Försmådd av Hans Gunnarsson

Nummer: 1735
Titel:
Försmådd
Författare: Hans Gunnarsson
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2012
ISBN: 978-91-0-012797-8
Betyg:
5 av 5

 

Om boken:
Ingvar, berättarjaget i Hans Gunnarssons nya roman, är en överårig historielärare som brinner för sitt ämne men som inte har mycket till övers för vare sig sina elever eller sina kolleger. Med ett lysande undantag: Stina, skolans rektor, som om möjligt håller ännu större avstånd till sin omgivning. När Ingvar en dag bestämmer sig för att cykla hem till henne, på vinst och förlust, så börjar en lika envis som sorglustig uppvaktning, som efterhand alltmer antar formen av en oroande undersökning. Eller, för att tala med Ingvar själv, en ond fars.

Min åsikt:
Mycket bra och underhållande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Helaren av Antti Tuomainen

Nummer: 1734
Titel:
Helaren
Författare: Antti Tuomainen
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2010/2012
ISBN: 978-91-37-13747-6
Betyg:
2 av 5

 

Om boken:
I Helsingfors flyr människor för sina liv när våldsamma översvämningar drabbar staden. Det regnar utan avbrott och miljökatastrofen är ett faktum.
Samtidigt härjar en massmördare, ”Helaren”, i området. Inflytelserika personer i stora företag som bidragit till miljöförstöringen övermannas i sina fashionabla hem och skjuts till döds.
Journalisten Johanna är försvunnen sedan hon kommit mördaren på spåren. Nu söker hennes man Tapani med ljus och lykta efter sin fru.

Min åsikt:
Ok, men historien tilltalade inte mig.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Den förtrogne av Hélène Grémillon

Nummer: 1733
Titel:
Den förtrogne
Författare: Hélène Grémillon
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2010/2012
ISBN: 978-91-37-13729-2
Betyg:
3 av 5

 

Om boken:
Paris, 1975. Efter sin mammas död får Camille en mängd kondoleansbrev. Ett av kuverten är tjockare än de andra och innehåller ett flera sidor långt handskrivet brev. Det saknar avsändare, och Camille tror först att det hela är ett misstag.
Men under veckorna som följer kommer det varje tisdag ett nytt brev. I dem berättas en historia som tog sin början mer än trettio år tidigare i det ockuperade Frankrike. En historia om omöjlig kärlek och fyra människors tragiska öden.
Efterhand börjar Camille ana hur allt hänger ihop. Att brevens väl bevarade hemlighet även berör hennes eget liv.

Min åsikt:
En bra historia som både fängslade och förvirrade mig.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Ett månvarv av Gunilla Linn Persson

Nummer: 1732
Titel:
Ett månvarv
Författare: Gunilla Linn Persson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2012
ISBN: 978-91-46-22077-0
Betyg:
4 av 5

 

Om boken:
Det börjar med Månskenssonaten 1933. Av detta blev ett barn som adopterades bort. Ett flickebarn, som fick kännedom om sin rätta identitet sent i livet. Hon hette Ilona. Gunilla Linn Perssons mamma. Den mamman drabbas nu av cancer, en cancer med ett snabbt förlopp.
Vi följer Gunilla under den tid – ett månvarv – det tar för hennes mamma att insjukna och förpassas till ett sjukhus med kärlekslös vård. Modern tynar bort och Gunillas dagliga besök får minnen av mamman, barndomen och familjehistorien att blossa upp.
Och så samtidigt, på en annan plats i livet finns en himlastormande kärlek, kärleken till E, ungdomskärleken som Gunilla nyligen har mött igen. Kan man vara så djupt förälskad, och lite självupptagen, när man sår inför det stora avskedet? Och tål kärleken döden?
Gunilla skriver dagbok under tiden, genom mammans sjukdom. Det blir till en bok om kärleken och döden.

Min åsikt:
Fin & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Ettiketter ska man sätta på julklappar – inte på människor av Jonas Helgesson

Nummer: 1731
Titel:
Etiketter ska man sätta på julklappar – inte på människor
Författare: Jonas Helgesson
Förlag: Libris
Utgivningsår: 2012
ISBN: 978-91-7387-245-4
Betyg:
5 av 5

 

Om boken:
”Behandla inte människor som strumpor – gallra inte bort de udda.”
”Beslut kan ta dig långt, men övertygelse kan ta dig ännu längre.”
”Jag arbetar för ett samhälle där man kan skriva CP på sitt CV.”

Jonas Helgesson är tillbaka med en tredje bok, där här gången full av kortkorta visdomsord som han har spridit runt sig de senaste åren. Om livet, om att vara som en gammal hackande PC, om människovärde. Johan Hasselstrand har gjort bilder av några av dem.

Min åsikt:
Bra, roligt & tänkvärt!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Detta borde skrivas i presens av Helle Helle

Nummer: 1730
Titel:
Detta borde skrivas i presens
Författare: Helle Helle
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2011/2012
ISBN: 978-91-1-303923-7
Betyg:
3 av 5

 

Om boken:
”Jag skrev för mycket om den där farstutrappan. Där låste jag mig ute i mars. Där satt jag och glodde i april. Där stod min mamma och pappa i täckjackor långt in i maj. Med varsitt huvud på sned.”  

Dorte har hyrt ett hus som ligger granne med tågstationen i Glumsö, en liten ort utanför Köpenhamn. Varje dag tar hon tåget in till stan och låter bli att gå till universitetet. Istället vandrar hon runt i varuhuset Scala. Eller med poeten Hase.
Dorte drömmer om att skriva. Men det är för mycket som stör: minnen från förra gången hon flyttade hemifrån, Knud i stationshuset och godstågen som kommer och går hela nätterna.

Min åsikt:
En bra & lättläst historia.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

En lång vinter av Colm Tóibín

Nummer: 1729
Titel:
En lång vinter
Författare: Colm Tóibín
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2010/2012
ISBN: 978-91-1-304461-3
Betyg:
4 av 5

 

Om boken:
” ’Hur länge sedan är det du såg henne?’ frågade fadern.
’Det är några timmar sedan’, sade Mateu.
’Vad då? Tre eller fyra?’
’Ja, tre eller fyra, eller något däremellan.’
Snön faller nu sakta medan himlen mörknade ytterligare. Flingorna var tjocka, de smälte inte genast på handryggen när Miquel höll ut handen för att känna på snön.”

Spanska Pyrenéerna, slutet av femtiotalet. När Miquel är i byn med sin familj för att handla märker han att modern smyger iväg. Snart blir han varse det som alla tycks ha vetat länge men ingen talat om – modern är alkoholist. Kort därefter uppstår ett våldsamt gräl mellan föräldrarna. Dagen efter är modern försvunnen och den första snön faller. Det tar bara någon timme, sedan råder full snöstorm och det är fråga m liv och död.

Min åsikt:
En väldigt bra, stark och lättläst kortroman.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Vad jag tänker på när jag tänker på livet av Lena Andersson, Christina Jutterström, Jonnas Hassen Khemiri, Martin Lönnebo, Morten Narrowe, Margareta Strömstedt, Gunn-Britt Sundström, Barbro Westerholm

Nummer: 1728
Titel:
Vad jag tänker på när jag tänker på livet
Författare: Lena Andersson, Christina Jutterström, Jonnas Hassen Khemiri, Martin Lönnebo, Morten Narrowe, Margareta Strömstedt, Gunn-Britt Sundström, Barbro Westerholm
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2012
ISBN: 978-91-7337-434-7
Betyg:
3 av 5

 

Om boken:
Vi bad några välkända författare och skribenter skriva ner sina tankar om det vi kallar Livet. Det blev en samling kloka, inspirerade, roliga, tänkvärda och sinsemellan helt olika berättelser.

Min åsikt:
Bra & mycket intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

En farlig flickas dagbok av Djuna Barnes

Nummer: 1727
Titel:
En farlig flickas dagbok
Författare: Djuna Barnes
Förlag: Bakhåll
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-7742-343-0
Betyg:
4 av 5

 

Om boken:
Kultförklarade Djuna Barnes (1892-1982) var verksam i precis alla genrer – hon skrev romaner, noveller, dikter, pjäser, journalistik. Hon var queerfeminist innan ordet fanns och själva urtypen för en modernist. Mest känd är hon för den omåttligt inflytelserika lesbiska avantgarderomanen Nattens skogar. Under decennier tillhörde hon de legendariska amerikanska författarkretsarna i Paris runt Gertrude Stein, Ezra Pound, T S Eliot, F Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway och andra. Från 1940-talet och framåt levde hon tillbakadraget i en mycket liten lägenhet i Greenwich Cillage i New York – alltjämt på kant med tillvaron, alltjämt lika vass i pennan.

En farlig flickas dagbok innehåller 19 noveller som aldrig publicerats på svenska tidigare.

Min åsikt:
19 mycket bra noveller.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Minnen, drömmar och reflektioner av Marianne Faithfull

Nummer: 1726
Titel:
Minnen, drömmar och reflektioner
Författare: Marianne Faithfull
Förlag: Bakhåll
Utgivningsår: 2007/2012
ISBN: 978-91-7742-341-6
Betyg:
3 av 5

 

Om boken:
Marianne Faithfull var bara 17 när hon slog igenom som popsångerska med ”As Tears Go By” och hamnade i det glamorösa och vilda livet med tidens rockstjärnor. Hennes fyraåriga förhållande med Mick Jagger slutade med en nedfärd i malströmmen, djupt ner i heroinmissbrukets mörker. 1972 var hon mycket illa däran och bodde bokstavligen på gatan, på en mur utanför ett rivningshud i London. Men hon kom tillbaka och det har hon gjort gång på gång. 1979 hade hon en bejublad comeback med albumet Broken English. Sedan dess har hon släppt mer än ett dussin album, skrivit böcker och haft framgångar som skådespelerska både på scenen och vita duken. Hon spelade Djävulen i William Burroughs och Tom Waits musikal Black Rider, hon spelade kejsarinnan Maria Teresa i Sofia Coppoloas storfilm Marie Antoinette. Hennes nära vänskap med Mick Jagger, Keith Richards, Bob Dylan och andra av rockmusikens ikoner har bestått genom åren – hennes bok vimlar av intressanta episoder om sådant. Hon berättar både syrligt och varmt humoristiskt om ett fullkomligt häpnadsväckande liv. Hon har genomlevt cancer. Hon har hamnat i koma – flera gånger. Hon har haft nära-döden-upplevelser. Hon har alltid kommit igen.

Min åsikt:
Bra & intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.