Djävulens märke av Magnus Nordin

Nummer: 837
Titel:
Djävulens märke
Författare: Magnus Nordin
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-638-6458-2
Betyg: 5 av 5


Om boken:
”Det är något märkligt med den nya vikariens ögon, ena stunden är de blå, för att i nästa vara gröna…”

Inte nog med att den nya vikarien överlever värstingklassen 9c, hon lyckas med något som ingen annan lärare förmått – att få eleverna att våga och satsa hela sin själ i sin framtid.
Men vad är det för röst Ella hör i sitt huvud? Är det hennes nya lärare som gör något med henne? Och vad vill hon i så fall?

På Katarina Östra börjar en kamp mellan ont och gott utspelas. En kamp som Ella måste vinna. Inte bara för sin skull, utan framförallt för alla sina vänners och klasskompisars skull.

Min åsikt:
En mycket stark skräckhistoria. Mycket bra!

Sveket av P.C. Cast & Kristin Cast

Nummer: 836
Titel:
Sveket
Författare: P.C. Cast & Kristin Cast
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2007/2009
ISBN: 978-91-638-6412-4
Betyg: 3 av 5


Om boken:
Det känns som om Zoey har hittat sin rätta plats! I Nattens hus passar hon in, den mäktiga Neferet är hennes mentor, och hon har ett litet gäng trogna kompisar. Plus två pojkvänner, vilket definitivt är en för mycket. Men förutom det känns det mesta bra.
Den känslan försvinner snabbt när en mänsklig tonåring försvinner och efter några dagar återfinns död. Kroppen är tömd på blod och såren på hans kropp riktar misstankarna mot vampyrerna i Nattens hus.

Välkommen till Zoey Redbirds värld!
Den är väldigt lik vår egen – man går i skolan, fikar med kompisar eller har en nördkväll med Star Wars-filmer.
Men det är också en värld där vampyrer lever helt öppet (ja, de är sjukt snygga) och fruktansvärda saker lockas upp ur underjorden. En värld med mycket magi, kärlek och död!

Min åsikt:
Andra delen om Zoey Redbird, i House of Night-serien, är inte lika stark som första men ändå helt ok.

Vampyrens märke av P.C. Cast & Kristin Cast

Nummer: 835
Titel:
Vampyrens märke
Författare: P.C. Cast & Kristin Cast
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2007/2009
ISBN: 978-91-638-6411-7
Betyg: 4 av 5


Om boken:
Hostattackerna är det första tecknet på att Zoey håller på att bli något annat än en vanlig high school-tjej.
Det andra tecknet är att en död kille står och väntar vid hennes skåp i skolan. Hans uppgift är att spåra upp blivande vampyrer och märka dem med månskäran som är tecknet för alla, människor och vampyrer, att man är vampyr. När den finns i ens panna måste man genast lämna sitt vanliga liv, sina vänner och sin familj och ta sig till ett Nattens hus om man ska ha en chans att överleva förändringen.

Välkommen till Zoey Redbirds värld!
Den är väldigt lik vår egen – man går i skolan, fikar med kompisar eller har en nördkväll med Star Wars-filmer.
Men det är också en värld där vampyrer lever helt öppet (ja, de är sjukt snygga) och fruktansvärda saker lockas upp ur underjorden. En värld med mycket magi, kärlek och död!

Min åsikt:
Första delen om Zoey Redbird, i House of Night-serien, är både spännande och underhållande.

Casanovas kvinna av Åsa Hellberg

Nummer: 834
Titel:
Casanovas kvinna
Författare: Åsa Hellberg
Förlag: Kalla kulor
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-85535-53-8
Betyg: 4 av 5


Om boken:
”Mer än hälften av alla svenskar bedrar sina partner. Med andra ord är de flesta av oss antagligen bedragare eller bedragna.” Så säger cynikerna.

Men det gäller förstås inte Lotta som efter en tids singelliv tycker att det är dags att träffa någon igen. Hon nätdejtar och får snabbt kontakt med Jonas. Den första riktiga träffen går bra och fjorton telefonsamtal, fem sms och tre mejl senare står han i hennes kök och gör köttfärssås. Allt rullar på i ett lyckorus. Jonas är helt enkelt en drömprins!
Men så upptäcker Lotta att Jonas har kvar sin annons på Match.com och att han är online där. Under affärsresan? På en lördagskväll? Det ”finns en förklaring”, men sedan dyker nästa märklighet upp och nästa och… nästa.
Till slut tar Lotta mod till sig och undersöker i smyg Jonas mobil.
Mängden sms från olika kvinnor är oändlig. Vem har hon släppt in i sitt liv? Jonas, hennes underbare man, är sexmissbrukare. Lottas tillvaro faller samman. Men istället för att ge upp, kämpar hon vidare, för att rädda sig själv och mannen som hon på något sätt fortfarande älskar.

Min åsikt:
En stark, rak och ärlig historia om sexmissbruk.

Terapeuten av Anette Nyman

Nummer: 833
Titel:
Terapeuten
Författare: Anette Nyman
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-1-302161-4
Betyg: 3 av 5


Om boken:
I dagens Sverige lider många människor av dålig självkänsla, nedstämdhet, allmän oro och ångest. De senaste decennierna har dessutom användningen av antidepressiv medicin ökat stort. Parallellt etablerar sig alternativa kursgårdar på marknaden där icke legitimerade terapeuter utlovar personlig utveckling och snabb bot. Vem kontrollerar vad som händer på dessa kurser och hur mår människor när de kommer därifrån?

Med en tumör på livmorden och en man som hon älskar, men ständigt bedrar, bestämmer sig Anette Nyman för att en gång för alla gå i terapi.
Hon letar upp en läkare som känner till det mesta inom alternativ terapi och hälsovård. När Anette får veta att han har n egen kursgård i Sverige – Läketorpet – slår hon till.
Efter en kraftfull övning – med syfte att bearbeta hennes gamla trauma – bestämmer hon sig för att bli kvar på Läketorpet. Hon säger upp sig från sitt jobb som nyhetsreporter, gör slut med pojkvännen, överger Stockholm och sina vänner.
Inom kort är hon upp över öronen indragen i en terapeutisk sekt, byggd på lögner, maktkamp och svarta pengar. Ju mer hon får veta, desto svårare blir det att lämna kursgården. Och ännu är ingen av terapeuterna redo att avslöja vad som egentligen pågår på Läketorpet.

Min åsikt:
En stark  och skrämmande dokumentär berättelse om Anette Nymans liv på kursgården.

De apatiska av Gellert Tamas

Nummer: 832
Titel:
De apatiska
Författare: Gellert Tamas
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-27-08836-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:
Den elvaåriga flickan har varit sjuk länge, hon rör sig inte, inte heller reagerar hon på beröring, hon talar inte, hon äter inte, dricker inte… Inom några minuter kommer poliser att ta sig in i hennes rum på sjukhuset, koppla bort droppet, bära ner henne till en väntande bil, föra henne till Migrationsverkets förvar i Malmö för att dagen efter förpassa henne ut ur Sverige.

Det här är en berättelse om landet Sverige. Steg för steg blottlägger Gellert Tamas hur tjänstvilliga politiker, aningslösa journalister, organiserade högerextremister och högt uppsatta läkare och psykiatriker gemensamt skapar en bild av de så kallade apatiska barnen. En bild byggd på fördomar och vandringssägner, som till slut uppfattas som en sanning.

Min åsikt:
Den berör, den upprör och den är skrämmande stark.

Läs den!!!

Bara inte du av Katarina von Bredow

Nummer: 831
Titel:
Bara inte du
Författare: Katarina von Bredow
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-29-66830-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:
Emma är bra på att gå balansgång. Hon balanserar mellan sina skilda föräldrar, sina vänner och det faktum att hon fyller tjugo och plötsligt ska vara vuxen på allvar, med jobb och egen lägenhet. Men när närmaste väninnans pojkvän ringer på dörren och en svindlande närhet uppstår, slaknar linan för Emma och hon börjar vackla. Inte blir det bättre av att hennes allra bästa vän Markus börjar glida undan och syssla med saker som visar sig vara farliga för dem båda…

Min åsikt:
Wow!!!

Den här boken är riktigt bra, mycket läsvärd och svår att lägga ifrån sig.

Läs den!!!

Gravjord av E.E. Richardson

Nummer: 830
Titel:
Gravjord
Författare: E.E. Richardson
Förlag: Argasso
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-85071-70-8
Betyg: 3 av 5


Om boken:
När Darrens bästa vän Luke dör i en olycka är han beredd att göra vad som helst för att Luke ska komma tillbaka igen, till och med utmana döden. Men det som Darren till sist väcker till liv är inte Luke utan en ondskefull kraft ute efter hämnd…

Min åsikt:
En bra och spännande historia som är väldigt lättläst. Synd att den är så tunn bara.

Lennon i Holjekroken av Patric Eghammer

Nummer: 829
Titel:
Lennon i Holjekroken
Författare: Patric Eghammer
Förlag: Recito
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-86407-07-0
Betyg: 3 av 5


Om boken:
Tolvårige Ludvig ”Lennon” Niklasson bor i det lilla villaområdet Holjekroken i det nästan lika lilla Olofström. Han har två drömmar. Att skaffa en tjej och att bli en världskänd rockmusiker. Tillsammans med sina klasskompisar Erik och Buffalo bildar han The Blusters som över en natt blir kända i hela Olofström. På ett disco i skolans matsal blir han uppbjuden till två tryckare i följd av en snygg tjej från grannskolan. Han är nu på god väg att nå sina drömmars mål. Men han blir rädd för verkligheten och på de krav som han tror ställs på honom.
Lennon i Holjekroken är en berättelse om att acceptera sig själv och sina förutsättningar. Den utspelar sig i början av åttiotalet, en spännande men motstridig tid, då de arga punkarna ännu inte gjort sorti, samtidigt som de snälla och gulliga pojkarna i Gyllene Tider just klivit upp på scenen. Traditionella instrument och musiker tappar mark åt syntar, trummaskiner och datorer, samtidigt som proggrörelsen fortfarande hoppfullt driver kampen mot kommersiella inslag i kulturen.

Min åsikt:
En bra bok om att växa upp och accepterar sig själv.
Boken känns dock mer ungdom än vuxen vilket förvånar mig då den klassas som vuxen. Lite synd.

Natthimmel av Sofia Nordin

Nummer: 828
Titel:
Natthimmel
Författare: Sofia Nordin
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-29-67080-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:
”Jag tänker på hur obegripligt det är ibland när folk skaffar kompisar, hur man står där och undrar vad man har missat. Hur kommer det sig att alla andra verkar känna varandra redan?
Men så ibland har det bara hänt utan att man ens försökt. Plötsligt har man vågat något som man inte trodde att man kunde, och man dog inte.”

I Tildas familj tiger alla bakom stängda dörrar och håller sina problem för sig själva. Det blir inte lättare av att bästa vännen Adina flyttar och byter skola. Men så blir Tilda vän med Jesper, glad och utlevande och passionerat förtjust i lajv, och saker börjar äntligen falla på plats.

Min åsikt:
En mycket bra och lättläst ungdomsbok om vänskap och om att våga vara den man är.