husfridsknull och falska glättiga fasader. Jag längtar efter verklighet, sårbarhet, och magar med hudbristningar. Efter människor som vågar vara sig själva utan djupa klyftor mellan hur de känner sig och vad de verkligen visar upp. Efter nya Marior som av egen vilja och egen funnen kåthet vågar be sin Josef om helt egoistiskt sex när lille jesusbarnet somnat.
Mammor är väl också människor, eller? Sårbara, svaga. Vilda och ömma. Känslor som kommer och går. Tänk om vi skulle våga vara oss själva en stund innan vi dör. Tänk om vi skulle fatta hur jävla vackra vi är.
Här är en bok med krönikor som jag skrivit i tidningen mama och delar ur min blogg som funnits i två omgångar.
Kom nära.”
Mia Skäringer

Min åsikt:
En rätt kul bok fylld med krönikor och blogginlägg.

En snabbköpskassörskas bekännelser av Anna Sam

Nummer: 803
Titel: En snabbköpskassörskas bekännelser
Författare: Anna Sam
Förlag: Karneval
Utgivningsår: 2008/2009
ISBN: 978-91-85703-38-8
Betyg: 3 av 5


Om boken:

I åtta år var Anna Sam en av 170000 fransyskor som, med hennes egna ord, var ”osynliga men alltid närvarande”. Hon var snabbköpskassörska. Varje dag sa hon ”bonjour” 250 gånger och ”merci” 500 gånger. Varje timme slog hon in 1200 varor och lyfte 800 kilo. Allt mot en månadslön på 9000 kronor.
Men efter att Anna Sam startat en blogg där hon skrev om sina erfarenheter bakom rullbandet – ”den bästa utsiktsplatsen för att studera mänsklig galenskap” – förändrades hennes liv. På kort tid fick hon över en miljon läsare och dessutom erbjudande om att ge ut den bok som idag har sålt i över 100000 exemplar och jämförts med filmsuccéer som ”Amélie från Montmartre”.
Anna Sams vassa och humoristiska texter, ofta nedskrivna under den sexton minuter långa lunchrasten, skildrar kunderna i deras mest avslöjande ögonblick – när de tror att ingen lyssnar eller ser.
Vi får möta en rad olika typer: som Kleptomanerna – av vilka några har för vana att gömma en CD-skiva i camenbertosten; Skrytmånsarna – vilkas kundvagnar är överfyllda av XXL-kondomer; och De blyga – som gör allt för att dölja toapappret och som kassörskan kan vara (orättvist) elak mot genom att i butikens högtalare ropa ut: ”Vad kostar den rosa storförpackningen toapapper?”

Min åsikt:
Fylld med underhållande historier från snabbköpet.

Vi har ju hemligheter i den här familjen av Therése Eriksson

Nummer: 802
Titel: Vi har ju hemligheter i den här familjen
Författare: Therése Eriksson
Förlag: ICA
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-534-3379-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Therése Eriksson växte upp i Enskede, i ett rött hus med vita knutar – en trygg och närmast idyllisk barndom. Men en sensommarkväll när hon är elva år yttrade hennes pappa några ord som skulle komma att prägla resten av hennes uppväxt: ”Therése, mamma är alkoholist.”
Med utgångspunkt i sina dagböcker har Therése skrivit en gripande och ärlig bok om att växa upp med en missbrukande och psykiskt sjuk förälder. Det handlar om rädlsa och sömlösa nätter, om depressioner och självmordsförsök, om struliga tonår och alla vägar som leder fel.
Men framförallt är det en bok som handlar om att välja rätt väg, om att ta ansvar fr sitt eget välbefinnande och om insikten att det är okej att må bra, även om någon annan mår dåligt.
Det är också en bok om världens bästa mamma.

Min åsikt:
En historia som är både berörande och väldigt stark att läsa.

Lite boksnack

Nu var det ett tag sedan jag skrev något annat än vilka böcker jag läser, så nu passar jag på.

Först vill jag tacka alla som skriver till mig, via kommentarer, i gästboken och via mail. Det är så kul att ni hör av er både läsare och författare.
Kom ihåg att tipsa mig om böcker. Det är alltid kul.

Imorgon åker jag ner till Bokmässan i Göteborg och kommer förhoppningsvis hem med en hel hög roliga böcker som jag kan dela med mig åsikter om här sen.

Hoppas ni alla får en riktigt bra höst med massa roliga böcker att läsa.

Du äger! av Mia Törnblom

Nummer: 801
Titel: Du äger!
Författare: Mia Törnblom
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-37-13223-5
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Med låg självkänsla spelar det ingen roll om vi får alla rätt på provet, är ihop med coolaste tjejen i plugget eller vinner SM-guld i fotboll. Vi kommer alltid att vara rädda för att misslyckas. Och vi kommer aldrig att känna oss nöjda trots våra framgångar. Så dum, eller hur?
Varenda unge får idag lära sig hur viktigt det är att äta rätt, träna kroppen, göra läxorna och borsta tänderna. Men sällan pratar vuxna om hur viktigt det är att vi sköter vår inre kondition – självkänslan. För precis som med idrott är självkänsla något som går att träna upp!

Boken tar upp sorg, motivation, ilska, rädsla och andra starka känslor som drabbar en i tonåren. Med enkla och tydliga övningar visar Mia Törnblom hur alla kan stärka sin självkänsla. Det handlar om att sluta jämföra sig med andra, hitta sina drömmar och att våga bli den viktigaste personen i sitt eget liv!

Min åsikt:
En bok för ungdomar men den fungerar lika bra för alla tycker jag. Boken är fylld med fakta som är förklarat på ett enkelt sätt, och  olika övningar för att stärka sin självkänsla.

Dödens tunnlar av Darren Shan

Nummer: 800
Titel: Dödens tunnlar
Författare: Darren Shan
Förlag: Berghs
Utgivningsår: 2000/2007
ISBN: 978-91-502-1648-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”Jag heter Darren Shan. Jag är halvvampyr. Det var svårt att vänja sig vid att dricka blod, och länge vägrade jag att göra det. Till sist gjorde jag det ändå och efter första smakprovet finns det ingen återvändo. Jag lade min mänskliga rädsla bakom mig och kunde blir ett äkta nattens väsen.”

Darren och mr Crepsley har för tillfället lämnat Cirque du Freak och rest till en stad. Medan mr Crepsley är ute på hemligt uppdrag, njuter Darren av det normala storstadslivet. Men en kväll får den bekymmerslösa tillvaron ett brutalt slut och Darrens lojalitet till mr Crepsley sätts plötsligt på prov. Snart är Darren indragen i en livsfarlig jakt där det visar sig att både han och hans vänner är villebråd.

Min åsikt:
Det blir mer och mer spännande att läsa om Darren och mr Crepsley.

Klockan 21:37 av Karin Alfredsson

Nummer: 799
Titel: Klockan 21:37
Författare: Karin Alfredsson
Förlag: Damm
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-7351-440-8
Betyg: 3 av 5


Om boken:

En båt ligger för ankar i en polsk hamn. Den har extra bevakning men kajen runt båten är trots det alldeles nerkladdad av demonstranternas rödfärg. I skydd av mörkret klättrar någon ombord – en ung man med ett uppdrag…”

En ung polsk kvinna är gravid, men ett barn nu skulle ödelägga hennes liv. Allt mer desperat provar hon magsårsmedicin och hopp från höga höjder. Hur avslutar man ett oönskat havandeskap i ett land där abort är förbjudet?
Hennes bror ser Polens framtid i den katolska tron och familjen. Han finner mening med sitt liv genom att motarbeta moderna värderingar i samhället och han är beredd att ta till allt mer drastiska metoder.
Samtidigt stävar skeppet Aurora mot den polska kusten. Ombord finns en holländsk kvinnoorganisation som genomför aborter på internationellt vatten. Det som för en person är enda lösningen i en hopplös situation är för en annan en provokation som inte kan tolereras.
Den svenska kvinnoläkaren Ellen är mammaledig med sitt andra barn, men när hon får en förfrågan att följa med Aurora till Polen i två veckor kan hon inte tacka nej.

Detta är den tredje boken i Karin Alfredssons rosade serie om Ellen Elg.

Min åsikt:
Den tredje boken om Ellen Elg känns inte lika stark som de tidigare böckerna men den är väldigt intressant och väl värd att läsas.

Fyrvaktaren av Camilla Läckberg

Nummer: 798
Titel: Fyrvaktaren
Författare: Camilla Läckberg
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-37-13409-3
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Det är en ljus försommarnatt. En kvinna kastar sig i sin bil, händerna på ratten är blodiga. Med sin lille son i baksätet flyr hon mot den enda trygga plats hon vet: ön Gråskär utanför Fjällbacka.
Ett par dygn senare mördas en man i sin lägenhet. Han var kommunens nyanställde ekonomichef, som efter många år återvänt till sin barndoms Fjällbacka. En skötsam och omtyckt person. Men när polisen i Tanumshede börjar kartlägga hans liv kommer de en rad hemligheter på spåren.
Det visar sig att mannen besökte Gråskär innan han dog. I folkmun kallas ön Gastholmen och har alltid omgärdats av mörka rykten. Det sägs att de döda aldrig lämnar den, och att de har något att berätta för de levande.

Min åsikt:
Sjunde boken i Fjällbackaserien är lik de tidigare böckerna. Den bjuder på spänning, intriger, sorg och glädje.