Den röda soffan av Michèle Lesbre

Nummer: 1469
Titel:
Den röda soffan
Författare: Michèle Lesbre
Förlag: Sekwa
Utgivningsår: 2007/2009
ISBN: 978-91-977269-3-1
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Anne har inte hört av sin gamla kärlek Gyl på veckor. Han har flyttat till en liten by vid Bajkalsjön för att leva enligt sin ungdoms ideal. När hans brev upphör att komma blir Anne orolig och tar transsibiriska järnvägen för att söka upp honom.

Under resans gång återvänder hon ständigt i tanken till Clémence, den gamla damen i grannvåningen i Paris. Hon sitter nog i sin röda soffa och väntar på att få höra mer om kvinnorättskämpen Olympe de Gouges, stråtrövaren Marion du Fauët och framför allt om journalisten Milena Jesenska som simmade över Moldau för att träffa sin älskade. Anne brukar läsa högt för Clémence om dessa starka och rebelliska kvinnors livsöden och de har utvecklat en innerlig vänskap.

Ju närmare Anne kommer Gyl, desto mindre viktigt blir det för henne att återse honom. Genom möten på tåget och på stationerna, landskapen som sveper förbi och böckerna hon läser släpps hennes tankar fria. Hon finner något annat än det som förde henne ut på resan: meningen med att fortsätta trots förlorad kärlek, misslyckade revolutioner och tidens gång.

Min åsikt:
Varm och berörande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Ner med slöjan! av Chahdortt Djavann

Nummer: 1468
Titel:
Ner med slöjan!
Författare: Chahdortt Djavann
Förlag: Sekwa
Utgivningsår: 2003/2007
ISBN: 978-91-976003-3-0
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”I tio år bar jag slöja. Det var slöjan eller döden. Jag vet vad jag talar om.”

Chahdortt Djavann föddes 1967 i Iran och kom till Frankrike 1993. Hon är antropolog och författare. Ner med slöjan! är den andra av fem böcker som författaren hittills har skrivit. Boken har sålts i över 125 000 exemplar och finns översatt till nio språk.

Min åsikt:
En intressant och viktig debattbok om slöjan.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Paradisträdgården av Amy Waldman

Nummer: 1467
Titel:
Paradisträdgården
Författare: Amy Waldman
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2011/2012
ISBN: 978-91-0-012736-7
Betyg: 3 av 5


Om boken:

En jury samlas för att utse det bästa bidraget i en arkitekturtävling för ett minnesmärke där World Trade Center tidigare stod på Manhattan. Deras röster faller på en grön och frodig trädgård, och när kuvertet med den anonyma vinnaren äntligen öppnas visar det sig vara en amerikansk muslim. Hans främsta försvarare är oväntat en änka som förlorade sin man i terrorattacken. Det blir upptakten till en skakande strid om rätten att sörja, identitet, konst och tro.

Min åsikt:
Tänkvärd!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Drömbokhandeln av Laurence Cossé

Nummer: 1466
Titel:
Drömbokhandeln
Författare: Laurence Cossé
Förlag: Sekwa
Utgivningsår: 2009/2012
ISBN: 978-91-86480-29-5
Betyg: 5 av 5


Om boken:

”På Au Bon Roman säljer vi bra romaner, inget annat.”

Den före detta vagabonden Ivan och den italienska arvtagerskan Francesca öppnar en minst sagt ovanlig bokhandel, där deras litterära drömmar kan få fritt spelrum. De gör uppror mot bästsäljarhysterin genom att bara erbjuda bra romaner: ett stort antal litterära mästerverk har valts ut av en topphemlig kommitté bestående av likasinnade litteraturkännare. Till Ivans och Francescas förvåning visar sig drömbokhandeln bli en succé. Men då börjar också problemen, och det blir alltmer tydligt att Ivans och Francescas drömmar kommer att bemötas med småaktighet, avundsjuka och våld.

Min åsikt:
Fängslande & fantastiskt bra!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Tolv månader i skugga av Lukas Moodysson

Nummer: 1465
Titel:
Tolv månader i skugga
Författare: Lukas Moodysson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2012
ISBN: 978-91-46-22139-5
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Sommaren 2010-våren 2011.

Malmö. Småland. Stockholm.
Moskva. Kiev. Aten.

Cykla med barnen till skolan.
Gå till vårdcentralen med bultande hjärta.
Stå i kö till ett fängelse. Läsa. Skriva.
Resa. Minnas. Drömma.

Vi är allihop förbundna med varandra.
Allting händer samtidigt.
Sverigedemokraterna väljs in i riksdagen.
Uppror i Egypten.
Flyktingkaos i Grekland.

Och det förflutna tar aldrig slut.
Sovjetunionen finns fortfarande.
Anna Achmatova lever.
Vladimir Majakovskij lever.
Vi går allihop omkring i skuggorna av varandra.

Min åsikt:
En roman om livet, vardagen och tankarna, skriven med ett otroligt vackert språk.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Min ena mamma hette Ruth av Lotta Backman

Nummer: 1464
Titel:
Min ena mamma hette Ruth
Författare: Lotta Backman
Förlag: Cordia
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-526-3340-3
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”Det är något som inte stämmer med Karin. Hon ser inte ut som andra tanter som kommer hem till oss. Karin har örhängen. Pappa öppnar grinden för någon som har läppstift och örhängen. Jo, jag ser att läpparna som ler är röda och läppstiftsblanka. Det blir konstiga tankar inne i mig.”

Lotta växer upp i skuggan av en stor familjehemlighet, en hemlighet som briserar när hon är 18 år. Plötsligt kastas hela hennes värld omkull.
I denna självbiografiska roman målar Lotta Backman ömsint bilden av sin mamma Ruth och av uppväxten i 50- och 60-talens fromma frikyrkomiljö. Minnesbilderna varvas med berättelsen om den vackra Karin som lever i en annan värld, fylld av spänning och flärd. Men också av förluster, död och ett förlamande svek som driver henne att lämna bort sitt enda barn.

Min åsikt:
Stark och lättläst.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Jag ska göra dig så lycklig av Anne B. Ragde

Nummer: 1463
Titel:
Jag ska göra dig så lycklig
Författare: Anne B. Ragde
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2011/2012
ISBN: 978-91-37-13774-2
Betyg: 5 av 5


Om boken:

1965: Bland hemmafruar och förvärvsarbetande familjefäder i ett bostadshus i Trondheim råder osviklig framtidstro. Nya uppfinningar förenklar hushållsarbetet för kvinnorna, nya karriärmöjligheter öppnar sig för männen och den yngre generationen förtrollas av den nya popkulturens idoler och idéer. Åtta familjer bor tätt inpå varandra och tycks dela samma ljusa framtid – med hempermanent, TV-kannor och pulversoppor, men också med social kontroll, avundsjuka och människor som inte hittar sin plats i det nya samhälle som växer fram.

Min åsikt:
Underhållande, målande och fängslande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Ingenting är möjligt av Benny Haag

Nummer: 1462
Titel:
Ingenting är möjligt
Författare: Benny Haag
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2012
ISBN: 978-91-0-012666-7
Betyg: 3 av 5


Om boken:

”Det är viktigt att lyckas, nej förlåt fel av mig: Det är livsviktigt att lyckas. För allvarligt talat, vem vill ha med en loser att göra? Det är liksom inte riktigt attraktivt i dagens samhälle.
Nej, tacka vet vi vinnarna. Dom som har högsta lönerna, vackraste barnen och flest aktier i den senaste börsraketen. Leve dom!
Problemet är bara att dom flesta av oss inte har dom högsta lönerna (det finns alltid någon som tjänar mer), vi har naturligtvis dom vackraste barnen, men tyvärr så köpte vi folkhemsaktien när den stod dubbelt så högt som idag. Känns scenariot igen?”

Det här är berättelsen om tre livsavgörande misslyckanden, katastrofer som leder Benny Haag till insikten om att väldigt mycket mer än vad man tror går att förändra. Misslyckanden på det personliga planet kan faktiskt visa sig vara början på något annat: kärlek, glädje och framgång som kanske mäts i andra variabler än procentsatser, kronor och ören.

Våga misslyckas. Och vårda dina katastrofer. De kan vara guld värda.

Min åsikt:
Tänkvärd.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Sanningen av Riikka Pulkkinen

Nummer: 1461
Titel:
Sanningen
Författare: Riikka Pulkkinen
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2012
ISBN: 978-91-1-303658-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Elsa är döende i cancer och familjen försöker på olika sätt hantera tanken på att hon snart kommer att vara borta. Hennes make Martti, som är konstnär, bestämmer sig för att för första gången måla av henne. Dottern Eleonoora har svårt att se sin starka och rediga mamma tyna bort och kämpar med tanken på att bli moderlös. Dotterdottern Anna bär på egna sorger som hon flyr genom att hitta på historier om andra människor och deras liv.
En eftermiddag när Anna hälsar på sin mormor hittar hon en klänning som blir ledtråden till en ny historia, den om Eeva, hennes mammas barnflicka, som morföräldrarna har förtigit i åratal. Bit för bit avslöjas hemligheter som kastar nytt ljus över barndomsminnen och familjeberättelser.

Min åsikt:
Mycket bra! En stark skildring.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.