Hur länge ska hon vara död? av Elisabeth Cleve

Nummer: 1071
Titel:
Hur länge ska hon vara död?
Författare: Elisabeth Cleve
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-27-12183-6
Betyg: 5 av 5

 


Om boken:
I den här boken får läsaren följa barnen Malte, Ronja, Ali och Olga som alla har upplevt svåra trauman som lämnat djupa sår hos dem. De behöver hjälp att bearbeta känslor och reaktioner som förföljer dem och försvårar deras utveckling.
På Ericastiftelsen får de genomgå kristerapi hos mig. Den psykologiska hjälpen anpassas till barnens olika behov så att vart och ett av dem upptäcker sin egen inre kraft och kan gå vidare i livet.
Med mina böcker vänder jag mig både till dem som redan har kunskaper om barns psykiska hälsa och till alla andra som är intresserade.
Varför berättar jag om just de här fyra barnen och deras familjer? Jo, mina möten med dem skildrar hur stimulerande och givande en barnpsykologs arbetsuppgifter är.

Min åsikt:
Att följa dessa fyra öden är otroligt intressant och lärorikt.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris

Nya röster sjunger samma sånger av Liza Marklund

Nummer: 1070
Titel:
Nya röster sjunger samma sånger
Författare: Liza Marklund
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-642-0349-6
Betyg: 3 av 5

 


Om boken:
Liza Marklund har skrivit krönikor i svensk och utländsk press i 25 år. För första gången är många av dem samlade i en fullmatad volym som målar en bred och brokig bild av hennes liv, journalistik och författarskap under ett kvarts sekel.

Här beskrivs framgångens baksida, dess utsatthet och ensamhet, lyckan över barnen och vardagen, vikten av att våga vara naken – inte bara utan kläder. Här hittar vi hennes brinnande engagemang kring de allra mest utsatta: de sönderslagna kvinnorna, de våldtagna barnen, de terroristanklagade männen.

Men här avslöjas också de pinsamma misstagen, de dråpliga missförstånden och texterna hon inte vågade publicera när det begav sig.

Min åsikt:
En samling bra krönikor.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris

Sekten av Jan-Sverre Syvertsen

Nummer: 1069
Titel:
Sekten
Författare: Jan-Sverre Syvertsen
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2008/2009
ISBN: 978-91-642-0277-2
Betyg: 5 av 5

 


Om boken:
En tonårstjej har blivit mördad och kroppen bränts illa innan den lämnats sittande på marken, lutad mot ett träd. Den unga kvinnans bästa väninna är den som gör den makabra upptäckten i skogen. De tillhör båda en sekt som bosatt sig i ett radhusområde i den lilla norska staden Ski.
Spåren kring mordet på den 18-åriga Tina är många och motsägelsefulla. För Psykologen Sander Mørk och polisen Lisa Lunde blir den stora frågan: Är mördaren en impulsiv galning eller en rationell, iskallt planerande person?
Ytterligare ett lik upptäcks, denna gång upphängt i ett träd, på samma ställe som Tina hittades. Tillvägagångssättet skiljer sig från det första mordet, men kan lika gärna vara ett mycket medvetet val av mördaren…

Min åsikt:
Spännande, intressant och väldigt bra.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris

I det fördolda av Jan-Sverre Syvertsen

Nummer: 1068
Titel:
I det fördolda
Författare: Jan-Sverre Syvertsen
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN: 978-91-642-0251-2
Betyg: 5 av 5

 


Om boken:
På ett hotellrum i Reykjavik hittas den norska ambassadören död. Naken och fastbunden i en stol, med en påse av silke över huvudet. Saken känns ganska klar – en sexlek som gick fel.
UD i Norge tystar snabbt ner händelsen för att hålla medierna borta. Men vissa detaljer får polisen att misstänka att det trots allt kan handla om mord. Den enda ledtråd man har är att kvinnan som checkade in tillsammans med ambassadören talar norska.

När sedan ambassadören i Wien hittas död råder inte längre några tvivel. Också här vittnar hotellpersonalen om att ambassadörens vackra sällskap var norsktalande. Det verkar röra sig om en kvinna som är ute efter en personlig vendetta. Frågan alla ställer sig är varför.

Polisinspektör Lisa Lunde vänder sig till psykologen Sander Mørk för att få råd. Hans sakkunskaper har tidigare varit till hjälp i utredningar och nu börjar läget bli desperat.
Man fruktar att mördaren ska slå till igen och söker febrilt i männens bakgrund efter ledtrådar. Medan teorierna bara verkar blir allt fler befinner sig hämnaren till slut betydligt närmare än någon av dem kan ana…

Min åsikt:
Väldigt spännande, stark och fängslande.

Det man har och det man drömmer om av Cecilia Davidsson

Nummer: 1067
Titel:
Det man har och det man drömmer om
Författare: Cecilia Davidsson
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-0012475-5
Betyg: 3 av 5

 


Om boken:
Motvilligt tillbringar hon sommaren i barndomsbyn hos morföräldrarna, som är den familj hon har. Alva och Ebbe, evigt oföränderliga, fast i sina livslånga vanor. Hon grubblar och slickar sina sår efter det senaste dramatiska uppbrottet från Boris. En älskare som kom med röda rosor och masserade hennes ömmande nacke, det var så hon hade tänkt sig relationen med denne man. Något annat kunde det inte bli. Inte mellan en djurrättsaktivist och en nöjesjägare med högersympatier.
Men då hade hon inte räknat med Boris själv. Eller sina egna känslor. Före Boris trodde hon vissa saker om sig själv.
Nu tror hon vad som helst.

Min åsikt:
En bok fylld med humor och sorg och om kollisionen mellan verklighet och drömmar.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris

Janusstenen av Elly Griffiths

Nummer: 1066
Titel:
Janusstenen
Författare: Elly Griffiths
Förlag: Minotaur
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-85419-26-5
Betyg: 3 av 5

 


Om boken:
Vid en utgrävning i Norfolk hittas ett skelett, till synes begravt under en vägg. Ruth Galloway kallas till platsen som arkeologisk expert. En av hennes första teorier är: ett människooffer till guden Janus. Under romartiden var det nämligen under just väggar och dörrar som dessa begravdes.
Inom kort kallas Ruth även till en byggarbetsplats, där man har hittat skelett av ett barn.
Kriminalkommissarie Harry Nelson, som mer än gärna arbetar tillsammans med Ruth Galloway, får hand om fallet. Finns det något samband? Och varför denna koppling rill romersk mytologi? Till råga på allt är Ruth gravid, och Nelson är den lika överraskade som lycklige fadern – Nelson som har fru och barn där hemma.
När Ruth börjar trakasseras av en anonym förföljare inser både hon och Nelson att de är en mörk hemlighet på spåren.

Min åsikt:
Andra boken om Ruth är precis som första bra men lite förutsägbar.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris

Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad

Nummer: 1065
Titel:
Stjärnlösa nätter
Författare: Arkan Asaad
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-1-303133-0
Betyg: 5 av 5

 


Om boken:
Amàr växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj. Han drömmer om att arbeta med film, pappan tycker att han ska bli läkare. När Amàr är nitton år åker familjen på semester till släkten i Irak. Det är länge sedan sist, och Amàr trivs i den självklara släktsammanhållningen. För första gången blir han behandlad som en vuxen, en jämlike. Men efter ett besök hos kusinen Amina börjar det gå upp för honom att detta inte är en vanlig semesterresa. Amàr inser chockad att fadern över hans huvud planerar hans bröllop.

Min åsikt:
Mycket stark, intressant och berörande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris

En fager mö av Joyce Carol Oates

Nummer: 1064
Titel:
En fager mö
Författare: Joyce Carol Oates
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2010/2011
ISBN: 978-91-0-012473-1
Betyg: 3 av 5

 


Om boken:
För sextonåriga Katya är arbetet som barnflicka i den fashionabla kuststaden Bayhead Harbor ett välförtjänt avbrott från tristessen i industrihålan i New Jersey där hon har växt upp. En lång, löftesrik sommar ligger framför henne och i den välpolerade staden finns utsikten om ett nytt och bättre liv.
Under en promenad med familjens två små barn möter Katya en charmerande äldre herre. Marcus Kidder är en förmögen och respekterad allkonstnär som gör ett djupt intryck med sina konstverk, sin klassiska musik och sitt författarskap. I hans hus vid havet uppslukas Katya av en förtrollad värld som står i skarp kontrast till hennes egen bakgrund, kantad av missbruk och kriminalitet. Men när hon blir ombedd att sitta modell för ett porträtt ställs deras vänskap på sin spets. Vad är mr Kidders egentliga avsikt?

Min åsikt:
En lättläst historia om klass och begär, drömmar och verklighet.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris

Feber av Maggie Stiefvater

Nummer: 1063
Titel:
Feber
Författare: Maggie Stiefvater
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2010/2011
ISBN: 978-91-32-15743-1
Betyg: 3 av 5

 


Om boken:
”Förra året var det här vad jag ville. Jag hade många skäl att önska att jag var en del av vargflocken i skogen bakom mitt hus. Men nu iakttar jag inte längre vargarna och väntar på att en av dem ska komma till mig. I stället är det vargarna som iakttar mig och väntar på att jag ska komma till dem.”

Grace borde vara lycklig. Sam har klarat sig genom hela vintern utan att förvandlas till varg. Men en våldsam feber rasar i hennes kropp och för var dag som går växer vargen inom henne sig allt starkare och hotar att ta över henne. Kommer hon att förvandlas när vintern kommer?

Min åsikt:
Rätt ok ungdomsfantasy.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris

Norrlands svårmod av Therése Söderlind

Nummer: 1062
Titel:
Norrlands svårmod
Författare: Therése Söderlind
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-46-22036-7
Betyg: 4 av 5

 


Om boken:
”Det är  nästan ljudlöst att kliva över myrmarken i torrt väder. Varje steg sjunker ner en aning, varje andetag är lugnare. Genom öppningen mellan träden kommer älgpasset snart att synas…”

Något hände i Ringarkläppen en septembermorgon för sexton år sedan – något som kom att förändra en familjs liv för evigt.

Anna växer upp i en stökig men kärleksfull omgivning med mor, far och två äldre bröder. I samband med en älgjakt försvinner brodern Charlie spårlöst, vilket blir den utlösande faktorn för familjens sönderfall.
Den sjuåriga Anna blir ensam kvar när marken rämnar. Hon är lillasystern som tvingas bli storasyster i en ny familj. Under tonåren hanterar hon minnena från Ringarkläppen och sin begynnande sexualitet på sitt eget sätt.
Anna hinner bli ung kvinna innan det förflutna kommer ikapp och frågorna måste ställas på nytt. Varför hittade man aldrig Charlie? Och den andra brodern, vad hände med honom? Varför var avgrunden så djup och så lockande att Annas mamma och pappa inte kunde värja sig?

Min åsikt:
En roman om en familjetragedi som sakta kommer upp till ytan. Bra och intressant men bitvis lite svår.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris