Rosa elefanter av Karin Brunk Holmqvist

Nummer: 889
Titel:
Rosa elefanter
Författare: Karin Brunk Holmqvist
Förlag: Kabusa böcker
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-7355-127-4
Betyg: 5 av 5

Om boken:
Selma och Artur Jacobsson bor på en liten gård i Tommarp. Jordbruket är nedlagt och de enda djuren som finns kvar på gården är hönsen och katten Murran. Selma och Artur har några år kvar till sjuttio och de lever ett stillsamt liv med lite smågnabb som enda spänning.
En dag börjar det lysa i Nils Bloms fönster. Hans dotter Disa har nämligen bestämt sig för att flytta dit permanent eftersom hon fått elallergi. Längre upp på vägen flyttar Arne och Britt Hernemo in, som visar sig vara strängt upptagna med att leva enligt Bibelns ord.
Samtidigt försvinner en man spårlöst från Simrishamn, och Artur börjar ana oråd. Vad sysslar egentligen Hernemos med på kvällarna i skydd av mörkret? Artur vet inte vad han ska tro.
Det blir en tid av oro för Selma och Artur. På ena sidan vägen frireligiösa tältmöten och på den andra Disas trevliga men new age-inspirerade sällskap. Efter många turer och missförstånd lägrar sig lugnet igen över den skånska myllan, så som alltid i Karin Brunk Holmqvists böcker. Alla inblandade har blivit lite klokare och kommit ett steg vidare i sitt liv.


Min åsikt:
En otroligt underhållande roman som gav mig många skratt.

Vald till månadens bok i april 2010.

Pojke med cyklop av Magnus Utvik

Nummer: 888
Titel:
Pojke med cyklop
Författare: Magnus Utvik
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-46-22040-4
Betyg: 5 av 5

Om boken:
”Jag hänger ut genom fönstret i mitt rum. Mörkt. Tomt. Tyst. Vindstilla. Detta måste vara Döden. Hans rike. Här är han kung. Han hämtade Ove och nu har han kommit hem till oss. Du kan ta pappa, säger jag, men jag är bara nio år och kan inte simma. Döden svarar inte. Han arbetar i det tysta.”

När Mattias fyller nio år får han ett cyklop i present. Hela sommaren går han runt ensam med cyklopet på huvudet. Mattias väntar bara på att farbror Ove skall komma, Ove som varje år kommer cyklande från Kristianstad. Den här sommaren kommer han inte. Han kommer aldrig mer. Mattias bestämmer sig för att överleva, trots allt.


Min åsikt:
En liten bok men ack så stor ändå. Mycket bra!

Mäktig tussilago av Maja Lundgren

Nummer: 887
Titel:
Mäktig tussilago
Författare: Maja Lundgren
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-0-012440-3
Betyg: 5 av 5

 

Om boken:
Oscar Riktelius är en snäll kille, en idealisk hemmapappa som försöker leva upp till nutidens mansideal utan att ha så mycket för det. Innan han blev pappaledig skrev han på en doktorsavhandling om häxan Doideag av Mull. En dag brister det för honom i samband med en middagsbjudning och han drabbas av ett sammanbrott. Efter att ha blivit intagen sitter han med en psykiater som försöker reda ut varför han blev galen.


Min åsikt:
En bok fylld både med lyrik och prosa. Fängslande och stark.

Hur ser ett liv ut om man inte har tillräckligt med kärlek? av Maria Zennström

Nummer: 886
Titel:
Hur ser ett liv ut om man inte har tillräckligt med kärlek?
Författare: Maria Zennström
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-0-012274-4
Betyg: 4 av 5

Om boken:”Men jag vill inte. Jag vill ha det som andra får! Jag vill hoppa ombord, i sista sekunden, innan flotten krossas.”

Hur ser ett liv ut om man inte har tillräckligt med kärlek? handlar om skräckslagna omvägar kring kärleken, ambivalensen till och beroendet av ursprunget, kroppen, könet, litteraturen och det svenska.
Berättaren Marias tillvaro präglas av rastlöshet och sömnlöshet, av känslan att allt är för sent. Och av hennes försök att laga sitt liv, kanske genom att få ett barn, av relationerna till presumtiva fäder, psykoanalytikern, brodern och inte minst till den åldrande modern.

Min åsikt:
En stark historia med otroligt vackert språk.

Jag finns av Maja-Maria Henriksson

Nummer: 885
Titel:
Jag finns
Författare: Maja-Maria Henriksson
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-27-12019-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:
”Blundar jag finns jag inte, tänker Johanna när smärtan från Vedins känga borrar in i huvudet. Hon försöker ställa sej upp men Vedin trycker sin sula mot hennes öra som om han fimpade något. Johanna vet att hon inte kommer att lyckas resa sej i dag heller.

Allting borde vara bra i Johannas liv. Hon borde ha kompisar, trivas i skolan, göra det som andra 14-åringar gör.
Men Johannas liv är inte som andras. I skolan blir hon misshandlad av två pojkar. Hemma blir hon det av sin mamma.

Jag finns bygger på författarens egen uppväxt.

Min åsikt:
Otroligt stark och smärtsam historia.
Mycket bra!!

Beirut, jag älskar dig av Zena El Khalil

Nummer: 884
Titel:
Beirut, jag älskar dig
Författare: Zena El Khalil
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2008/2010
ISBN: 978-91-7037-471-5
Betyg: 3 av 5


Om boken:
Zena och Beirut är likadana, de kräver alltid dramatik. Kanske är det därför Zena stannar kvar, trots att människor hon älskar försvinner, trots att Beirut bombas.
På gatorna drar militärerna runt som hundar och pinkar in sina revir medan utsjasade arbetare bygger upp staden på nytt. Blekta blondiner banar sin väg till nästa nerknarkade nattklubb, medan flyktingarna i lägren kurar ihop sig, fem i varje säng. Vilken minut som helst faller bomberna.
Samtidigt, mitt i alla denna galenskap, måste Zena och hennes bästa kompis Maya försöka förstå och göra något vettigt av sina liv, måste duellera med stadens olika besattheter och gå till strid mot dem som vill äga och förstöra.

Min åsikt:
En intressant historia om Zenas liv, om Mellanöstern och världen efter elfte september.

Den stulna romanen av Nawal El Saadawi

Nummer: 883
Titel:
Den stulna romanen
Författare: Nawal El Saadawi
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2008/2010
ISBN: 978-91-7037-491-3
Betyg: 1 av 5


Om boken:
I Kairos fina, moderna kvarter lever Bodour ett stympat liv. Hennes högt uppsatte, korrumperade man bedrar henne, hon arbetar med litteraturkritik som hon avskyr, och hon blir inte fri från skammen över att hon som ung lämnade sin nyfödda dotter Zina vid vägkanten.
Bodour föraktar sin feghet, sitt resignerade, privilegierade men meningslösa liv. Dottern Magiida, som fötts inom äktenskapet, är en besvikelse. Bodours enda flyktväg är romanen hon skriver på. Men pappersarken tycks försvinna ur den låsta skrivbordslådan – är det Bodours man som stjäl delar av romanen för att tysta henne?
Zina har trots sin hårda uppväxt som gatubarn blivit en av Egyptens klarast lysande stjärnor, en sångerska som folket älskar. Vännen Magiida både avundas och fascineras av henne, utan att ana att de är systrar. Men Magiida är inte den enda som inte tolererar all uppmärksamhet som riktas mot henne, en enkel flicka som revolterar mot patriarkatet och tar för sig av världen och makten.

Min åsikt:
Jag hade jättesvårt att ta mig igenom den här boken och tappade både intresset och tråden flera gånger.

Gryningsmördarna av Darren Shan

Nummer: 882
Titel:
Gryningsmördarna
Författare: Darren Shan
Förlag: Berghs
Utgivningsår: 2003/2010
ISBN: 978-91-502-1806-0
Betyg: 3 av 5


Om boken:
”Människorna bakom oss slets mellan rädsla och upphetsning. Det hördes ursinniga vrål när de ryckte åt sig käppar och järnstänger och kom rusande efter oss. Det var inte längre en folksamling, utan en blodtörstig mobb…”

Darren Shan och hans följde har nätt och jämnt undkommit vampanezernas attack när nästa prövning kommer. Polis, militär och en rasande folkmassa vill lyncha dem för en rad ouppklarade mord de påstås ha begått. Om de överlever, står de inför den mest krävande utmaningen någonsin…

Min åsikt:
Bok 9 om Darren Shan är som de tidigare, lättläst och spännande.

Darling River av Sara Stridsberg

Nummer: 881
Titel:
Darling River
Författare: Sara Stridsberg
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-0-012268-3
Betyg: 3 av 5


Om boken:
Lo och hennes far gör nattliga utflykter i en gammal Jaguar genom de brinnande skogarna. Lo är en dröm och en spegel där också andra öden skymtas. Dolores Haze som färdas ur Nabokovs roman mot barnsängsdödens Alaska. En tillfångatagen aphona i Jardin des Plantes i Paris som tränas av en vetenskapsman att börja teckna. En okänd mor som kör omkring i de upplysta motorvägarnas cirklar utanför städerna.

Min åsikt:
Bra men samtidigt lite svår.

När mardrömmen blev sann av Glenn Forrestgate

Nummer: 880
Titel:
När mardrömmen blev sann
Författare: Glenn Forrestgate
Förlag: AnomaR
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-977951-5-9
Betyg: 2 av 5


Om boken:
En mans berättelse om hur han från att ha varit en stark, positiv, social och kaxig kille, sakta men säkert bryts ner. När Glenn, en vanlig kille i tjugoårsåldern och Bajengrabb träffade Melinda blev han förälskad och hade precis börjat nå framgångar som skivbolagsdirektör. Glenns skivbolag Antiloop och han själv, som exekutiv producent, fick en Grammis för sin musik, men i stället för att fortsätta sin resa mot toppen fick han uppleva en mardröm som blev sann…

”Jag står och stirrar på tågen som passerar på andra sidan vattnet vid Karlbergsstation. Det är natt och klockan är 01.30. Den kända Tulo-reklamens neonljus är det enda som reflekterar min skugga. Bara femtio meter bort ligger Industrigatan 6 och där bor jag. Nu står jag här, det är vinter och svinkallt. Jag har stått här förut, men ska jag våga den här gången? Våga vadå kanske du undrar. Hoppa från S:t Eriksbron ner till Kungsholms strand! Från där jag står är det tio meter ner till gatan och när jag ligger där livlös, först då kanske hon fattar hur mycket jag älskar henne.”

Vi är vana att läsa om män som misshandlar kvinnor. Det här är berättelsen om hur en kvinna fysiskt och psykiskt misshandlade och bröt ner Glenns självförtroende och hur han tog sig den långa vägen tillbaka.
Än idag lever Glenn med skyddad identitet och Melinda har även haft besöksförbud. Vid flera tillfällen bröt hon mot besöksförbudet, Glenn ringde polisen och begärde hjälp. Svaret från polisen: Du är väl karl! I Sveriges rikes lag hittar vi ordet kvinnofrid, men var hittar vi ordet mansfrid?

Min åsikt:
En skrämmande och stark historia.