Tigermammans stridsrop av Amy Chua

Nummer: 1096
Titel:
Tigermammans stridsrop
Författare: Amy Chua
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-7337-357-9
Betyg: 3 av 5

 


Om boken:
Tigermammans stridsrop är den sanna berättelsen om en mamma och två döttrar, om Mozart och Mendelssohn och om piano och fiol. Om att uppfostra på kinesiskt vis i ett västerländskt samhälle.
Amy Chua är från första dag som förälder fast besluten att hennes barn ska bli framgångsrika. Hon ställer höga krav och låter inte sina döttrar titta på teve, sova över eller ens leka med kompisar eller välja fritidsaktiviteter. Genom att kräva högsta betyg i skolan och förvänta sig total lydnad anser hon att man visar kärlek och vördnad för sina barn. Hon stöttar och driver på med fast hand och stark vilja.
Boken har självklart givit upphov till debatt. Många ställer sig frågan om man verkligen får göra så här mot sina barn. Och hur kan man göra det? Andra menar att det kanske inte är helt fel att ställa krav och att dagens curlingföräldrar går fel väg.

Min åsikt:
Intressant och skrämmande om barnuppfostran.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris

Tävling 14: Vill du vinna en bok? (AVSLUTAD)

Vill du vinna en bok?

Nu är det dags för tävling nummer 14. Denna gång finns det 4 pocketböcker att vinna. Du kan vara med och tävla om alla böckerna om du vill.

Böckerna du kan vinna är:
Pocket:
Vi ses i öknen – Danny Wattin – Grattis Doktor Glas
Varför gråter inte Emma? – Magnus Wennerholm & Emma Janestig – Grattis Susanne Öst
Inlåsta – Emma Donoghue – Grattis TinaZ
Barfota änglar – Linnea Willén – Grattis Kicki

Ange vilken eller vilka i kommerntarsfältet och när tävlingen är avslutad hör jag av mig till den mail du angett. Är det flera som vill ha samma bok kör jag lottdragning.

Tävlingen pågår till och med 29/6 2011.

Se tidigare vinnare här.

AVSLUTAD

Lycka till!

3096 dagar av Natascha Kampusch

Nummer: 1095
Titel:
3096 dagar
Författare: Natascha Kampusch
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2010/2011
ISBN: 978-91-0-012618-6
Betyg: 3 av 5

 


Om boken:
”Just som jag tänkte gå förbi tog han mig om midjan och lyfte in mig i minibussen genom de öppna bakdörrarna. Alltsammans skedde i en enda rörelse, som om hela scenen vore koreograferad och vi båda hade övat in den tillsammans. En fasans koreografi.
Skrek jag? Det tror jag inte. Och ändå var hela jag ett enda stort skrik, som till slut fastnade långt ned i strupen: ett stumt skrik, som när en mardröm blivit verklighet. Man vill skrika men inte minsta läte kommer fram, man vill springa iväg men fötterna trampar bara runt i kvicksand.”

Min åsikt:
Det var intressant att läsa hennes egna historia om de delar hon vill dela med sig av, men boken i övrigt är rätt dåligt skriven (t. ex. ena stunden kallas gärningsmannen för just gärningsmannen och nästa kallas han vid namn och det växlar under hela boken).

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris

Jorden sjunger i b-dur av Mari Strachan

Nummer: 1094
Titel:
Jorden sjunger i b-dur
Författare: Mari Strachan
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2009/2011
ISBN: 978-91-37-13430-7
Betyg: 5 av 5

 


Om boken:
Gwennie Morgan är en fräknig, lite udda tolvåring som växer upp i en walesisk småstad under 1950-talet. Hon drömmer ofta att hon kan flyga och se in i framtiden. Det gör hennes mamma irriterad och hon förbjuder henne att berätta om sanndrömmarna.
Ett plötsligt dödsfall i samhället river upp gamla sår och sedan länge begravda hemligheter kommer i dagen. Gwennie bestämmer sig för att ta reda på vad som döljer sig i hennes egen familj samtidigt som hennes mammas psykiska hälsa bryts ner alltmer. När tryggheten faller samman bit för bit hör Gwennie i drömmen hur jorden liksom sjunger, vilket ger henne tröst och ny livskraft.

Min åsikt:
En riktigt stark och berörande berättelse.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris

Den Magiska Cirkeln av Anders Sundelin

Nummer: 1093
Titel:
Den Magiska Cirkeln
Författare: Anders Sundelin
Förlag: Leopard
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-7343-238-2
Betyg: 3 av 5

 


Om boken:
Tidningarna döpte dem till Salaligan, själva kallade de sig Den Magiska Cirkeln. Fem rånmord hann de begå; de sköt, gasade eller brände inne sina offer. I februari 1037 dömdes fyra av dem till livstids straffarbete, ligaledaren Sigvard Thurneman till sluten psykiatrisk vård på livstid.
Pengarna var inte det enda motivet för Thurneman. Mördandet var en källa till spänning och njutning. Han påstod sig sakna samvete och vurmade för det ockulta.

I Den Magiska Cirkeln berättar Anders Sundelin om fem unga män från olika miljöer, med skilda personligheter, som förenas kring dessa bisarra brott. Men det är också en spännande tidsskildring, en berättelse om en svensk småstad i snabb förändring vid slutet av 1930-talet, av den första bilburna ligan i Sverige och en fumlig polisutredning.

Min åsikt:
Intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris

Förlorad ängel av Becca Fitzpatrick

Nummer: 1092
Titel:
Förlorad ängel
Författare: Becca Fitzpatrick
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2010/2011
ISBN: 978-91-32-15969-5
Betyg: 3 av 5

 


Om boken:
Noras lycka med Patch som skyddsängel blir kortvarig. För hon misstänker snart att han vill henne illa och drar sig därför undan. Patch svara med att genast börja dejta Marcie, Noras värsta fiende och verkliga plågoande.
Det går så långt att Nora inte bara fruktar för sitt eget liv utan också börjar misstänka att det är Patch som ligger bakom mordet på hennes pappa.
Kan Nora lita på sin skyddsängel? Är hans hemligheter farligare än hon någonsin kan föreställa sig?

Min åsikt:
Andra delen om Nora och Patch är tyvärr inte lika bra som första, men den är helt ok.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris

De enögda kaninen av Christoffer Carlsson

Nummer: 1091
Titel:
Den enögda kaninen
Författare: Christoffer Carlsson
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-642-0356-4
Betyg: 5 av 5

 


Om boken:
Bortom det lilla samhället Dalen finns ett övergivet hus. Det är det första David Flygare får veta när han återvänder till sin barndomsstad för sommaren.

Tillsammans med fem vänner tillbringar David de långa sommardagarna vid huset. De solar, grillar, dricker, har sex och begår inbrott i skydd av natten. De gömmer stöldgodset i huset.

Men stölderna skara oro i det lilla samhället. Och då en ensam, gammal man dessutom försvinner börjar det koka under ytan, vad är det egentligen som pågår i Dalen? När sommaren är över kommer det vita huset att stå för allt David och hans vänner har tagit från Dalen, och allt det som tagits från dem – det som aldrig kan komma tillbaka.

Min åsikt:
En bok man helt enkelt inte vill lägga ifrån sig.
Mycket bra!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris

Vi som skulle bli gamla tillsammans av Petra Lilja Andersson

Nummer: 1090
Titel:
Vi som skulle bli gamla tillsammans
Författare: Petra Lilja Andersson
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-27-13015-9
Betyg: 5 av 5

 


Om boken:
Maria, 33 år, och hennes man Erik lever ett bra liv i en småstad tillsammans med dottern Julia. Att det finns en på sikt invalidiserande och dödlig sjukdom i Marias släkt är inget de oroar sig för. Men när Marias pappa får diagnosen Huntingtons sjukdom beslutar sig Maria för att ta reda på om också hon bär på sjukdomsanlaget…

Vi som skulle bli gamla tillsammans skildrar in på huden vad gentestning kan innebära i praktiken. Läsaren får följa Marias och Eriks tankar och känslor från beslutet att göra ett gentest till en tid efter beskedet. Det handlar om skammen över att inte kunna hantera sina reaktioner, om den starka kärleken som trots allt finns, om förnekelse och hopp men också om bristen på stöd.

Min åsikt:
En väldigt stark och viktig bok som jag tror kan vara till stöd för många.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris

Endera dan av Birgitta Stribe

Nummer: 1089
Titel:
Endera dan
Författare: Birgitta Stribe
Förlag: Kabusa böcker
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-7355-163-2
Betyg: 3 av 5

 


Om boken:
”Endera dan ska väl något hända i mitt liv, något omvälvande och stort. Bara jag slipper anstränga mig. Bara jag får sitta kvar i min sköna fåtölj och tugga på min croissant.”

Ungefär så tänker Britt-Marie Assarsson.

Britt-Marie har knölar på fötterna, ett snedgånget äktenskap och en haltande karriär. Hon har hunnit till den ointressanta åldern som döttrarna kallar ”mellan femtio och döden”. Men hon tänker inte sluta längta för det. Drömmarna och favoritkexen finns alltid till hands och frågan är om Britt-Marie orkar sträcka sig så mycket längre.

Min åsikt:
Underhållande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris