Bittrare än döden av Camilla Grebe & Åsa Träff

Nummer: 968
Titel:
Bittrare än döden
Författare: Camilla Grebe & Åsa Träff
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-46-22075-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:
En regnig eftermiddag i en förort till Stockholm blir femåriga Tilde vittne till hur någon sparkar hennes mamma till döds. Gömd under köksbordet bevittnar flickan de bestialiska mordet.
Samtidigt träffar terapeuten Siri och hennes kollega Aina en helt ny patientgrupp. De har åtagit sig att leda en självhjälpsgrupp för kvinnliga brottsoffer, och under ett antal höstkvällar berättar deltagarna den ena historien efter den andra om omöjlig kärlek, våld och förnedring.
I sitt eget liv befinner sig Siri vid ett vägskäl – ska hon våga lita på kärleken, den som svikit henne och de andra kvinnorna så grymt?
Stegvis flätas lilla Tildes öde samman med Siris och kvinnorna i gruppen. Från mottagningen vid Medborgarplatsen, genom ett höstkallt Stockholm och ut i skärgården till Siris ensligt belägna stuga, övergår sökandet efter försoning  och upprättelse till en jakt på en besatt mördare.

Min åsikt:
Den andra boken om Siri är väldigt stark, spännande, intressant och berörande.

Den sjätte gudinnan av Karin Alfredsson

Nummer: 967
Titel:
Den sjätte gudinnan
Författare: Karin Alfredsson
Förlag: Damm
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-7351-616-7
Betyg: 4 av 5

 


Om boken:
Kali drar sig fram genom att tigga. Hon är 17 år, våldtagen och kastlös, och kämpar för att hålla sitt nyfödda barn vid liv. Amrita har svårt att gå efter den allvarliga brännskada hon fick då hennes man kastade ett brinnande spritkök på henne.
Men nu har Amrita jobb – och en mobiltelefon. På displayen skymtar Kali ibland bilder på stengudinnor, sådana som fann i bytemplet där hemma, men hon frågar ingenting. Amrita ordnar saker med hjälp av mobilen, det förstår Kali.
Kali och Amrita är två av de utsatta kvinnor som den svenska läkaren Ellen Elg träffar på sitt FN-uppdrag i Indien. Ellen samarbetar med Madhu, en advokat med mänskliga rättigheter som specialitet. Medhu vill driva de utsatta kvinnornas fall i rätten, men Kali och Amrita bestämmer sig för att skipa rättvisa på egen hand. Lite hjälp på vägen får de också av den sjätte gudinnan, en ovärderlig antikvitet på väg ut på den internationella konstmarknaden. Kanske kan man ”ordna” så att den tar en annan väg?

Min åsikt:
Den fjärde boken om Ellen Elg är stark och berörande.

Kriget är slut av Morgan Alling

Nummer: 966
Titel:
Kriget är slut
Författare: Morgan Alling
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-37-13606-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:
När Morgan Alling berättade om sin tuffa barndom i radioprogrammet Sommar blev gensvaret enormt. Kanske för att ingen hade anat att den glada, spexande, populära skådespelaren hade en annan sida.
Hans tidiga barndom var fylld av polisingripanden, fyllefester och misshandel. Vid fyra års ålder skildes han från sin alkoholiserade mor, hamnade på barnhem och skickades sedan från fosterfamilj till fosterfamilj.
Vändningen kom när han fick en kärleksfull fosterpappa som vågade ställa krav och när han fann teatern som blev hans andra hem.

Min åsikt:
Mycket stark och berörande!

Det fördolda av Hjort & Rosenfeldt

Nummer: 965
Titel:
Det fördolda
Författare: Michael Hjort & Hans Rosenfeldt
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-1-302829-3
Betyg: 4 av 5

 


Om boken:
Sextonårige Roger är försvunnen. Rymt till Stockholm, tror Västeråspolisen.
Men så hittar man Roger i ett kärr norr om stan. Med hjärtat utskuret ur kroppen.
Sebastian Bergman, psykolog och expert på gärningsmannaprofilering, har dragit sig tillbaka från alla arbete sedan han drabbades av en personlig tragedi. Det enda han ägnat sig åt på senare år med något större energi är sitt sexmissbruk.
Av en tillfällighet hamnar Sebastian mitt i utredningen, tillsammans med sin gamla kollega Torkel Höglund och hans grupp från Rikskommissionen.
Alla ledtrådar tycks peka mot Rogers skola, Palmlövska gymnasiet. En till synes felfri miljö, som visar sig gömma hemligheter i det fördolda.

Min åsikt:
Det tog ett tag för mig att komma in i boken och hitta spänningen men när den väl infann sig så var jag fast och jag ser fram emot fler böcker om Sebastian Bergman.

En dag till skänks av Anna Gavalda

Nummer: 964
Titel:
En dag till skänks
Författare: Anna Gavalda
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2009/2010
ISBN: 978-91-0-012457-1
Betyg: 5 av 5


Om boken:
Tre syskon rymmer från ett tråkigt bröllop och söker upp sin yngste bror som arbetar som guide vid ett lantligt slott. Utflykten blir till ett skimrande ögonblick av lycka, kanske den sista gången som de tillsammans verkligen får vara ansvarslösa och fria som barn.

Min åsikt:
En otroligt gullig, rolig och charmig bok både till formatet (101×156) och till innehållet.

Utvald av P.C. Cast & Kristin Cast

Nummer: 963
Titel:
Utvald
Författare: P.C. Cast & Kristin Cast
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2008/2010
ISBN: 978-91-638-6599-2
Betyg: 3 av 5


Om boken:
Vem kan man lita på i Nattens hus?
Mellan Zoey och hennes mentor Neferet råder ett psykkrig där Neferet manipulerar Zoeys vänner att vända sig mot henne. Den enda Zoey kan anförtro sig åt är lustigt nog hennes ärkefiende Afrodite (också känd som ”haggan från helvetet”).
Och vad har hänt med Stevie Rae? Hon dog, men är inte död. Men hon är inte en cool odöd, inte en vampyr, utan mer en äckelzombie. Vad är hon egentligen – en vampyrzombie?

Välkommen till Zoey Redbirds värld!
Den är väldigt lik vår egen – man går i skolan, fikar eller har en nördkväll med Star Wars-filmer.
Men det är också en värld där vampyrer lever öppet (ja, det är sant att de är sjukt snygga) och fruktansvärda saker lockas upp ur underjorden.
En värld med mycket kärlek, magi och död!

Min åsikt:
Tredje delen om Zoey, i House of Night-serien, är rätt svag men ok.

Löftet av Richelle Mead

Nummer: 962
Titel:
Löftet
Författare: Richelle Mead
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2008/2010
ISBN: 978-91-638-6692-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:
Attacken mot S:t Vladimirs skola blev förödmjukande för moroivärlden och en personlig katastrof för Rose.
Hon ställs inför ett ultimatum och inser att hon måste bryta ett löfte för att kunna hålla ett annat.
Ska hon stanna på skolan och beskydda Lissa eller ge sig av för att döda Dimitri?
Men hur lätt är det att döda den man älskar?
Det räcker med ett ögonblicks tvekan för att allt ska förändras…

Löftet är den fjärde delen i serien ”Vampire Academy”.

Min åsikt:
Löftet är helt klart den starkaste av de fyra böckerna och jag är nu fast i den här serien.
Spännande och stark.

Boys av Anna Ringberg

Nummer: 961
Titel:
Boys
Författare: Anna Ringberg
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-7037-534-7
Betyg: 4 av 5

 


Om boken:
”Hallå vafan kom in.” Lasse fyller sextiofem och ordnar fest. För första gången på tjugo år ska sonen komma till stugan och Lasse har planerat länge. Köpt dyr landgång, lånat porslin, städat och fejat för nu ska fan grabben få se att man reder sig själv.
Men det som inte får hända händer: Boys, Lasses hund, fajtern och bästisen, försvinner. Det är kallt ute och Boys har inget täcke på sig. Och det är ingen jävla schäfer vi snackar om utan en rashund, en tanig whippet med tunn päls och känsliga tassar. Lasse ropar och ropar, men ingen hund syns till. Det måste vara grannarnas fel. Redan motarbetar dom Lasse på samtliga fronter, gör allt för att knäcka honom.
Och Lasse känner sig rätt nere, fastän han fyller år, men har man sagt att man ska ha fest så får man stå vid sitt ord. Gästerna fyller stugan, korkar upp, drar dom vanliga historierna. Och så kommer den efterlängtade grabben, med ett hundbett som är en hemlighet, med minnen av när han och farsan var allt för varandra och med ett hål inom sig, samma hål som hos Lasse. Ja, det är inte bara Boys som blöder.

Min åsikt:
En väldigt smärtsam och stark historia.

Vad min flickvän inte vet av Sonya Sones

Nummer: 960
Titel:
Vad min flickvän inte vet
Författare: Sonya Sones
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2007/2010
ISBN: 978-91-638-6600-5
Betyg: 4 av 5


Om boken:
Livet börjar ljusna för Robin. Han är inte längre bara Murphy, skolans nörd. Han är Sophie Steins pojkvän. Men att vara ett udda par på Cambridge High har sitt pris, Sophie blir totalt utfryst av sina gamla så kallade bästisar, och de kallas för Skönheten och Odjuret.
När Robins bildlärare fixar en plats åt honom i en konstklass på universitetet verkar det som att Robin äntligen har hittat en fristad. Här är han inte tönten, utan en väldigt begåvad konstelev. Några av tjejerna verkar till och med gilla honom. Men hur påverkar det hans kärlek till Sophie?

Min åsikt:
Detta är fortsättningen/del två efter Vad mina vänner inte vet. Lättläst och bra.

Ångestfri av Robert L. Leahy

Nummer: 959
Titel:
Ångestfri
Författare: Robert L. Leahy
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2009/2010
ISBN: 978-91-27-11625-2
Betyg: 3 av 5

 


Om boken:
Ångest är en del av vårt naturliga biologiska arv och att förstå sin ångest är nyckeln till att besegra den. Ångestfri är både en självhjälpsbok och en fakta bok som går igenom de olika ångestdiagnoserna och deras orsaker samt riktlinjer vid medicinering. Boken ger information om sömnstörningar, avslappning och medveten närvaro, mindfulness.

Ångest kan ta sig olika uttryck och ångestsyndrom delas in i specifika fobier, paniksyndrom, tvångssyndrom, generaliserat ångestsyndrom, social fobi och posttraumatiskt ångestsyndrom.

Min åsikt:
Intressant bok med mycket fakta, tester och övningar.