Livsvilja av Ingegerd Bäckström

Nummer: 1047
Titel: Livsvilja
Författare: Ingegerd Bäckström
Förlag: FB förlag
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-978961-0-8
Betyg: 3 av 5

 


Om boken:
Under ett år kämpade fjortonårige Victor och hans familj mot cancern. Det blev ett år av kärlek, död och sorg. Det blev ett år av maktlöshet, att vara mottagare av vård och att vara i situationer där andra bestämde – utan egen möjlighet att kunna påverka. Det blev utsatthet och ibland närmast vårdövergrepp. Det blev möten med godhet och människor som vill göra gott. Det blev en hyllning till Livet.
Det här är boken om när livet total rasar samman, men livet ska fortsätta att levas och jakten på det goda måste fortlöpa. Visst hade det funnits föraningar och motgångar, men aldrig hade de väl trott att livet kunde bli så oförutsägbart och fyllt av mänsklig förståelse och oförståelse. På något oförklarligt sätt går livet vidare och livsvilja håller hoppet kvar och ger stunder av lycka i det värsta som kan hända en familj.

Min åsikt:
En bok fylld av smärta, livsvilja och enorm styrka.

Mellan himmel och helvete av Eoin Colfer

Nummer: 1046
Titel: Mellan himmel och helvete
Författare: Eoin Colfer
Förlag: Richters
Utgivningsår: 2000/2004
ISBN: 91-7715-468-1
Betyg: 2 av 5


Om boken:
Meg har hamnat i knipa. En helvetes knipa. Ett misslyckat försök att råna en gammal mans lägenhet slutar i en våldsam explosion och sätter Meg i en dödlig knipa. Hennes själ är eftertraktad och både himlen och helvetet vill lägga beslag på den. Att hjälpa Lowrie McCall att uppfylla hans sista önskningar är Megs enda chans att få stanna hos Sankte Per.
Meg och Lowrie ger sig iväg på en resa som ger dem båda en andra chans och nytt hopp.

Min åsikt:
En ungdomsbok om att göra rätt för sig och sona sina brott, dock känns den rätt platt.

Porträtt av crackmissbrukaren som ung av Bill Clegg

Nummer: 1045
Titel:
Porträtt av crackmissbrukaren som ung
Författare: Bill Clegg
Förlag: Bladh by Bladh
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-86603-03-8
Betyg: 5 av 5

 


Om boken:
Varför vill en extremt framgångsrik ung man försvinna? Varför lämnar han sitt arbete på en litterär agentur han själv nyggt upp, viker sin kärleksfulle pojkvän som gett honom många chanser, överger vänner som stått vid hans sida?
Orsaken är att han i hemlighet missbrukar crack. Bill Clegg beskriver hur han dras allt starkare till drogen som har honom i sitt fasta grepp. I scen efter scen fångar han dramat, spänningen och de paranoida mardrömmarna i sitt hemliga liv – den befriande kicken som han skaffar sig om och om  igen och som till slut nästan leder till döden. Han berättar också hur det kom sig att han blev missbrukare, hur spåren leder tillbaka till hans uppväxt.

Min åsikt:
En väldigt stark och naken historia som verkligen berör in på djupet.

Sorgfjäril av Ingelin Angerborn

Nummer: 1044
Titel:
Sorgfjäril
Författare: Ingelin Angerborn
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-29-67337-1
Betyg: 4 av 5

 


Om boken:
Hon hade velat kasta sig mot dörren och springa ner till mamma, men hon kunde inte röra sig. Hjärtat slog som besatt och hon andades häftigt, men armarna och benen ville inte lyda. Hon kände ingenting och såg ingenting. Men när hon höll andan några sekunder och lyssnade, hörde hon någon som andades. Tysta, långsamma andetag.

Alice har just flyttat. Fyrtio mil bort från Leo, Sofia och allt hon är van vid.
Mamma tycker att det nya huset är gammalt och charmigt. Alice tycker att det är gammalt och äckligt. Ett riktigt kråkslott! Men huset visar sig ha helt andra invånare än kråkor…

Min åsikt:
En riktigt läskig 9-12års bok.

I havet finns så många stora fiskar av Sara Lövestam

Nummer: 1043
Titel:
I havet finns så många stora fiskar
Författare: Sara Lövestam
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-642-0351-9
Betyg: 5 av 5

 


Om boken:
Bakom en gardin i Lugnvik står en iakttagare. Det är tryggt bakom fönstret, fyrtiosex millimeter treglasgräns som stänger ute verkligheten. Om man har tråkigt kan man studera barnen som går på förskolan som så lämpligt ligger mitt emot. Man kan följa dem med blicken, vattna sina pelargoner och glömma allt. Tills man inte kan det längre.
På dagisets uteplats står Malte. Han har helt själv hittat en kotte som är alldeles grön, och när han ser på den tänker han inte på det andra. Mamma som bara sover, pappa som en gång kom och hälsade på. Och mannen med det blonda håret, som antingen är hans vän eller något helt, helt annat.

Min åsikt:
Ännu en otroligt bra bok av Sara Lövestam.
Den känns aktuell, stark, berörande och äkta.

Vald till månadens bok i mars 2011.

Nattens lekar av Sherrilyn Kenyon

Nummer: 1042
Titel:
Nattens lekar
Författare: Sherrilyn Kenyon
Förlag: Telegram
Utgivningsår: 2006/2010
ISBN: 978-91-86369-25-5
Betyg: 1 av 5


Om boken:
Nattens lekar är andra fristående delen i Sherrilyn Kenyons actionspäckade serie om de Mörka jägarna.
En av dessa farligt vackra och lockande mörka jägare är Talon, en krigare som sedan århundraden är ute efter hämnd på den keltiska klan som en gång förrådde honom.
I sin jakt på daimoner och för att rädda de stackars mänskliga själar de fångat möter han Sunshine Runningwoolf. Sunshine är förförisk, vacker och sexig, och vill inte ha ett fast förhållande. Den perfekta kvinnan för Talon med andra ord. Men ju mer tid han tillbringar i hennes sällskap desto mer drömmer han om kärlek och familj. Detta är ytterst farligt för dem båda eftersom Talons fiender vill förgöra både honom och alla som står honom nära.

Min åsikt:
Precis som första delen är inte heller denna särskilt bra.

Nattens begär av Sherrilyn Kenyon

Nummer: 1041
Titel:
Nattens begär
Författare: Sherrilyn Kenyon
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: 2005/2009
ISBN: 978-91-86369-25-5
Betyg: 2 av 5


Om boken:
Amanda Devereaux har en helt galen familj. De är häxor, medier och vampyrjägare. Det gör att Amanda längtar efter ett lugnt, normalt liv med en vanlig pojkvän. Men så råkar hon hamna mitt i en attack som är riktad mot hennes syster, och vaknar upp fastkedjad vid en blond, snygg främling, Kyrian av Thracia.
Det visar sig snart att han är allt annat än en vanlig kille. Han är en Svart jägare, en odödlig krigare som jagar och utplånar vampyrer och daimoner.
En passionerad men förbjuden attraktion uppstår genast mellan de båda och de måste snabbt hitta ett sätt att frigöra sig från varandra. Annars kommer de båda att dö.

Min åsikt:
Bitvis bra och spännande men sen liknar den tyvärr mest en Harlequin-roman.

Den lilla flickan i Vintervelodromen av Annette Muller

Nummer: 1040
Titel:
Den lilla flickan i Vintervelodromen
Författare: Annette Muller
Förlag: Bokförlaget Perenn
Utgivningsår: 1991/2009
ISBN: 978-91-633-3982-0
Betyg: 3 av 5


Om boken:
”Mina föräldrar kom till Frankrike 1929. De kom från Polen, från ett område som heter Galizien, en mycket fattig region.” Så inleder Annette Muller (född 1933) berättelsen om sin barndom i en judisk familj i Paris på Rue de l´Avenir (”Framtidsgatan”). I hemmet driver föräldrarna en syateljé; hela dagarna arbetar de vid de surrande elektriska symaskinerna. Annette berättar om livet i familjen, om glädjeämnen och sorger. Men en ond tid bryter in: den sextonde och den sjuttonde juli 1942 grips i Paris tretton tusen judar av fransk polis. Många av dem förs till Vel´d´Hiv´, Vintervelodromen. Annette, hennes bröder och mor finns bland dom.

Min åsikt:
En kort men berörande skildringen av en familj fast i kriget.

Alla själars natt av Deborah Harkness

Nummer: 1039
Titel:
Alla själars natt
Författare: Deborah Harkness
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-37-13594-6
Betyg: 4 av 5

 


Om boken:
Ända sedan Diana Bishops föräldrar dog en våldsam död har hon förträngt sitt ursprung, även om hon hela tiden känt det magiska blodet strömma i ådrorna. Hon har i stället valt att försöka leva som en vanlig människa och gjort karriär som vetenskapshistoriker. Då hon i samband med sin forskning finner ett förhäxat manuskript i Bodlein Library och drar till sig hela den övernaturliga världens väsen måste hon ta tag i sitt förflutna och erkänna för sig själv vad hon egentligen är – en häxa.
När hon sedan träffar vampyren Matthew Clairmont blir det ännu mer komplicerat. Deras kärlek är lika omöjlig som den är förbjuden, men attraktionen mellan dem är så stark att de bryter alla uråldriga tabun. På grund av deras relation hotar ett krig att bryta ut mellan jordens alla övernaturliga väsen och de är själva fångade i dess mitt.

Min åsikt:
Även om jag tycker att boken var alldeles för lång så fastnade jag i dess historia helt.

Smitning av Dominique Dyens

Nummer: 1038
Titel:
Smitning
Författare: Dominique Dyens
Förlag: Sekwa
Utgivningsår: 2009/2011
ISBN: 978-91-86480-08-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:
”Det finns årsdagar, datum som påstås få konsekvenser på sikt eftersom de ger upphov till ett mönster i det omedvetna.”

Anne Duval, trettiosex år och singel, är mitt uppe i en lysande karriär i reklambranschen. Hon förkroppsligar den fria kvinnan. Fri? En dag – den tredje december – förlorar Anne fortfästet. Hon bryter ihop och flyr hals över huvud från sitt liv i Paris.
Hennes irrfärder på franska motorvägar för henne slutligen till Clermont-Ferrand där hon hamnar på en psykiatrisk klinik. När hon blir utskriven kallas hon som vittne i en mordrättegång. Vad är det som har hänt? Vem är mannen som döljer sig i mörkret och tycks vilja stjäla hennes historia?

Min åsikt:
Lättläst och mycket bra.