Att nudda vid botten av Sally Brampton

Nummer: 878
Titel:
Att nudda vid botten
Författare: Sally Brampton
Förlag: Bokförlaget Bonnier Existens
Utgivningsår: 2008/2009
ISBN: 978-91-7427-004-4
Betyg: 3 av 5


Om boken:
Att nudda vid botten är Sally Bramptons egen berättelse om hur hon under fyra långa år lever med svår depression. Hennes framgångsrika liv i Londons mediavärld – som chefredaktör för modemagasin som brittiska Elle och Red – byts mot en isolerad tillvaro som präglas av förtvivlan, ensamhet, alkoholmissbruk och upprepade självmordsförsök.

Vi får följa Sally i hennes kamp för att överleva sjukdomen och samtidigt klara vardagen och omsorgen om dottern Molly. Det är en förbehållslöst självutlämnande berättelse och Sally har modet att beskriva allt det som många känner både skam och förnedring inför. Men det är också en praktisk bok som redogör för de behandlingar som hon genomgår under sjukdomstiden. Vissa är helt verkningslösa och andra gör henne faktiskt sämre. En kombination av yoga, gruppterapi, akupunktur och det rofyllda arbetet i hennes vackra trädgård är det som till sist ger Sally kraft att gå vidare för att leva ett gott liv.

Min åsikt:
En ok bok om depressionens demoner och hur Sally tog sig ur dess grepp.

Den blå dagboken av James A. Levine

Nummer: 877
Titel:
Den blå dagboken
Författare: James A. Levine
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2009/2010
ISBN: 978-91-1-302048-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:
”Det jag kallar mitt näste är min tronsal. Trots de många gliporna och sprickorna i den, är den yttre formen enkel – en rektangel. Sten, och en blå gallergrind. Det är allt.
När jag betraktar min fysiska omgivning kan jag omöjligt förlika mig med att pappa tillät att jag kom hit. Hur kunde han, trots alla sagorna, trots sina hejdlösa skratt (när han ibland böjde huvudet så långt bak att jag trodde att det skulle lossna), och trots sin självsäkra övertygelse om att ett givmilt öde väntade mig, låta sin silveröga leopard hamna här, läggas på detta offeraltare?”

Batuk är en flicka som sålts av sin far till en bordell i Mumbai. Där lever hon tillsammans med andra barn vars vardag är att betjäna bordellens kunder. Mellan barnen uppstår en hjärtskärande vänskap som hjälper dem genom deras vidriga tillvaro.

Min åsikt:
En otroligt stark och berörande historia.
Mycket bra!!!

Vald till månadens bok i mars 2010.

42 sms som kom till helt fel person! av Kjell Dahlin

Nummer: 876
Titel:
42 sms som kom till helt fel person!
Författare: Kjell Dahlin
Förlag: Lilleman & Smultron
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-977183-2-5
Betyg: 3 av 5


Om boken:
Var tredje svensk skickar mer än 15 sms per dag. Men är det inte lätt att halka med fingret – och skicka pinsamma sms till fel person? Självklart är det så!
Vi på bokförlaget Lilleman & Smultron ställde från ”Har något av dina sms kommit till fel person?” Vi fick 284 svar från allmänheten. Vi publicerar de 42 dråpligaste.
Du får också i boken reda på varför du bör ta med dig mobilen in på toaletten om din partner är hemma, var ^5 betyder samt faran med att skicka sms då man är ute och joggar.

Min åsikt:
Kul, men boken är alldeles för tunn.

Ursprung av Diana Abu-Jaber

Nummer: 875
Titel:
Ursprung
Författare: Diana Abu-Jaber
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2007/2010
ISBN: 978-91-0-011806-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:
Det är en bitande kall vinter i staden Syracuse i nordöstra USA. Lena Dawson, fingeravtrycksanalytiker vid det kriminaltekniska laboratoriet, blir inkopplad på en serie fall där spädbarn oförklarligt hittas döda. Vid första anblicken tycks det handla om plötsligt spädbarnsdöd, men snart väcks tanken på att en barnamördare går lös.
Lena, som har vuxit upp i fosterhem, vet inget om sitt eget ursprung och hemsöks av märkliga drömmar och fantasier. Ju mer hon involveras i utredningen desto säkrare blir hon på att den på ett osannolikt sätt är kopplad till hennes egen uppväxt. Samtidigt börjar hela hennes inrutade tillvaro att rämna.

Min åsikt:
Spännande och fängslande.

Deluxe av Anna Godbersen

Nummer: 874
Titel:
Deluxe
Författare: Anna Godbersen
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN: 978-91-32-15376-1
Betyg: 4 av 5


Om boken:
Manhattan, 1899. Med sin fina familjs goda rykte att tänka på tvingas den unga, vackra och mycket omsvärmade Elizabeth Holland att välja mellan sina familjeplikter eller den danna kärleken – den förbjudna kärleken.
Men så händer det ofattbara. Flickan vars lyxiga leverne livat upp stadens skvallersidor drunknar i strömvirvlarna från Hudsonfloden. I flera dagar söker man efter hennes kropp utan att finna den. Den unga Elizabeths begravning äger rum samma dag som hon skulle stått brud. Hela New York sörjer hennes bortgång. Men kanske fanns det de som hade allt att vinna på att Manhattans mest firade celebritet försvann…

Min åsikt:
Spännande och lättläst, dock en aning förutsägbar.

Det är så konstigt nuförtiden av Karin Flygare

Nummer: 873
Titel:
Det är så konstigt nuförtiden
Författare: Karin Flygare
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-501-1142-2
Betyg: 4 av 5


Om boken:
”Jag hade aldrig tänkt mig att min kloka, förståndiga, bildade, intelligenta, ängsliga och försiktiga mamma skulle få demens och göra konstiga saker. Ibland undrade jag förstås hur länge hon skulle klara sig själv. Men att hon skulle börja gå vilse och förväxla mig med andra hade jag inte tänkt mig in i. Hon var ju alltid så redig och ordentlig.”

Birgittas 86-åriga mamma bor sedan länge ensam i det radhus som varit hennes hem i fyrtioåtta år. Men nu har hon plötsligt börjat röra ihop saker, förlägga nycklarna eller tappa bort glasögonen. Ibland glömmer hon att äta och andra gånger tycks hon ha förflyttats femtio år tillbaka i tiden.
Birgitta gör allt hon kan för att fylla sin mammas behov, men det räcker aldrig riktigt till. Själv har hon ett heltidsjobb att sköta, barn och man att träffa, ett eget liv att leva.
En dotter blir en mamma och en mamma blir ett barn, och Birgitta märker att hon håller på att bli förälder till sin egen mamma.

Min åsikt:
En stark och intressant historia.

Upprorsänglar av Libba Bray

Nummer: 872
Titel:
Upprorsänglar
Författare: Libba Bray
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN: 978-91-32-15339-6
Betyg: 2 av 5


Om boken:
Framför mig står de, tre ljusskimrande gestalter. De är inte verkliga, men jag ser dem tydligt: tre vitklädda flickor vars kängor ger ifrån sig ett fasansfullt skrapande läte när de svävar närmare mig. De öppnar munnarna för att säga något, men jag hör inget. Skräcken och lukten får mig nästan att kräkas. Vad är det för lukt? Hav och något annat. Förruttnelse.
Nu hörs det där ljudet igen. Som tusentals skrapande insektsvingar. Deras röster är så svaga, men när jag förstår vad de säger blir jag alldeles kall.
”Hjälp oss.”

Upprorsänglar är den andra boken i trilogin om Gemma Doyle. Böckerna är en palett prasslande kjolar, åtsittande korsetter och stränga konventioner i den viktorianska eran. Här finns mystiska skuggor i mörkret, dolda nattliga möten, magiska systraskap, men också hemliga brödraskap från fjärran länder – och skrämmande övernaturliga krafter som obönhörligt styr Gemmas öde.

Min åsikt:
Jag fastande inte i den här delen och tappade tråden hela tiden, tappade intresset. Men historien i sig är såklart spännande.

Sista beställningen på Balto av Faïza Guène

Nummer: 871
Titel:
Sista beställningen på Balto
Författare: Faïza Guène
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2008/2010
ISBN: 978-91-1-302116-4
Betyg: 5 av 5


Om boken:
Joigny-les-Deux-Bouts är en sömnig förort i slutet av en pendeltågslinje utanför Paris. Här händer ingenting alls av intresse. Förrän nu, vill säga, när Joël Morvier hittas knivskuren till döds på sin egen bar Balto.
Vem utförde dådet? Var det Madame Yéva, som brukade köpa sina cigaretter hos Joël och tvingades utså hans eviga tafsande? Eller hade hennes arbetslöse man Jacquot fått veta vad som pågick, rest sig ur tv-soffan och utkrävt hämnd? Var det deras son Tani, han som slog ner yrkesvägledaren för några månader sedan och relegerades från skolan? För det kan väl inte ha varit Yeznig, Tanis lillebror, som är förståndshandikappad och inte kan prata rent trots att han är en bjässe till trettonåring?

Min åsikt:
Återigen en riktigt bra bok av Faïza Guène som är både lättläst och underhållande.

Någon i din säng av Andreas Roman

Nummer: 870
Titel:
Någon i din säng
Författare: Andreas Roman
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-27-12037-2
Betyg: 5 av 5


Om boken:
Vem skulle kunna tro att Sofia är ensam?
Sofia har allt. Redan vid trettio är hon en framgångsrik författare som har tjänat sin första miljon, rest jorden runt och bor i en underbar etagelägenhet. Sofia är vacker och efterfrågad på kändisfester, alla hennes drömmar har gått i uppfyllelse, alla hennes mål är uppnådda.
Men bakom den lyckade fasaden finns den lilla ensamma flickan, som ser en skugga komma ut ur mörkret.
Skuggan omfamnar henne och skänker henne bedövande tröst. Han är den enda som ser att Sofia är ensam. Han kommer när hon längtar. Han finns alltid där när alla andra sviker.
Det finns bara ett litet problem. Skuggan vill inte släppa taget. Vill ha Sofia för sig själv. Vill inte glida tillbaka in i det stumma mörkret. Inte utan Sofia.
Sofia är inte längre ensam.
Bara livrädd.

Min åsikt:
En riktigt fängslande historia som är grymt stark.

Den slutna kretsen av Camilla Persson

Nummer: 869
Titel:
Den slutna kretsen
Författare: Camilla Persson
Förlag: Vattumannen
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-87512-66-7
Betyg: 4 av 5


Om boken:
Den slutna kretsen är ett dramatiskt reportage som bygger på verkliga händelser. Här undersöker Camilla Persson ett av våra mest dolda paranormala fenomen – en fysiska manifestationen.
Endast ett par personer i världen är röst- och materialisationsmedium. De uppges kunna framkalla objektiva paranormala fenomen och få andar att tillfälligt förmedla sig i fysisk form. David Thompson heter ett av dessa sällsynta medium. Under två veckor i Australien är Camilla gäst hos David Thompson i hans slutna sällskap Silvercordcirkeln.
Camilla är den första personen utanför landets gränser som får närvara vid demonstrationer av det unika fysiska mediumskapet och i det här reportaget redogör hon för vad som hände.

Min åsikt:
En väldigt intressant bok om man, som jag, är intresserad av detta ämne.