Raines dagbok av Raine Gustafsson

Nummer: 1006
Titel:
Raines dagbok
Författare:
Raine Gustafsson
Förlag: NoNa
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-978791-1-8
Betyg: 4 av 5

 


Om boken:
Våren 1998 kom Raine Gustafsson – hemlös, tämligen nyfrigiven och synnerligen orakad – in på Situation Sthlms dåvarande redaktion med en plastkasse i handen. Där i låg ett välfyllt, handskrivet kollegieblock. Sedan den dagen har Raine Gustafsson publicerat sin dagbok i Situation Sthlm och inte missat en deadline, oavsett var han sovit, om han sovit, hur eller var i Stockholm han befunnit sig.
Det som började – och alltjämt börjar – med prydligt handskrivna versaler i ett kollegieblock har nu, efter tolv år och etthundratrettiotre publicerade dagböcker, blivit en bok.

Min åsikt:
Gripande och inspirerande att läsa.

Inte närmare än så av Jenny Tedjeza

Nummer: 1005
Titel:
Inte närmare än så
Författare:
Jenny Tedjeza
Förlag: Lindelöws
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-85379-37-8
Betyg: 5 av 5

 


Om boken:
” ’Ska vi byta nyckelringar?’
Hon drog sakta handen ur fickan och höll upp sin nyckelknippa. Det gröna stenhjärtat dinglade i luften.
’Hur menar du byta?’
’Ja, du tar den här så får jag ditt fula troll.’
Hon började vrida av sina nycklar från ringen och jag letade fram min egen knippa ur väskan. Ett litet naket plasttroll med rosa hår.
Jag fick hennes hjärta i handen och kände med fingertopparna över den lena stenen. Hon skrattade och höll upp plasttrollet bredvid sitt ansikte.
’Är vi inte ganska lika, tycker du?’
Jag nickade och skrattade. Höll upp min nya nyckelring i luften.
’Absolut! Och jag har ett hjärta av sten.’ ”

Efter några år återvänder Emma till sin hemstad. Minnen från uppväxten överrumplar henne. När fadern tog ut skilsmässa blev Emma alltmer tillbakadragen i skolan. I sjuan kom den nya klasskamraten Katja med den trasiga jeansjackan och det mariga leendet. Hon var fosterhemsplacerad och flyttade också in i trappuppgången bredvid. De blev vänner. Då förändrades livet. Tillsammans med henne vågade Emma mycket mer. Killarna kom, berusningen, förälskelsen. Från och med nu skulle Emmas och Katjas vänskap vara för evigt.

Min åsikt:
En mycket stark debut om livet och vänskap.

Vald till månadens bok i december 2010.

Jag älskar den pojken av Bosse Löthén

Nummer: 1004
Titel:
Jag älskar den pojken
Författare:
Bosse Löthén
Förlag: Telegram
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-86183-23-3
Betyg: 4 av 5

 


Om boken:
Året är 1976. Bosse Löthén är 12 år och hemma i Bollmora, en förort till Stockholm, är det tufft. I skolan är han en udda fågel, vilket straffar sig, glåpord och slagsmål är hans vardag. Men Bosse älskar rock, det är musiken han lever för. En dag lär han känna en man, nästan dubbelt så gammal som Bosse själv men som har i princip alla punkplattor som finns. Han introducerar Bosse för Stockholms snabbt framväxande punkscen, gör Bosse till trummis i ett av Sveriges första punkband och plötsligt kan drömmen om ett liv som rockstjärna bli sann. Men vad ingen vet är vilket pris Bosse får betala till sin ”vän”.

Nu flera år senare, vill Bosse berätta vad som hände honom de där intensiva åren. Visst blev Bosse intalad att det var att älska, det de gjorde, men det var ingen kärlek Bosse ville ha.

Min åsikt:
En gripande och berörande historia.