Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri

Nummer: 1823
Titel:
Jag ringer mina bröder
Författare: Jonas Hassen Khemiri
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2012
ISBN: 978-91-0-013265-1
Betyg:
5 av 5

 

Om boken:
En bil har exploderat i Stockholm. Amor irrar runt i en polisfylld, paranoid stad på jakt efter en reservdel till en borrmaskin. I framfickan har han sin telefon, i bakfickan en kniv. Han ska svara när Shavi ringer, han ska sluta stalka Valerie. Framför allt ska han bete sig maximalt normalt.Under 24 intensiva timmar befinner vi oss i Amors huvud där gränserna mellan brottsling och brottsoffer, kärlek och kemi, paranoia och verklighet, blir allt suddigare.

Min åsikt:
En kort historia som rymmer väldigt mycket. Väldigt stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Oktober i Fattigsverige av Susanna Alakoski

Nummer: 1822
Titel:
Oktober i Fattigsverige
Författare: Susanna Alakoski
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2012
ISBN: 978-91-0-013010-7
Betyg:
5 av 5

 

Om boken:
Det är sant att jag vissa dagar ser de döda. Vi befinner oss då alltid i samma kök, i samma vardagsrum, hall, badrum. Det är alltid blod där. Eller nybakat bröd. Mamma är blåslagen. Eller så är hon det inte. Pappa befinner sig i ett av sina stadier. Vi har ett litet köksbord, fyra stolar och en pall. Det är jag som sitter på pallen. Vi levde i stora kast. Det var himmel eller helvete, det var himmeln i helvetet. Vi var fattiga.

Min åsikt:
Det här är mycket starkt, naket & ärligt.

Vald till månadens bok i oktober 2012.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Bara en dotter av Sarita Skagnes

Nummer: 1821
Titel:
Bara en dotter
Författare: Sarita Skagnes
Förlag: Norlén & Slottner
Utgivningsår: 2012
ISBN: 978-91-86859-48-0
Betyg:
3 av 5

 

Om boken:
Sarita föds i Punjab i Indien in i en familj, som sedan tidigare har två döttrar. Föräldrarna som starkt önskat sig en son riktar sin besvikelse mot den nyfödda och byter ut henne mot en pojke de antar som sin egen son. När resten av familjen flyttar till Norge lämnas Sarita kvar för att arbeta som tjänare hos släktingar i Punjab. I praktiken blir Sarita en slav.Som 16-åring återförenas Sarita slutligen med sin familj i Norge. Miljöombytet ändrar dock inte hennes situation: Sarita fortsätter att vara ett offer i sitt mansdominerade hem. I det nya hemlandet börjar däremot den stärkta flickans själsliga utveckling. Den unga kvinnan, medveten om sina egna rättigheter, utvecklas slutligen till en stark försvarare av många förtrycktas rättigheter.

Min åsikt:
Ett skrämmande öde.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Tersias av G P Taylor

Nummer: 1820
Titel:
Tersias
Författare: G P Taylor
Förlag: Libris
Utgivningsår: 2005/2006
ISBN: 978-91-7195-840-2
Betyg:
3 av 5

 

Om boken:
”Jag, Magnus Malachi, magiker och siare, ger er, Londons folk, TERSIAS DEN BLINDE! Hans ögons ljus må ha släckts i hans kropp, men hans syn överstiger vårt förstånd. För en shilling besvarar han vilken fråga som helst och avslöjar din själs djupaste hemligheter.”Det är oroliga tider i London, och trollkarlen Magnus Malachi visar upp sitt senaste fynd, Tersias, den blinde pojken som kan se in i framtiden.
Men fler är ute efter Tersias märkliga förmågor. Den unge stråtrövaren Jonah Ketch och hans kompanjoner Tara och Krypet, den vansinnige predikanten Solomon som i hemlighet föder upp mördargräshoppor, och så förstås lord Malpas som har två mystiska föremål i sin ägo. Alla har de skäl att komma närmare Tersias.
Men vem är ond och vem är god i denna värld fylld av dubbelspel och förtrollning? Och Tersias makt att förutspå framtiden – varifrån kommer den?

Min åsikt:
En bra fantasy.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Medealand och andra berättelser av Sara Stridsberg

Nummer: 1819
Titel:
Medealand och andra pjäser
Författare: Sara Stridsberg
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2012
ISBN: 978-91-0-012613-1
Betyg:
5 av 5

 

Om boken:
Flyktingen Medea. Drottningen Kristina Alexandra. Den hemlösa Valerie Solanas. Alla försöker de röra vid himlen och stjärnorna. De rasar och överges och vägrar att böja sig, de fortsätter att älska trots att kärleken verkar omöjlig. I boken ingår Sara Stridsbergs tre pjäser Medealand, Dissekering av ett snöfall och Valerie Jean Solanas ska bli president i Amerika.

Min åsikt:
Helt fantastisk.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Att föda ett barn av Kristina Sandberg

Nummer: 1818
Titel:
Att föda ett barn
Författare: Kristina Sandberg
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-1-302888-0
Betyg:
5 av 5

 

Om boken:
Den där gäddan på den blanka diskbänken. Vad ska Maj göra med den?
För första gången ska Maj ha hela sin nya, stora Örnsköldsvikssläkt på middag. Men hur hamnade hon i det här, med en man som hon knappt känner? Ett hårt boxande i Majs mage ger svaret. Barnet. Det som aldrig skulle få hända.
Med tidens obönhörliga tickande framskrider Majs graviditet, motvilligt och mödosamt, samtidigt som hon kämpar med att förstå vad som förväntas av henne i hennes nya, fina och framgångsrika familj. Sakta växer ett beslut fram: hon ska bli en kvinna som ingen ska kunna anklaga eller klandra. En god maka, mor, värdinna. Men hur blir man det?
Och hur mycket Maj än försöker kontrollera sin tillvaro och leva i enlighet med hushållsalmanackan så finns allt det andra där. Osäkerheten, det såriga moderskapet, alkoholismen och ett äktenskap som bara råkade bli. Och en förbjuden längtan efter att få ta plats och riskera att svämma över alla bräddar.
Kristina Sandbergs nya roman utspelar sig under ett år på 1930-talet. Berättaren följer den tjugoåriga Maj under hennes första år som gift.

Min åsikt:
En stark och mycket bra historia.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Nina av en slump av Michèle Lesbre

Nummer: 1817
Titel:
Nina av en slump
Författare: Michèle Lesbre
Förlag: Sekwa
Utgivningsår: 2001/2012
ISBN: 978-91-86480-40-0
Betyg:
4 av 5

 

Om boken:
”Dagarna ser precis likadana ut. Jag kliver upp, jag går till salongen, jag kletar i folks hår, rafsar i deras hårbotten, jag schamponerar och schamponerar […], jag springer till 25:ans buss, jag kommer hem, jag går och lägger mig. Det är allt.”Nina är frisörlärling i Roubaix i norra Frankrike, men hon drömmer om teatern, om att vara Nina i Thechovs ”Måsen” i stället för Nina av en slump.

Ninas mamma Suzy och hennes vänner arbetar på traktens enda återstående textilfabrik. Berättelsen utspelar sig under några få intensiva dagar då Nina letar efter en födelsedagspresent till sin mamma. Planerna korsas när den cyniske fabrikschefen Delplat hotar att lägga ner fabriken och tvingar fabriksarbetarna i strejk.

Min åsikt:
Intressant och mycket bra.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Nu jävlar! av Heidi Linde

Nummer: 1816
Titel:
Nu jävlar!
Författare: Heidi Linde
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2011/2012
ISBN: 978-91-1-304019-6
Betyg:
3 av 5

 

Om boken:
Obamas slagord ”Change we can belive in” ekade långt utanför USA:s gränser. I en liten by på norska Östlandet känner Terese att också hon har ett desperat behov av förändring. Men var det verkligen ett tredje barn hon behövde? Det var nog snarare hennes mans idé. Och när hon tänker närmare efter är det mesta i hennes liv ett resultat av vad hennes man har velat.

En gång var Terese och Jessica bästa vänner. Nu är det uppenbart hur långt ifrån varandra de kommit. I Jessicas ögon verkar Terese ha det så tryggt och stabilt. Jessica däremot undrar om hon egentligen valt rätt man. Hon har aldrig själv behövt välja, det är alltid de som har valt henne. Vad blev det av alla deras planer och drömmar?

På bensinmacken jobbar Kevin som har haft kärlekssorg i tolv år. Han blev kvar med en sumpad fotbollskarriär och en trasig menisk när flickvännen Jessica lämnade såväl honom som staden.

Min åsikt:
En bra och helt ok historia.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Tigrar i rött väder av Liza Klaussmann

Nummer: 1815
Titel:
Tigrar i rött väder
Författare: Liza Klaussmann
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2011/2012
ISBN: 978-91-7499-152-9
Betyg:
4 av 5

 

Om boken:
Liza Klaussmanns debutroman Tigrar i rött väder utspelar sig på USA:s östkust under fyrtio-, femtio- och sextiotal. Nick och hennes kusin Helena har vuxit upp tillsammans på den gamla släktgården Tiger House – själva symbolen för östkustglamour – där de levt ett liv i tryckande sommarvärme, med solblekta båtbryggor och nattliga cocktailpartyn.
Under tiden efter andra världskriget slut tycks världen stå öppen. Helena ger sig i väg till Hollywood för att söka äktenskaplig lycka, medan Nick är på väg att återförenas med sin unge make Hughes, som just ska återvända från kriget.
Men snart börjar den gyllene fasaden spricka. Helenas make är inte mannen han verkat vara, och Hughes kommer tillbaka från kriget sluten och distanserad.
Åter i Tiger House, på 1960-talets rand, försöker Nick och Helena – nu tillsammans med sina barn Daisy och Ed – återerövra frihetskänslan från förr. Men allt ska komma att förändras när barnen gör en hemsk upptäckt: någon har blivit mördad i närheten av det vackra sommarstället. Släktingarna kastas ut ur sina invanda banor, hemligheter kommer i dagen, och inget i deras liv kommer någonsin att bli sig likt igen.

Min åsikt:
Bra, stark och fängslande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

En kärlekshandling av Jeffrey Eugenides

Nummer: 1814
Titel:
En kärlekshandling
Författare: Jeffrey Eugenides
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2011/2012
ISBN: 978-91-1-304017-2
Betyg:
3 av 5

 

Om boken:
Det är 1982 och i USA råder lågkonjunktur. På college läser man Derrida och lyssnar på Talking Heads. Men inte Madeleine Hanna. Hon studerar engelsk litteratur och har sedan länge förläst sig på Jane Austen och George Eliot – författare som verkligen visste hur man snickrade ihop en kärleksintrig.
Så träffar Madeleine två unga män som vänder uppochner på hennes tillvaro. Den oberäknelige, karismatiske Leonard Bankhead dyker upp på ett semiotikseminarium och innan Madeleine vet ordet av är de djupt förälskade och planerar att flytta ihop. På examensdagen stöter hon på en tidigare beundrare, den avige Mitchell Grammaticus, som gjort sig känd på campus för sin dragning till religiös mysticism. Han har bestämt sig för att Madeleine är kvinnan i hans liv.

Min åsikt:
En bra roman på många sätt men för mig blev den för lång.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.