I huvudet på en hund av Genevieve (och dr Dennis Fried)

Nummer: 953
Titel:
I huvudet på en hund – en pälsklädd dams memoarer
Författare: Genevieve (och dr Dennis Fried)
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2000/2009/2010
ISBN: 978-91-37-13562-5
Betyg: 3 av 5

 


Om boken:
I den första självbiografin skriven av en hund får du reda på vad hundar egentligen tycker om sina ägare. Genevieve är en skärpt liten papillon som tar benet från munnen och avslöjar tidigare okända hundhemligheter för kamrater som vill förstå människor bättre. Hon ger dessutom massor av smarta tips till sina många pälsklädda vänner.

Min åsikt:
En rolig bok om en hunds syn på människor.

Kvinnohuset av Camilla Lagerqvist

Nummer: 951
Titel:
Kvinnohuset
Författare: Camilla Lagerqvist
Förlag: Isaberg
Utgivningsår: 2006
ISBN: 978-91-7694-713-5
Betyg: 4 av 5

 


Om boken:
”Hon hade av misstag färgat hans vita Calvin Klein-kalsonger rosa. Knytnäven träffade henne rakt över näsan. Blodet hade inte ens nått överläppen innan nästa slag träffade henne i magen. Hon föll framlänges över tvättmaskinen och hörde mer än kände hur revbenen knäcktes.”

Jessica söker skydd hos sin mormor Kerstin och hennes syster Stina. Fram växer en berättelse om kvinnomisshandel under flera generationer.

Alva, systrarnas mor, hade kämpat mot kvinnomisshandel genom att inrätta ett kvinnohus, där hon trots motstånd och hot från samhället gav misshandlade kvinnor vård och husrum – och fick betala dyrt för det.

Jessicas öde väcker minnen och känslor till liv och till slut kommer sanningen om Alvas öde fram.

Min åsikt:
Intressant och gripande.

När barnet lagt sig av Michael Nyqvist

Nummer: 950
Titel:
När barnet lagt sig
Författare: Michael Nyqvist
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-1-302181-2
Betyg: 5 av 5


Om boken:
En dag var vår blå Saab utbytt mot en guldfärgad Ford Fairlane av sextiofyra års modell. Den svenska lite sura doften hade bytts ut mot en plastig amerikansk. Vi var de enda på gatan som hade en amerikanare.
Att sitta i bilen kändes som att vara i en agentfilm. Man kunde skjuta iväg raketer med cigarettändaren och radion såg ut som en polissändare. En gång när jag satt själv bakom ratten och jagade en bov fastnade tutan och det gick inte att få den att tystna. Pappa bar mig, som var livrädd, ut ur bilen och sa att det inte var något som gått sönder. Den sommaren åkte vi iväg i bilen på min viktigaste resa – över Alperna, söderut.
Efter den resan var inget mera sig likt. Det visade sig att ingenting var som det var sagt. Och jag hade inte en aning om varifrån jag kom.
På hösten sålde pappa Forden och köpte en Volvo. Då brydde jag mig inte längre.

En dag satte jag mig ner och började skriva.
Jag ville försöka förstå den där luftfärden, när jag sträcks över från en famn till en annan och i den nya famnen får jag ett namn och en adress.
Det är nog därför jag har skrivit boken.

Min åsikt:
Stark och berörande.

Kärlek av Hanne Örstavik

Nummer: 949
Titel:
Kärlek
Författare: Hanne Örstavik
Förlag: AlfabetaAnamma
Utgivningsår: 1997/2002
ISBN: 91-501-0187-0
Betyg: 3 av 5

 


Om boken:
Det är kvällen före Jons nionde födelsedag och ett tivoli har kommit till stan. Jon går hemifrån för att sälja idrottsföreningens lotter och hans mamma Vibeke går till biblioteket.
Genom språket bygger mor och son upp varsin värld och medan den kalla vinternatten närmar sig morgon blir det allt tydligare att ett sådant avstånd mellan människor kan få ödesdigra konsekvenser.

Min åsikt:
Bra, men lite svår emellanåt i och med att texten vävs samman så.

Anna-Lena från Montmartre av Anna-Lena Brundin & Katrin Jakobsen

Nummer: 948
Titel:
Anna-Lena från Montmartre
Författare: Anna-Lena Brundin & Katrin Jakobsen
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2003
ISBN: 91-46-20193-9
Betyg: 3 av 5

 


Om boken:
Anna-Lena Brundin har en lya i Montmartre. Katrin Jakobsen har bott där i femton år. När de gick och såg filmen Amelie från Montmartre drabbades de av en insikt: det var ju egentligen inte i Paris de bodde… det var i… Montmartre. Efter det vägrade de att lämna berget och detta är deras kärleksförklaring till ”Paris bästa kulle”. Anna-Lena kåserar tänkvärt och uppsluppet om människor och möten: om det klassiska kafélivet, otuktiga tankar i tvättomaten, en flyende snigels grymma öde, vådan av japanska guideböcker, shoppingfrossa, en euforisk afton på Pigalle, kvällen då tjejerna sminkade bort ett bord… Här finns också en guide med handfasta tips på roliga ställen att äta, shoppa, picknicka och roa sig. Allt kompletterat med Katrins karakteristiska och underfundiga fotografier.

Min åsikt:
En del roliga kåserier.

Alberts sista önskan av Mitch Albom

Nummer: 947
Titel:
Alberts sista önskan
Författare: Mitch Albom
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2009/2010
ISBN: 978-91-37-13561-8
Betyg: 5 av 5

 


Om boken:
Mitch Albom är mitt uppe i en blomstrande karriär i Detroit och har alla materiella tillgångar som han kan önska sig. Men han har förlorat sin inre gnista och sin barnatro och kanske är det avsaknaden av en djupare mening i livet som får honom att söka sig tillbaka till barndomen. När han återknyter bekantskapen med rabbinen Albert Lewis blir det början till en djup vänskap och många samtal mellan den unge journalisten och den åldrande gudsmannen i livets slutskede.

När Mitch kommer i kontakt med prästen Henry, en omvänd före detta langare som vigt sitt liv åt en kristen församling bestående av hemlösa, brottslingar och narkomaner, upptäcker han allt fler likheter mellan prästen och rabbinen, trots att de verkar i två helt skilda världar. Båda har hittat sin styrka i tron på någonting större än de själva och för Mitch innebär det att livet för alltid har tagit en annan riktning.

Min åsikt:
En stark och mycket intressant bok om livsöden och tro, fylld med värme och visdom.

Katt i huset av Doreen Tovey

Nummer: 946
Titel:
Katt i huset
Författare: Doreen Tovey
Förlag: Trevi
Utgivningsår: 1957/1976
ISBN: 91-7160-912-1
Betyg: 5 av 5

 


Om boken:
Den engelska boken Katt i huset är en klassiker bland kattböcker. 1961 kom den första svenska utgåvan. Katt i huset är inte en handbok för kattskötsel. Den är en ovanligt rolig skildring av hur det är att bo i en liten engelsk by med ett antal livliga siameskatter.
Doreen Tovey berättar galghumoristiskt om hur hon skaffade en siames för att bli av med husets möss – mössen fick hon behålla men sinnesfriden förlorade hon för alltid. Siamesen hette Sugieh och Doreen och hennes man Charles beslöt efter ett påfrestande år att låta Sugieh bli mor, i hopp om att hon skulle stadga sig. Det gjorde hon inte – hon fick bara några likasinnade som gärna deltog i allt som verkade muntert och förbjudet, som att dala ner ut plommonträdet rakt på kyrkoherden huvud, eller förfölja hästar, eller dyka i badkaret, eller gräva hål i trädgården.
Vampen Saba och De Blå Gossarna som slåss jämt, stackars Charles som alltid råkar illa ut och den oemotståndlige Salomo med fladdermössöronen utgör en församling som ingen undgår att bli charmerade av.

Min åsikt:
Åh, som jag skrattat när jag läste den här boken. En fantastisk bok för alla kattälskare.

Att välja tystnaden av Ingrid Giöbel-Lilja

Nummer: 945
Titel:
Att välja tystnaden – en syster om en syster
Författare: Ingrid Giöbel-Lilja
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 1989
ISBN: 91-1-883622-4
Betyg: 3 av 5


Om boken:
Ingrid och Brita. De två systrarna i en syskonskara på sex. Ingrid föddes 1903, Brita ett och ett halvt år senare. Brita, den glada, temperamentsfulla, konstnärligt begåvade, som precis i början av vuxenlivet, i 22-årsåldern, måste tas in på sinnessjukhus. Och som kom att tillbringa hela sitt vuxna liv där, alltmer innesluten i sig själv. Brita, som till slut tystnade helt. ”Mors lilla Britabarn”, som  inte glömdes, men blev till en sorg, ett samvete, en förtvivlad tystnad för sin familj

Min åsikt:
En berörande skildring av både en familj och av systern Brita som försvann in i tystnaden.

Vaka natt av Malin Lindroth

Nummer: 944
Titel:
Vaka natt
Författare: Malin Lindroth
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 1999
ISBN: 91-1-300572-3
Betyg: 3 av 5

 


Om boken:
Det är vaknatt. Patienten har begått en oförklarlig handling – hon har dödat sitt barn. Detta väcker minnen hos kvinnan som vakar. Minnen som vävs samman till en berättelse. En uppväxt i 70-talets Göteborg, med en tjock lite udda och drömsk mamma, en pappa som kör spårvagn i stilig uniform, och lillasyster Annika. En skör idyll som spricker.
Och nätterna är fyllda av märkliga drömmar. En natt får de sin förklaring. Flickan blir vittne till mammans mörkaste hemlighet. En skuld som blir till en outhärdlig börda.

Min åsikt:
Första halvan är grymt stark, men sen trappas den ner.