Rivaler av Anna Godbersen

Nummer: 904
Titel: Rivaler
Författare: Anna Godbersen
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2008/2009
ISBN: 978-91-32-15611-3
Betyg: 4 av 5


Om boken:

New York skälver av rykten efter den vackra Elizabeth Hollands alltför tidiga död. Blickarna riktas oundvikligen mot dem som stod henne nära; hennes levnadsglada lillasyster, Diana, nu familjens enda hopp för överlevnad i socitetskretsar, den sörjande fästmannen, Henry Schonmaker, återigen stadens mest eftertraktade ungkarl, Elizabeths intriganta och förföriska väninna Penelope, som inget hellre vill än att axla hennes mantel – och ärva Henry! Och så Elizabeths forna jungfru, Lina Broud, som nu upptäckt en ny, svindlande inkomstkälla – skvaller!

När gamla vänner blir rivaler får Manhattans överklass se sin framtid hotas av viskningar ur det förgångna. I denna utsökta uppföljare till Deluxe är ingenting farligare än en skandal…. eller dyrbarare än en hemlighet.

Min åsikt:
Det var intressant att läsa fortsättningen på Deluxe och jag ser fram emot nästa del, för man fastnar verkligen i historien.

Ett CP-bra liv av Jonas Helgesson

Nummer: 903
Titel:
Ett CP-bra liv
Författare: Jonas Helgesson
Förlag: Libris
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-7387-049-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:
”Det känns helt overkligt när folk på stan känner igen mig och kommer fram och frågar om jag är ’grabben i kuvösen bredvid’. De vill att jag ska skriva min autograf på någon trasig servett som de sträcker fram.
– Visst kan jag göra det, säger jag, men tro inte att ni kommer att kunna läsa vad det står…”

Vad är ett bra liv? Kan man leva ett bra liv även om man är allvarligt CP-skadad? Kan man må bra även om man inte är vad samhället kallar frisk?
Jonas Helgesson, som mot alla odds har blivit succéförfattare och egen företagare, delar med sig av viktigfa saker som han har lärt sig som handikappad, golfare, student, gift, ståuppare och föreläsare.
Han berättar om sin träning inför att bestiga Kebenekaise, om varför han vill arbeta med människor och inte följa alla välvilliga råd som går ut på att han borde arbeta med datorer, om sitt livs allra bästa dag, om hur det är att starta eget och om varför han inte tror att man måste vara Ernst Kirchsteiger för att bli en lycklig människa.

”Om jag ska välja ett talesätt som beskriver mitt liv väljer jag det här: ’Ibland blir det inte som man tänkt sig – ibland blir det bättre.’
Vilket CP-bra liv jag lever!”

Min åsikt:
En intressant, underhållande och väldigt viktig bok.

Jag ska bara fixa en grej i köket av Moa Herngren

Nummer: 902
Titel:
Jag ska bara fixa en grej i köket
Författare: Moa Herngren
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-46-22034-3
Betyg: 4 av 5


Om boken:
Ingrid är ensamstående mamma, hon arbetar på ett daghem och har precis avancerat till föreståndare. Ingrid dricker vin , mycket vin. Hon lyckas ganska väl med att dölja det för sig själv och sin omgivning, men hennes lilla dotter Juni är inte lika lätt att lura.
På jobbet blir hon närmast mobbad av sina tidigare arbetskamrater, numera underordnade, som inte kan förstå varför just Ingrid fick tjänsten som föreståndare. Utanför jobbet försöker hon hålla ihop ett liv som hon tappar kontrollen över ju mer hon kämpar för att inte göra det.
Det är tufft, vilket motiverar ännu ett glas vin. Ett gömt glas i kryddhyllan när hon steker blodpudding med bacon en vanlig tisdagskväll, och Ingrid får den flykt in i dimman som hon behöver för att orka vara den hon tror att hon måste vara en dag till.

Min åsikt:
En stark och smärtsam historia.

Sabina och draken av Sara Natt och Dag

Nummer: 901
Titel:
Sabina och draken
Författare: Sara Natt och Dag
Förlag: Krilon
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-85421-11-4
Betyg: 5 av 5

 


Om boken:
Hon var en modig kvinna, både i livet och inför döden. Hon var en sann krigarprinsessa.
Kanske har du lärt känna Sabina genom bloggen, mittlivsabina74.blogspot.com eller i boken Livet kan inte vänta, som följer tre unga kvinnor med obotlig cancer.
Sabina och draken tar vid där Livet kan inte vänta slutar, i november 2008.
Sabina trollband, ingen lämnades opåverkad. Draken, metastasen i nacken, började som en lite prick och blev snabbt stor som en tennisboll. Cellgift, helhjärnsbestrålning, naturläkemedel, strålkniv, ”Uppsalaprojektet”, healingresa till Sardinien. Draken skulle besegras och hennes kamp var magisk.
Det här är Sabinas bok.

Min åsikt:
Sabinas kamp var stark och inspirerande när jag följde hennes blogg. Nu finns kampen även svart på vitt i den här boken. Det berör!

Själakistan av Ann Rosman

Nummer: 900
Titel:
Själakistan
Författare: Ann Rosman
Förlag: Damm
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-7351-655-6
Betyg: 5 av 5

 


Om boken:
En sensommardag nära Carlstens fästning i Marstrand gör en besökande skolklass en hemsk upptäckt. Liket efter en kvinna i medeltida kläder och utan huvud påträffas vid den gamla Offerstenen. Strax därefter får fru Wilson sitt livs chock när hon får syn på ett kvinnohuvud i sin trädgård, högst upp på en ställning med rosor och luktärter.

Kriminalinspektör Karin Adler vid Göteborgspolisen blir informerad om fyndet av kollegan Robert medan hon njuter av sin sista semesterdag. Hon har separerat från sin sambo Göran och bor nu ombord på sin båt i Marstrand.

Kvinnan vid Offerstenen visar sig tillhöra en grupp medeltidslajvare vid den avsides belägna Sankt Eriks park på Marstrandsön. Att man har att göra med en mycket kyligt kalkylerande gärningsman står klart när den rättsmedicinska undersökningen slår fast att den huvudlösa kroppen inte hör ihop med det påträffade huvudet.

Karin och kollegorna Folke och Robban befarar nu att det kan finnas fler offer, och ganska snart får de via polisen i Trollhättan upplysningar om ännu ett makabert fynd. En kvinnokropp utan huvud, styckad. I närheten av en grupp lajvare. DNA-prover visar dessutom att de båda kvinnorna med all sannolikhet är systrar.

Min åsikt:
Återigen en otroligt stark, bra, intressant och spännande historia av Ann Rosman.

Mycket läsvärd!!!

Vald till månadens bok i maj 2010.

Hur kunde hon? av Dana Fowley

Nummer: 899
Titel:
Hur kunde hon?
Författare: Dana Fowley
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2008/2010
ISBN: 978-91-1-302764-7
Betyg: 3 av 5

 


Om boken:
När Dana är fem år gammal blir hon våldtagen för första gången. Förövaren är hennes styvfar och hans medhjälpare: Danas mamma. Från och med den dagen lever hon i konstant rädsla och smärta, och det finns ingen – inte ens hennes egen mamma – hon kan lita på. Fångad i vad som så småningom visar sig vara Skottlands värsta pedofilhärva genom tiderna, får Dana och hennes syster Heather utstå åratal av fasansfulla övergrepp och obeskrivligt våld. Och värst av all: deras egen mamma gjorde ingenting för att skydda dem.

Min åsikt:
Stark, berörande, viktigt och mycket tung historia.

Jag vägrar dö nyfiken av Babben Larsson

Nummer: 898
Titel:
Jag vägrar dö nyfiken
Författare: Babben Larsson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-1-302428-8
Betyg: 5 av 5

 


Om boken:
Du håller nu i din hand en bok som kommer att ta dig ut på Europas motorvägar, in bakom scenen på ståuppklubbarna, ner i en intervjusoffa med Björn Ranelid, ut på stavgång bland höstlöv och till ett besök på bordell. Här passerar misslyckade nyårsaftnar, hotellrum vi minns, borttappade väskor, talande träd och Anders Lundin. Medelklassen granskas, Madonna recenseras och modernt föräldraskap får sig en liten curlingkänga. Finns här en röd tråd? Givetvis. Allt i boken är skrivet, upplevt och utfunderat av Babben Larsson, och insprängt i texten hittar du också citat från hela hennes karriär.

Min åsikt:
Både intressant och underhållande.

Stjärnpalatset av Martin Engberg

Nummer: 897
Titel:
Stjärnpalatset
Författare: Martin Engberg
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-1-302232-1
Betyg: 4 av 5

 


Om boken:
Årstiderna är nästan borta och världen står inför en ny istid. Mänskligheten tränger sig samman på allt mindre ytor och tvingas leva under extrema förhållanden.
Katharina är tretton år och bor med sin mor och far på en gård. En dag får de besök av en man, Victor, som kommit för att förbereda Katharina för hennes uppdrag: som en av de utvalda ska hon snart få träffa Imperatorn.
Stjärnpalatset utspelar sig i en framtid som ligger cirka fyrtio år framåt i tiden.

Min åsikt:
Spännande och annorlunda men också förvirrande emellanåt under läsningen. Nu i efterhand känns boken dock starkare än jag tyckte från början.

Den jag var innan av Christina Bergil

Nummer: 896
Titel:
Den jag var innan
Författare: Christina Bergil
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-46-22037-4
Betyg: 5 av 5


Om boken:
”Du vet inte om det, men vi har träffats förut. Det var i vårt andra liv, det som både du och jag har levt: inom normalitetens gränser.”

De är läkare och medicinare från Europas alla hörn. Somliga är där frivilligt. Anna hör till dem som har deporterats dit. I lägret känner hon igen en man som en gång var hennes mors läkare. Då, i den världen, kände hon förtroende för honom. Nu hör hon honom resonera med sina SS-kollegor om effektiviteten i förintelseapparaten och om deras nuvarande tjänst är till gagn eller nackdel för den framtida karriären. Anna är iakttagare och offer, men där hon befinner sig är det svårt att förbli bara iakttagare eller bara offer.
Något decennium senare lever Helga i Argentina tillsammans med sin familj. De har flytt från Europa. Hennes man får efter en påfrestande början sin eftertraktade läkarpraktik. Själv ligger hon i sitt sovrum med fördragna fönsterluckor och vill inte minnas det som ändå hela tiden tränger sig på.

Min åsikt:
En stark, intressant och lockande bok som var svår att lägga ifrån sig. Mycket bra!

Tiden en flod utan stränder av Cecilia Persson

Nummer: 895
Titel:
Tiden en flod utan stränder
Författare: Cecilia Persson
Förlag: Recito
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-86539-04-7
Betyg: 4 av 5

 


Om boken:
Varje människa som mördades i Förintelsen var en individ vars liv kunde ha blivit radikalt annorlunda. Förintelsens offer får aldrig bli en ansiktslös massa.
Sverige tog emot en ansenlig mängd överlevande flyktingar från koncentrationslägren och i skenet av deras röster och vittnesberättelser blir vidden av Förintelsen plågsamt närvarande. De överlevandes vittnesmål ger oss även nycklar till svensk flyktingpolitik i ett historiskt och nutida perspektiv. Finns det en länk mellan 1945-års överlevare och vår tids apatiska barn, gömda och papperslösa flyktingar? Boken är skriven med inspiration av konstnären Marc Chagalls målning Tiden en flod utan stränder, som fått ge titeln på boken.

Min åsikt:
En bok med korta texter fyllda med styrka.