Monster av Micael Dahlén

Nummer: 1338
Titel:
Monster
Författare: Micael Dahlén
Förlag: Volante
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-86815-66-0
Betyg: 4 av 5


Om boken:
Möt fem av världens mest kända mördare – med skrämmande historier som spänner över fem decennier.

Charles Mansons blodsprutande slakter.
Dorothea Puentes benfyllda trädgård.
Issei Sagawas kannibaliska festmåltid.
Wayne Los våldsamma skolmassaker.
Peter Lundins mord på sin egen mor.

Fem monster. Och en besatt professor som träffat dem.

Min åsikt:
Intressant läsning.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Evermore av Alyson Noël

Nummer: 1337
Titel:
Evermore
Författare: Alyson Noël
Förlag: Buster Nordic
Utgivningsår: 2009/2011
ISBN: 978-91-85387-87-8
Betyg: 2 av 5


Om boken:
Efter en tragisk olycka, där hela hennes familj omkom, har sextonåriga Ever blivit något av en outsider på sin nya skola. För efter olyckan har hon fått synska förmågor – hon kan se folks auror, höra deras tankar och ta del av en persons hela livshistoria enbart vid en flyktig beröring. Därför undviker hon kontakt och försöker stänga ute omvärlden.
Men när klassen får en ny elev förändras allt. Damen Auguste är snygg, exotisk, rik och den enda som kan få tyst på rösterna i hennes huvud. Dessutom är det som om han kan se rakt igenom henne. Ever dras in i hans hemlighetsfulla och mystiska värld. Men vem eller vad är Damen egentligen? Det enda hon vet är att hon blir djupt förälskad i honom…

Min åsikt:
Ok men väldigt förutsägbar.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

De vassa tändernas skog av Carrie Ryan

Nummer: 1336
Titel:
De vassa tändernas skog
Författare: Carrie Ryan
Förlag: Styxx
Utgivningsår: 2009/2011
ISBN: 978-91-7355-168-7
Betyg: 5 av 5


Om boken:
Marys värld är liten – en isolerad by mitt ute i skogen, omgärdad av stängsel. Stängslet är det enda som skyddar Mary och de andra byborna från De vassa tändernas skog där de oheliga ständigt är på jakt efter levande att infektera. Så har det varit i generationer och i byn har man satt upp enkla regler för att överleva: man gör sin plikt och följer Systerskapets order. Allt annat är oviktigt.

Mary kan ändå inte låta bli att drömma om världen utanför stängslet. Hon anar inte att hennes dröm snart ska slå in på det mest fruktansvärda sätt och att hon ska tvingas välja – mellan dröm och plikt, mellan mannen hon älskar och mannen som älskar henne. För livet i skogen är brutalt och skoningslöst och minsta misstag kan betyda skillnaden mellan ett osäkert liv och en säker död.

Min åsikt:
Spännande, läskig och fängslande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Legend av Richard Matheson

Nummer: 1335
Titel:
Legend
Författare: Richard Matheson
Förlag: Styxx
Utgivningsår: 1954/2010
ISBN: 978-91-7355-153-3
Betyg: 3 av 5


Om boken:
Robert Neville är den sista människan på jorden – men han är inte ensam. En farsot har gjort att resten av mänskligheten – män, kvinnor och barn – har förvandlats till fruktansvärda, nattlevande varelser som törstar efter Roberts blod.

Hopplösheten i Roberts liv är total, ändå förmår han inte göra slut på det. Han lever på det enda sätt han kan: på dagarna åker han runt i det ödelagda Los Angelses och letar efter sina vilande fiender för att göra slut på dem, en efter en, med en påle i hjärtat. På natten barrikaderar han sig i sitt hus och ber om ännu en gryning.

Så en dag händer något som stör hans monotoni. Men är det en välsignelse eller en förbannelse?

Min åsikt:
Läskig.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Glashuset av Rachel Caine

Nummer: 1334
Titel:
Glashuset
Författare: Rachel Caine
Förlag: Styxx
Utgivningsår: 2006/2011
ISBN: 978-91-7355-176-2
Betyg: 5 av 5


Om boken:
När Claire Danvers kommer till Morgansville för att plugga på collage tror hon att hennes största problem är de brutala tjejerna i elevhemmet. Men Claire inser snart att det finns värre saker i Morgansvilles nattmörker – starka, hungriga krafter som törstar efter blod och gör vad som helst för att få det de vill.

Claire finner skydd i Glashuset tillsammans med tre andra udda karaktärer: gotharen Eve, rebellen Shane och den mystiske Michael som försvinner varje morgon och dyker upp igen vid solnedgången. Men frågan är om ens deras gemensamma krafter räcker för att hålla dem vid liv tills solen går upp?

Min åsikt:
Mycket fängslande och spännande läsning.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Gå din väg men stanna av Johanna Nilsson

Nummer: 1333
Titel:
Gå din väg men stanna
Författare: Johanna Nilsson
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-37-13692-9
Betyg: 4 av 5


Om boken:
”- Du är så liten, sa han och måttade med armarna runt hennes kropp där hon låg hopkrupen ovanpå sängen. Men här uppe är det så stort och tungt.
Han pekade på hennes huvud.
– Jag ska hjälpa dig att bli frisk, sa han. Jag lovar. Jag lämnar dig aldrig.”

Hanna är trettioett när hon möter Alex en natt på Blue Moon Bar. Men djupt inuti är hon också ett barn, som vill gömma sig i garderobsmörkret och slippa vara kvinna. Hon är författare. Orden är hennes gömställe och skattkammare. När hon skriver är hon vacker, stark och frisk. Inte som i verkligheten.
Först vill Hanna inte berätta för Alex hur hon mår, hon är rädd att han ska gå sin väg. Men Alex skräms inte av hennes mörker, inte av någonting alls verkar det som. Han är nästan för bra för att vara sann.

Min åsikt:
En smärtsam och stark historia.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Udda verklighet av Nene Ormes

Nummer: 1332
Titel:
Udda verklighet
Författare: Nene Ormes
Förlag: Styxx
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-7355-140-3
Betyg: 4 av 5


Om boken:
”Hon vänder sig för att börja klättra nerför stegen när de hinner ifatt henne. Vassa tänder kastar sig mot hennes ansikte, klorna river genom tyg och kött.”

I hela sitt liv har Udda plågats av hallucinationer och onda drömmar. Men en natt händer något som förändrar hennes liv och hennes världsbild för alltid. Hon drömmer om en kvinna som flyr för sitt liv på spårområdet vid Malmö Central. Det blir upptakten för en jakt genom Malmös gator och hus, genom nutid och dåtid där fiende och vän är svåra att skilja åt och där ett enda felsteg kan betyda skillnaden mellan liv och död. Udda upptäcker en annan verklighet, långt ifrån det vardagliga livet i Malmö. En värld som befolkas av hamnskiftare, orakel och magiska lotsar – rivaliserande grupper som alla är mycket intresserade av den sanndrömmande Udda.

Min åsikt:
Spännande läsning.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

När ingen ser av Sharon Sala

Nummer: 1331
Titel:
När ingen ser
Författare: Sharon Sala
Förlag: Harlequin
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-640-6768-5
Betyg: 3 av 5


Om boken:
Ingen tror på lille Bobby när han berättar om monstret som tittar på honom genom fönstret om nätterna. Barn har så livlig fantasi. Men monstret är verkligt – en man med sjuka böjelser om vakar i mörkret och väntar på det rätta tillfället att slå till…

När en tornado drabbar den lilla staden Bordelaise i Louisiana jämnas flera kvarter med marken. Katie och hennes son Bobby skiljs åt i kaoset, och när polisen inte finner några spår efter pojken förstår Katie att det inte var stormen som tog honom.

Misstankarna riktas mot Bobbys pappa som nyligen flyttat från  familjen. Har han sett sin chans och tagit med sig sonen därifrån? Förtvivlat söker Katie efter sin lille pojke och medan hon inser att sanningen är mer fasansfull än hon någonsin kunnat ana ökar desperationen. Var finns Bobby?

Min åsikt:
En ok bok med skrämmande innehåll.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Harlequin.

Graven av Sharon Sala

Nummer: 1330
Titel:
Graven
Författare: Sharon Sala
Förlag: Harlequin
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-640-6764-7
Betyg: 3 av 5


Om boken:
En olycka kommer sällan ensam…
Deckarförfattaren Cari North trodde att hon visste allt om skruvade intriger – tills hon på en skogspromenad upptäcker sitt ex, Lance Morgan, i färd med att begrava ett lik. Blicken av igenkänning gör att Cari förstår att hennes liv hänger på om hon lyckas springa ifrån Lance… och den dödsbringande tornadon som jagar dem.

Men precis när hon tror att hon skakat av sig Lance och har hemmet inom synhåll, förändrar den fruktansvärda stormen hennes liv för alltid.

Caris hem, hennes familj – hela hennes liv – utplånas av stormen. Själv svårt skadad och medveten om att Lance inte är långt borta byter hon kläder och identitet med sin nästan identiskt lika kusin, som dödats av tornadon, och flyr till Baton Rouge. Medan världen sörjer Cari North börjar hon sin smärtsamma resa tillbaka till livet; ett nytt liv som Susan. Bara en person synar hennes bluff – Susans chef – och snart är han indragen i en kamp på liv och död.

Jagad av en man hon en gång älskade, skyddad av en man hon knappt känner, väljer Cari att ställa sig mitt i stormens öga… och väver sitt livs intrig för att fånga en mördare.

Min åsikt:
Rätt ok och lite smått spännande.
Mycket lättläst.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Harlequin.

Slutstation rättspsyk av Sofia Åkerman & Thérèse Eriksson

Nummer: 1329
Titel:
Slutstation rättspsyk – om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott
Författare: Sofia Åkerman & Thérèse Eriksson
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-27-13223-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:
”…jag trodde att jag skulle bli psykotisk av den intensiva panik jag kände. Jag kunde inte andas och hjälmen tryckte mot huvudet. Jag hade alltid tvångshandskar samtidigt som jag var isolerad, så jag kunde inte gör någonting alls. Det kändes som jag blev utsatt för tortyr.” Linda

De är unga kvinnor som utvecklat ett allvarligt självskadebeteende, så allvarligt att allmänpsykiatrin inte längre har någon hjälp att erbjuda. Det enda som återstår är landets rättspsykiatriska högsäkerhetskliniker, där de spärras in på obestämd tid tillsammans med mördare och våldtäktsmän, trots att de inte blivit dömda för något brott och inte utgör någon fara för andra. I bestraffningssyfte utsätts de för tvångsåtgärder som isolering, tvångshandskar och hjälm, ingripanden som långt ifrån alltid har lagen på sin sida.
Varken kvinnorna själva eller deras anhöriga kan påverka situationen – de är rättslösa.

Författarna har under flera år engagerat sig i dessa fall och gjort ett stort antal intervjuer med kvinnor som vårdats inom rättspsykiatrin. De har också haft upprepade möten och samtal med ansvariga vårdgivare och myndigheter.

Min åsikt:
Mycket intressant. Mycket skrämmande. Mycket viktig.

Läs! Läs! Läs!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris